Tot ce trebuie să știi despre borelioză (boala Lyme) și mușcătura de căpușă

Sigur așteptăm cu toții lunile de vară, nu doar pentru vacanțe, concedii sau festivaluri, ci pur și simplu pentru ocaziile frecvente de relaxare în aer liber: plimbări în parc, lecturi în grădină, ieșiri la iarbă verde sau drumeții de weekend pe cărări de munte, poate chiar și câteva nopți cu cortul, pentru cei mai aventuroși.

Aceste ieșiri sunt extrem de plăcute și cu siguranță contribuie din plin la starea noastră de bine. Ne deconectează, fie și pentru puțin timp, de la ritmul nebunesc al vieții de zi cu zi, de stres și de poluare. Astfel, este justificat să considerăm despre contactul cu natura că este benefic pentru sănătate. Însă, inevitabil ajungem în contact și cu elemente din natură care pot avea potențial nociv.

Dar aceasta nu ar trebui să ne descurajeze! Trebuie doar să știm de ce să ne ferim, respectiv cum să acționăm eficient în cazul în care apare vreo problemă. De exemplu, un motiv de îngrijorare specific acestui sezon este reprezentat de căpușe, pentru că mușcătura de căpușă poate duce la borelioză, o afecțiune care, dacă nu este depistată la timp, poate provoca grave complicații la nivelul sistemului neurologic, al inimii sau încheieturilor.

Ce este borelioza?

În Europa se înregistrează oficial aproximativ 85.000 de cazuri de borelioză, dar se estimează că aceste cifre sunt mult mai mari în realitate, pentru că foarte multe dintre infectări nu sunt diagnosticate corespunzător. De fapt, borelioza este cea mai răspândită infecție transmisă de artropode din zonele de climă temperată ale emisferei nordice. Din păcate, Organizația Mondială a Sănătății avertizează că schimbările climatice de la nivel global influențează și arealul de răspândire al căpușelor, iar din anii 1980 până în prezent s-a remarcat deja în Europa o creștere a densității populației de căpușe, precum și o extindere a zonei în care acestea sunt active. Aceasta înseamnă că în viitor ne putem aștepta la și mai multe cazuri de infectare.

Se știe din 1982 că borelioza este provocată de o bacterie spiralată - Borrelia burgdorferi. Afecțiunea fusese identificată cu cinci ani mai devreme, deși simptomele fuseseră consemnate deja de un secol de către dermatologul suedez Arvid Afzelius. Dar boala a fost descoperită oficial în 1977, în zona Lyme din Statele Unite, deci nu este de mirare că un alt nume uzual pentru această afecțiune este boala Lyme.

Bacteriile spiralate există în natură în sângele unor specii de animale, mai ales la cele care se hrănesc cu insecte, la rozătoare, iepuri sau păsări. Astfel, căpușele se pot infecta și ele, dar pot și să dea mai departe infecția, inclusiv oamenilor.

Simptome pentru mușcătura de căpușă

Mușcăturile de căpușe provoacă iritații la nivelul pielii, de regulă de culoare roz, roșie sau mov, ca o vânătaie. Iritațiile pot fi rotunde sau ovale, centrate în jurul mușcăturii inițiale, și uneori pot avea marginile ușor inflamate. Zona din centru poate fi mai închisă ori mai deschisă la culoare, iar suprafața afectată se poate extinde treptat. Acestea sunt simptome timpurii ale boreliozei, simptome care se manifestă după aproximativ 1-4 săptămâni de la momentul mușcăturii, dar pot apărea chiar și la 3 luni după incident. Iritația poate să dureze chiar și câteva săptămâni și de obicei nu provoacă mâncărimi.

De asemenea, după câteva zile sau săptămâni, unele persoane resimt și simptome similare gripei:

  • Febră
  • Dureri de cap
  • Dureri musculare și de încheieturi
  • Oboseală și lipsă de energie

Simptome târzii ale mușcăturii de căpușă

Cel mai îngrijorător este că anumite persoane cu borelioză ajung să resimtă simptome mult mai grave, iar asta chiar și după luni sau ani de zile după infectare. Cu cât se întârzie tratamentul, cu atât este mai probabil să apară simptome ca:

  • Apariția mai multor iritații în alte zone ale corpului
  • Dureri și inflamații la nivelul încheieturilor
  • Artrită, în special la genunchi și alte articulații mari
  • Probleme neurologice (durere sau amorțeală)
  • Probleme cardiace, în special palpitații
  • Probleme cu memoria sau probleme de concentrare
  • Episoade de amețeală și respirație sacadată

Din păcate, căpușele nu evită niciun fel de zonă a corpului. Ba, mai mult, sunt descoperite adesea în zone cu vizibilitate scăzută, cum ar fi inghinal, la axile sau pe scalp. Vestea bună este că, de regulă, nu veți fi infectați imediat ce ați fost mușcați, motiv pentru care descoperirea cât mai rapidă a căpușei este întotdeauna preferabilă.

Și ce este de făcut dacă observați o mușcătură de căpușă?

Protocolul de profilaxie formulat de Ministerul Sănătății recomandă ca prim pas îndepărtarea/extragerea cât mai rapidă a căpușei.

Cum se îndepărtează corect o căpușă din piele?

Se recomandă ca operațiunea de îndepărtare/extragere a căpușei să se facă într-un spital de urgență, la camera de gardă, de către un chirurg, pentru că parazitul trebuie înlăturat complet. 

