Supravietuitorii cancerului au voie la soare?

Melanomul este considerat a fi cel mai periculos tip de cancer de piele datorită tendinței sale de a se răspândi, deci a metastaza la alte organe ale corpului. Expunerea excesivă la razele soarelui cauzează apariția acestui tip de cancer, însă, din păcate, multe persoane care au supraviețuit diagnosticului de melanom în continuare nu au grijă să se protejeze de soare.

Chiar și după ce au supraviețuit melanomului, cancer de piele foarte agresiv, potențial fatal, unele persoane continuă să stea vara la soare fără protecție. Aceasta este constatarea surprinzătoare a unui studiu la care au participat peste 700 de supraviețuitori de melanom dintre care 20% suferiseră arsuri solare în ultimul an. Doar 62% dintre aceștia au declarat că au folosit creme cu factor de protecție solară „des” sau „întotdeauna"”, atunci când au ieșit din casă într-o zi de vară.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Expunerea la soare fără protecție după melanom

Deși studiul a arătat că majoritatea supraviețuitorilor de melanom sunt mult mai atenți în ceea ce privește protecția solară decât alte persoane de aceeași vârstă, încă rămân mulți oameni care au luptat cu acest tip de cancer care în continuare se expun al soare fără protecția necesară.

„Încă mai este loc de îmbunătățiri” a afirmat liderul echipei de cercetare, Rachel Vogel, profesor asociat la departamentul de Obstetrică, ginecologie și sănătatea femeilor al Universității din Minnesota, iar dr. Len Lichtenfeld, medic consultant adjunct al Societății Americane de Oncologie a fost de acord. „Supraviețuitorii procedează mai bine decât alte persoane, dar asta nu este suficient”, a afirmat dr. Lichtenfeld, care nu a participat la studiu.

Până la acest studiu s-au știut foarte puține despre expunerea la soare a supraviețuitorilor de melanom. Prin urmare, lucrarea științifică oferă informații importante medicilor care se ocupă de pacienții respectivi, sunt de părere autorii. Se pare că furnizorii de servicii de sănătate presupun că pacienții le urmează sfaturile după ce se vindecă de melanom, însă astfel de presupuneri nu sunt fondate.

Melanomul este cea mai puțin întâlnită, dar cea mai periculoasă, formă de cancer de piele. Societatea Americană de Oncologie estimează că aproximativ 87.000 de americani vor fi diagnosticați cu melanom anual și aproape 10.000 își vor pierde viața din cauza acestuia. 

Deși melanomul reprezintă doar 1% din numărul de cancere de piele din SUA, este răspunzător pentru cele mai multe decese. În plus, potrivit Societății Americane de Oncologie, incidența de melanom a fost în continuă creștere în ultimii 30 de ani. Probabil că există mai multe motive, a spus profesor Vogel, dar se crede că unul dintre ele este expunerea mai mare la razele ultraviolete.

În general, medicii susțin că cea mai importantă măsură pe care o putem lua pentru a reduce riscul de melanom este limitarea expunerii la lumină ultravioletă (UV), de la soare sau din solare. Cu siguranță, acest sfat este valabil și pentru supraviețuitorii de melanom, pentru a diminua riscul de recurență. „Știm sigur că expunerea suplimentară la razele ultraviolete mărește acest risc. Este cumulativ”, a explicat dr. Lichtenfeld.

Unii supraviețuitori de melanom au suferit din nou arsuri solare

Aceste constatări se bazează pe un sondaj la care au participat 724 de supraviețuitori de melanom și 660 de adulți de aceeași vârstă, care nu au suferit de această boală (grupul de control). În medie, supraviețuitorii fuseseră diagnosticați cu 10 ani în urmă, când aveau vârstele între 25 și 59 de ani. Vestea bună este că studiul a arătat că majoritatea supraviețuitorilor au fost mai atenți în ceea ce privește protecția solară față de grupul de control.

Dar sunt și vești mai puțin bune. Spre exemplu, trei sferturi dintre supraviețuitori au precizat că în general vara au stat cel puțin două ore la soare în zilele de weekend. Și deseori fără protecție optimă. Aproximativ 38% dintre aceștia au declarat că de obicei, nu folosesc protecție solară atunci când ies afară vara. Iar studiul a arătat că mai puțin de jumătate au încercat în general să stea la umbră.

Per ansamblu, 20% dintre supraviețuitori au precizat că au suferit arsuri solare în ultimul an. Iar 10% au stat la soare ca să se bronzeze. Studiul nu explică însă care sunt motivele. Dar profesor Vogel a făcut câteva speculații. Un motiv ar putea fi trecerea timpului - spaima legată de boală s-a diminuat. Alte cercetări sugerează că supraviețuitorii de melanom sunt destul de preocupați de protecția solară imediat după primirea diagnosticului, dar acest lucru dispare cu timpul.

De asemenea, este posibil ca unii supraviețuitori să nu înțeleagă cât de grav este melanomul, mai cred autorii studiului. Dacă nu primesc toate informațiile despre boală, e posibil să nu-și dea seama că se deosebește de formele de cancer de piele mult mai des întâlnite și mult mai puțin agresive. În plus, în general, este dificil să-ți schimbi comportamentul și să iei decizii mai bune pentru tine.

