Boala artrozică constituie o problemă de sănătate publică, aflată pe locul al doilea după bolile cardiovasculare, incidenţa şi prevalenţa acesteia crescând odată cu înaintarea in vârstă. Cum poate fi de folos acidul hialuronic pentru sănătatea articulațiilor și ce alte terapii non-farmacologice pot fi încercate?
Artroza debutează ca o leziune degenerativă a cartilajului, dar afectează în evoluţia sa întreaga articulaţie. Pacientul cu artroză are durere şi limitare a funcţiei articulare, progresiv până la invaliditate, cu repercusiuni majore asupra calităţii vieţii. Durerile secundare artrozei reprezintă unul dintre principalele motive de prezentare la un consult medical.
Un pacient cu artroză este o persoană al cărei nivel de activitate fizică scade, acest fapt contribuind la creșterea riscului de obezitate și al altor boli cronice. Tratamentul artrozei presupune modificarea stilului de viață, program de exerciţii fizice, scădere ponderală, tratament medicamentos antialgic și antiinflamator.
Pacienților care nu răspund metodelor amintite, li se recomandă injecţiile intraarticulare cu acid hialuronic, numite și infiltrații cu acid hialuronic. Află în cele ce urmează cum acționează acestea și ce efecte au pentru articulații.
Modul de acțiune al acidului hialuronic
Acidul hialuronic se găsește în mod natural în lichidul sinovial de la nivelul articulațiilor. Prezența acidului hialuronic dă lichidului sinovial o structură gelatinoasă, care asigură lubrifierea suprafețelor acoperite de cartilaj. În acest fel este asigurată o rezistență mai bună la stresul mecanic la care este supusă articulația.
Acidul hialuronic joacă un rol important în menţinerea homeostaziei articulare, prin variaţiile de concentraţie şi greutate moleculară, cu efect asupra vâscozităţii lichidului sinovial, dar şi prin activitatea biologică, în special prin efectul imunomodulator asupra celulelor inflamatorii care devin mai puţin active.
Efectele benefice ale acidului hialuronic
Când se fac aceste infiltrații cu acid hialuronic se urmărește reducerea rigidităţii articulare, alături de creșterea mobilității şi a funcţiei articulare.
Atunci când se evaluează rezultatele injectării intrarticulare cu acid hialuronic, amploarea beneficiului simptomatic nu este singurul criteriu pe care ar trebui să se bazeze recomandarea de a face sau nu o astfel de procedură. Chiar și în rândul pacienților fără o ameliorare simptomatică semnificativă, injecțiile cu acid hialuronic pot avea beneficii structurale asupra cartilajului, cunoscut fiind faptul că scăderea cantității şi modificarea compoziției lichidului sinovial pot determina o creștere a riscului de deteriorare a cartilajului articular.
Atunci când se compară aceste infiltrații cu acid hilauronic cu injectarea intraarticulară cu un preparat cortizonic, beneficiul maxim are loc la momente diferite.
Astfel, administrarea produselor cortizonice determină rezultate superioare în prima lună, iar in cazul administrării acidului hialuronic, superioritarea se constată în intervalul între o lună şi 6 luni. Fiecare medicament injectabil poate avea un rol diferit în tratarea pacienţilor cu artroză.
Tratamentul cortizonic poate avea utilitate pentru a rezolva rapid un episod acut de durere la nivelul articulației, pentru a face „o punte” până la instalarea efectului altor tratamente suplimentare. În schimb, injecțiile cu acid hialuronic sunt utilizate pentru a produce un control pe termen lung al simptomelor.
Tratamentele succesive, ciclice intraarticulare cu acid hialuronic reduc durerea în stadiile precoce ale bolii artrozice si îmbunătăţesc funcţia articulară. Acestor efecte li se poate adăuga şi o întârziere a momentului intervenţiei chirurgicale de protezare articulară, ceea ce recomanda utilizarea acestor preparate pentru efectul lor condroprotector pe termen lung.
În ultimele decenii, există o tendință continuă de a se utiliza injecții intraarticulare fie cu corticosteroizi, analgezice/antiinflamatoare, colagen polimerizat, medicamente anti-citokine sau acid hialuronic ca modalități alternative pentru a maximiza efectul topic și a minimiza efectul sistemic. S-a demonstrat că fiecare injecție reduce durerea la pacienții cu artroză într-o anumită formă, deși tratamentele cu acid hialuronic par a fi cele mai sigure și durează cel mai mult.