În situația excepțională în care nu puteți să apelați la un serviciu medical, folosiți o pensetă (preferabil cu vârful îngust și subțire) pentru a prinde căpușa cât mai aproape de suprafața pielii. Odată ce ați prins-o bine, trageți în sus, stabil, cu un nivel constant de presiune. Nu trageți în unghi, nu răsuciți, nu mișcați căpușa, pentru că astfel riscați ca anumite părți ale capului căpușei să se rupă și să rămână înfipte în piele. Dacă, totuși, se întâmplă, să aveți grijă să eliminați cu penseta și părțile rămase în piele, iar daca nu puteti face asta cu usurinta, lasati pielea sa se vindece.

Dezinfectare

Având în vedere că vorbim despre o infecție bacteriană, este esențial ca zona să fie foarte bine curățată și dezinfectată imediat după eliminarea căpușei. Se recomandă curățarea zonei cu săpun și apă din abundență și dezinfectarea, până la vindecarea leziunii. De asemenea, curățați și dezinfectați și mâinile foarte bine și niciodată să nu striviți între degete căpușa. Pentru a scăpa de o căpușă vie, puneți-o în alcool sau într-o pungă închisă ermetic și aruncați-o.

Antibiotic

Din fericire, infecția se poate trata cu antibiotic. Însă, profilaxia cu antibiotic se recomandă doar în situația în care căpușa a fost fixată în piele. Altfel, monitorizați zona cu atenție și, dacă în decurs de 7 până la 21 de zile observați o iritație în zona mușcăturii, apelați de urgență la un consult de boli infecțioase. Cu cât se începe mai rapid tratamentul, cu atât scade probabilitatea apariției complicațiilor și cresc șansele recuperării complete.
Diagnosticul boreliozei va fi pus de un specialist în boli infecțioase, care va lua în calcul simptomele pe care le resimțiți, probabilitatea de expunere la contactul cu o căpușă infectată, posibilitatea ca simptomele să fie provocate de o altă afecțiune și rezultatele unor analize. De reținut că majoritatea analizelor care se fac pentru boala Lyme încearcă să identifice eventualii anticorpi produși de corp în lupta cu infecția; însă, pot fi necesare și câteva săptămâni pentru ca acești anticorpi să se formeze, iar dacă vă testați imediat pentru borelioză, s-ar putea ca analizele să releve un rezultat fals negativ – adică să aveți boala, dar să fie încă nedepistabilă – așa că s-ar putea să trebuiască să repetați testarea ulterior.

Diagnosticul de borelioză

Tratament pentru boala Lyme

În cazul unui diagnostic de borelioză, ați aflat deja, tratamentul recomandat se bazează pe antibiotice, dar există și situații în care anumiți pacienți încă resimt dureri, oboseală sau dificultăți de concentrare chiar și după încheierea tratamentului. Aceste situații au primit numele de PTLDS - Post-Treatment Lyme Disease Syndrome - și cercetătorii nu au încă o explicație pentru faptul că anumiți pacienți trec prin acest sindrom și alții nu; la fel, nu există un tratament care să se fi dovedit universal eficient pentru PTLDS, deși tratamentul pe termen lung cu antibiotice s-a dovedit a fi util. Totuși, majoritatea pacienților resimt o îmbunătățire a stării generale odată cu trecerea timpului, dar s-ar putea să treacă luni de zile până la refacerea completă.

Măsuri de prevenție

Per ansamblu, ideal ar fi să reușiți să preîntâmpinați situația în care ajungeți să fiți infectați cu Borrelia burgdorferi, iar măsurile preventive împotriva căpușelor pot însemna:

  • Evitarea zonelor în care riscul de expunere este foarte mare (iarbă, arbuști, pădure)
  • În situațiile în care știți că vă supuneți unui risc de expunere semnificativ, purtați haine de culoare deschisă, care ar putea să faciliteze mult depistarea insectelor. Ideale ar fi chiar ținutele cu mâneci lungi și pantaloni lungi, eventual bluzele băgate în pantaloni și manșetele pantalonilor ascunse în șosete, pentru ca insectele să aibă șanse minime să se strecoare neobservate și să intre în contact direct cu pielea
  • Folosiți soluții împotriva insectelor (loțiuni, spray-uri, dispozitive)
  • Verificați-vă atent la întoarcerea din drumeții hainele, bagajele și corpul
  • Uitați-vă cu mare atenție și la animalele de companie și protejați-le cu produse veterinare recomandate împotriva căpușelor

De asemenea, mai ales în acele situații în care suspectați un risc sporit de expunere, fiți pregătiți să acționați rapid.

Așadar, bucurați-vă de ieșirile în natură, dar fiți informați, precauți și pregătiți. Există metode preventive, există simptome vizibile și tratamente eficiente în caz de infectare cu boala Lyme, dar dacă diagnosticul nu este pus cât mai rapid, pot apărea situații nu doar neplăcute, ci cât se poate de grave, care vă pot afecta starea de sănătate pe termen mediu și lung, poate chiar în mod ireversibil.

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:
https://www.who.int/publications/i/item/9789289022910
https://medlineplus.gov/lymedisease.html
https://www.cdc.gov/ticks/removing_a_tick.html
https://www.nhs.uk/conditions/lyme-disease/
https://www.vbabestm.ro/pagini/preventie/lectia_27/lectia.html
https://www.dsptimis.ro/birou-de-presa/comunicate/data_files/content/files/protocol-profilaxie-capusa.pdf


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0