Varianta Delta a virusului SARS-CoV-2 la copii. Ce trebuie să știe părinții?

Copiii au fost, în cea mai mare parte, feriți de complicații grave ale COVID-19 pe tot parcursul pandemiei. În timp ce peste 4 milioane de copii au contractat SARS-CoV-2, marea majoritate a cazurilor au fost ușoare, rareori ducând la spitalizare și la deces. Ce trebuie să știe părinții despre infectarea cu varianta Delta, responsabilă de multe cazuri în prezent ?

Copiii încă prezintă un risc scăzut de a dezvolta forme grave de COVID-19

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP), copiii au încă un risc scăzut de a se îmbolnăvi grav de COVID-19.

Cele mai recente date arată că cei mici reprezintă aproximativ 1,3 până la 3,6 la sută din totalul spitalizărilor raportate și că în jur de 0,1 până la 1,9 la sută din toate cazurile de COVID-19 la copii au dus la spitalizare.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), varianta Delta este de peste două ori mai contagioasă decât variantele anterioare, și există date care sugerează că ar putea provoca boli mai severe la persoanele nevaccinate. Deoarece majoritatea copiilor nu sunt vaccinați, acest lucru îi plasează într-o categorie de risc mai mare de a contracta virusul.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

În condițiile în care varianta Delta, care este extrem de contagioasă, continuă să se răspândească, este normal ca mulți părinți să fie îngrijorați de ceea ce înseamnă acest lucru pentru copiii lor de vârste mai mici, nevaccinați.

„Copiii par a fi scutiți de consecințele severe ale COVID-19 și sunt mai puțin susceptibili de a-l răspândi și cred că acest lucru rămâne valabil și pentru varianta Delta”, a spus dr. Amesh Adalja, expert în boli infecțioase și cercetător principal la Johns Hopkins.

„Spitalizările nu cresc în rândul copiilor ca urmare a variantei Delta, așa că par să prezinte un risc scăzut de COVID-19 chiar și cu această variantă”, explică și dr. Monica Gandhi, specialist în boli infecțioase la Universitatea din California, San Francisco.

Care sunt principalele simptome ale variantei Delta la copii?

Este încă prea devreme pentru a afla dacă există diferențe semnificative în simptomele variantei Delta față de variantele anterioare.

Yale Medicine a raportat că tusea și pierderea mirosului sunt mai puțin frecvente la  varianta Delta, în timp ce durerile de cap, durerile în gât, curgerea nasului și febra sunt printre simptomele cele mai frecvente.

„Este puțin prea devreme să avem studii pediatrice concludente care să reflecte răspândirea actuală a variantei Delta”, a spus dr. Michael Grosso, medic la Spitalul Huntington.

Cele mai frecvente simptome la copii și adolescenți par a fi febra și tusea, cu simptome nazale, simptome gastro-intestinale și erupții cutanate care apar mult mai rar. Înainte, majoritatea copiilor cu COVID-19 nu prezentau simptome.

„Oricare ar fi varianta, părinții trebuie să rămână conștienți de celelalte complicații cauzate de COVID-19 la tineri”, a mai spus Grosso. Forma de COVID-19 depinde foarte mult de starea de sănătate a copilului.

La fel ca și adulții, copiii cu probleme medicale prezintă un risc mai mare de complicații.

O afecțiune gravă pe care o poate provoca virusul SARS-CoV-2 la copii este Sindromul inflamator multisistemic (PIMS). „[PIMS], care este o complicație neobișnuită și gravă a COVID-19 primar, ce are debutul la câteva săptămâni după infecția inițială”, mai explică dr. Grosso.

Simptomele PIMS includ:

•    dureri abdominale (intestinale)
•    iritația ochilor
•    durere în piept
•    diaree
•    epuizare
•    durere de cap
•    tensiune arterială scăzută
•    dureri de gât
•    eczemă
•    vărsături

Ce copii sunt cei mai expuși riscului?


Potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA, copiii nu par să aibă un risc mai mare de a lua COVID-19. Cu toate acestea, unii pot fi mai susceptibili de a deveni grav bolnavi dacă sunt infectați cu virusul, inclusiv cei cu afecțiuni medicale cronice, cum ar fi:

  • Obezitatea
  • Condiții care slăbesc sistemul imunitar
  • Boala cu celule falciforme
  • Boli de inimă sau afecțiuni cardiace congenitale
  • Boală pulmonară (inclusiv astm)
  • Diabet
  • Tulburări ale neurodezvoltării, cum ar fi paralizia cerebrală
  • Boli renale cronice
  • Condiții medicale complexe, inclusiv unele care necesită tuburi de respirație sau hrănire, sau ventilatoare la domiciliu.

Dacă copilul dumneavoastră a fost expus la COVID-19 sau sunteți îngrijorat de simptomele copilului dumneavoastră, sunați imediat la medicul pediatru.


Mulți copii cu COVID-19 au simptome ușoare sau nu au deloc simptome. Dar, în timp ce majoritatea copiilor cu infecții cu COVID-19 și-au revenit, unii s-au îmbolnăvit grav și au fost spitalizați, iar unii au murit. În plus, la fel ca adulții, unii copii și adolescenți caredezvolta  COVID-19 au dezvoltat condiții post-COVID, cum ar fi boala COVID pe termen lung.

