Steatoreea sau scaunul gras - ce indică și cum se tratează

Steatoreea reprezintă excesul de grăsimi în scaun, și poate fi un simptom pentru o afecțiune mai gravă.

Scaunul nu este format numai din resturi alimentare și apă, ci mai conține și grăsimi, bacterii, fibre, proteine, săruri și celule din mucoasa intestinală. Atunci când există grăsime în exces în scaun, afecțiunea poartă numele de steatoree. Însă medicii nu au ajuns la un consens față de nivelul exact de grăsime în scaun care să determine acest diagnostic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Steatoreea este un semn că organismul fie nu absoarbe nutrienți și grăsimi în mod corespunzător, fie nu creează enzimele sau bila necesare pentru a digera alimentele în mod eficient. Este important să te adresezi medicului gastroenterolog pentru a afla cauza acestei probleme.

Ce cauzează steatoreea?

Prezența excesului de grăsimi în scaun sugerează că sistemul digestiv nu descompune alimentele în mod adecvat. Pereții intestinali nu reușesc să absoarbă părțile utile ale alimentelor ingerate, inclusiv grăsimile alimentare, așa că sunt eliminate. 

Una dintre cele mai frecvente cauze de malabsorbție este fibroza chistică. Aceasta este o afecțiune genetică ce afectează glandele sudoripare și care produc mucus, precum și diverse organe din corp. Când fibroza chistică afectează pancreasul, mucusul produs îngreunează transportul de enzime digestive către intestin, îngreunând digestia.

O altă cauză de malabsorbție care poate duce la steatoree este pancreatita cronică, o inflamație a pancreasului. Pancreasul secretă enzime pentru a ajuta organismul să digere grăsimi, proteine și carbohidrați în intestinul subțire.

Alte cauze frecvente ale steatoreei includ:

  • Bolile inflamatorii intestinale - Colita ulcerativă, boala Crohn și diverticulita sunt boli cronice care afectează mucoasa intestinală, provocând malabsorbție și tranzit accelerat. În aceste situații, steatoreea poate fi folosită ca instrument de diagnostic pentru una dintre aceste afecțiuni.
  • Boli ale pancreasului - Insuficiența exocrină pancreatică (atunci când pancreasul nu secretă suficiente enzime pentru digestie) poate fi cauzată, pe lângă pancreatită și fibroză chistică, și de cancerul pancreatic
  • Boli care afectează bila și ficatul - Obstrucția canalelor biliare prin calculi biliari (litiază biliară), colangită sclerozantă primară, leziuni hepatice (colestază intrahepatică), medicamente hipolipidemice sau modificări după îndepărtarea vezicii biliare (colecistectomie).
  • Alte afecțiuni care produc malabsorbție intestinală1 - Precum supraaglomerarea bacteriană, Giardioza (infecția cu parazitul giardia), sindromul Zollinger-Ellison sau sindromul intestinului scurt.
  • Intoleranțele alimentare - Precum intoleranța la lactoză sau intoleranța la gluten (boala celiacă) care împiedică digestia eficientă a produselor lactate și de panificație.
  • Unele medicamente - Pastilele de slăbit care inhibă absorbția de grăsimi pot duce la cazuri de steatoree.
  • Excesul de nuci - Cercetătorii2 au observat că atunci când nucile sunt consumate întregi, grăsimile se absorb mai greu decât în alte forme (de exemplu arahidele întregi vs untul de arahide).

Simptomele steatoreei

Este foarte important să urmărești frecvența și aspectul scaunului de fiecare dată, pentru că poate fi un semnal de alarmă pentru o problemă intestinală. Observarea este prima măsură de diagnostic și printre primele întrebări pe care ți le va adresa medicul gastroenterolog. Chiar dacă este un subiect jenant, sănătatea poate depinde de urmărirea constantă a scaunului.

În cazurile de steatoree, scaunele vor fi mai voluminoase, de culoare palidă și urât mirositoare. De cele mai multe ori, tind să plutească din cauza conținutului mai mare de grăsimi. Scaunul tinde să fie, de asemenea, acoperit de o peliculă de grăsime, sau se pot observa picături ca de ulei în apa din vasul de toaletă.

Steatorea este doar unul dintre multele simptome comune ale malabsorbției. Alte simptome includ: 

  • crampe abdominale
  • pierderea în greutate
  • balonare
  • indigestie
  • diaree

Cum se tratează steatoreea

Tratamentul pentru steatoree va urma sursa acesteia. În cazul lipsei de enzime pancreatice, dieta se va completa cu un supliment alimentar ce va imita rolul acelor enzime. 

În cazul colitei ulcerative sau a altor boli inflamatorii intestinale, obținerea remisiei este cel mai important factor. Remisia se obține de obicei cu ajutorul medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, sau după caz, cu corticosteroizi sau medicamente imunosupresoare. 

Tratarea steatoreei va urma mai degrabă tratarea cauzei sau cauzelor care stau la baza malabsorbției intestinale a grăsimilor. Și pentru că malabsorbția poate avea multe cauze, este foarte important să te adresezi medicului gastroenterolog pentru un diagnostic corect.

Pentru cauze legate de dietă, tratamentul se bazează de obicei pe evitarea alimentelor care declanșează simptomele. Dacă ai intoleranță la lactoză, va trebui să eviți produsele lactate sau să le consumi în doze foarte mici, în funcție de severitatea intoleranței la lactoză. Există și suplimente alimentare cu lactază, enzima ce digeră lactoza, care pot ameliora simptomele. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru boala celiacă, evitarea grâului și a altor alimente care conțin gluten va fi cel mai eficient tratament. Iar pentru cauze grave, cum ar fi fibroza chistică sau pancreatita cronică, tratamentul medicamentos și modificările stilului de viață vor fi necesare.



 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

  1. Studiul ”Malabsorption and malabsorption tests: do they still matter?”, publicat în Digestive and Liver Disease Journal, în 2014, autori: Di Sabatino A., Lenti M.V., Corazza G.R.
  2. Studiul ”Peanut digestion and energy balance”, publicat în International Journal of Obesity, în 2007, autori: C.J. Traoret, P. Lokko, A.C.R.F. Cruz et al.


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0