Ce sunt parabenii si de ce trebuie sa ii evitam in produsele cosmetice

Parabenii sunt un tip de conservati folositi in special in industria cosmetica, dar partial si in cea farmaceutica si alimentara. Desi teoretic au un rol bactericid si fungicid, protejand formula chimica a cosmeticelor de infestarea cu bacetrii si paraziti, au si efecte neplacute asupra sanatatii. Probabil ati oservat ca din ce in ce mai multe produse cosmetice mentioneaza pe eticheta "fara parabeni", fiindca au eliminat din compozitie acesti aditivi in urma studiilor care au stabilit o parte dintre efectele lor secundare.

Pe majoritatea listelor de ingrediente ii veti vedea mentionati sub forma metilparaben (E218), etilparaben (E214), propilparaben (E216), butilparaben si heptylparaben (E209). Efectele negative asupra sanatatii sunt date in special de combinatia dintre acesti parabeni, dar si de utilizarea pe perioade indelungate, atunci cand toate sau aproape toate produsele de ingrijire pe care le folosim contin aceste substante.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Niciun studiu nu a certificat pana in prezent ca parabenii ar favoriza aparitia cancerului, insa sunt cunoscute efectele asupra sistemului endocrin si asupra concentratiei hormonale din organism. Aparent, parabenii pot "mima" estrogenul, cauzand astfel cresterea acestuia. Exista specialisti care sustin ca utilizarea regulata a produselor cu parabeni poate favoriza cancerul mamar in randul femeilor si cancerul testicular in randul barbatilor.

Din punct de vedere dermatologic, parabenii pot cauza dermatita de contact si reactii alergice slabe. Anumite studii realizate pe metilparaben au aratat ca aplicarea acestuia direct pe piele grabeste imbatranirea celulara.

Un studiu danez recent a aratat ca in probele de urina si de sange a unor subiecti expusi cu cateva ore in urma la creme si lotiuni cu parabeni, au fost detectate aceste substante. Ceea ce atesta faptul ca parabenii depasesc bariera pielii si intra in sistem, putand astfel influenta sanatatea oricarui organ. 

Concluzia ar fi ca lumea medicala este impartita in doua tabere: cei care spun ca nu exista date concrete care sa incrimineze parabenii pentru aparitia unor afectiuni grave si ca produsele cosmetice au o concentratie atat de mica de parabeni, incat acestia nu ar trebui sa fie deloc un motiv de ingrijorare, si pe de cealalta parte cei care spun ca odata ce pot depsi bariera pielii si au efecte sistemice, parabenii ar trebui evitati, indiferent de concentratie, fiindca folosirea lor la scara atat de larga duce la o expunere indelungata.

Majoritatea comisiilor nationale si internationale permit folosirea parabenilor in produsele cosmetice si nu o declara ca fiind periculoasa, insa faptul ca multe companii decid sa elimine aceste substante din compozitia produselor ne face sa credem ca din ce in ce mai multi consumatori sunt ingrijorati de efectele asupra sanatatii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca alegeti produsele fara parabeni, puteti opa pentru variante care contin ethylhexylglycerin sau phenoxyethanol.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0