Dependenta de somnifere - de ce e important sa o eviti

Insomniile se pot trata, pe termen scurt, cu somnifere. Din păcate însă, de multe ori, aceste pastile de dormit creează dependență. Află din acest articol cum se instalează dependența, dar și cum poate fi combătută!

Pastilele de dormit sunt recomandate de medic pentru tratarea insomniilor. Mulți dintre pacienții care urmează un tratament bazat pe asemenea pastile dezvoltă dependență, pe care o constată însă adesea abia în momentul în care încearcă să renunțe la acestea.

După oprirea administrării de somnifere, pacientul poate experimenta sevraj. Există și persoane care nu renunță la aceste pastile, însă își dau seama că au devenit dependente de ele, întrucât simt nevoia de a mari doza pentru că acestea să fie eficiente.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce sunt somniferele și cum acționează?

În general, pastilele de dormit fac parte din clasa sedativelor și hipnoticelor, care include și benzodiazepinele. Aceste medicamente controlează receptorii GABA din creier, responsabili cu capacitatea de concentrare, dar și cu cea de relaxare. Din acest punct de vedere, somniferele acționează similar benzodiazepinelor, care sunt folosite în tratarea depresiei sau a tulburărilor anxioase.

Pastilele de dormit încetinesc activitatea sistemului nervos, induc starea de liniște și favorizează instalarea somnului. Există și medicamente de ultima generație, care ajută pacientul să adoarmă mai repede. Somniferele nu se recomandă pe termen lung tocmai pentru a fi evitată instalarea dependenței.

Aceste medicamente nu se asociază niciodată cu alcoolul, întrucât efectul sedativ va fi potențat și pot apărea complicații serioase. Totodată, această combinație poate fi fatală.

Nici consumul de grepfrut nu este recomandat în asociere cu somnifere, întrucât substanțele active din acest fruct sporesc absorbția substanțelor medicamentoase din somnifere și le potențează efectele.

Tipuri de somnifere

Somniferele cu substanță activă, prescrise de medic, sunt mai puternice decât cele fără prescripție medicală. Așadar, este nevoie de o rețetă de la medicul de familie pentru a obține aceste pastile. Tipurile de somnifere prescrise de obicei includ antidepresivele (amitriptilină), benzodiazepinele (diazepam) și unele medicamente sedativ-hipnotice (eszopiclonă).

Efecte secundare ale pastilelor de dormit

Printre reacțiile adverse la administrarea acestor pastile, pot apărea următoarele simptome:

  • Tulburări de memorie
  • Amețeli
  • Slăbiciune
  • Modificarea apetitului
  • Dureri de cap
  • Modificarea greutății
  • Flatulență
  • Diaree/ constipație
  • Uscăciunea gurii

Cum se manifestă dependența de somnifere?

  • Incapacitatea de a adormi fără pastile
  • Nevoia de a mări doza pentru a putea adormi
  • Instalarea sevrajului în urma încetării administrării acestor pastile (se manifestă prin spasme musculare, insomnii, delir, anxietate, depresie, confuzie, transpirații, halucinații, palpitații, tremur al mâinilor, greață și vărsături)
  • Administrarea continuă a pastilelor, în ciuda impactului negativ pe care acesta îl au asupra organismului
  • Tulburări de memorie
  • Dependența de somnifere puternice este periculoasă întrucât, pe termen lung, aceste medicamente pot afecta tiparele de somn, creierul și nu numai.

Cum se tratează dependența de somnifere?

Dependența de pastile de dormit poate fi combătută, însă este important să ceri ajutor. Medicul îți poate reduce doza ușor, astfel încât să nu apară sevrajul și să nu reapară nici insomniile. Și consilierea psihologică poate fi extrem de eficientă în această situație, ajutând pacientul să combată mai ușor dependența.

Specialiștii în domeniu susțin că lupta cu dependența de somnifere nu e una ușoară și că persoanele cu dependență severă vor avea nevoie de cel puțin 3 luni de tratament pentru a putea opri administrarea acestora fără să dezvolte probleme serioase cu somnul.

Prevenire dependență de pastile de dormit

Pastilele de dormit nu se administrează fără recomandarea medicului și nici pe o perioadă prea lungă. Studiile efectuate în domeniu au arătat că majoritatea somniferelor puternice sunt eficiente pe o perioada limitată – maximum o lună. Odată ce administrarea acestor pastile devine un obicei, se produc modificări în chimia creierului, care împiedică instalarea somnului fără pastile.

Dacă se oprește brusc tratamentul cu somnifere la pacientul dependent de acestea, poate apărea sevrajul greu de ținut sub control, care poate avea și simptome precum convulsiile sau atacurile de apoplexie. De aceea se recomandă tratarea acestei dependențe cu ajutorul și sub observația cadrelor medicale, astfel încât sevrajul să fie prevenit sau măcar ameliorat, iar viața pacientului să nu fie pusă în pericol.
Ia în calcul somniferele fără prescripție medicală

Înainte de a merge la medic pentru a solicita o rețetă de somnifere, ia în calcul suplimentele alimentare sau unele medicamente pe care le poți cumpăra de la farmacie fără rețetă. De exemplu, unele sunt pe bază de antihistaminice (medicamente care tratează alergiile, dar care dau și somnolență).

Altele, sunt pe bază de melatonină, un hormon pe care corpul îl produce în mod natural care promovează somnul. Melatonina sintetică poate fi de folos dacă este luată seara înainte de culcare.

