Uleiul din ficat de cod si uleiul de peste: surse bune de Omega 3

Pentru că multă lume cumpără suplimente alimentare cu acizi grași Omega-3, în acest articol aducem în discuție două: ulei din ficat de cod și ulei de pește (oceanic sau de mare adâncime). În cazul în care te întrebi care dintre cele două este o sursă mai bună de Omega-3, citește în continuare despre beneficiile unice ale acestor grăsimi.

Suplimentele cu ulei din ficat de cod și ulei de pește provin din surse diferite, dar la modul general, se poate spune că uleiul din ficat de cod este un tip specific de ulei de pește. Beneficiile pentru sănătate ale acestor uleiuri provin din conținutul lor de acizi grași Omega-3, despre care studiile au arătat că ajută multe sisteme din corp și previn sau contribuie la tratarea a numeroase afecțiuni. Corpul uman nu poate produce acizi grași Omega-3, de aceea trebuie să îi luăm din alimentație sau din suplimentele alimentare.

Uleiul de pește este extras din carnea unor tipuri de pește gras, precum heringul, tonul, anșoa, macroul și somonul. Uleiul din ficat de cod, după cum ne putem da seama din numele său, provine din ficatul unor pești din familia Gadide, și anume codul. Cele mai folosite variante din care se obține uleiului din ficat de cod sunt codul de Atlantic și codul de Pacific.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Ce beneficii are uleiul de pește?

Experții spun că 30% din uleiul de pește reprezintă acizi grași Omega-3 puri. Să reținem că uleiul de pește poate fi de ajutor mai ales în următoarele cazuri:

  • pentru sănătatea inimii
  • în sarcină
  • în alăptare
  • pentru sănătatea mintală
  • pentru bolile inflamatorii

Totodată, uleiul de pește pe care îl găsim sub formă de suplimente nutritive:

  • susține dezvoltarea și funcționarea creierului
  • poate reduce circumferința taliei
  • reduce inflamația și durerea asociate cu poliartrită reumatoidă
  • previne afecțiunile care țin de sănătatea mintală pentru persoanele care au un risc mai mare și reduce simptomele de schizofrenie și pe cele ale tulburării bipolare
  • contribuie la sănătatea pielii
  • este de ajutor în sarcină, în dezvoltarea fetală și în perioadele de alăptare
  • susține buna funcționare a ficatului

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce beneficii are uleiul din ficat de cod?

Acesta conține niveluri mari de EPA și DHA (două tipuri de acizi grași Omega-3), cât și vitaminele A și D și are proprietăți antiinflamatoare. Alte beneficii ale uleiului din ficat de cod, în comparație cu uleiul de pește, se datorează cel mai probabil prezenței vitaminelor A și D. Uleiul din ficat de cod poate să ajute organismul în mai multe moduri:

  • reduce durerea asociată cu poliartrita reumatoidă
  • reduce inflamația din corp
  • reduce depresia
  • menține densitatea oaselor
  • stimulează funcționarea creierului la făt, încă din uter
  • reduce riscul de diabet de tip 1 când este folosit în sarcină și la nou-născuți
  • susține funcționarea sistemului imunitar
  • previne afecțiunile tractului respirator superior
  • poate scădea trigliceridele din sânge
  • scade tensiunea arterială
  • crește cu foarte puține procente colesterolul HDL - numit colesterol bun
  • previne depunerile de plăci de aterom în artere

Despre toxicitate și conținutul de mercur din uleiul de pește și cel de ficat de cod

Un studiu a încercat să determine conținutul de mercur și alți poluanți organici persistenți din capsulele umplute cu ulei de pește (din pește marin) și din ficat de cod de la conservă. Oamenii de știință au încercat să analizeze aceste produse și să afle dacă sunt sigure pentru consum.

Mercurul total a fost determinat prin intermediul unor analize speciale. În capsulele umplute cu ulei de pește, nivelurile totale de mercur au fost cuprinse între 0,012 și 2,03 nanograme/gram. Toate cele 19 tipuri de capsule cu ulei de pește analizate pentru conținutul de metil mercur au fost sub limita de detecție (adică acea concentrație minimă măsurabilă).

Ce trebuie să avem în vedere: cele mai mari concentrații de mercur total s-au găsit în ficatul de cod (într-o conservă au fost 0,223 nanograme/gram). Procentajul maxim de metil mercur din concentrația totală de mercur a fost descoperită într-o mostră de ficat de cod (o altă conservă).

Administrarea suplimentelor cu ulei de pește și de ficat de cod este considerată sigură, însă trebuie să avem în vedere sursele de unde ne luăm acizii grași Omega-3, pentru a evita o posibilă intoxicație cu mercur. Uleiul de ficat de cod, potrivit studiului citat, poate să fie mai intoxicat cu mercur și alți poluanți din familia mercurului decât uleiul de pește marin, care conține cantități foarte mici din acest metal.

Experții mai spun că unele companii producătoare de suplimente testează uleiul de ficat de cod pentru puritate, pe când altele nu fac acest lucru, așa că este recomandat să îți alegi o sursă mai sigură de Omega-3 dacă vrei să optezi pentru supliemntarea cu acești acizi grași.

Așadar, ce e mai bine să alegi?

