

Lipsa de vitamina B12 ar putea fi asociata cu depresia la varstnici [studiu]
Lipsa de vitamina B12 ar putea fi asociata cu depresia la varstnici [studiu]
Lipsa de vitamina B12 ar putea fi asociata cu depresia la varstnici [studiu]
Vitamina B12, cunoscută și sub denumirea de cobalamină, este una dintre cele mai importante vitamine hidrosolubile, adică dintre cele care se dizolvă în apă. Aceasta îndeplinește un rol esențial în producția de eritrocite și de ADN și are un rol și în funcționarea optimă a sistemului nostru nervos. Cercetări recente arată că, printre altele, lipsa de vitamina B12 poate avea un rol în ce privește depresia la vârstnici.
Studiile științifice arată că carență de vitamina B12 este foarte frecventă, în special în rândul persoanelor vârstnice. Prezintă un risc mare de deficiență oamenii care nu obțin suficientă vitamina B12 din alimentație, cum ar fi cei care au o alimentație vegană, dar și cei al căror oganism nu poate să absoarbă suficientă vitamina B12 din alimentele pe care le consumă.
Cine este la risc de vitamina B12?
La risc de a avea un deficit de vitamina B12 sunt mai multe categorii de persoane:
- oamenii de vârsta a treia
- pacienții care au avut o intervenție chirurgicală prin care li s-a îndepărtat acea parte a intestinului care absoarbe vitamina B12
- pacienții care urmează un tratament cu metformină pentru diabet
- persoanele care urmează o dietă vegană strictă
- persoanele care iau pe termen lung medicamente antiacide pentru a trata senzația de arsură la stomac
Cum sunt corelate depresia și lipsa de vitamina B12?
Din păcate, spun experții, poate să dureze mult timp - uneori chiar ani - pentru ca simptomele deficienței de vitamina B12 să apară, iar diagnosticarea acestei carențe poate fi un proces complex. În plus, deficitul de vitamina B12 poate fi uneori confundat cu o carență de acid folic. Studiile arată că prevalența deficitului de vitamina B12 și deficitului de acid folic este mai degrabă observată în cazul persoanelor vârstnice.
O echipă de cercetare din Michigan, SUA, a descris cazul unei femei în vârstă, care suferea de o formă severă de depresie, care nu se îmbunătățea cu ajutorul tratamentului convențional prescris de medicul ei psihiatru. Această femeie, se arată în lucrare, s-a recuperat că urmare a administrării suplimentelor cu vitamina B12, lucru care ilustrează posibilitatea ca lipsa de vitamina B12 să joace un rol în dezvoltarea tulburărilor de dispoziție.
Pacienta din acest studiu de caz (o femeie în vârstă de 66 de ani, profesoară pensionată) era tristă și retrasă și plângea des. Ignorase igiena personală și nu se mai îngrijise, ba chiar slăbise extrem de mult. Fusese spitalizată, însă nu avea halucinații și nici gânduri suicidale. La controalele medicale, această pacientă nu prezenta simptome psihotice, însă avea o teamă vagă cum că ceva rău urma să i se întâmple. Pacienta nu prezenta dovezi care să indice un declin intelectual sau deficite neurologice, au mai observat oamenii de știință.
Ca parte din evaluarea medicală inițială, au fost recomandate analize de sânge în cazul acestei paciente, care vizau hormonii tiroidieni (TSH), nivelul vitaminei B12 și nivelul acidului folic. Toate rezultatele analizelor de laborator erau în limitele normale, cu excepția vitaminei B12, care avea valori extrem de mici (vitamina B12 avea o valoare serică de sub 100 pg/mL).
Ca urmare a acestor rezultate, pacienta a fost tratată cu o serie de injecții cu vitamina B12, iar după acest tratament, nivelul seric al vitaminei B12 a început să crească până a ajuns la limite normale (pacienta avea 500 pg/mL). După această serie de injecții, s-a observat că dispoziția pacientei se îmbunătățise semnificativ și că, pe lângă starea ei de spirit, și alte aspecte se îmbunătățiseră: somnul, igiena personală, îngrijirea generală.
Într-o analiză de dată mai recentă, care a investigat peste 30 de studii pe tema corelației dintre vitamina B123 și depresie, se precizează că vitamina B12 este interconectată cu alți micronutrienți, în principal vitamina B6 și acid folic, deci sunt influențate mai multe căi neuronale care nu sunt controlate direct de vitamina B12. Neurotransmițătorii sunt necesari pentru a conduce semnalele de la un neuron la altul, cu ajutorul joncțiunilor pre- și post-sinaptice, iar funcționarea defectuoasă a oricăreia dintre aceste căi poate duce la depresie. Nivelurile scăzute de vitamina B12 sunt, de asemenea, cunoscute a crește riscul de declin cognitiv, boala Alzheimer și demență, mai spun autorii analizei. Mai multe dovezi sugerează că nivelurile mai ridicate de vitamina B12 ar proteja pacienții împotriva atrofiei creierului.
Lipsa de vitamina B12 poate fi corelată cu depresia și la tineri, nu doar la vârstnici. Un studiu de dată recentă a inclus 89 de pacienți, în principal copii și adolescenți, printre care un grup diagnosticat cu depresie și un grup de control. Aceștia au fost testați pentru nivelurile serice de vitamina B12, homocisteină și vitamina D. Studiul a utilizat analiza corelației și a arătat o relație negativă între severitatea simptomelor depresive și vitamina B12 și hiperhomocisteinemia asociată, concluzionand că deficitul de vitamina B12 poate deveni un factor care contribuie semnificativ la depresie.
