Bila leneșă: 5 ceaiuri de încercat

Bila, cunoscută și drept fiere, nu este un organ în sine, ci un lichid galben-verzui, secretat de ficat și depozitat în vezica biliară, al cărei rol este de a susține procesul de digestie. Când ai de-a face cu bila leneșă, unele ceaiuri din plante pot fi de ajutor.

Bila conține colesterol, apă, săruri și pigmenți biliari și lecitină. Odată ce alimentele încep să fie digerate, bila este evacuată din vezică, prin duoden, pentru a descompune lipidele din mâncare. 

Ce este bila leneșă?

Bila leneșă sau dischinezia biliară este o tulburare de motilitate prin care bila nu este transportată corect prin tractul biliar către vezica biliară. În consecință, vezica biliară nu poate furniza o cantitate suficientă de bilă pentru ajutarea procesului de digestie. Acest fenomen îngreunează procesul digestiv, motiv pentru care poartă numele de bilă leneșă. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Deși cauzele propriu-zise pentru această anomalie nu sunt cunoscute, unii factori de risc pot contribui la apariția bilei leneșe și anume inflamația cronică, obezitatea, un dezechilibru hormonal, stresul excesiv sau contractarea excesivă a mușchiului sfincterului Oddi.

De asemenea, bila leneșă poate apărea ca simptom al mai multor boli, printre care se numără hipotiroidisimul, diabetul, pancreatita, fibromyalgia și boala celiacă. Dischinezia biliară este mai frecventă la femei decât la bărbați și apare, de regulă, între 40 și 60 de ani. 

Cum recunoști bila leneșă?

Principalele simptome ale unei persoane cu bilă leneșă includ stări puternice de greață, însoțite adesea de vărsături, constipație, stare de slăbiciune, dureri de cap, dureri abdominale (în special în partea dreaptă).

Schimbări necesare în alimentație când ai bilă leneșă

Înainte de a urma un tratament medicamentos, medicul va recomanda anumite schimbări în dietă. Se recomandă mâncăruri ușor digerabile, cum ar fi legumele și fructele proaspete, carnea slabă (pui, curcan, pește) și carbohidrații complecși (leguminoase, pâine integrală, orez brun). Alimentele se consumă crude, fierte sau la grătar. 

În ceea ce privește alimentele care trebuie evitate, lista cuprinde mâncărurile grase și alimentele bogate în grăsime (atât animală, cât și vegetală), alimentele conservate, mezelurile, mâncărurile prăjite, condimentele, murăturile, lactatele grase, nucile, ciocolata, vinetele, ceapa și usturoiul. Băuturile acidulate, alcoolul și tutunul ar trebui, de asemenea, evitate.

Ceaiuri benefice pentru a trata bila leneșă

Soluțiile naturiste pot fi de ajutor în remedierea simptomelor de dischinezie biliară. Printre cele mai bune ceaiuri care pot fi încercate în caz de bilă leneșă se numără:

1. Ceaiul de anghinare

Ceaiul de anghinare este un remediu care poate fi găsit în orice magazin naturist. Se fierb, timp de un minut, câteva frunze de anghinare, și se lasă la infuzat circa 10 minute. Anghinarea este bogată în micronutrienți precum vitamine (A, B1 și C), minerale (magneziu, fier, calciu și zinc) și antioxidanți. Prin fierbere, o parte dintre acești nutrienți se transferă în infuzie. 

Ceaiul de anghinare stimulează secreția de fiere și golirea vezicii biliare atunci când e nevoie de bilă pentru a ajuta digestia. În plus, este un remediu antistres, deci dacă dischinezia biliară a apărut pe fondul unei perioade de stres intens, te poate ajuta să elimini factorul declanșator.

În plus, ceaiul de anghinare poate stimula sistemul imunitar, grație conținutului de vitamina C și antioxidanți, poate scădea nivelul de colesterol și poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară, și poate avea chiar și efecte anti-îmbătrânire. Se recomandă consumul unei căni de ceai de anghinare dimineața, pe stomacul gol, sau înaintea meselor principale. Este de preferat să nu adaugi zahăr în ceai. 