Chiar dacă uleiul din ficat de cod conține și vitamina D, studiile arată că are un procent ceva mai mare de mercur, așadar anumite categorii de persoane ar trebui să îl evite. Însă poți găsi pe piață suplimente nutritive cu Omega 3 obținut din ulei de pește oceanic, cu adaos de vitamina D, care le sporește beneficiile pentru sănătate. Dacă nu vrei să iei ulei din ficat de cod pentru că nu ai deficit de vitamina A, poți să administrezi capsule care au doar ulei de pește și vitamina D.

De ce să alegi un ulei obținut din pești mici? Principalele toxine care se găsesc în pește sunt mercurul, dioxinele și bifenilii policlorurați. Cantitatea de toxine depinde de tipul de pește și de locul de unde provine. Pești mari, situați mai sus în lanțul trofic, tind să aibă niveluri mai mari de mercur în comparație cu peștii mici și de aceea, uleiul obținut din peștii mici conține mai puține toxine.

Pe de o parte, cel mai bine este să iei doar unul dintre aceste uleiuri și nu pe amândouă în aceeași perioadă. Ambele uleiuri au beneficii de pe urma cantității de acizi grași Omega 3, iar uleiul din ficat de cod conține și vitaminele A și D.

Pe de altă parte, ar fi de reținut că somonul este unul dintre alimentele cele mai bogate în Omega-3, deci suplimentele care conțin ulei din acest pește sunt o sursă excelentă de acizi grași. Și sardinele, și anșoa se afla pe lista alimentelor bogate în Omega-3. 

Dacă ai o dietă prea săracă în acești nutrienți, întreabă-ți medicul de familie dacă este cazul să iei suplimente cu Omega-3. În general, ambele uleiuri sunt considerate sigure, însă tot e indicat să discuți cu medicul tău înainte să iei suplimente cu ulei de pește ori cu ulei din ficat de cod, așa cum se recomandă legat de orice fel de suplimente alimentare. Ambele pot cauza efecte adverse minore și este posibil să fie contraindicate în cazul unor pacienți.

Neapărat cere sfatul medicului pediatru înainte de a administra oricare dintre aceste uleiuri copilului tău. În plus, dacă suferi de o afecțiune cardiacă sau de o boală a sângelui, ar trebui să întrebi medicul dacă poți lua fie ulei de pește, fie ulei din ficat de cod, pentru a fi sigur că nu există interacțiuni cu unele medicamente pe care le iei deja.

Cui NU îi sunt indicat suplimentele cu ulei de pește sau cu ulei de ficat de cod?

Există anumite persoane și condiții care pot face aceste suplimente nepotrivite sau chiar riscante:

Persoane cu alergii la pește sau fructe de mare

Persoanele care au alergii la pește sau fructe de mare ar trebui să evite suplimentele cu ulei de pește sau ulei de ficat de cod, deoarece acestea pot provoca reacții alergice, care pot varia de la simptome ușoare (urticarie, mâncărime) până la reacții severe (șoc anafilactic).

Persoane care iau medicamente anticoagulante

Aceste uleiuri pot subția sângele și cresc riscul de sângerare. Acest lucru poate fi problematic pentru persoanele care iau medicamente anticoagulante, cum ar fi warfarina, heparina sau aspirina. Această combinație poate crește riscul de hemoragii interne, sângerări nazale sau alte probleme de coagulare.

Persoane cu probleme hepatice

Uleiul de ficat de cod este bogat în vitamina A, care poate fi toxică în cantități mari. Persoanele cu afecțiuni hepatice, cum ar fi ciroza sau hepatita, ar trebui să evite suplimentele care conțin cantități mari de vitamina A, deoarece ficatul lor poate avea dificultăți în procesarea acesteia.

Persoane cu tulburări gastrointestinale

Uleiul de pește și uleiul de ficat de cod pot provoca simptome precum greață, diaree, balonare și disconfort abdominal la unele persoane, în special atunci când sunt administrate în doze mari.

Persoane cu afecțiuni tiroidiene

Uleiul de ficat de cod poate conține iod, care poate afecta funcția tiroidiană. Persoanele cu probleme tiroidiene, în special cele cu hipertiroidism, ar trebui să evite suplimentele care afectează echilibrul de iod din organism.

Persoane care iau medicamente pentru tensiune arterială

Acizii grași Omega-3 au un efect de scădere a tensiunii arteriale. Persoanele care iau medicamente pentru hipertensiune ar trebui să fie precaute, deoarece combinarea uleiului de pește cu aceste medicamente poate provoca o scădere prea mare a tensiunii arteriale.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Does Fish Oil Reduce the Risk of Cardiovascular Events and Death? Recent Level 1 Evidence Says Yes
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8210983/
Studiul „Does Fish Oil Reduce the Risk of Cardiovascular Events and Death? Recent Level 1 Evidence Says Yes”, apărut în Mo Med. 2021 May-Jun; 118(3): 214–218, autopri: James DiNicolantonio, James H. O’Keefe
Pub Med - Fish oil and cod liver as safe and healthy food supplements
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20027164/
Studiul „Fish oil and cod liver as safe and healthy food supplements”, apărut în Neuro Endocrinol Lett. 2009:30 Suppl 1:156-62, autori: Miriam Smutna et al.


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0