Vaccinul care ar putea sa te protejeze impotriva bolii Lyme

Oamenii de stiinta au dezvoltat un vaccin care ar putea sa ofere o protectie completa impotriva bolii Lyme, iar aceasta veste este extrem de importanta.

Lyme este o boala infricosatoare pentru multi dintre noi, mai ales ca este posibil ca afectiunea sa ramana nediagnosticata sau sa fie tratata insuficient pe o perioada lunga de timp, din cauza testelor de laborator neadecvate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iar statisticile sunt si mai ingrijoratoare daca luam in considerare faptul ca riscul nostru creste din ce in ce mai mult pe masura ce temperaturile globale cresc si populatia lumii creste si ea. Insa pe langa toate vestile despre boala Lyme, exista si o urma de speranta, potrivi rodalesorganiclife.com. Oamenii de stiinta au dezvoltat un vaccin care pare sa ofere o protectie completa impotriva contractarii bolii Lyme, iar acest vaccin ar putea fi la dispozitia publicului in 2 sau 3 ani, potrivit Western Mass News.

Acest vaccin, numit Lyme PReP (derivat din sintagma in engleza "Lyme pre-exposer prophy-laxis"), este in prezent testat de cercetatorii de la UMass Medical School din Boston. Nu este, tehnic vorbind, un vaccin, care determina sistemul imunitar al corpului sa produca o multime de anticorpi, ci mai degraba este o injectie ce contine un anticorp specific care ar putea sa apere corpul de bacteria care cauzeaza boala Lyme (Borrelia burgdorferi) daca esti muscat(a) de o capusa infectata cu aceasta bacterie.

Potrivit presei straine, "cercetatorii au izolat acel unic anticorp uman, astfel incat atunci cand o capusa musca, anticorpul ucide bacteria din interiorul intestinelor capusei, inainte ca boala Lyme sa poata fi apoi transmisa".

In studiile efectuate pe soareci, cercetatorii au avut un mare succes cu injectia cu  Lyme PReP. Pentru testele lor, oamenii de stiinta au pus 6-7 capuse infectate pe un singur soarece, apoi i-au dat animalului o doza injectabola cu acest anticorp. Injectia a fost 100% eficienta in ceea ce priveste prevenirea raspandirii bolii Lyme de la capusa la soareci.

"Daca expunem un soarece mic la 6 capuse, dintre care toate poarta aceasta bacterie, si injectia poate fi 100% eficienta in acest caz, credem ca la o persoana, oferindu-i o cantitate comparabila de anticorpi si apoi expunand acea persoana la o capusa, vom avea o mare margine de siguranta pentru protectia impotriva acestei boli", a declarat dr. Mark Klempner, cercetator si profesor la UMass Medical School pentru "Western Mass News".

La oameni, o injectie cu Lyme PReP, administrata primavara, ar putea sa dureze chiar si pe perioada toamnei, oferind protectie impotriva bolii Lyme pe durata intregului sezon al capuselor, potrivit cercetatorilor. Acest "vaccin" ar putea fi extrem de util pentru persoanele care locuiesc in zone cu multe capuse sau care sunt in mod frecvent expuse capuselor care transmit boala Lyme, cum ar fi vanatorii sau cei care fac drumetii in anumite zone geografice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cu toate acestea, dezavantajul este ca aceasta injectie nu va proteja persoana de alte boli pe care capusele le transmit, cum ar fi virusul powassan, babesioza, anaplasmoza etc. Testele clinice pe oameni ale injectiei Lyme PReP ar putea incepe chiar in primavara anului 2018, potrivit postului TV CBS Boston.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0