Când ar trebui să-mi testez copilul pentru COVID-19?

„Faceți un test copilului dacă prezintă simptome prezenta la nivelul căilor respiratorii superioare”, a spus Offit.

Copiii cu oricare dintre simptomele menționate mai sus trebuie să fie testați și văzuți de un medic pediatru. Acest lucru este valabil mai ales înainte ca ei să se întoarcă la școală sau după ce s-au întors dintr-o excursie.

Potrivit lui Offit, dacă copilul tău este testat pozitiv pentru COVID-19, ar trebui izolat și ținut în carantină până când nu va mai avea simptome.

Grosso a adăugat: „Dacă sunt depistați pozitivi, dar starea lor este suficient de bună pentru a nu avea nevoie de spitalizare, părinții ar trebui să monitorizeze problemele de respirație, aportul de lichide și, poate cel mai important, aspectul general”. De asemenea, este o idee bună să purtați măști în interior și să  deschideți frecvent ferestrele pentru a aerisi încăperile.

Vaccinează-te pentru a-i proteja și pe copii

Cel mai eficient mod de a proteja copiii care nu sunt încă eligibili pentru vaccin este ca mai mulți adulți din familie să fie vaccinați.

„Sute de milioane de doze de vaccin au fost administrate în SUA. Știm că este atât sigur, cât și eficient”, a spus dr. Richard Martinello, specialist în boli infecțioase și profesor asociat de medicină și pediatrie la Școala de Medicină din Yale.

Nu uita că prevenția este întotdeauna mai bună decât tratamentul. Pentru copiii de vârstă școlară care se întorc din septembrie la școală, măștile pentru toți elevii, profesorii și alte categorii de personal sunt esențiale. Și, cea mai bună metodă, toți cei care sunt eligibili ar trebui să fie imunizați.

Când vor fi eligibili copiii mai mici de 12 ani pentru vaccin?

Pe masura ce tot mai multi copii se imbolnavesc, părinții sunt nerăbdători ca un vaccin să fie disponibil pentru copiii lor, daca  sunt sigur de administrat și care ar trebui să fie doza adecvată.

Studiul privind vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech a implicat mai mult de 4.600 de copii din trei grupe de vârstă,  De asemenea, în cadrul unui studiu pentru vaccinul dezvoltat de Moderna au fost înscriși aproximativ 6.700 de copii.

Pfizer și BioNTech au anunțat deja rezultatele unui studiu de fază 2/3 care arată un profil de siguranță favorabil și răspunsuri robuste ale anticorpilor neutralizanți la copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, utilizând un regim cu două doze de 10 µg administrate la distanță de 21 de zile. Aceasta este o doză mai mică decât doza uzuală de 30 µg, utilizată la copiii cu vârsta de 12 ani și peste. 

Răspunsurile anticorpilor la participanții cărora li s-au administrat doze de 10 µg au fost comparabile cu cele înregistrate într-un studiu anterior Pfizer-BioNTech la cei  cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani imunizate cu doze de 30 µg. Doza de 10 ug a fost selectată cu atenție ca doză preferată pentru siguranță, tolerabilitate și imunogenitate la copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani. Acestea sunt primele rezultate dintr-un studiu esențial al unui vaccin COVID-19 în această grupă de vârstă.

Spre deosebire de studiul clinic mai mare pe care producătorii de medicamente l-au efectuat anterior la adulți, studiul pediatric cu 2.268 de participanți nu a fost conceput pentru a măsura eficacitatea vaccinului prin compararea numărului de cazuri COVID-19 la pacienții care au primit un placebo. În schimb, compară cantitatea de anticorpi neutralizanți indusă de vaccin la copii cu răspunsul persoanelor mai în vârstă care au primit vaccinul, din studiul pentru adulți.

„În ultimele nouă luni, sute de milioane de persoane cu vârsta de 12 ani și peste din întreaga lume au primit vaccinul nostru COVID-19. Suntem dornici să extindem protecția oferită de vaccin la această populație mai tânără, sub rezerva autorizației de reglementare, mai ales că urmărim combaterea răspândirii variantei Delta și amenințarea substanțială pe care aceasta o reprezintă pentru copii”, a declarat Albert Bourla, președinte și director executiv al Pfizer. 

Persoanele nu ar trebui să fie inoculate cu vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19 dacă:

•    Au avut o reacție alergică severă după o doză anterioară a acestui vaccin
•    Au avut o reacție alergică severă la orice ingredient al acestui vaccin

Înainte de vaccinare, ar trebui să comunici medicului responsabil de vaccinare toate afecțiunile tale medicale, inclusiv dacă:

•    ai alergii
•    ai avut miocardită (inflamație a mușchiului inimii) sau pericardită (inflamație a mucoasei în afara inimii)
•    ai febră
•    ai o tulburare de coagulare a sângelui
•    ești imunocompromis
•    iei un medicament care afectează sistemul imunitar
•    ai fost inoculat cu un alt vaccin COVID-19
•    ai leșinat vreodată după o injecție

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:

https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/pfizerbiontech-say-data-show-covid-19-vaccine-safe-protective-kids-2021-09-20/

 

 Children and COVID-19: State-Level Data Report

 Community-level evidence for SARS-CoV-2 vaccine protection of unvaccinated individuals


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0