Un "vaccin" pentru cancer a eliminat tumorile la soareci

Cercetatorii de la Universitatea Stanford au descoperit ca activarea celulelor T in tumori a eliminat chiar si metastazele distante la soareci. Pacientii cu limfoame sunt acum recrutati pentru a testa aceasta tehnica in cadrul unui studiu clinic, scrie med.stanford.edu, iar acest lucru da speranta pacientilor cu cancer.

Potrivit cercetatorilor de la Stanford University School of Medicine, injectarea unor mici cantitati din doi agenti care stimuleaza imunitatea, direct in tumorile solide ale soarecilor de laborator, poate elimina toate urmele de cancer din organismul animalelor, inclusiv metastazele distante, netratate. Aceasta abordare functioneaza pentru multe tipuri diferite de cancer, inclusiv pentru cele care apar spontan, se mai arata in studiu.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cercetatorii cred ca aplicarea locala a unor cantitati foarte mici din acesti agenti ar putea servi drept o terapie rapida si relativ necostisitoare pentru cancer, care are putine sanse sa provoace efectele adverse care sunt adeseori observate in cazul stimularii imunitatii la nivelul intregului corp.

"Cand folosim acesti doi agenti impreuna, putem vedea eliminarea tumorilor in tot corpul", spune dr. Ronald Levy, profesor de oncologie. "Aceasta abordare depaseste nevoia de a identifica tintele tumorale specifice imunitatii si nu necesita activarea in totalitate a sistemului imunitar sau personalizarea celulelor imunitare ale unui pacient", completeaza cercetatorul.

Unul dintre agenti este in prezent deja aprobat pentru a fi folosit pe oameni, iar celalalt a fost testat in ceea ce priveste utilizarea la oameni in mai multe studii clinice diferite. Un studiu clinic a fost lansat in ianuarie 2018 pentru a testa efectul tratamentului la pacientii cu limfoame.

Efecte uimitoare la nivelul intregului corp

Profesorul Ronald Levy este un adevarat pionier in domeniul imunoterapiei impotriva cancerului, domeniu in care cercetatorii incearca sa valorifice sistemul imunitar pentru a combate cancerul. Cercetarile efectuate in laboratorul sau au dus la dezvoltarea unei substante (rituximab), unul dintre primii anticorpi monoclonali aprobati pentru a fi folositi ca tratament anti-cancer in cazul oamenilor.

Unele abordari ale imunoterapiei se bazeaza pe stimularea sistemului imunitar in intregul corp. Alte abordari vizeaza punctele de control naturale care limiteaza activitatea anti-cancer a celulelor imune. 

Cu toate acestea, alte abordari, precum terapia CAR cu celule T recent aprobata pentru a trata unele tipuri de leucemie si unele limfoame, necesita indepartarea celulelor imunitare ale unui pacient din corpul sau si modificarea lor genetica pentru ca acestea sa atace celulele tumorale. Multe dintre aceste abordari au avut succes, dar fiecare dintre ele are dezavantaje, spun specialistii - incepand de la efectele secundare greu de manevrat, pana la costurile ridicate si la prepararea indelungata sau timpii mari de tratament.

"Toate aceste progrese inregistrate in imunoterapie schimba practica medicala. Abordarea noastra foloseste o aplicare unica a unor cantitati foarte mici din doi agenti care stimuleaza celulele imunitare doar in interiorul tumorii ca atare. La soareci, noi am observat efecte uimitoare la nivelul intregului corp, inclusiv eliminarea tumorilor in tot organismul animalelor", a spus dr. Ronald Levy.

Cancerul adeseori exista intr-o stare sau conditie intermediara in ceea ce priveste sistemul imunitar. Celulele imunitare cum ar fi celulele T recunosc proteinele anormale prezente adesea pe celulele canceroase si se infiltreaza pentru a ataca tumora. Cu toate acestea, pe masura ce tumora creste, adeseori ea concepe modalitati noi de a suprima activitatea celulelor T. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Metoda profesorului Levy functioneaza pentru a reactiva celulele T specifice pentru lupta contra cancerului, prin injectarea unor cantitati extrem de mici (de nivelul microgramelor) din doi agenti, direct in locul unde se afla tumora. Pentru ca cei doi agenti sunt injectati direct in tumora, doar celulele T care au fost infiltrate cu substantele sunt activate. Drept rezultat, aceste celule T sunt ajutate si protejate de corp pentru a recunoaste doar proteinele specifice cancerului.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0