Ce cantitate de ulei de pește lichid, administrată zilnic, produce rezultate

Uleiul de pește conține acizi grași Omega 3, care ajuta la protejarea inimii. Care este doza recomandată de ulei de pește lichid și ce se întâmplă dacă depășești această doză?

Pe lângă faptul că poate susține sănătatea creierului, a ochilor și a inimii, uleiul de pește poate ajuta și la combaterea inflamației din corp, așa că mulți profesioniști din domeniul sănătății recomandă uleiul de pește lichid sau sub formă de capsule. Uleiul de pește în formulație lichidă este ușor de înghițit și nu miroase a pește, se absoarbe rapid în corp și nu cauzează eructație. Cu toate acestea, este posibil să ai nelămuriri în ceea ce privește doza potrivită din acest supliment alimentar.

Cât ulei de pește în formulație lichidă este recomandat?

Uleiul de pește conține acizi grași Omega 3, care protejează inima, principalii fiind acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA), care au un impact mare asupra dezvoltării și funcției creierului. Nu există o recomandare stabilită clar cu privire la cantitatea de ulei de pește care ar trebui luată zilnic, dar există recomandări pentru aportul total de acizi grași Omega 3 și anume 1.100 mg pentru femei și 1.600 mg pentru bărbați. Aportul adecvat de Omega 3 pentru sugarii cu vârsta de până la 1 an este de 500 mg, care crește treptat până la aportul normal pentru adulți la 14 ani.

Cel mai sigur este ca, atunci când iei ulei de pește lichid, se citești cu atenție eticheta produsului; în principiu, se ia cam o jumătate de linguriță de ulei de pește lichid pe zi sau conform indicațiilor medicului.

Dozele mari de Omega 3 pot avea efecte benefice. Un studiu a constatat că 4 grame de Omega 3 pe zi ar putea contracara pierderea de mușchi care apare la vârstele înaintate (sarcopenie). Alte studii au sugerat că 1-2 grame pe zi de acizi grași Omega 3 din uleiul de pește ar putea avea efecte antiinflamatorii pentru persoanele care suferă de infecții severe și care se recuperează după o intervenție chirurgicală. 

De asemenea, American Heart Association recomandă persoanelor cu boli cardiace cunoscute să consume zilnic 1 g de acizi grași Omega 3 proveniți din ulei de pește. Cele mai bune dovezi pentru beneficiile aduse de Omega 3 provin din studii care au arătat că uleiul de pește în doze mari are un efect protector împotriva atacurilor de cord fatale și a accidentelor vasculare cerebrale.

Cum a ajuns uleiul de pește recomandat pentru sănătate?

Medicii și oamenii de știință au început să privească mai atent spre uleiul de pește atunci când cercetările au arătat că unele culturi în care peștele era o componentă de bază a alimentației, cum ar fi scandinavii și inuiții, de exemplu, au avut rate mai mici de boli de inimă. Multe tipuri de pești, inclusiv somon, macrou, hering, păstrăv de lac, sardine și ton alb, conțin acizi grași Omega-3, astfel încât cercetătorii au încercat să afle dacă administrarea directă a uleiului de pește, fără a mânca pește, ar putea ajuta inima.

Beneficiile uleiului de pește pentru inimă și articulații sunt reale

Dozele mari EPA pur pot ajuta inimile persoanelor care au anumite afecțiuni care fac ca problemele cardiace să fie mai probabile în cazul lor. Uleiurile de pește prescrise scad trigliceridele, un tip de grăsime care circulă în sânge. Un studiu recent a arătat că 4 grame de EPA pur pe zi timp de 5 ani reduc semnificativ riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral, dureri toracice și deces din cauza stopului cardiac. 

Un studiu similar a constatat că o formă de EPA de 1,8 g pe zi, administrată pe lângă un medicament care scade colesterolul, reduce riscul de a avea atacuri de cord și alte probleme cardiace la persoanele cu colesterol ridicat. Mulți dintre acei oameni aveau, de asemenea, boli de inimă, diabet și / sau hipertensiune arterială. Deși 1,8 grame înseamnă mult mai puțin decât 4 grame, participanții la studiu, care erau japonezi, practic primeau deja mai mult ulei de pește decât occidentalii, direct din peștele pe care îl aveau inclus în dieta lor obișnuită.

În doze mai mici, uleiul de pește poate ajuta și inimile oamenilor cu o stare de sănătate destul de bună. Într-un studiu efectuat pe 25.871 de adulți cu vârste de peste 50 de ani și cu risc mediu de infarct, cei care au luat 1 gram de ulei de pește - conținând 460 mg EPA și 380 mg DHA (doar puțin mai mult decât ai putea găsi într-o doză zilnică dintr-un supliment cu ulei de pește luat de la farmacie, de exemplu) - în fiecare zi timp de 5 ani au avut un risc cu 28% mai mic de atac de cord în acea perioadă.

În afară de sănătatea inimii, cercetătorii au studiat efectele uleiului de pește asupra altor afecțiuni. Dar beneficiile sunt clare doar în câteva dintre ele. Unele cercetări au arătat că uleiul de pește ar putea avea benficii modeste în atenuarea simptomelor poliartritei reumatoide și în reducerea necesității de a lua medicamente împotriva durerii. 

Și la persoanele care au un risc mai mare decât media de a suferi de boala Alzheimer, deoarece au mutația genei APOE ε4, doze mari de DHA înainte de apariția simptomelor bolii pot face ca afecțiunea să fie mai puțin probabilă. În ceea ce privește alte boli, beneficiile uleiului de pește sunt fie inexistente, fie neclare.

EPA și DHA sunt esențiali pentru dezvoltarea normală a fătului, DHA, în special, se acumulează în creier în ultimul trimestru de sarcină. Cu toate acestea, multe femei însărcinate nu îndeplinesc necesarul zilnic pentru acești acizi graș. Suplimentarea cu acizi grași Omega 3 din ulei de pește în timpul sarcinii poate aduce beneficii și copilului, cum ar fi abilități îmbunătățite de rezolvare a problemelor și un risc redus de astm și alergii alimentare.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Omega-3 Fatty Acids
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/
Harvard Health Publishing - Ask the doctor: What is the upper limit for omega-3 fats?
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/what-is-the-upper-limit-for-omega-3-fats
Mayo Clinic - Fish Oil
https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-fish-oil/art-20364810


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0