Vaccin nazal care previne infectarea cu SARS-CoV-2, eficient în testele de laborator

Oamenii de știință de la Washington University School of Medicine, din St. Louis, Statele Unite ale Americii, au reușit să creeze un vaccin care țintește virusul SARS-CoV-2 și care poate fi administrat într-o singură doză, prin intermediul foselor nazale. Rezultatele obținute până în prezent cu privire la eficiența acestui vaccin sunt satisfăcătoare în prevenirea infecției, în rândul șoarecilor testați, care au fost expuși riscului de coronavirus. 

Cercetătorii au în plan, ca pas următor, să testeze vaccinul pe primate non umane, dar și pe oameni, pentru a verifica atât eficiența în prevenirea bolii COVID-19, cât și siguranța de uz a acestui nou tip de vaccin. Studiul1 american a fost publicat de curând în revista de specialitate Cell.

Spre deosebire de alte vaccinuri anti COVID-19, care se află în curs de dezvoltare, acest vaccin este cu administrare nazală, deoarece, în cele mai multe cazuri, infecția are loc pe calea foselor nazale (nasul este considerat punctul inițial de infectare în numeroase cazuri).

În acest nou studiu, oamenii de știință au descoperit faptul că livrarea vaccinului pe cale nazală poate stimula un răspuns imunitar puternic, la nivelul întregului corp, dar cu atât mai eficient la nivelul nasului și al tractului respirator, prevenind, astfel, ca infecția să acapareze întreg organismul.   

Potrivit autorului principal al studiului, Michael S. Diamond, profesor în microbiologie moleculară, patologie și imunologie, echipa de cercetători a fost surprinsă să vadă o reacție atât de puternică din partea sistemului imunitar la șoarecii de laborator testați, mai ales la nivelul celulelor din interiorul foselor nazale și al tractului respirator, ceea ce a sporit protecția corpului în fața riscului de infectare. 

Șoarecii folosiți în cadrul studiului au făcut față cu brio riscului de infecție cu virusul SARS-CoV-2 datorită vaccinului nazal. Mai mult, la unii șoareci s-a remarcat un fenomen interesant, numit imunitate sterilizantă, unde niciun semn de infecție nu este prezent atunci când un organism se confruntă cu un virus contagios.  

În elaborarea vaccinului, oamenii de știință au inserat proteina reactivă a virusului, de care SARS-CoV-2 se folosește pentru a invada celulele gazdă, în alt virus, numit adenovirus, care este responsabil, printre altele, de răceala sezonieră. Adenovirusul nu a fost utilizat ca atare în vaccin; cercetătorii au modificat genetic virusul, dezactivându-l, în așa fel încât să nu poată îmbolnăvi organismul vaccinat.

Așadar, vaccinul nazal funcționează prin inocularea adenovirusului inofensiv în corp, care poartă proteina reactivă a noului coronavirus. Odată introdus în nas, această proteină reactivă stimulează sistemul imunitar pentru a crea o barieră de protecție împotriva virusului SARS-CoV-2, fără a îmbolnăvi organismul.

Pe lângă inovația livrării vaccinului pe cale nazală, acest nou produs încorporează două mutații genetice, introduse în proteina reactivă, care o stabilizează în forma cea mai favorabilă pentru stimularea anticorpilor anti SARS-CoV-2.

Adenovirusurile sunt baza multor vaccinuri aflate în curs de explorare împotriva bolii COVID-19, dar și împotriva altor afecțiuni grave, precum Ebola sau tuberculoza. Acestea prezintă un nivel crescut de siguranță pentru inoculare și au un istoric de eficiență, ceea ce contează foarte mult atunci când se pun bazele unui nou vaccin experimental.

Toate celelalte vaccinuri anti COVID-19, pe bază de adenovirus, aflate în cursa pentru aprobare, sunt livrate pe cale injectabilă, în braț sau în mușchiul coapsei. Vaccinul nazal reprezintă o nouă strategie de atac a virusului, iar rezultatele preliminare sunt atât surprinzătoare, cât și deosebit de promițătoare. 

Un alt aspect important, semnalat de autorii studiului, este că se poate obține un răspuns robust din partea sistemului imunitar prin administrarea unei singure doze. Vaccinurile care se administrează în două doze, pentru o mai bună protecție, sunt uneori, în mod paradoxal, mai puțin eficiente, deoarece multe persoane nu revin pentru a doua doză de vaccin.  

Faptul că în vaccinul de față se folosește o versiune dezactivată a adenovirusului îl face, în teorie, mai sigur pentru administrare iar, dacă depășește cu brio toate etapele de testare, va putea fi administrat și categoriilor de populație mai sensibile. 

În cadrul studiului, oamenii de știință au administrat vaccinul șoarecilor în două modalități diferite, pentru comparație, și anume pe cale nazală și intramuscular, prin injectare. În timp ce injecția a indus un răspuns imunitar suficient de puternic pentru a putea preveni pneumonia, complicație asociată cu boala COVID-19, nu a reușit să prevină instalarea infecției la nivelul nasului și a plămânilor.

Așadar, un asemenea vaccin ar putea reduce severitatea bolii, dar nu ar putea bloca, în totalitate, accesul virusului în organism sau preveni infecția. În contrast, livrarea pe cale nazală a vaccinului poate preveni infectarea atât în partea superioară, cât și în cea inferioară, a tractului respirator, adică la nivelul nasului și al plămânilor, ceea ce sugerează că persoanele vaccinate nu ar putea răspândi virusul sau infecta, la rândul lor. 

Având în vedere rezultatele obținute în testele pe șoareci, cercetătorii sunt încrezători că vaccinul va putea fi testat, în curând, și pe oameni, în cadrul unui studiu clinic mai amplu. Primul pas va fi, însă, un studiu preliminar pe primate.  

Pe modelul rozătoarelor, vaccinul nazal s-a dovedit extrem de eficient, așadar echipa speră să evalueze acțiunea sa pe organisme mai complexe, în speranța inducerii unei forme de bariere imunitare care ar putea preveni infectarea și schimba cursul pandemiei.

Citește și:

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul A Single-Dose Intranasal ChAd Vaccine Protects Upper and Lower Respiratory Tracts against SARS-CoV-2, publicat în Cell, în august 2020, autori: Ahmed O. Hassan, Natasha M. Kafai, Igor P. Dmitriev, Daved H. Fremont, David T. Curiel, Michael S. Diamond 
Link: https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(20)31068-0?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0092867420310680%3Fshowall%3Dtrue 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0