COVID-19: Vaccinul mRNA-1273 produce un „răspuns imunitar robust” la primate [studiu]

Un vaccin experimental pentru prevenirea bolii COVID-19 a indus răspunsuri imunitare puternice într-un studiu¹ realizat pe animale.

Două doze de vaccin experimental pentru prevenirea bolii COVID-19 au indus răspunsuri imunitare robuste și au controlat rapid coronavirusul în căile respiratorii superioare și inferioare ale maimuțelor rhesus expuse la SARS-CoV-2, relatează oamenii de știință de la Institutul Național de Alergii și Boli infecțioase (NIAID), parte a Institutelor Naționale de Sănătate din SUA.

Rezultate promițătoare pentru vaccinul mRNA-1273 împotriva COVID-19

Vaccinul, numit mRNA-1273, a fost co-dezvoltat de oamenii de știință de la Centrul de cercetare a vaccinurilor NIAID și de la compania de biotehnologie Moderna. Rezultatele acestui studiu pe animale, publicate în New England Journal of Medicine, completează alte rezultate intermediare dintr-un studiu clinic de faza 1 cu mRNA-1273. 

În acest studiu, trei grupuri de opt macaci rhesus au primit două injecții de 10 sau 100 micrograme (µg) de mRNA-1273 sau un placebo. Injecțiile au fost făcute la o distanță de 28 de zile. Maimuțele vaccinate au produs niveluri ridicate de anticorpi neutralizanți direcționați către proteina spike de suprafață utilizată de SARS-CoV-2 pentru a se atașa și a intra în celule. Autorii studiului precizează că animalele care au primit doza de vaccin de 10 µg sau 100 µg au produs anticorpi neutralizanți în sânge la niveluri mult peste cele găsite la persoanele care s-au recuperat după ce au avut COVID-19.

Vaccinul experimental a indus, de asemenea, răspunsuri din partea celulelelor T Th1, dar nu și Th2. Inducerea răspunsurilor Th2 a fost asociată cu un fenomen numit îmbunătățirea stării cauzate de bolile respiratorii asociate vaccinului (VAERD). Răspunsurile Th1 induse de vaccin nu au fost asociate cu VAERD pentru alte boli respiratorii. În plus, vaccinul experimental a indus răspunsuri în celulele T ajutătoare foliculare, care ar fi putut contribui la răspunsul robust al anticorpilor.

Virusul nu s-a mai replicat la primatele vaccinate

La patru săptămâni după a doua injecție, toți macacii au fost expuși la SARS-CoV-2 atât pe cale nazală, cât și pe cale pulmonară. În mod remarcabil, după două zile nu a fost detectată replicarea virusului în plămâni la șapte din opt macaci din ambele grupuri vaccinate, în timp ce la toate cele opt animale injectate cu placebo virusul s-a înmulțit în plămâni.

Mai mult decât atât, nici măcar una dintre cele opt maimuțe cărora li s-au administrat 100 pg de mRNA-1273 nu a prezentat virus detectabil în fosele nazale la două zile după expunerea la virus. Aceasta este prima dată când un vaccin experimental COVID-19 testat la primate neumane a demonstrat că produce un control viral atât de rapid în căile respiratorii superioare, afirmă savanții implicați în studiu. Un vaccin COVID-19 care să reducă replicarea virală în plămâni ar limita manifestarea bolii, în timp ce reducerea replicării în căile nazale superioare ar micșora transmisibilitatea SARS-CoV-2 și, în consecință, ar reduce răspândirea bolii. 

Și alte studii mici pe vaccinuri cu vector viral se dovedesc încurajatoare 

Un articol² apărut în jurnalul științific The Lancet prezintă rezultatele altor cercetări recente legate de potențiale vaccinuri. O echipă de cercetare din Rusia a publicat constatări din două studii de fază 1/2, non-randomizate, deschise, implicând un vaccin cu vector viral - vector de adenovirus recombinant heterolog, cu deficiențe de replicare, atât în formulări congelate, cât și liofilizate.