Deși poate părea ușor să evităm razele solare, acest lucru nu este întotdeauna adevărat. Unele persoane au locuri de muncă sau stiluri de viață active, care implică ieșiri în aer liber și poate că nu-și amintesc mereu să se acopere sau să aplice din abundență produse cu factor de protecție solară. Mai mult decât atât, există studii care au arătat că unele persoane sunt dependente de bronz, deci oricât li s-a spune că pielea arsă de soare nu aduce beneficii pentru sănătate, acestea continuă să stea prea mult la soare.

Pentru profesor Vogel, studiul are o implicație practică evidentă: „Medicii și pacienții ar trebui să discute despre transformarea protecției solare în rutină. Folosirea produselor cu factor de protecție solară, bluzele cu mâneci lungi și pălăriile trebuie să devină o rutină”. Sfaturile nu sunt valabile doar pentru supraviețuitorii de melanom, a mai spus cercetătoarea, ci pentru toată lumea și pot să contribuie în primul rând, la prevenirea apariției cancerului.

Și alți pacienți oncologici trebuie să fie precauți cu expunerea la soare

Pacienții care au urmat tratamentul cu radioterapie și chimioterapie pentru diverse forme de cancer - de sân, de colon, prostată etc. - se pot expune la soare, dar trebuie să ia măsuri de precauții suplimentare în principal pentru a proteja pielea sensibilizată.

Aceste tratamente pot cauza efecte secundare, cum ar fi sensibilitatea crescută a pielii, erupții cutanate sau arsuri solare mai severe. De asemenea, anumite medicamente utilizate în chimioterapie pot face pielea mai sensibilă la expunerea la soare.

Recomandarea este ca persoanele care au avut melanom sau alt tip de cancer să evite expunerea la soare între orele 10 dimineața și 4 după-amiaza, când radiația solară este cea mai puternică. De asemenea, este important să poarte îmbrăcăminte adecvată pentru a proteja pielea, cum ar fi bluze cu mâneci lungi și pantaloni lungi. De asemenea, este necesară utilizarea unei creme cu un factor de protecție solară ridicat (30 sau mai mare) și să reaplice această cremă la fiecare 2 ore sau după fiecare baie sau transpirație excesivă.

În general, pacienții ar trebui să discute cu medicul lor despre orice îngrijorare legată de expunerea la soare și să urmeze îndrumările și recomandările acestuia pentru a proteja pielea sensibilizată.

Cum poți preveni cancerul de piele?

Cea mai bună prevenire a oricăror forme de cancer de piele o reprezintă expunerea controlată la soare; aceasta este utilă pentru producția de vitamina D, însă excesul îmbătrânește pielea și crește riscul de cancer de piele, inclusiv melanom.

Aplică o cremă cu factor de protecție solară

Aplică o cremă cu un factor de protecție solară pe toate zonele expuse ale pielii când ieși în soare și știi că urmează să stai mai mult de 20 de minute. Reaplică produsul la fiecare două ore și după înot sau transpirație abundentă. Dacă ai pielea mai închisă din naștere, un factor de protecție solară de 20-25 îți este suficient, dar dacă ai pielea mai albă sau foarte albă, ai nevoie de o cremă cu factor 30 sau 50.

Atenție la ore!

Pentru a obține vitamina D, e suficient să stai 20 de minute la soare dimineața până în ora 10.00 sau după-amiaza după ora 17.00, fără să te dai cu cremă cu protecție solară. În restul zilei, stai la umbră, iar dacă trebuie să ieși, dă-te cu cremă.

Poartă haine potrivite

Când ieși în soare puternic, poartă haine largi și subțiri, care să acopere cât mai mult din piele, pălării cu boruri largi și ochelari de soare cu filtru de protecție UV. 

Evită bronzatul artificial

Utilizarea paturilor de bronzare artificiale crește riscul de melanom și alte tipuri de cancer de piele.

Monitorizează-ți pielea

Fă-ți autoexaminări ale pielii lunar pentru a observa orice modificări suspecte ale alunițelor sau apariția unor leziuni noi. Mergi la control dermatologic anual sau mai des dacă ai un risc crescut (istoric familial de melanom, piele foarte deschisă la culoare, multe alunițe). 

Nu fuma!

Fumatul, pe lângă multe alte daune pe care le provoacă în corp, contribuie și la deteriorarea pielii, deci crește și riscul de cancer. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Melanoma
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14391-melanoma
BMJ Journals - Prevention versus early detection for long-term control of melanoma and keratinocyte carcinomas: a cost-effectiveness modelling study
https://bmjopen.bmj.com/content/10/2/e034388
Studiul „Prevention versus early detection for long-term control of melanoma and keratinocyte carcinomas: a cost-effectiveness modelling study”, apărut în BMJ Open 2020;10:e034388. doi: 10.1136/bmjopen-2019-034388, autori: Gordon L, Olsen C, Whiteman DC, et al.
AACR - Sun Exposure and Protection Behaviors among Long-term Melanoma Survivors and Population Controls
https://aacrjournals.org/cebp/article/26/4/607/175611/Sun-Exposure-and-Protection-Behaviors-among-Long
Studiul „Sun Exposure and Protection Behaviors among Long-term Melanoma Survivors and Population Controls”, apărut în Cancer Epidemiol Biomarkers Prev (2017) 26 (4): 607–613. https://doi.org/10.1158/1055-9965.EPI-16-0854, autori: Rachel Isaksson Vogel et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0