Sangerezi dupa contactul sexual? Iata care ar putea fi cauzele

Cu toate că sângerarea după contacul sexual poate fi îngrijorătoare, de cele mai multe ori nu indică o problemă gravă. Există, într-adevăr, și situații în care afecțiuni mai serioase precum infecțiile cu transmitere sexuală pot cauza sângerări în urma raporturilor sexuale, însă acestea sunt destul de rare.

Din ce cauze apare sângerarea vaginală după contactul sexual?

În cele mai multe situații, sângerarea poate debuta chiar la nivelul vaginului, ca urmare a unei traume fizice. De pildă, atunci când vaginul nu este bine lubrifiat în timpul contactului sexual, pereții acestuia pot fi agresați de mișcări, iar astfel apar sângerările. Menopauza și alăptarea pot cauza uscăciune vaginală, deci femeile care se află în aceste perioade sunt mai expuse riscului de sângerare vaginală.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Alte cauze ale uscăciunii vaginale sunt și:

 • Îndepărtarea chirurgicală a ovarelor
 • Nașterea
 • Anumite tratamente medicamentoase
 • Alergeni și substanțe chimice.

Sângerările vaginale pot fi cauzate și de bolile inflamatorii pelvine, dar și de vaginite ori afecțiuni cu transmitere sexuală (BTS).

Sângerarea poate avea loc și la nivelul colului uterin, care face legătura dintre vagin și uter. De pildă, dacă actul sexual are loc înainte sau la câteva zile după menstruație, sângerarea este normală și cauza sa este ciclul menstrual.

Polipii de la nivelul colului uterin (bine de știut că polipii sunt formațiuni necanceroase) pot irita țesuturile din jur, determinând sângerări ușoare. Și cancerul de col uterin poate duce la sângerări după contactul sexual și nu numai. Un procent de 11% dintre femeile cu cancer uterin depistează această afecțiune în urma unei sângerări vaginale.

Stabilirea diagnosticului în cazul sîngerărilor care apar în urma contactului sexual

În primul rând, medicul va face anamneză. Întrucât sângerarea este asociată cu activitatea sexuală, medicul va pune o serie de întrebări cu privire la istoricul sexual. Apoi, acesta va face examinarea ginecologică, în timpul căreia va încerca să identifice sursa sângerării – pereții vaginului, colul uterin, etc. Medicul poate face o serie de teste și analize, începând de la testul Babeș Papanicolau și până la cel de sarcină, ori examenul microbiologic al secreției vaginale.

În urma stabilirii diagnosticului, medicul va face recomandările necesare. De pildă, în cazul unei infecții, va recomanda tratament cu antibiotice, în timp ce în cazul uscăciunii vaginale va recomandă, mai degrabă, folosirea unui lubrifiant pe bază de apă.

Ce alte posibile cauze ale sângerării vaginale mai pot să existe?

Dispozitive contraceptive

Utilizarea de contraceptive, cum ar fi dispozitivul intrauterin (steriletul) sau pilulele anticoncepționale pot cauza sângerări vaginale. 

Tulburări de sângerare

O problemă cu coagularea normală a sângelui poate rezulta dintr-o afecțiune moștenită, cum ar fi hemofilia sau boala Von Willebrand;  un număr scăzut de globule roșii în sânge (trombocitopenie); o carență de vitamina K (aceasta ajută organismul să producă factori de coagulare a sângelui) sau ca efect secundar al medicamentelor, cum ar fi diluanții de sânge.

Cancere ale sistemului reproducător feminin

Acestea pot include cancere de col uterin, endometru (mucoasa uterului), ovare sau trompe uterine.

Sarcina ectopică

O sarcină în care ovulul fertilizat se dezvoltă în afara uterului, de obicei în trompele uterine, poate duce la sângerare vaginală.

Hiperplazia endometrială

În această afecțiume, endometrul devine prea gros, de obicei din cauza unui dezechilibru hormonal (prea mult estrogen și lipsă de progesteron). Această afecțiune nu este canceroasă per se, dar în unele cazuri poate duce la dezvoltarea cancerului de uter.

Terapia de substituție hormonală

Femeile cărora li se recomandă să facă terapie de substituție hormonală se pot confrunta cu sângerare vaginală.

Hipotiroidism

O glandă tiroidă subactivă poate da peste cap ciclurile menstruale normale.

Avort spontan

O altă cauză a sângerării poate fi avortul spontan. Aproximativ 15 până la 20% dintre sarcini duc la un avort spontan, iar cele mai multe au loc în primele 12 săptămâni.

Probleme de ovulație

Insuficiența ovariană poate fi provocată de o tulburare a ovarelor în sine sau de o problemă în modul în care creierul dă semnale glandelor care controlează ovulația.

Desprinderea placentară

În timpul sarcinii, desprinderea placentei de peretele uterului duce la sângerare.

Placenta previa

Această situație înseamnă că placenta se dezvoltă în partea de jos în uter și acoperă parțial sau complet colul uterin.

Travaliu prematur

Sângerarea paote fi conectată cu travaliul, care are loc înainte de a 37-a săptămână de sarcină.

Fibroame uterine

Fibroamele sunt excrescențe necanceroase care se dezvoltă din țesutul muscular al uterului care pot cauza sângerare. Mărimea, numărul, rata de creștere și locația lor în uter pot varia foarte mult.

Când e cazul să îți programezi un consult medical?

Ideal ar fi să mergi la medic imediat ce observi o sângerare vaginală sau orice alt simptom, astfel încât să te asiguri că nu este vorba despre o afecțiune gravă. Dacă ai de-a face cu sângerări minore, care apar ocazional în urma contactului sexual, sunt șanse reduse să fie vorba despre o afecțiune. Însă singurul care îți poate oferi certitudinea că totul este în regulă e medicul ginecolog, în urmă unei examinări pelvine.

Când să mergi de urgență la medic?

Este obligatoriu să mergi de urgență la medic pentru un consult de specialitate dacă, alături de sângerările vaginale, ai de-a face și cu alte simptome precum:

 • Mâncărimi sau senzație de arsuri la nivel vaginal
 • Usturimi și disconfort la urinare
 • Dureri în timpul actului sexual
 • Sângerări majore
 • Dureri abdominale severe
 • Durere lombară
 • Greață și vărsături
 • Secreții anormale.

Când să suni la 112?

Sună la numărul de urgență 112 dacă ai sângerări vaginale neobișnuite însoțite de amețeală, leșin și piele neobișnuit de palidă.

Așadar, sângerările vaginale nu trebuie să te îngrozească, însă nici nu e indicat să le ignori. Sângerarea vaginală anormală poate fi minoră sau ar putea semnala ceva mai grav, cum ar fi o creștere benignă, precum un polip sau un fibrom, o tulburare de sângerare, o infecție sau o rănire. În cazuri rare, sângerarea vaginală e un semn de cancer.

Sfatul nostru este ca, atunci când te confrunți cu sângerarea vaginală, să apelezi la un specialist, care îți va înlătura temerile stabilind diagnosticul corect, precum și tratamentul necesar. Orice problemă, fie ea ginecologică sau de altă natură, este mai ușor de tratat dacă este diagnosticată corespunzător.
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD MANUAL - Vaginal Bleeding
https://www.msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/symptoms-of-gynecologic-disorders/vaginal-bleeding
NCBI - Vaginal Bleeding 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470230/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0