O plantă care se presupune că ajută la relaxare și somn este valeriana, care poate fi găsită fie în suplimente (de una singură sau în combinație cu alte plante care pot induce relaxarea, cum ar fi roinița ori passiflora), fie sub formă de ceai.

Cum poți dormi mai bine fără somnifere?

Terapia cognitiv-comportamentală este un instrument eficient pentru îmbunătățirea somnului și vindecarea insomniei. Potrivit specialiștilor, schimbările comportamentale îmbunătățesc adesea somnul fără a fi nevoie de medicamente.

Există și măsuri pe care le poți lua zilnic pentru un somn odihnitor, însă multe persoane fie nici măcar nu le încearcă, pentru că se gândesc că nu funcționează, fie li se pare că este prea greu să urmeze aceste sfaturi. Așadar, adevărul este că, de multe ori, ține doar de noi să obținem un somn mai bun, respectând anumite reguli de stil de viață.

Cina nu trebuie să fie în apropiere de ora de culcare

Noaptea, organismul îndeplinește multe funcții: creierul stochează informații noi și scapă de deșeuri, iar corpul repară celulele, restabilește energia și eliberează molecule precum hormoni și proteine. Așadar, având toate aceste „obligații”, nu ar trebui să îi dăm corpului de lucru suplimentar (cum ar fi să digere o cină copioasă, stropită eventual și cu alcool), ca să nu mai poată să ducă la bun sfârșit rolurile sale normale.

E bine ca ultima masă a zilei să fie luată cu măcar două ore înainte de culcare, iar dacă a fost o masă foarte bogată, la care s-a băut și alcool, atunci ar trebui lăsate 4-5 ore între ea și ora de somn. În ce privește alcoolul, dacă e băut înainte de culcare, te poate face să adormi mai repede, însă te vei trezi de-a lungul nopții fie ca să mergi la baie, fie pentru că te simți rău de la stomac, fie că te doare capul etc.

Cofeina nu ar trebui consumată seara

Pentru a contribui la un somn odihnitor, ar trebui să reduci consumul de cofeină pe tot parcursul zilei și mai ales înainte de culcare. Cu alte cuvinte, este indicat să nu mai bei și mănânci nimic cu cofeină (cafea, ceai verde sau negru, ciocolată, energizante) după ora 15.00 dacă ora ta de culcare este 22.00 sau 23.00. Iar dacă știi că ești predispus la insomnii, atunci ar trebui să îți iei cofeina doar în prima parte a zilei, cât mai de dimineață, cel târziu până în prânz.

Fumatul nu ajută

Unele cercetări au adus dovezi că fumatul este asociat cu o severitate crescută a insomniei și o durată mai scurtă a somnului, mai ales dacă persoana fumează înainte de culcare. Dacă și tu ai acest viciu, evită să fumezi seara și încearcă să îți găsești și alte motive pentru a fuma mai puțin sau chiar pentru a renunța. Dacă fumezi mult și de mulți ani, cel mai probabil că nu vei reuși să te lași de unul singur, dar medicul de familie îți poate da sfaturi și îți poate prescrie medicamente.

Seara ar trebui petrecută în armonie

Dacă seara te cerți cu partenerul de viață sau cu copiii sau ai discuții conflictuale la telefon cu alți membri ai familiei, nu e de mirare că te duci la culcare agitat. Srăduiește-te ca serile să fie cât mai liniștite: ascultă o muzică de relaxare, citește o carte bună, fă o baie caldă, aprinde o lampă de aromaterapie.

Ecranele tulbură somnul

Nu de puține ori ne prinde noaptea cu ochii în telefon, fie că vrem să mai trimitem un ultim e-mail la muncă, fie că rămânem agățați de videoclipuri amuzante pe rețelele de socializare. Pentru a dormi mai bine, oprește orice dispozitivele electronice cu cel puțin 30 de minute înainte de culcare (ideal cu o oră), pentru a scădea riscul de insomnie crescut de acea lumină a ecranelor.

Activitatea fizică este benefică

Persoanele sedentare au mai multe dificultăți în a adormi și a rămâne adormite, de aceea e indicat să ai activitate fizică de-a lungul zilei, mai ales dacă lucrezi toată ziua în birou. Cu atât mai mult dacă lucrezi de acasă, ai grijă să mergi afară în fiecare zi: o plimbare de 30 de minute seara poate fi exact ce ai nevoie pentru un somn mai bun.

Pregătește-ți dormitorul pentru un somn bun

Pentru a dormi bine, dormitorul trebuie să fie liniștit, aerisit și întunecat  - deși unele persoane nu pot dormi cu storurile trase, în întuneric total, și atunci e bine să alegi ce e mai potrivit pentru tine. Dacă nu te deranjează să îți intre puțină lumină de la iluminatul stradal, atunci este în regulă, important e să te simți cât mai confortabil odată ce te-ai așezat în pat, pregătit de culcare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bilbiografie:
Cleveland Clinic - Sleeping Pills
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/15308-sleeping-pills
BMJ - Prescription medications for sleep disturbances among midlife women during 2 years of follow-up: a SWAN retrospective cohort study
https://bmjopen.bmj.com/content/11/5/e045074
Studiul „Prescription medications for sleep disturbances among midlife women during 2 years of follow-up: a SWAN retrospective cohort study”, apărut în BMJ Open 2021;11:e045074. doi: 10.1136/bmjopen-2020-045074, autori: Solomon DH, Ruppert K, Habel LA, et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0