Oamenii de știință consideră că ar trebui făcute studii suplimentare pe grupuri mai mari de populație pentru a formula niște reguli clare bazate pe dovezi pentru ca medicii din întreaga lume să aibă un standard după care să funcționeze în această privință.
Valori normale pentru vitamina B12
Un nivel seric al vitaminei B12 între 200 pg/mL și 900 pg/mL este considerat normal, spun oamenii de știință, însă un prag de 300 pg/mL - 350 pg/mL este recunoscut ca fiind un marker pentru un status dezirabil în cazul persoanelor vârstnice. Experții mai spun că depresia, demența și tulburările mintale sunt asociate adeseori cu deficitul de vitamina B12 și deficitul de acid folic, în special în cazul persoanelor în etate. Mai mult, vitamina B12 și acidul folic sunt cruciale pentru un proces al substanțelor neuroactive.
În concluzie, o evaluare a nivelului de vitamina B12 ar trebui să fie inclusă ca evaluare standard în cazul tulburărilor depresive rezistente la tratament, demenței, psihozei sau altor factori de risc pentru malnutriție sau în cazul indivizilor cu istoric de malnutriție, precum și în cazul pacienților care au trecut de 50 de ani.
Cum să ai un nivel adecvat de vitamina B12?
Vitamina B12 este esențială pentru funcționarea corectă a organismului, aceasta contribuind la formarea globulelor roșii, la sănătatea sistemului nervos, la producerea ADN-ului și la susținerea metabolismului energetic. Deoarece organismul nu poate produce vitamina B12, este necesar să o obținem din surse externe, fie din dietă, fie prin suplimente.
Surse alimentare bogate în vitamina B12
Cea mai eficientă metodă de a menține un nivel adecvat de vitamina B12 este consumul alimentelor care o conțin. Vitamina B12 se găsește în principal în produsele de origine animală. Ficatul de vită și rinichii sunt printre cele mai bogate surse de vitamina B12. O porție mică poate acoperi necesarul zilnic. Peștele gras, cum ar fi somonul, tonul și macroul, precum și crustaceele, cum ar fi midiile și scoicile, sunt și acestea surse excelente de vitamina B12.
Laptele, iaurtul, brânza și ouăle conțin cantități moderate de vitamina B12. Acestea sunt ideale pentru persoanele care consumă produse lactate, dar nu carne. Pentru vegetarieni și vegani, accesul la vitamina B12 prin dietă poate fi mai dificil, deoarece sursele vegetale naturale sunt extrem de limitate. Totuși, există opțiuni. Produsele pe care aceștia le consumă, precum cerealele pentru micul dejun, laptele vegetal (soia, migdale, ovăz) și drojdia inactivă sunt deseori îmbogățite cu vitamina B12. De asemenea, veganii și vegetarienii sunt sfătuiți să ia suplimente de vitamina B12, după o discuție cu medicul de familie, pentru a preveni deficiența.
Suplimente de vitamina B12
Pentru persoanele care nu pot obține suficientă vitamină B12 din alimentația de zi cu zi, suplimentele sunt o soluție practică și sigură. Acestea sunt disponibile sub diferite forme. Suplimentele sublinguale sunt absorbite rapid și sunt o opțiune bună pentru persoanele cu probleme de absorbție intestinală. În cazurile severe de deficiență sau pentru persoanele cu afecțiuni precum anemia pernicioasă, injecțiile intramusculare sunt o metodă eficientă de corectare a nivelului.
Este important să-ți monitorizezi periodic nivelul de vitamina B12, mai ales dacă:
- Ai o dietă vegetariană sau vegană.
- Ai peste 50 de ani, deoarece absorbția scade odată cu înaintarea în vârstă.
- Suferi de afecțiuni digestive, cum ar fi boala celiacă sau boala Crohn, care reduc absorbția vitaminei B12.
- Iei medicamente care interferează cu absorbția B12, cum ar fi inhibitorii de pompă de protoni (pentru boala de reflux gastroesofagian) sau metformină (pentru diabet).
Un test de sânge simplu poate determina nivelul vitaminei B12, iar medicul poate recomanda suplimente sau ajustarea dietei în funcție de rezultate.
Lipsa de vitamina B12 poate duce la anemie megaloblastică, oboseală, probleme neurologice și dificultăți cognitive. Pentru a preveni astfel de probleme de sănătate, menține o dietă echilibrată, consumă alimente fortificate dacă ai o dietă vegetariană sau vegană și ia suplimente la recomandarea medicului. Prin alimentație corectă, monitorizare și, dacă este cazul, suplimente, poți să menții un nivel adecvat de vitamina B12 și să te bucuri de o stare generală bună de sănătate.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cambridge - Low vitamin B12 but not folate is associated with incident depressive symptoms in community-dwelling older adults: a 4-year longitudinal study
https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/low-vitamin-b12-but-not-folate-is-associated-with-incident-depressive-symptoms-in-communitydwelling-older-adults-a-4year-longitudinal-study/B1EA518340197FA07B97FF04766F6E22
Studiul „Low vitamin B12 but not folate is associated with incident depressive symptoms in community-dwelling older adults: a 4-year longitudinal study”, apărut în British Journal of Nutrition. 2023;130(2):268-275. doi:10.1017/S0007114521004748, autori: Laird EJ, O’Halloran AM, Molloy AM, et al.
PMC - Vitamin B12 Supplementation: Preventing Onset and Improving Prognosis of Depression
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7688056/
Studiul „Vitamin B12 Supplementation: Preventing Onset and Improving Prognosis of Depression”, apărut în Cureus. 2020 Oct 26;12(10):e11169. doi: 10.7759/cureus.11169, autori: Prerna Sangle et al.
Te-ar mai putea interesa și...