Vitamina B12: semne ale carenței
Vitamina B12 se găsește în produse animale, așa că vegetarienii și veganii în special se pot confrunta cu o carență. Cum recunoști semnele lipsei de vitamina B12?
Vitamina B12 ajută la menținerea sănătății nervilor și a celulelor sangvine, contribuie la transformarea ADN-ului, materialul genetic din toate celulele și, de asemenea, la prevenirea unui tip de anemie.
Carența de vitamina B12 nu trebuie neglijată
Vitamina B12 se găsește în mod natural într-o mare varietate de alimente de origine animală și se adaugă la unele alimente fortificate. Alimentele vegetale nu au B12 decât dacă sunt fortificate. Această vitamină se găsește în ficat de vită și scoici (cele mai bune surse de vitamina B12), dar și în pește, carne de la păsări de curte, ouă, lapte și alte produse lactate.
De asemenea, B12 poate fi luată și din unele cereale pentru micul dejun, drojdii nutriționale și alte produse alimentare care sunt îmbogățite cu această vitamină. Sunt disponibile și suplimente alimentare care conțin fie doar vitamina B12, fie vitamina B12 alături de alte vitamine din complexul B, fie alături de mai multe vitamine și minerale.
Deficiența de B12 este rară, deoarece corpul poate stoca rezerve pe mai mulți ani. Dar vegetalele nu au B12, deci persoanele care nu mănâncă niciun produs de origine animală ar trebui să adauge în alimentație produse fortificate cu această vitamină și să ia suplimente alimentare cu B12. Acestea pot fi necesare mai ales pentru femeile vegane și vegetariene atât în timpul sarcinii, cât și în timpul alăptării. Sugarii care nu obțin suficientă vitamina B12 pot avea leziuni grave și permanente ale nervilor sau celulelor creierului.
La fel, carența de B12 ar putea apărea după o operație de slăbire care se numește „bypass gastric”. După operație, alimentele ocolesc părți ale stomacului și ale intestinului subțire. De obicei, vitamina B12 se descompune într-o formă utilizabilă. Medicul va monitoriza probabil nivelul acestei vitamine la pacienți și va sugera suplimente dacă este nevoie. Și persoanele care au boala celiacă, boala Crohn sau anemie pernicioasă pot avea probleme cu absorbția acestei vitamine.
E bine ca și vârstnicii să fie atenți la carența de vitamina B12. Pe măsură ce îmbătrânești, este posibil ca organismul să nu mai absoarbă această vitamină la fel de ușor. Dacă problema este ignorată, nivelurile scăzute de B12 ar putea duce la anemie, leziuni ale nervilor, tulburări de dispoziție și alte probleme mai grave.
Semnele carenței de vitamina B12
Dacă apar simptomele de mai jos, e bine să se ceară sfatul medicului și să se facă analize de sânge, deoarece poate fi vorba de o lipsă de vitamina B12.
Amorțeală
Îți simți adesea mâinile sau picioarele ca și cum ar fi pline de ace care te furnică? Lipsa de vitamina B12 poate deteriora teaca de protecție care acoperă nervii. Afecțiuni precum boala celiacă, boala Crohn sau alte boli intestinale pot face mai dificilă absorbția acestei vitamine de către organism, la fel și administrarea unor medicamente pentru arsurile la stomac.
Mâini și picioare reci
Dacă nu ai un nivel bun de vitamina B12, este posibil să nu ai nici suficiente globule roșii sănătoase pentru a deplasa oxigenul în jurul corpului. Din acest motiv, mâinile și picioarele pot fi reci tot timpul și, uneori, îți vor tremura.
Ceață mentală
Lipsa de B12 poate duce la depresie, confuzie, probleme de memorie și chiar demență. De asemenea, îți poate afecta echilibrul. Suplimentele cu B12 sunt de obicei sigur de luat, dacă respecți dozele și perioada, dar e bine să ceri înainte sfatul medicului. Pentru adulți, se recomandă 2,4 micrograme pe zi. Dacă iei mai mult decât ai nevoie, corpul elimină surplusul prin urină. Cu toate acestea, dozele prea mari de vitamina B12 pot avea unele efecte secundare, cum ar fi amețeli, cefalee, anxietate, greață și vărsături.
Slăbiciune
Dacă ai carență de B12, este posibil ca mușchii tăi să nu aibă suficientă forță. Un alt semn este că te simți mereu obosit. Aceste simptome pot fi comune și cu alte afecțiuni, așa că dacă te simți slăbit și obosit pe termen lung, e indicat să mergi la un consult medical.
Glosită
Dacă papilele de pe limbă nu se mai văd normal, ci limba capătă un aspect lucios și este umflată, poate fi vorba de glosită. Infecțiile, medicamentele și alte afecțiuni pot provoca această neplăcere. Dacă nu ai suficientă vitamina B12 , limba poate deveni dureroasă.
Palpitații
Dacă inima își schimbă brusc ritmul și bate anormal sau simți ca și cum ți-ar pulsa în gât, e posibil să fie vorba de o carență de vitamina B12. Poți mânca mai des carne slabă de pui, ouă și pește, care de altfel sunt și surse bune de proteine, sau te poți îndrepta spre un supliment alimentar.
Afte
Dacă observi aceste mici ulcerații pe gingii sau pe limbă, ar putea fi un semn de B12 scăzut, anemie sau o altă afecțiune. Aftele dispar de obicei singure, dar e bine ca atunci când îți apar să eviți alimentele care ar putea fi iritante sau dureroase, cum ar fi oțetul, citricele și condimentele precum piperul sau ardeiul iute. Unele medicamente pe care le poți lua de la farmacie fără prescripție medicală ajută la calmarea durerii.
Anumite medicamente
Unele medicamente scad nivelul de vitamina B12 sau îngreunează utilizarea acestei vitamine de către organism. Printre ele se numără cloramfenicolul, un antibiotic cu spectru larg, inhibitori ai pompei de protoni precum lansoprazolul și omeprazolul, medicamente pentru ulcer peptic, cum ar fi cimetidina și famotidina sau metforminul pentru diabet.
Lipsa poftei de mâncare sau scădere în greutate nemotivată
Dacă simți că îți pierzi pofta de mâncare, că ai scăzut prea mult în greutate deși nu ai ținut regim și ai probleme de tranzit intestinal (constipație), e posibil ca și acestea să fie semne ale carenței de B12. Dacă nivelul acestei vitamine este foarte scăzut, medicul poate recomanda injectarea ei într-un mușchi pentru a se asigura că organismul absoarbe rapid vitamina. Uneori, dozele mari de B12 sub formă de pastile funcționează la fel de bine în carențele grave.
E bine de reținut că semnele carenței de vitamina B12 pot fi similare cu simptomele multor boli, de aceea e indicat să se ceară sfatul medicului la apariția acestora.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Vitamina B12
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-Consumer/
NHS - Vitamin B12 or folate deficiency anaemia
https://www.nhs.uk/conditions/vitamin-b12-or-folate-deficiency-anaemia/
Te-ar mai putea interesa și...