Hiperhidroza palmara si plantara – remedii pentru transpiratia excesiva

Hiperhidroza este termenul medical folosit pentru transpirație excesivă, care nu are rolul de a regla temperatura corpului. Orice parte a corpului poate fi afectată de hiperhidroză, însă palmele și tălpile sunt cel mai adesea implicate. Transpirația excesivă a palmelor și a tălpilor poate crea un disconfort major, mai ales în sezonul cald, atunci când temperaturile crescute favorizează oricum transpirația.

În hiperhidroză, glandele sudoripare ale corpului supraacţionează, ceea ce înseamnă că persoana afectată transpiră foarte mult, în momente și în locuri în care alți oameni nu transpiră. Pentru multe persoane care se confruntă cu transpirație excesivă, gestionarea simptomelor poate fi o provocare constantă, de aceea este important un consult medical pentru a se primi un tratament adecvat pentru hiperhidroză.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce este hiperhidroza?

Hiperhidroza este o afecțiune medicală caracterizată prin transpirație excesivă în mod regulat și nejustificat din punct de vedere fiziologic. Această transpirație excesivă poate fi prezentă la nivelul întregului corp sau poate fi localizată în anumite zone, cum ar fi palmele, axilele, tălpile sau zona inghinală.

Hiperhidroza poate fi clasificată în două tipuri: hiperhidroza primară și hiperhidroza secundară. Hiperhidroza primară este cauzată de o hiperactivitate a glandelor sudoripare și nu are o cauză cunoscută. Hiperhidroza secundară poate fi cauzată de alte afecțiuni medicale sau de anumite medicamente.

Hiperhidroza poate fi o afecțiune foarte jenantă și poate afecta calitatea vieții unei persoane. Tratamentul poate include antiperspirante, terapie cu iontoforeză, medicamente, toxina botulinică sau, în cazuri severe, intervenții chirurgicale.

Tipuri de hiperhidroză

Hiperhidroza este de 3 feluri:

  • Hiperhidroza indusă emoțional
  • Hiperhidroza localizată
  • Hiperhidroza generalizată

Totodată, există două tipuri de hiperhidroză, în funcție de momentul debutului afecțiunii:

  • Hiperhidroza primară – apare în timpul adolescenței și de multe ori are o cauză genetică
  • Hiperhidroza secundară – apare în mod subit, ca o consecință a unei alte afecțiuni precum hipertiroidismul sau diabetul. Transpirația excesivă poate apărea și ca o urmare a instalării menopauzei la femei.

Hiperhidroza palmară și plantară debutează de cele mai multe ori la o vârstă destul de fragedă, în general în jurul vârstei de 13 ani. Netratată, această afecțiune banală poate afecta considerabil calitatea vieții individului. Această transpirație excesivă a palmelor și a picioarelor poate avea un impact negativ asupra interacțiunilor sociale, care sunt extrem de importante, mai ales în perioada adolescenței, dar poate împiedica individul și să practice cu ușurință activități obișnuite precum condusul, cauzând alunecarea permanentă a mâinilor pe volanul mașinii.

Cauzele hiperhidrozei palmare și plantare

În cele mai multe cazuri, hiperhidroza este declanșată de starea emoțională și accentuată de căldură.

Alte cauze ale acestei afecțiuni sunt de natură:

  • Neurologică
  • Endocrină
  • Infecțioasă

Unele studii sugerează că hiperhidroza afectează cel puțin 176 de milioane de oameni din întreaga lume. Prevalența este probabil semnificativ mai mare decât cea estimată în prezent, deoarece este atât subraportată de către pacienți, cât și subdiagnosticată de către medici.

Simptome hiperhidroză palmară și plantară

Cel puțin un episod de transpirație excesivă a mâinilor/ picioarelor pe săptămână este un semn de hiperhidroză. Trebuie să apelezi de urgență la ajutorul unui medic dacă apar, alături de transpirația excesivă, și simptome precum: frisoane, amețeli, greață, febră. Este posibil să fie vorba despre o afecțiune serioasă.

Pentru diagnosticarea și tratarea hiperhidrozei trebuie să apelezi la medic dacă transpirația excesivă îți afectează calitatea vieții, dacă începi să transpiri abundent în mod subit ori dacă transpiri foarte tare în timpul nopții, fără să existe un motiv evident pentru care acest lucru se întâmplă.

Diagnosticare hiperhidroză palmară și plantară

Istoricul tău medical și un examen fizic sunt suficiente pentru diagnosticarea hiperhidrozei. Diagnosticul poate fi însă confirmat și printr-o reacție pe care o are combinația de iod și amidon atunci când intră în contact cu transpirația, determinând înnegrirea pielii.

Tratament hiperhidroză palmară și plantară

Medicul dermatolog este cel mai în măsură să recomande un tratament potrivit pacientului, pentru ca rezultatele să fie cele dorite. De regulă, tratamentul include:

  • Folosirea deodorantelor care conțin aluminiu sau clorură de aluminiu
  • Folosirea antiperspirantelor care conțin clorură de aluminiu hexahidratat
  • Tratamentul pe bază de medicamente anticolinergice, care reduc transpirația
  • Injectarea toxinei botulinice în zona palmelor și a tălpilor - o procedură destul de dureroasă 

Antiperspirante pe bază de aluminiu

Antiperspirantele funcționează prin sigilarea glandelor sudoripare, astfel încât corpul să nu mai producă transpirație. Medicul poate recomanda unele antiperspirante fără prescripție medicală sau cu rețetă. Antiperspirantele mai puternice pot ajuta mai mult, dar sunt mai susceptibile să provoace efecte secundare, cum ar fi iritația pielii.

