

Uleiul esential de iasomie: beneficii, intrebuintari si contraindicatii
Uleiul esential de iasomie: beneficii, intrebuintari si contraindicatii
Uleiul esential de iasomie: beneficii, intrebuintari si contraindicatii
Uleiul esential de iasomie este obtinut din floarea de iasomie, despre care se stie ca are o aroma extrem de puternica, fiind folosita in industria parfumurilor.
Acest ulei esential este folosit de sute de ani in scop terapeutic, dar si pentru efectele sale afrodisiace. Printre beneficiile sale se numara proprietatile antispasmodice, antidepresive, antiseptice, afrodisiace, expectorante, cicatrizante, precum si sedative.
Beneficii ulei de iasomie
Amelioreaza depresia – mirosul placut al uleiului de iasomie poate fi folosit in aromaterapie pentru ameliorarea depresiei. Aroma iasomiei stimuleaza eliberarea serotoninei, dar si a altor hormoni similari in creier, imbunatatind dispozitia si combatand gandurile depresive.
In acest sens, iasomia poate fi folosita atat cu ajutorul unui dispozitiv de aromaterapie, cat si prin aplicare cutanata in zone precum incheieturile mainilor ori zona gatului.
Are efect afrodisiac – studiile au confirmat deja efectul afrodisiac al uleiului esential de iasomie. Acesta accelereaza pulsul, creste temperatura corporala si saturatia de oxigen din sange, toate acestea fiind semne ale excitarii.
Poate avea proprietati sedative – uleiul de iasomie contribuie la inducerea starii de relaxare a corpului, dar si a mintii, ceea ce inseamna ca poate actiona precum un sedativ natural.
Contribuie la fortificarea sistemului imunitar – ingredientele active din uleiul de iasomie pot lupta impotriva virusurilor, fungilor si bacteriilor, ajutand astfel sistemul imunitar sa protejeze organismul de boli.
Proprietati dezinfectante – uleiul de iasomie are proprietati dezinfectante, fiind un ajutor de nadejde in tratarea micilor leziuni cutanate. Ranile se cicatrizeaza mai rapid in urma aplicarii locale a uleiului de iasomie.
Somnifer natural – daca insomniile iti dau batai de cap, aromaterapia cu ulei esential de iasomie iti poate fi de mare ajutor. Proprietatile relaxante ale acestui ulei te vor ajuta sa adormi mai usor.
Remediu pentru eczeme – avand proprietati cicatrizante, poti folosi uleiul de iasomie si pentru a trata eczemele si iritatiile aparute la nivelul pielii.
Amelioreaza simptomele menopauzei – folosirea uleiului de iasomie fie sub forma de aromaterapie, fie aplicat direct pe piele, poate reduce impactul emotional, precum si simptomele fizice cauzate de menopauza. Instabilitatea emotionala este in mod deosebit combatuta cu ajutorul acestui ulei natural.
Sporeste puterea de concentrare – uleiul de iasomie, aplicat direct pe tample, poate stimula capacitatile intelectuale. Daca vrei sa te dezmeticesti mai repede dimineata, poti pune cateva picaturi de ulei esential de iasomie in apa din cada in care te imbaiezi.
Beneficiile uleiului esential de iasomie nu au fost cercetate indeajuns insa, pana acum, studiile au aratat ca acesta este eficient in ameliorarea depresiei, imbunatatirea dispozitiei, precum si pe post de afrodisiac natural. In ceea ce priveste celelalte afectiuni pentru care este folosit pe post de remediu naturist, e nevoie de investigatii suplimentare.
Cum poti folosi uleiul de iasomie
Uleiul esential de iasomie poate fi folosit in mai multe moduri:
- Cu ajutorul unui dispozitiv de aromaterapie
- Aplicat direct pe piele
- Dizolvat in gelul de dus
- Dizolvat in apa din cada
- Adaugat in lotiunea de corp sau in parfumul folosit
- Dizolvat in mastile de par DIY.
Contraindicatii ulei de iasomie
Uleiul esential de iasomie este in general sigur, insa exista si un risc redus de reactii alergice, ca in cazul oricarui alt ulei esential. Asadar, aplica-l pe o mica portiune de piele pentru a te asigura ca nu iti declanseaza nicio reactie alergica.
Femeile insarcinate si cele care alapteaza ar trebui sa evite folosirea uleiului esential de iasomie, intrucat nu exista studii care sa certifice faptul ca acestea nu au efecte nedorite asupra fatului sau bebelusului.
Pentru a beneficia de toate efectele uleiului de iasomie, asigura-te ca achizitionezi un ulei esential 100% pur, nu un ulei contrafacut.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: Studiul “Stimulating effect of aromatherapy massage with jasmine oil”, publicat pe www.ncbi.nlm.nih.gov, autor: Hongratanaworakit Tapanee