Parabenii: ce sunt și de ce să îi evităm în produsele cosmetice

Parabenii sunt un tip de conservanți folosiți în special în industria cosmetică, dar parțial și în cea farmaceutică și alimentară. Deși teoretic au un rol bactericid și fungicid, protejând formula chimică a cosmeticelor de infestarea cu bacterii și paraziți, au și efecte neplăcute asupra sănătății. Probabil ați oservat că din ce în ce mai multe produse cosmetice menționează pe etichetă "fără parabeni", fiindcă au eliminat din compoziție acești aditivi în urma studiilor care au stabilit o parte dintre efectele lor secundare.

Parabenii sunt o categorie de conservanți chimici care au fost folosiți în produsele de înfrumusețare încă din anii 1920. Industria frumuseții s-a bazat mult timp pe parabeni pentru a crește durata de valabilitate a produselor, cum ar fi: pentru șampoane, balsamuri, produse de îngrijire a pielii și săpunuri.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dar, în ultimul deceniu, efectele secundare ale expunerii pe termen lung la parabeni au devenit un motiv de îngrijorare. Deși aproape toate produsele de înfrumusețare folosesc un anumit tip de conservanți pentru a face produsele să dureze mai mult timp, este posibil ca produsele cosmetice fără parabeni să fie mai sigure de utilizat.
Pe majoritatea listelor de ingrediente îi veți vedea menționați sub formă de metilparaben (E218), etilparaben (E214), propilparaben (E216), butilparaben și heptylparaben (E209). Efectele negative asupra sănătății sunt date în special de combinația dintre acești parabeni, dar și de utilizarea pe perioade îndelungate, atunci când toate sau aproape toate produsele de îngrijire pe care le folosim conțin aceste substanțe.

Parabenii se găsesc în mod obișnuit în multe tipuri de produse de înfrumusețare, inclusiv:

Alte utilizări

Oamenii pot fi, de asemenea, expuși la parabeni prin consumul de alimente și băuturi care nu doar conțin parabeni, ci sunt și conservate cu aceștia. În anii 1970, propilparabenul a fost desemnat ca fiind "general recunoscut ca fiind sigur" pentru adăugarea în alimente până la 0,1 %. Dar această etichetă de siguranță este depășită, având în vedere studiile recente care indică efecte asupra sănătății asociate cu parabenii.

Tipuri de parabeni

Produsele cosmetice conțin de obicei amestecuri de diferite tipuri de parabeni. Cele mai frecvent utilizate șase tipuri sunt metil-, etil-, propil-, izopropil-, butil- și izobutilparaben. Așa-numiții parabeni cu lanț mai scurt, metil- și etil-, sunt frecvent utilizați în combinație, în timp ce butilparabenul este adesea utilizat singur. Parabenii cu lanț mai lung, propil- și butil-, sunt legați de o activitate estrogenică mai puternică. S-a demonstrat că structura ramificată crește activitatea estrogenică, precum și potențialul de sensibilizare.

Parabenii și efectele lor

Niciun studiu nu a certificat până în prezent că parabenii ar favoriza apariția cancerului, însă sunt cunoscute efectele asupra sistemului endocrin și asupra concentrației hormonale din organism. Aparent, parabenii pot "mima" estrogenul, cauzând astfel creșterea acestuia. Există specialiști care susțin că utilizarea regulată a produselor cu parabeni poate favoriza cancerul mamar în rândul femeilor și cancerul testicular în rândul bărbaților.
 

Din punct de vedere dermatologic, parabenii pot cauza dermatită de contact și reacții alergice slabe. Anumite studii realizate pe metilparaben au arătat că aplicarea acestuia direct pe piele grăbește îmbătrânirea celulară.

Un studiu danez recent a arătat că în probele de urină și de sânge a unor subiecți expuși cu câteva ore în urmă la creme și loțiuni cu parabeni, au fost detectate aceste substanțe. Ceea ce atestă faptul că parabenii depășesc bariera pielii și intră în sistem, putând astfel influența sănătatea oricărui organ. 

Concluzia ar fi că lumea medicală este împărțită în două tabere: cei care spun că nu există date concrete care să încrimineze parabenii pentru apariția unor afecțiuni grave și că produsele cosmetice au o concentrație atât de mică de parabeni, încât aceștia nu ar trebui să fie deloc un motiv de îngrijorare; și pe de cealaltă parte cei care spun că odată ce pot depăși bariera pielii și au efecte sistemice, parabenii ar trebui evitați, indiferent de concentrație, fiindcă folosirea lor la scară atât de largă duce la o expunere îndelungataă.

Majoritatea comisiilor naționale și internaționale permit folosirea parabenilor în produsele cosmetice și nu o declară ca fiind periculoasă, însă faptul că multe companii decid să elimine aceste substanțe din compoziția produselor ne face să credem că din ce în ce mai mulți consumatori sunt îngrijorați de efectele asupra sănătății.

STUDII VIITOARE PENTRU SCLERODERMIE

Dacă alegeți produsele fără parabeni, puteți opta pentru variante care conțin ethylhexylglycerin sau phenoxyethanol.

Efecte asupra mediului

Parabenii sunt, de asemenea, legați de daune ecologice, deoarece nivelurile scăzute de butilparaben pot ucide coralii, conform testelor de laborator. Parabenii au fost detectați în apele de suprafață, în pești și în sedimente. Atunci când parabenii sunt combinați cu apa clorurată de la robinet, se pot forma o serie de subproduse de parabeni clorurați. Se cunosc puține lucruri despre toxicitatea acestor subproduse, care pot fi mai persistente.

Reglementează FDA (U.S. Food & Drug Administration) utilizarea conservanților în produsele cosmetice?

FDA nu are reguli speciale care să se aplice doar conservanților din produsele cosmetice. Legea tratează conservanții din produsele cosmetice la fel ca și alte ingrediente cosmetice. 

În conformitate cu Legea federală privind alimentele, medicamentele și produsele cosmetice (Federal Food, Drug, and Cosmetic Act - FD&C Act), produsele și ingredientele cosmetice, altele decât aditivii de culoare, nu au nevoie de aprobarea FDA înainte de a fi introduse pe piață. Cu toate acestea, comercializarea unui produs cosmetic în comerțul interstatal este interzisă prin lege dacă este falsificat sau denaturat. Acest lucru înseamnă, de exemplu, că produsele cosmetice trebuie să fie sigure pentru consumatori atunci când sunt utilizate conform indicațiilor de pe etichetă sau în mod obișnuit și trebuie să fie etichetate corespunzător.

FDA poate lua măsuri împotriva unui produs cosmetic aflat pe piață care nu respectă legile pe care le aplică. Cu toate acestea, pentru a lua măsuri împotriva unui produs cosmetic din motive de siguranță, trebuie să dispună de informații științifice fiabile care să demonstreze că produsul este dăunător atunci când consumatorii îl folosesc conform instrucțiunilor de pe etichetă sau în mod obișnuit.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Biomonitoring Summary – CDC – Centers of Disease Control and Prevention - https://www.cdc.gov/biomonitoring/Parabens_BiomonitoringSummary.html
Parabens in Cosmetics – FDA - U.S. Food & Drug Administration - https://www.fda.gov/cosmetics/cosmetic-ingredients/parabens-cosmetics 


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0