2. Ceaiul de păpădie

Păpădia este un remediu naturist cunoscut în tratamentul afecțiunilor de ficat și vezică biliară, dar care poate fi de folos și în remedierea problemelor sistemului digestiv. Extractul amar de păpădie stimulează secreția biliară și ajută în reglarea tranzitului intestinal. 

În plus, păpădia este o sursă bogată de betacaroten, magneziu, zinc, fier, calciu, iar ceaiul de păpădie, consumat frecvent, poate avea proprietăți antiinflamatorii semnificative. Acest lucru se datorează, în special, conținutului de taraxasterol, un antioxidant puternic care ajută la reglarea cantității de celule albe în sânge, prevenind, astfel, procesele inflamatorii inutile din organism. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ceaiul de păpădie este și o sursă foarte bună de potasiu, mineral cu rol de electrolit care stimulează activitatea inimii și poate ajuta rinichii în filtrarea mai eficientă a toxinelor. Nu în ultimul rând, polizaharidele din păpădie pot reduce stresul oxidativ exercitat asupra ficatului, de aceea este și secreția de bilă reglată, iar procesul de digestie se normalizează. Se recomandă consumul zilnic, de preferat o cană dimineața, pe stomacul gol, fără zahăr adăugat.

3. Ceaiul de pelin

Ceaiul de pelin este bogat în nutrienți și are proprietăți antiinflamatoare, antiseptice, antibacteriene și antivirale. Este folosit încă din Antichitate, cu multiple scopuri curative.

În ceea ce privește bila leneșă, ceaiul de pelin poate fi de ajutor pentru că stimulează producția de fiere și de sucuri gastrointestinale, necesare pentru o digestie normală. De asemenea, stimulează sănătatea tubului digestiv, grație proprietăților dezinfectante și antiinflamatoare. 

În plus, are acțiune antiparazitară, eliminând paraziții interni nocivi, cum ar fi tenia, lamblia sau giardia. Conținutul de antioxidanți este, de asemenea, remarcabil. Ceaiul de pelin conține camazulenă și tujon, antioxidanți puternici care combat stresul oxidativ asociat cu boli grave, cum ar fi cancerul, boala Alzheimer și afecțiunile cardiovasculare. Ceaiul de pelin poate fi consumat dimineața sau seara, atât pe stomacul gol, cât și după masă. 

4. Ceaiul de gălbenele

Extractul de gălbenele are numeroase proprietăți benefice, printre care se numără cele antifungice, antimicrobiene, cicatrizante și regenerante. Un fapt mai puțin cunoscut este că extractul de gălbenele este bogat în antioxidanți care luptă împotriva proceselor inflamatorii și a stresului oxidativ. Ceaiul de gălbenele poate stimula secreția biliară, poate proteja ficatul de stres oxidativ și poate ușura durerile musculare. Se poate consuma de câteva ori pe zi, înainte de mese. 

5. Ceaiul de mentă

Ceaiul de mentă este o soluție excelentă pentru tratarea disconfortului abdominal, diareei și crampelor. Are proprietăți calmante, antiseptice și antibacteriene și, în plus, stimulează secreția biliară. Este de ajutor și în normalizarea tranzitului intestinal, deoarece ajută la relaxarea mușchilor prezenți la nivelul tractului gastrointestinal. 

Mentolul conținut de frunzele de mentă ajută la atenuarea stărilor de greață, a migrenelor și durerilor de cap și poate înlătura starea de oboseală. Ceaiul de mentă poate fi consumat la orice oră din zi, înainte sau după mese, și poate fi preparat simplu și acasă, prin deshidratarea frunzelor de mentă și infuzarea lor preț de 10 minute în apă fierbinte. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
DocDoc - What is Biliary Dyskinesia: Symptoms, Causes, Diagnosis, and Treatment
https://www.docdoc.com/medical-information/conditions/biliary-dyskinesia 
Bel Marra Health - How to treat biliary dyskinesia naturally? Causes, symptoms, and diagnosis
https://www.belmarrahealth.com/treat-biliary-dyskinesia-naturally-causes-symptoms-diagnosis/

 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0