Suferi de reflux gastroesofagian? Soluții pe care le poți încerca

Dintre numeroasele afecțiuni ale tractului digestiv, refluxul gastroesofagian este cea mai frecventă, având implicații atât asupra stării fizice, cât și asupra stării psihice a pacientului. Ca orice altă afecțiune cronică, refluxul gastroesofagian trebuie ținut sub control toată viața. Doar așa, dacă ai fost diagnosticat cu această boală, te vei putea bucura de o existență normală și fără temutele arsuri la stomac.

Cum recunoști refluxul gastroesofagian? 

Pe lângă arsurile la stomac, care pot să apară și după masă sau când stai în poziția culcat, refluxul gastroesofagian se manifestă și prin:

- senzația de gust acru sau acid în gură;
- salivare  excesivă;
- durere la înghițire;
- tuse seacă;
- răgușeală;
- senzație de corp străin în gât.

Un pacient cu reflux gastroesofagian se poate trezi brusc cu senzația de sufocare,cu atat mai intens resimtita noaptea, in pozitia orizontala,  prin instalarea unui laringospasm sau cand o cantitate de acid din stomac și uneori bucăți de mâncare ajung în zona din spatele gâtului provocand tuse și senzație de sufocare. 

Exista temeri legate si de somnul mult mai prost in cazul pacientilor cu reflux, care duc la slabirea sanatatii in general si pe alte paliere, dar  si afectarea starii de dispozitie. Refluxul de acid este mai accentuat noaptea din trei motive. În primul rând, concentrația de acid din stomac este mai mare noaptea. În al doilea rând, în poziția culcat, este mai ușor ca acidul să reflueze și să rămână în esofag. Ziua, stand mai mult in picioare, gravitația ajuta ca  acidul sa ramana mai degraba  în stomac. În al treilea rând, în timp ce dormim, nu înghițim atat de des si puternic.

Refluxul de acid poate contribui uneori la sinuzită! Adică, acidul poate călători până la nas și sinusuri (de exemplu, în timp ce adormi), iar acest acid poate inflama mucoasa nasului și a sinusurilor. Această problemă este mai frecventă la copii, dar poate fi observată și la adulți.

Mai jos sunt si cateva sfaturi importante pentru a ne asigura un somn mai bun si sa evitam aspirarea continutulu gastric in caile respiratorii.

Asadar, pe lângă medicație, in principal inhibitori ai pompei de protoni, de tipul ozepromazol sau pentaprazol, de preferat inainte de culcare sau cum va indica medicul dvs. gastroenterolog, în cazul în care ești diagnosticat cu boala de reflux gastroesofagian, trebuie să eviți cine bogate in produsele pe care nu le poți digera în mod corespunzător și să ții cont de câteva recomandări:

  • Respectă orele de masă și adoptă un program alimentar format din 3 mese principale și 2 gustări, într-o atmosferă relaxantă, calmă.  Mestecă foarte bine mâncarea și încearcă să nu mănânci în timp ce-ți citești emailurile sau când privești emisiunea preferată;
  • Renunță la obiceiul de a bea lichide în timpul mesei. Acestea trebuie consumate în cantități mici, pe tot parcursul zilei.
  • O altă recomandare de care trebuie să ții cont este să eviți alimentele dulci, fierbinți, acre, condimentate, dar și afumăturile, grăsimile și toate alimentele procesate.
  • Ca să previi durerile de stomac, ia cina cu 2-3 ore înainte de somn;
  • Încearcă să dormi cu capul mai ridicat, pe o pernă în plus, pătrată, sau ridica  patul cu 15 grade. Evită să dormi pe burtă sau complet la orizontala- pentru a evita instalarea laringospasmului  sau bronhospasmului din timpul somnului.  Unii oameni își pot  pierde cunoștința în timpul acestor episoade, de aceea prin aceste masuri de ridicare a capului si trunchiului fie se previn, fie sunt mai usor de eliberat caile respiratorii in cazul unui laringospasm asociat refluxului.
  • Pentru a-ti asigura o noapte linistita, cea mai bună poziție de dormit pentru refluxul acid este pe partea stângă, pe o pernă mare sau picioarele patului inaltate in zona capului, asa cum am descris anterior. S-a dovedit că această postură oferă o ușurare naturală a refluxului și poate face refluxul aproape imposibil, datorită poziționării sfincterului esofagian inferior.
  • Îmbracă-te cât mai lejer și renunță la curelele foarte late și la hainele prea strâmte, pentru că acestea cresc riscul pentru apariția refluxului.
  • După masă, nu încerca să faci activități fizice intense, precum ridicarea obiectelor grele, ca să nu crești suplimentar presiunea intraabdominală; 
  • Nu mesteca gumă, pentru că acest obicei poate crește secreția de acid gastric, și renunță la fumat. De altfel, și produsele de înlocuire a nicotinei pot crește secreția de acid gastric, așa că evită-le și pe acestea.
  • Tot de pe lista alimentelor și băuturilor care ar trebui evitate fac parte alcoolul și produsele care au în compoziție cafeină. Printre acestea se numără cafeaua, ciocolata, anumite băuturi carbogazoase, dar și băuturile și deserturile care au mentă. 

Pentru că am amintit de alimentele și de băuturile pe care ar fi bine să le eviți, există totuși câteva produse pe care poți să le consumi:

  • Cereale și făinoase - pâine, chifle, lipie, cereale integrale cu conținut scăzut de grăsimi, orez, ovăz, tăiței, spaghete, macaroane.
  • Lactate cu conținut redus de grasimi. Poți să prepari fulgi de ovăz, griș sau orez cu lapte. Sunt recomandate brânzeturile degresate, cu un conținut foarte scăzut de sare, și brânzeturile nefermentate, cum sunt urda, cașul, brânza de vacă sau tofu.
  • Poți să consumi carne de pasăre (pui, curcan fără piele), pește proaspăt sau congelat, foarte puțin condimentată sau ouă fierte moi sau ochiuri românești, cele pe care le poți face în apă.
  • Recomandate sunt și legumele proaspete, fasolea verde, mazărea, dovleceii, spanacul, salata verde, dar și cartofii, câtă vreme sunt copți sau fierți.
  • În privința fructelor, și acestea se pot consuma proaspete, dar și congelate. Nu sunt recomandate citricele și nici oleaginoasele, adică fructele care au coaja lemnoasă. Mă refer aici la nuci, alune, migdale, fistic.

Dacă în ciuda acestor recomandări te confrunți în continuare cu simptomele refluxului gastroesofagian, consultă medicul specialist, pentru investigații amănunțite. 

 

Sursă foto:Shutterstock
 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0