Prea mult soare: adolescentii si tinerii, vulnerabili in fata radiatiilor UV

Lumina naturala a soarelui are, atunci cand nu exageram cu expunerea pielii, si beneficii pentru sanatate. Insa chiar si asa, tinerii si adolescentii trebuie sa stie ca sunt vulnerabili in ceea ce priveste radiatiile ultraviolete (UV) emise de soare.

 

Nu mai este un secret faptul ca lumina naturala de la soare sporest productia de vitamina D. Cand este expusa la razele soarelui, pielea noastra absoarbe vitamina D, un nutrient esential care previne pierderea densitatii osoase si care reduce riscul de boala cardiovasculara, de crestere in greutate si alte afectiuni. Numita si "vitamina soarelui", aceasta indeplineste multe roluri si functii in organism, asa ca este important sa ne expunem cu masura.

Din pacate, in lunile de vara, se intampla ca multi tineri si adolescenti sa petreaca prea mult timp la soare sau sa nu isi protejeze pielea in mod corespunzator, iar aceasta greseala poate avea consecinte grave, dupa cum arata cercetarile.

Cum ești cu stima de sine?

Un studiu1 calitativ realizat in Marea Britanie si-a propus sa afle ce cunostinte si ce atitudini au studentii de la universitati in ceea ce priveste expunerea la radiatiile ultraviolete, cat si comportamentele tinerilor vizavi de protectia solara.

Cercetatorii si-au propus sa afle ce fel de cunostinte au tinerii si adolescentii despre efectele daunatoare ale radiatiilor ultraviolete (UV) si cum ii influenteaza aceste cunostinte pe tineri in ceea ce priveste atitudinea fata de: protectia solara, bronzul natural si bronzul obtinut prin metode artificiale (solarul fiind aici cel mai bun exemplu).

Cercetatorii au organizat 15 interviuri individuale, semistructurate, aplicate studentilor de la o universitate din Marea Britanie. 4 dintre studenti erau barbati si 11 femei, cu varste cuprinse intre 18 si 22 de ani.

Ce stiu tinerii despre pericolele radiatiilor UV

Studiul a avut in prim-plan 5 teme principale:

1.    cunostintele despre expunerea la radiatiile ultraviolete, 
2.    practicile in ceea ce priveste protectia solara, 
3.    atitudinile tinerilor fata de bronzarea pielii, 
4.    influentele externe si 
5.    influentele interne.

Toti studentii intervievati stiau riscurile asociate cu cancerul de piele de pe urma folosirii aparatelor de bronzat si de pe urma expunerii la soare, insa aceste informatii nu pareau sa aiba o influenta importanta in ceea ce priveste comportamentele tinerilor referitoare la soare.

Imaginea fata de propriul corp a fost un factor care i-a motivat puternic pe tineri in ceea ce priveste practicile adoptate pentru protectia solara si dorinta de a se bronza in mod natural ori in mod artificial, indiferent de sex.

Cu toate acestea, cercetatorii subliniaza ca decizia finala a studentilor intervievati pare sa fi fost influentata de faptul ca tinerii credeau ca practicarea sau adoptarea unor comportamente daunatoare in ceea ce priveste expunerea la soare nu ii va afecta sau nu va afecta predispozitia spre arsuri solare.

Anumite credinte si idei pe care tinerii le aveau despre expunerea la soare si despre folosirea produselor pentru protectie solara au dus la folosirea necorespunzatoare a cremelor ori produselor cu rol de ecran solar si, astfel, a cauzat si aparitia mai multor practici daunatoare pentru pielea tinerilor.

Cine influenteaza atitudinile tinerilor

 
 

Cercetatorii au descoperit ca prietenii si colegii participantilor la studiu, familiile studentilor si mass media au avut roluri duale, influentand dezvoltarea unor atitudini in directia protectiei solare si a bronzului, iar acesti factori au contribuit la modul in care participantii, adica tinerii, s-au comportat atunci cand s-au expus la soare si cand au adoptat metodele preferate pentru bronzarea pielii.

Concluzia trasa de cercetatori nu este una tocmai imbucuratoare: chiar daca tinerii studenti stiau informatii despre riscul de cancer de piele asociat cu radiatiile ultraviolete ale soarelui, aceste informatii nu le-a influentat prea puternic comportamentul legat de expunerea la soare. Un factor care i-a motivat, insa, pe tineri, pare sa fi fost imaginea fata de propriul corp.

Oamenii de stiinta ne atrag atentia ca radiatiile ultraviolete reprezinta un factor de risc (de mediu) despre care se estimeaza ca ar cauza 86% dintre cazurile de cancer de piele, iar din acest motiv, este extrem de important sa ne protejam pielea atunci cand ne expunem la soare, fie ca stam la plaja, fie ca mergem la munte, fie ca participam la un picnic la iarba verde. In plus, daunele cauzate de expunerea la radiatiile ultraviolete pe care o persoana le intampina la varste fragede creste semnificativ riscul relativ de cancer de piele pe durata vietii, mai ales daca persoana a avut arsuri solare intre varsta de 15 si 20 de ani1.

Expunerea controlata la soare este regula principala

Important este ca tinerii sa invete sa se bucure de soare in mod inteligent si sa se bucure de razele lui in mod controlat, fara a-si expune pielea unor pericole inutile. Pe piata exista senzori UVA/UVB, care ne ofera informatii pretioase atunci cand stam la soare. Sub forma de plasturi care se aplica usor pe piele sau bratari pe care tinerii le pot purta la mana, in orice moment al zilei, acesti senzori sunt extrem de utili pentru expunerea controlata la soare.

Un astfel de dispozitiv este Sun Meter, ce poate fi aplicat atat pe piele, cat si pe haine, fiind rezistent la apa si vant. Plasturii sau bratarile Sun Meter sunt de culoare galbena, iar dupa aplicare, se urmaresc schimbarile ce apar in decursul zilei / expunerii la soare.

Tinerii si adolescentii, mai ales ca ei sunt o categorie de persoane vulnerabile in fata radiatiilor UV, trebuie sa aiba in vedere doar cateva lucruri: cand dispozitivul isi modifica nuanta (devine portocaliu), inseamna ca trebuie sa isi reaplice lotiunea de protectie solara pe piele, pentru ca celulele ei au nevoie de protectie suplimentara. Cand se observa culoarea roz, tinerii trebuie sa retina ca acesta este momentul clar in care trebuie sa se retraga intr-o zona cu foarte multa umbra si sa isi acopere pielea, ca sa se evite arsurile solare.

Plasturii sau bratarile se pot folosi nu doar la plaja si este important ca, atunci cand se foloseste o crema sau o lotiune cu SPF, sa se aplice acest produs si pe bratara sau plasture, intrucat acest dispozitiv se comporta exact ca pielea noastra.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

1"Knowledge and attitudes of UK university students in relation to ultraviolet radiation (UVR) exposure and their sun-related behaviours: a qualitative study", martie 2017, in BMJ Open; Lucy Kirk, Sheila Greenfield.

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0