Acidul hialuronic în artroză: injecții și cale orală
Acidul hilauronic poate fi administrat la pacienții cu artroză de șold, genunchi sau gleznă prin două moduri principale, fie pe cale orală, fie prin injectare locală. Deși sursa animală de acid hialuronic este cea considerată tradițională, în ultimii ani s-au făcut investigații pentru a dezvolta alternative de produse cu acid hialuronic folosind organisme modificate genetic.
Acidul hialuronic poate fi luat și oral
Pentru tratamentul oral cu acid hilauronic, organismul absoarbe polimerul cu greutate moleculară mare ca o polizaharidă descompusă cu 2-6 membri . Un mecanism de acțiune propus arată că acidul hialuronic ingerat se leagă de receptorul Toll-like-4 și stimulează expresia interleukinei-10 și semnalizarea citokinelor, care duc ambele la un efecte antiinflamator.
O revizuire sistematică a 13 rapoarte privind studiile clinice orale care au inclus acidul hialuronic a constatat că pacienții care luau acid hialuronic au raportat un efect benefic asupra durerii de genunchi în comparație cu placebo. În ceea ce privește siguranța, s-a demonstrat că, într-un studiu de 12 luni pe 30 de pacienți care au luat acid hialuronic pe cale orală, nu au fost observate efecte secundare negative semnificative statistic.
Cum diferă tratamentul oral cu acid hialuronic de infiltrațiile cu acid hialuronic?
Spre deosebire de tratamentul oral, molecula completă de acid hialuronic este introdusă în lichidul sinovial al articulației afectate, oferind o varietate de mecanisme diferite pentru ușurarea simptomelor. Acestea includ îmbunătățirea sintezei proteinelor matricei extracelulare, modificarea mediatorilor inflamatori pentru a se îndepărta de degradare, reducerea motilității limfocitelor și menținerea grosimii cartilajului, suprafeței și netezimii suprafeței.
Pe baza unei analize a 76 de studii s-a constatat că tratamentul cu acid hialuronic injectat local este eficient pentru osteoartrită, pe baza efectelor sale asupra durerii, funcției și evaluării globale a pacientului. În ceea ce privește siguranța, s-a demonstrat, de asemenea, că nu există efecte secundare negative semnificative statistic la pacienții care primesc tratament injectabil.
Tratamentul oral cu acid hialuronic în artroză poate spori efectul infiltrațiilor
Studiile au arătat că atât injecțiile locale, cât și suplimentarea orală cu acid pot combate simptomele artrozei, în special la persoanele cu osteoartrită precoce. Se pare că dacă aceste două tipuri de tratamente sunt combinate, suplimentarea orală cu acid hialuronic poate extinde beneficiile infiltrațiilor. Oamenii de șltiință consideră că sunt necesare mai multe studii clinice randomizate care să confirme efectele pozitive ale tratamentului combinat.
În concluzie, acidul hialuronic este tratament care poate fi luat în calcul pentru osteoartrită, eficacitatea sa datorându-se numeroaselor metode de acțiune pe care le desfășoară, inclusiv efecte de lubrifiere, antiinflamatoare și condroprotectoare. Tratamentul se poate face atât pe cale orală, cât și prin injecții intraarticulare. Cercetătorii dezvoltă și testează în continuare produse noi cu acid hialuronic, inclusiv combinat cu alte substanțe pentru a maximiza efectele pozitive asupra articulațiilor.
Ce terapii non-farmacologice și alternative mai pot fi utilizate în artroză?
Exerciții fizice
Prima indicație de terapie non-farmacologică este adesea cea de a face exerciții fizice. Un studiu clinic randomizat a comparat exercițiile supravegheate la domiciliu cu lipsa oricăror exerciții la 786 de pacienți cu osteoartrită a genunchiului (gonartroză). Programul de exerciții a vizat întărirea mușchilor și stimularea capacității de mișcare. Cercetătorii au descoperit îmbunătățiri semnificative statistic la pacienții din grupul care a efectuat exerciții fizice.