Cercetătorii au înscris 76 de voluntari adulți sănătoși (cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani) în cele două studii, câte 38 de persoane în fiecare studiu, 70% dintre participanți fiind bărbați și 30% femei. Principalele evaluări ale rezultatelor obținute au fost legate de siguranță și de imunogenitate (imunitatea umorală specifică antigenului). 

În faza 1 a fiecărui studiu cu trei brațe, două grupuri de nouă voluntari au primit o doză de vector adenovirus recombinant tip 26 (rAd26) sau vector de adenovirus recombinant tip 5 (rAd5), ambele purtând gena pentru glicoproteina spike a SARS-CoV-2, sub formă liofilizată sau înghețată. În faza 2, un alt grup de 20 de voluntari adulți sănătoși din fiecare studiu au primit doze secvențiale de rAd26-S urmate de rAd5-S a uneia dintre cele două formulări. 

Evenimentele adverse au fost în mare parte ușoare, cele mai frecvente fiind durerea la locul injectării, hipertermia, cefaleea, astenia și durerile musculare și articulare. Evenimente adverse grave nu au apărut în această mică cohortă. Ambele formulări ale vaccinului au fost imunogene la toți participanții, inducând răspunsuri neutralizante umorale și mediate celular. În faza 2, 85% dintre participanți au avut anticorpi detectabili la 14 zile după administrarea dozei, crescând la 100% până în ziua 21, cu titruri substanțial mărite după doza de creștere. 

Cercetările efectuate de această echipă au mai multe puncte forte. În primul rând, adenovirusurile sunt omniprezente, deci s-ar putea ca oamenii să aibă o oarecare imunitate. Imunitatea anterioară la vector ar putea interfera cu eficacitatea vaccinului împotriva COVID-19 vectorizat cu adenovirus.

Un al doilea punct forte este pragul de neutralizare utilizat în cele două studii. Neutralizarea este testată analizând dacă plasma de la un individ vaccinat recent poate preveni deteriorarea celulară la expunerea in-vitro a celulelor la SARS-CoV-2. Atât gradul unei astfel de protecții, cât și doza de virus infectant variază în funcție de studii. 

În cercetările de față, pragul de neutralizare a fost ridicat în două privințe: doza virală inoculantă a fost mare și nu a fost permisibilă nicio leziune celulară. În esență, testul a fost setat pentru neutralizare completă. Acest standard ridicat înseamnă că acești cercetători și-au asumat un risc a priori ca vaccinul lor să nu treacă testul - și rămâne de văzut dacă și alți producători vor stabili standarde la fel de înalte.

Un al treilea punct forte este acela că vaccinul, similar cu alte vaccinuri cu vector viral, a indus răspunsuri imunitare extinse. Deși nu sunt discutate în mod specific, rezultatele implică un răspuns ponderat al celulelor T1 ajutătoare care ar putea fi important pentru siguranța vaccinului, reducând potențial riscul unei boli agravate dependente de anticorpi.

Un al patrulea punct forte a fost dezvoltarea a două formulări de vaccin, congelat și liofilizat. O formulare liofilizată ar putea însemna stabilitate în cadrul lanțului de frig stabilit la nivel global, necesar pentru a menține eficacitatea vaccinului în drumul lui de la fabrică la destinatar. Deși este mai costisitor pentru o producție pe scară largă, stabilitatea produsului va maximiza acoperirea pentru zone îndepărtate, ceea ce este o necesitate dacă se dorește o acoperire universală și echitabilă.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Experimental COVID-19 vaccine protects upper and lower airways in nonhuman primates
https://www.nih.gov/news-events/news-releases/experimental-covid-19-vaccine-protects-upper-lower-airways-nonhuman-primates
1. Studiul „Evaluation of the mRNA-1273 vaccine against SARS-CoV-2 in nonhuman primates”, apărut în New England Journal of Medicine DOI: 10.1056/NEJMoa2024671 (2020), autori: KS Corbett et al.
The Lancet - COVID-19 vaccines: early success and remaining challenges
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31867-5/fulltext
2. Articolul „COVID-19 vaccines: early success and remaining challenges”, apărut în The Lancet, Published:September 04, 2020DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)31867-5, autori: Naor Bar-Zeev și Tom Inglesby

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0