Uleiul esential de iasomie: beneficii, intrebuintari si contraindicatii

Uleiul esențial de iasomie este obținut din floarea de iasomie, despre care se știe că are o aromă extrem de puternică, fiind folosită în industria parfumurilor.

Acest ulei esențial este folosit de sute de ani în scop terapeutic, dar și pentru efectele sale afrodisiace. Printre proprietățile sale se numără proprietățile antispasmodice, antidepresive, antiseptice, afrodisiace, expectorante, cicatrizante, precum și sedative.

Uleiul de iasomie este extras prin două procese diferite – distilare cu abur (hidro-distilare) sau presare la rece. Planta și florile iasomiei au mulți compuși în compoziție, inclusiv alcaloizi, flavonoide, leucoantcianine și saponine.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Beneficii ulei de iasomie

Ameliorează depresia 

Mirosul plăcut al uleiului de iasomie poate fi folosit în aromaterapie pentru ameliorarea depresiei. Aroma iasomiei stimulează eliberarea serotoninei (hormonul fericirii), dar și a altor hormoni similari în creier, îmbunătățind dispoziția și combătând gândurile depresive. În acest sens, iasomia poate fi folosită atât cu ajutorul unui dispozitiv de aromaterapie, cât și prin aplicare cutanată în zone precum încheieturile mâinilor ori zona gâtului.

De altfel, un studiu recent arată că un masaj cu aromoterapie a avut mai multe beneficii pentru depresie decât inhalarea prin aromaterapie1. Un studiu mai vechi efectuat pentru a vedea modul în care moleculele aromatice ale uleiului esențial au afectat sistemul nervos central și, prin urmare, starea de spirit a participanților, arată că inhalarea uleiului esențial de iasomie a stimulat starea de spirit prin creșterea activității creierului. Participanții la studiu s-au simțit mai optimiști și plini de vigoare la finalul cercetării. 

Are efect afrodisiac

Florile de iasomie sunt folosite pentru a decora camera tinerilor căsătoriți în multe destinații exotice. Iar mirosul acestora este folosit ca mijloc de atracție. Se știe că un miros plăcut are un efect emoționant asupra oamenilor. Chiar dacă nu există cercetări substanțiale cu privire la proprietățile afrodisiace ale uleiului esențial de iasomie, au fost efectuate studii care au arătat că inhalarea acestui tip de ulei accelerează pulsul, crește temperatura corporală și saturația de oxigen din sânge, toate acestea fiind semne ale excitării. În acest sens, sunt de ajutor fie difuzarea uleiului, fie aplicarea câtorva picături pe încheietura mâinii și pe zona gâtului.

Poate avea proprietăți sedative 

Uleiul de iasomie contribuie la inducerea stării de relaxare a corpului, dar și a minții, ceea ce înseamnă că poate acționa precum un sedativ natural. De altfel, inhalarea moleculelor de iasomie influențează partea creierului care reglează emoțiile, ajutându-te să te calmezi. Pentru asta, poți folosi un difuzor pentru aromaterapie. Așa te vei afla într-o dispoziție mai bună, vei dormi mai bine și ți se va atenua anxietatea.

Din acest motiv uleiul de iasomie este adesea folosit în meditație sau practici de yoga. De altfel, inhalarea acestui tip de ulei esențial facilitează practicarea tehnicilor de mindfulness, cum ar fi exercițiile de respirație sau de vizualizare. Totodată, uleiul esențial de iasomie funcționează și ca afrodisiac. La urma urmei, atunci când suntem mai puțin stresați și într-o dispoziție mai bună, avem mai multe șanse să ne simțim senzuali. Așa că uleiul de iasomie te poate ajuta să fii într-o dispoziție bună – starea de spirit – la fel de mult ca uleiurile de masaj sau o cină romantică plăcută.

Contribuie la fortificarea sistemului imunitar 

Ingredientele active din uleiul de iasomie pot lupta împotriva virusurilor, fungilor și bacteriilor, ajutând astfel sistemul imunitar să protejeze organismul de boli.

Are proprietăți dezinfectante 

Uleiul de iasomie are proprietăți dezinfectante, fiind un ajutor de nădejde în tratarea micilor leziuni cutanate. Rănile se cicatrizează mai rapid în urma aplicării locale a uleiului de iasomie.

Somnifer natural

Dacă insomniile îți dau bătăi de cap, aromaterapia cu ulei esențial de iasomie îți poate fi de mare ajutor. Proprietățile relaxante ale acestui ulei te vor ajuta să adormi mai ușor.

Remediu pentru eczeme 

Având proprietăți cicatrizante, poți folosi uleiul de iasomie și pentru a trata eczemele și iritațiile apărute la nivelul pielii. De altfel, uleiul esențial de iasomie poate preveni cu succes o infecție cutanată. 
Iar un studiu publicat în 2017 arată că uleiul esențial de iasomie are proprietăți antiinflamatorii, fiind de ajutor în tratarea afecțiunilor, inclusiv psoriazisul.  De altfel, uleiul esențial de iasomie este non-comedogen. Asta înseamnă că poate fi aplicat în siguranță pe piele, fără să îți fie teamă că îți va bloca porii. 

De ajutor în tratarea călcâielor uscate și crăpate

Dacă ai călcâiele crăpate, apelează cu încredere la uleiul esențial de iasomie. Întrucât acesta poate să pătrundă adânc în stratul pielii și poate susține producția de celule ale pielii, poate fi un ajutor de nădejde în tratarea inesteticelor călcâie crăpate. De altfel, uleiul de iasomie este bogat în acizi grași esențiali, cum ar fi acidul oleic, care stimulează reînnoirea celulelor și ajută la hidratarea pielii uscate și la menținerea nivelului de umiditate.  

