Supravietuitorii cancerului au voie la soare?

Chiar si dupa ce au supravietuit melanomului, cancer de piele potential fatal, unele persoane continua sa stea vara la soare, fara protectie.

 

Aceasta este constatarea surprinzatoare a unui studiu la care au participat peste 700 de supravietuitori de melanom dintre care 20% au suferit arsuri solare in ultimul an. Doar 62% dintre acestia au declarat ca au folosit protectie solara „des” sau „intotdeauna”, atunci cand au iesit afara intr-o zi de vara.

Dar studiul a aratat si ca majoritatea supravietuitorilor de melanom sunt mult mai atenti in ceea ce priveste protectia solara decat alte persoane de aceeasi varsta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Inca  mai este  loc de imbunatatiri” a afirmat liderul echipei de cercetare, Rachel Vogel,  profesor asistent la departamentul de obstetrica, ginecologie si sanatatea femeilor al Universitatii din Minnesota. Dr. Len Lichtenfeld, medic consultant adjunct al American Cancer Society (Societatii Americane de Oncologie) a fost de acord.

Supravietuitorii procedeaza mai bine decat alte persoane, dar asta nu este suficient”a spus Lichtenfeld, care nu a participat la studiu.

Pana acum s-au stiut foarte putine despre expunerea la soare a supravietuitorilor de melanom. Prin urmare, noul studiu ofera „informatii importante” medicilor care se ocupa de pacientii respectivi, a mai adaugat acesta.„Se pare ca furnizorii de servicii de sanatate presupun ca pacientii ne urmeaza sfaturile” a subliniat Lichtenfeld. „ Dar noi nu putem sa facem astfel de presupuneri.”

Melanomul este cea mai putin intalnita, dar cea mai periculoasa, forma de cancer de piele. Societatea Americana de Oncologie estimeaza ca aproximativ 87.000 de americani vor fi diagnosticati cu melanom anul acesta si aproape 10.000 isi vor pierde viata din cauza acestuia. Desi melanomul reprezinta doar 1% din numarul de cancere de piele din Statele Unite, este raspunzator pentru cele mai multe decese. In plus, potrivit Societatii Americane de Oncologie, incidenta de melanom a fost in continua crestere in ultimii 30 de ani. Probabil ca exista mai multe motive, a spus Vogel, dar se crede ca unul dintre ele este expunerea mai mare la razele ultraviolete.

In general, medicii sustin ca cea mai importanta masura pe care o putem lua pentru a reduce riscul de melanom este limitarea expunerii la lumina ultravioleta (UV), de la soare sau din solare. Cu siguranta, acest sfat este valabil si pentru supravietuitorii de melanom, pentru a diminua sansele de recurenta, a spus Lichtenfeld

.„Stim sigur ca expunerea suplimentara la razele ultraviolete mareste acest risc. Este cumulativ.” a explicat acesta.

Noile constatari se bazeaza pe un sondaj la care au participat 724 de supravietuitori de melanom si 660 de adulti de aceeasi varsta, care nu au suferit de aceasta boala („grupul de control”). In medie, supravietuitorii fusesera diagnosticati cu 10 ani in urma, cand aveau varstele intre 25 si 59 de ani. Vestea buna este ca studiul a aratat ca majoritatea supravietuitorilor au fost mai atenti in ceea ce priveste protectia solara fata de grupul de control.

Dar sunt si vesti mai putin bune. Spre exemplu, trei sferturi dintre supravietuitori au precizat ca in general vara au stat cel putin doua ore la soare in zilele de weekend. Si deseori fara protectie optima. Aproximativ 38% dintre acestia au declarat ca de obicei, nu folosesc protectie solara atunci cand ies afara vara. Iar studiul a aratat ca mai putin de jumatate au incercat in general sa stea la umbra.

 

 
 

Per ansamblu, 20% dintre supravietuitori au precizat ca au suferit arsuri solare in ultimul an. Iar 10% au stat la soare ca sa se bronzeze. Studiul nu explica insa care sunt motivele. Dar Vogel a facut cateva speculatii. Un motiv ar putea fi trecerea timpului, a spus aceasta. Alte cercetari sugereaza ca supravietuitorii de melanom sunt destul de preocupati de protectia solara imediat dupa primirea diagnosticului, dar acest lucru dispare cu timpul. De asemenea, este posibil ca unii supravietuitori sa nu inteleaga cat de grav este melanomul, a spus Vogel. Daca nu primesc toate informatiile despre boala, e posibil sa nu-si dea seama ca se deosebeste de formele de cancer de piele mult mai des intalnite si mult mai putin agresive. In plus, Vogel a spus „in general, este dificil sa-ti schimbi comportamentul.”

Lichtenfeld a fost de acord. Desi poate parea usor sa evitam razele solare, acest lucru nu este intotdeauna adevarat, a mai precizat acesta. Unele persoane au locuri de munca sau stiluri de viata active, care implica iesiri in aer liber, a spus Lichtenfeld. Si poate ca nu-si amintesc mereu sa se acopere sau sa aplice din abundenta produse de protectie solara. Acesta a mai adaugat ca „exista studii care au aratat ca unele persoane sunt dependente de bronz.”

Pentru Vogel, studiul are o implicatie practica evidenta: „Medicii si pacientii ar trebui sa discute despre transformarea protectiei solare in rutina. Folosirea produselor de protectie solara, bluzele cu maneci lungi si palariile trebuie sa devina o rutina” Sfaturile nu sunt valabile doar pentru supravietuitorii de melanom, a spus Vogel. Pot sa contribuie in primul rand, la prevenirea aparitiei cancerului, a mai precizat aceasta.

Si alti pacienti oncologici trebuie sa fie precauti cu expunerea la soare

Pacienții care au urmat tratamentul cu radioterapie și chimioterapie pentru diverse forme de cancer- de san,  de colon, prostata etc  se pot expune la soare, dar trebuie să ia masuri de precauții suplimentare in principal pentru a proteja pielea sensibilizată.

Aceste tratamente pot cauza efecte secundare, cum ar fi sensibilitatea crescută a pielii, erupții cutanate sau arsuri solare mai severe. De asemenea, anumite medicamente utilizate în chimioterapie pot face pielea mai sensibilă la expunerea la soare.

Recomandarea este ca pacienții să evite expunerea la soare între orele 10 dimineața și 4 după-amiaza, când radiația solară este cea mai puternică. De asemenea, este important să poarte îmbrăcăminte adecvată pentru a proteja pielea, cum ar fi bluze cu mâneci lungi și pantaloni lungi. De asemenea, este necesară utilizarea unui cremă cu protecție solară cu un factor de protecție ridicat (SPF 30 sau mai mare) și să reaplice această cremă la fiecare 2 ore sau după fiecare baie sau transpirație excesivă.

În general, pacienții ar trebui să discute cu medicul lor despre orice îngrijorare legată de expunerea la soare și să urmeze îndrumările și recomandările acestuia pentru a proteja pielea sensibilizată

 

Prevenirea 

Cea mai buna prevenire a oricaror forme de cancer de piele o reprezinta expunerea controlata la soare, intrucat exista un nivel maxim de acumulare a razelor UVA si UVB la nivel cutanat, pe care astazi o putem cunoaste cu precizie prin plasturi sau bratari inteligente, ce ne avertizeaza prin virarea culorii, cand aceasta cantitate devine nociva. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0