Arsurile la stomac: cauze și soluții

Arsurile la stomac sunt un simptom frecvent al unui reflux gastroesofagian, însă pot apărea și ca urmare a consumului anumitor alimente, a fumatului sau a altor afecțiuni digestive.

Senzația de arsură la stomac se accentuează de regulă după o masă copioasă sau când stai în poziția culcat, însă aceasta poate fi prevenită și eliminată rapid dacă iei anumite măsuri. Deși nu este un simptom care să ridice motive de îngrijorare, sunt și situații când arsurile frecvente la stomac, însoțite de alte semne, pot ascunde o afecțiune gravă.

Cauzele arsurilor la stomac 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Arsurile la stomac survin în momentul în care conținutul stomacal ajunge în esofag, prin intermediul sfincterului esofagian care nu funcționează corespunzător sau este slăbit. Astfel, acidul gastric irită esofagul și duce la apariția arsurilor. O altă cauza a arsurilor la stomac este hernia hiatală, o deschizătură anormală a diafragmei, care permite pătrunderea unei părți din stomac în zonă pieptului. De asemenea, femeile însărcinate sunt mai predispuse la apariția arsurilor la stomac, din cauza relaxării sfincterului esofagian, apărută ca urmare a modificărilor hormonale.  

Alte cauze care pot duce la apariția sau înrăutățirea arsurilor la stomac sunt: 
-     Fumatul; 
-     Supraponderabilitatea sau obezitatea; 
-     Consumul de cafea, ciocolată, alcool și alimente picante; 
-     Întinderea pe pat, imediat după masă; 
-     Anumite medicamente (aspirină, ibuprofen etc.). 

Când trebuie să mergi la medic 

Majoritatea oamenilor se confruntă cu arsuri la stomac, însă acestea nu trebuie ignorate dacă se manifestă de mai mult de două ori pe săptămână sau dacă nu dispar în urma tratamentului sau a modificărilor de alimentație. 

Deseori, arsurile la stomac sunt un simptom al afecțiunilor gastrointestinale, cum ar fi, de exemplu, ulcerele sau sindromul de reflux gastroesofagian. Programează o vizită la medic dacă ai arsuri la stomac și prezinți următoarele simptome: 
-     Dificultăți și durere la înghițire; 
-     Materii fecale tari, de culoare închisă sau cu sânge; 
-     Scurtarea respirației; 
-     Durere care radiază din spate spre umăr; 
-     Amețeală; 
-     Transpirație abundentă și dureri în piept. 

Deși arsurile la stomac nu sunt asociate cu infarctul, mulți oameni pot confundă simptomele. Atacul de cord se manifestă prin: durere severă în zona pieptului, dificultăți de respirație, dureri la nivelul maxilarului și brațelor.  

Ce analize poate recomanda medicul pentru a depista cauza arsurilor la stomac 

În cazul în care modificările alimentare nu ajută la eliminarea arsurilor la stomac, mergi la medic pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat. Acesta îți poate sugera anumite investigații medicale, în scopul determinării cauzei care duce la apariția arsurilor stomacale, cum ar fi: radiografia abdominala, endoscopia, determinarea ph-ului de la nivelul esofagului.

În funcție de rezultatele acestor teste, medicul îți va prescrie cel mai eficient tratament pentru reducerea și eliminarea simptomelor neplăcute, care presupune, de regulă, administrarea de medicamente antiacide. Deși acesta sunt eficiente, pot prezenta efecte adverse precum contipatie sau diaree, așa ca discută cu medicul despre acest aspect și comunică-i în același timp dacă urmezi un alt tratatament în paralel, pentru a preveni eventuale interacțiuni între diverse medicamente.  

Ce complicații pot apărea dacă nu tratezi arsurile la stomac 

Arsurile la stomac ocazionale nu sunt un motiv de îngrijorare, însă, dacă te confrunți frecvent cu acest simptom și nu iei măsuri, pot apărea complicații severe, cum ar fi, de exemplu, inflamațiile la nivelul esofagului (esofagită), care cresc riscul de cancer esofagian.  

Ce poți face acasă pentru a elimina sau a preveni arsurile la stomac 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dacă te confrunți ocazional cu arsuri la stomac, există câteva măsuri pe care le poți lua, astfel încât aceste simptome să fie ameliorate. De exemplu: 
-     Încearcă să îți menții greutatea în limitele normale; 
-     Evită să te întinzi imediat după masă; 
-     Redu consumul de ciocolată, alcool și alte băuturi cu cafeină (cafea, sucuri acidulate); 
-     Renunță la fumat; 
-     Evită consumul de roșii, mentă, alimente prăjite, sucuri carbogazoase sau fructe; 
-     Nu mânca la ore târzii; 
-     Consumă ceai de ghimbir. 

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0