Sporește puterea de concentrare 

Uleiul de iasomie, aplicat direct pe tâmple, poate stimula capacitățile intelectuale. Dacă vrei să te dezmeticești mai repede dimineața, poți pune câteva picături de ulei esențial de iasomie în apa din cadă în care te îmbăiezi.

Poate preveni infecțiile

Întrucât uleiul de iasomie are proprietăți antivirale și antiseptice se crede că dacă este inhalat ar putea fi eficient în tratarea infecțiilor respiratorii cauzate de viruși.

Poate reduce tusea

Datorită proprietăților expectorante pe care le are, uleiul esențial de iasomie este util în ameliorarea tusei. Răceala și tusea pot uneori înfunda tractul respirator în mijlocul nopții, provocând întreruperea somnului. Folosit în aromaterapie, uleiul de iasomie ameliorează răceala și tusea.

Are beneficii în menopauză

Un studiu clinic controlat mai vechi arată că masajul cu uleiul esențial de iasomie a fost un tratament eficient în estomparea multor simptome ale menopauzei. Folosirea uleiului de iasomie, fie sub formă de aromaterapie, fie aplicat direct pe piele, poate reduce impactul emoțional, precum și simptomele fizice cauzate de menopauză. Instabilitatea emoțională este în mod deosebit combătută cu ajutorul acestui ulei natural.

Aceste beneficii se datorează proprietăților emenagoge ale acestui tip de ulei. Oamenii de știință spun că uleiurile care au proprietăți emenagoge (adică provoacă menstruația) oferă alinare femeilor care suferă de menstruație dureroasă, dismenoreică, menstruație neregulată sau menstruație întârziată. Dar se pare că acest tip de ulei are beneficii și în reducerea bufeurilor, crampelor și disconfortului general cu care se confruntă femeile care sunt la menopauză.   

Ușurează travaliul

Se pare că uleiul esențial, inclusiv uleiul de iasomie, facilitează și ușurează nașterea și că reduce durerea din timpul travaliului. Având în vedere că în ziua de azi multe mămici preferă operația de cezariană, pentru a nu trece printr-un travaliu dureros, e bine de știut că un astfel de ulei le poate ușura suferința. În plus, aromaterapia cu ulei de iasomie scurtează, de asemenea, timpul de recuperare postnatală. Mai mult decât atât, se pare că aroma intensă a uleiului esențial de iasomie ar putea combate cu ușurință depresia postpartum. Iar un studiu mai vechi a arătat că inhalarea uleiului esențial de iasomiei reduce durerea travaliului în prima etapă. 

Redă strălucirea părului

Uleiul de iasomie este benefic în hrănirea foliculilor de păr după expunerea prelungită la soare. Poți amesteca trei-patru picături de ulei de iasomie, cu un ulei vegetal, la alegere, și să masezi scalpul. În felul acesta, stimulezi foliculii de păr, făcându-i mai puternici și mai sănătoși. Ca să maximizezi efectele uleiului și pentru ca acesta să pătrundă adânc în scalp, poți să-l încălzești câteva secunde în cuptorul cu microunde.

Datorită antioxidanților care se regăsesc în uleiul de iasomie, vor fi eliminate toate toxinele care îl fac să se îngrașe și să-l deterioreze. Masează părul cu ulei de iasomie, piaptănă-l cu o perie sau cu un pieptăn obișnuit, apoi înfășurează-ți părul cu un prosop. Așteaptă ca uleiul să își facă efectul, iar după 20 de minute, spală-ți părul cu șamponul pe care-l folosești. Poți pune câteva picături de ulei de iasomie și în șamponul cu care te speli. Masând și pieptănând bine șuvițele de păr, stimulezi circulația celulelor sangvine de la nivelul scalpului.  

Cum poți folosi uleiul de iasomie

Uleiul esențial de iasomie poate fi folosit în mai multe moduri:

  • Cu ajutorul unui dispozitiv de aromaterapie
  • Aplicat direct pe piele, dar combinat cu un ulei vegetal, cum este uleiul de floarea-soarelui, pentru a preveni iritațiile
  • Dizolvat în gelul de duș
  • Dizolvat în apa din cadă
  • Adăugat în loțiunea de corp sau în parfumul folosit
  • Dizolvat în măștile de păr DIY.

Contraindicații ulei de iasomie

Uleiul esențial de iasomie este în general sigur, însă există și un risc redus de reacții alergice, ca în cazul oricărui alt ulei esențial. Așadar, aplică-l pe o mică porțiune de piele pentru a te asigura că nu îți declanșează nicio reacție alergică înainte de a-l utiliza. Femeile însărcinate și cele care alăptează ar trebui să evite folosirea uleiului esențial de iasomie, întrucât nu există studii care să certifice faptul că acestea nu au efecte nedorite asupra fătului sau bebelușului.

Pentru a beneficia de toate efectele uleiului de iasomie, asigură-te că achiziționezi un ulei esențial 100% pur, nu un ulei contrafăcut. De altfel, ține cont ca de fiecare dată când plănuiești să aplici ulei esențial pe piele, să-l combini în prealabil cu un ulei vegetal. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:  
1 Studiul „The Effectiveness of Aromatherapy for Depressive Symptoms: A Systematic Review”, 2017, Dalinda Isabel Sánchez-Vidaña, Shirley Pui-Ching Ngai, Wanjia He,Jason Ka-Wing Chow, Benson Wui-Man Lau, Hector Wing-Hong Tsang
https://www.hindawi.com/journals/ecam/2017/5869315/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0