O analiză a exercițiilor pentru osteoartrita genunchiului a concluzionat că exercițiile pe pământ pot duce la reducerea pe termen scurt a durerii și îmbunătățirea funcției fizice. O revizuire similară a exercițiilor efectuate în apă pentru osteoartrita genunchiului și șoldului au dus, de asemenea, la o îmbunătățire, dar rezultatele nu au fost la fel de puternice.
Reducerea numărului de kilograme în plus
Deoarece obezitatea este considerată un factor de risc major pentru artroză, studiile au investigat dacă pierderea în greutate îmbunătățește perspectiva pacientului. O meta-analiză care a cercetat reducerea în greutate și osteoartrita genunchiului a concluzionat că pierderea în greutate de 5% față de valoarea inițială a fost suficientă pentru a reduce dizabilitatea.
În plus, durerea a fost redusă dacă pacienții au pierdut mai mult de 6 kg. Exercițiile aerobice sunt importante pentru pierderea în greutate, dar pot fi o provocare pentru persoanele cu osteoartrită a articulațiilor care poartă greutatea. Înotul, mersul pe bicicletă și exercițiile pentru partea superioară a corpului sunt mai recomandate decât cele care pun presiune mare pe articulații (alergarea, tenisul și alte sporturi care implică sărituri și schimbări rapide de direcție).
Un baston
Un alt tratament non-farmacologic poate fi și utilizarea unui baston, deoarece poate ajuta la reducerea greutății la persoanele cu osteoartrită de șold sau genunchi, dar acesta trebuie să fie montat corespunzător și utilizat pe partea contralaterală a articulației afectate.
Suplimente alimentare
Și unele suplimente alimentare pot fi utile pentru gestionarea osteoartritei, în special glucozamina si condroitina. Un studiu cu cinci brațe la care au luat parte peste 1500 de pacienți a comparat glucozamina, condroitina în monoterapie, o combinație de glucozamină și condroitină, celecoxib și placebo. Rezultatele au fost favorabile doar pentru combinația de glucozamină și condroitină, care părea a fi eficientă pentru osteoartrita moderată până la severă a genunchiului. Într-o meta-analiză, condroitina singură nu a arătat beneficii pentru osteoartrita genunchiului sau a șoldului.
Alte remedii alternative
Și băile minerale pot avea un anumit beneficiu pentru pacienții cu osteoartrită, la fel și cremele cu capsaicină (un analgezic topic derivat din ardei iute), care s-au dovedit a fi superioare efectului placebo în tratarea durerii cauzată de osteoartrită. Există, de asemenea, unele dovezi care susțin utilizarea suplimentului S-adenozilmetionină (SAM-e) pentru a combate limitarea funcționării articulațiilor. Se pare că eficacitatea SAM-e s-a dovedit comparabilă cu cea a unui AINS (antiinflamator nesterodian) în unele studii, dar cu mai puține efecte adverse.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cureus - Role and Effectiveness of Intra-articular Injection of Hyaluronic Acid in the Treatment of Knee Osteoarthritis: A Systematic Review
https://www.cureus.com/articles/91533-role-and-effectiveness-of-intra-articular-injection-of-hyaluronic-acid-in-the-treatment-of-knee-osteoarthritis-a-systematic-review
Studiul „Role and Effectiveness of Intra-articular Injection of Hyaluronic Acid in the Treatment of Knee Osteoarthritis: A Systematic Review”, apărut în Cureus 14(4): e24503, Apr. 2022, doi:10.7759/cureus.24503, autori: Sumant Chavda et al.
NCBI - Recent advances in hyaluronic acid based therapy for osteoarthritis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5814393/
Studiul „Recent advances in hyaluronic acid based therapy for osteoarthritis”, apărut în Clin Transl Med. 2018; 7: 6. Published online 2018 Feb 16. doi: 10.1186/s40169-017-0180-3, autori: Steven Bowman et al.
NCCIH - Glucosamine and Chondroitin for Osteoarthritis
https://www.nccih.nih.gov/health/glucosamine-and-chondroitin-for-osteoarthritis
Te-ar mai putea interesa și...
TE-AR MAI PUTEA INTERESA ȘI...