Va priveaza munca la birou de o cantitate suficienta de vitamina D?

Timpul petrecut in birou se traduce prin deficit de vitamina D, vitamina esentiala, cunoscuta ca „vitamina soarelui”, dupa cum au raportat cercetatorii.

Cercetatorii canadieni au descoperit ca deficitul de vitamina D difera in functie de ocupatii, persoanele care lucreaza in spatii inchise avand un nivel mai scazut de vitamina D.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

„Stim deja ca deficitul si insuficienta de vitamina D sunt foarte raspandite in randul populatiei generale. Acum putem afirma ca profesia reprezinta un factor important pentru a stabili daca o anumita persoana are sau nu deficit de vitamina D” a precizat liderul echipei de cercetare, dr. Sebastian Straube. Acesta este profesor asociat de medicina de preventie la Universitatea Alberta din Edmonton.

Vitamina D se gaseste in mod natural in anumite alimente, fiind deseori adaugata in lapte si alte produse. Prin expunerea la soare se produce vitamina D, de aceea, aceasta se mai numeste vitamina soarelui.

In cadrul noului studiu, Straube si colegii sai au revizuit 71 de studii publicate anterior la care au participat peste 53.400 de persoane din emisfera nordica si sudica. Acestia au descoperit ca 80% din muncitorii în schimburi sufera de deficit de vitamina D, fiind vorba de persoane care lucreaza in exterior, dupa un program tipic de la 9 la 5. Peste trei sferturi din angajatii care lucreaza in interior si 72% din studentii la medicina au prezentat de asemenea, deficienta de vitamina D.

Chiar si in randul persoanelor din sistemul de sanatate, deficienta de vitamina D a variat in functie de pozitie. Rezidentii, care au un program de lucru foarte lung, au fost mai predispusi sa prezinte deficit de vitamina D decat medicii, asistentele si alti profesionisti din domeniul medical.

Foarte putine persoane care lucreaza in interior au avut un nivel bun de vitamina D. Potrivit cercetatorilor, 91% dintre acestia prezentau deficit de vitamina D prin definitie, cu un nivel mai mic decat cel recomandat. Persoanele care lucrau in exterior au inregistrat rezultate mai bune. Dar chiar si asa, 48% dintre acestia au avut deficit de vitamina D. Iar 75% au avut insuficienta de vitamina D, adica un nivel scazut de vitamina D in sange, au precizat cercetatorii.

Aceasta vitamina esentiala contribuie la absorbtia calciului in organism, important pentru cresterea oaselor si prevenirea osteoporozei. De asemenea, joaca un rol important in cresterea sistemului imunitar si reducerea inflamatiilor.

In plus, deficitul de vitamina D a fost asociat cu boli cardiace, anumite tipuri de cancer, probleme psihice, obezitate si disfunctie imunitara, a precizat Samantha Heller, de la Centrul Medical al Universitatii New York.

Odata cu utilizarea la scara larga a cremelor de protectie solara si cu reducerea timpului petrecut in aer liber, oamenii nu mai obțin o cantitate mare de vitamina D ca urmare a expunerii la soare, a precizat Heller, nutritionist in cadrul clinicii. De aceea, multe persoane necesita de vitamina D, precum este UnoCardio. Printre aceste persoane care au nevoie de suplimente se numara si nutritionistul Heller. „Am fost surprins cand am fost diagnosticat cu deficit de vitamina D acum cativa ani”, a spus Heller. „Acum iau zilnic suplimente de vitamina D.”

Straube a precizat ca exista controverse legate de cantitatea de vitamina D potrivita. Acesta recomanda respectarea nivelului stabilit de U.S. Office of Dietary Supplements. Se recomanda: 600 IU zilnic persoanelor intre 1 si 70 de ani si 800 IU persoanelor peste 70 de ani.

Unii specialisti recomanda niveluri mai ridicate persoanelor cu risc ridicat de deficit de vitamina D, a precizat Heller. Vitamina D ar trebui sa se obtina prin expunerea la soare, dar Straube avertizeaza ca expunerea indelungata la soare poate conduce la cancer de piele. „Expunerea la soare este sanatoasa in ceea ce priveste nivelul de vitamina D, dar ar trebui sa existe un echilibru” a spus acesta.

Raportul a fost publicat pe 21 iunie in revista online BMC Public Health. Acest tip de studiu, denumit meta-analiza, a centralizat datele mai multor studii pentru a identifica tendinte similare la nivelul acestora. EXista limitari pentru ca datele au fost colectate in mai multe moduri. De asemenea, este posibil ca cercetatorii sa fi folosit definitii diferite ale deficitului de vitamina D, dupa cum au tinut sa precizeze oamenii de stiinta.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa informatii: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0