Medicamente orale

Medicamentele anticolinergice (glicopirolat și oxibutinină) pot face ca antiperspirantele pe bază de aluminiu să funcționeze mai bine. Reacțiile adverse potențiale includ vedere încețoșată și probleme urinare. Medicul mai poate recomanda un antidepresiv, care poate reduce transpirația, calmând în același timp și anxietatea sau poate prescrie beta-blocantele ca tratament pentru hiperhidroză.

Șervețele speciale

Șervețelele cu tosilat de glicopironiu pot reduce transpirația axilelor, dar trebuie utilizate zilnic pentru beneficii continue. Fiecare astfel de șervețel este de unică folosință.

Schimbări ale stilului de viață

Unele schimbări în stilul de viață (cum ar fi dușuri mai dese sau purtarea hainelor din țesături respirabile) poate ușura simptomele minore de hiperhidroză. 

Iontoforeză

În unele cazuri, iontoforeza poate fi utilă ca tratament în hiperhidroză. Pentru această procedură, mâinile sau picioarele se pun într-o cadă mică, cu apă de la robinet. Un dispozitiv special emite un curent electric scăzut prin apă, blocând în timp glandele sudoripare. Fiecare tratament durează 10 până la 20 de minute. Este posibil să ai nevoie de tratamente repetate.

Simpatectomia toracoscopică

Aceasta este o intervenție chirurgicală cu rezultate permanente, însă care prezintă alte riscuri precum dezvoltarea hiperhidrozei în alte zone ale corpului ori dezvoltarea unor probleme la nivelul sistemului nervos.

Terapie cu microunde

Pentru această procedură, medicul plasează un dispozitiv de înaltă tehnologie pe zona afectată. Aparatul emite energie termică (căldură), care distruge permanent glandele sudoripare. Terapia cu microunde poate reduce semnificativ transpirația în zona axilei pentru totdeauna.

Remedii naturiste care pot ajuta în caz de hiperhidroză palmară și plantară

Și unele remedii naturiste îți pot veni în ajutor în caz de transpirație excesivă:

Ceaiul de salvie 

Ceaiul de salvie este bogat în magneziu și vitamina B, care reduc activitatea glandelor sudoripare. Și ceaiul verde poate fi de ajutor.

Uleiul esențial de arbore de ceai

Uleiul esențial de arbore de ceai se folosește pentru a masa palmele și tălpile deoarece poate reduce transpirația.

Sarea și zeama de lămâie

Un amestec din sare și zeamă de lămâie poate fi, de asemenea, utilizat pentru a masa palmele și tălpile pentru a încetini activitatea glandelor sudoripare.

Complicații hiperhidroză

Hiperhidroza poate cauza anumite complicații în funcție de gradul și durata afecțiunii. Unele dintre complicațiile asociate cu hiperhidroza includ:

Infecții ale pielii

Transpirația excesivă poate duce la creșterea bacteriilor și fungilor pe piele, ceea ce poate duce, în continuare, la apariția de infecții ale pielii, cum ar fi tinea cruris sau piciorul de atlet.

Dificultăți în activitățile zilnice

Persoanele cu hiperhidroză pot avea dificultăți în a efectua anumite activități zilnice, cum ar fi scrisul, manipularea obiectelor sau efectuarea altor activități care necesită aderență sau precizie.

Mirosuri neplăcute

Transpirația excesivă poate duce la apariția de mirosuri neplăcute, care pot fi jenante și pot afecta calitatea vieții unei persoane.

Probleme emoționale

Hiperhidroza poate duce la anxietate și depresie din cauza jenei și stresului asociat cu afecțiunea.

Probleme de socializare

Hiperhidroza poate afecta gradul de socializare al unei persoane, deoarece poate fi jenantă și poate duce la evitarea unor situații sociale normale.

Care este prognosticul pentru persoanele cu hiperhidroză?

Deși hiperhidroza nu are nici un tratament care să o vindece complet, există opțiuni pentru a gestiona simptomele, iar terapiile sunt variate și în permanentă evoluție.

Totuși, deși hiperhidroza nu pune viața în pericol, poate perturba serios modul în care trăiește persoana afectată. Îngrijorarea cu privire la transpirația excesivă poate afecta relațiile, viața socială și cariera. De aceea, este important un consult medical și primirea tratamentului adecvat. Un grup de sprijin alcătuit din persoane cu aceeași problemă te poate pune în legătură cu alți oameni care se confruntă cu provocări similare și ale căror experiențe te pot ajuta.

Se poate preveni hiperhidroza?

Hiperhidroza primară, care este cauzată de o hiperactivitate a glandelor sudoripare și nu are o cauză cunoscută, nu poate fi prevenită. Cu toate acestea, există anumite măsuri pe care le poți lua pentru a reduce frecvența și intensitatea transpirației excesive în cazul hiperhidrozei secundare sau pentru a preveni apariția acesteia.

Unele dintre aceste măsuri preventive pot include:

  • Evitarea alimentelor și băuturilor care pot agrava hiperhidroza, cum ar fi alimentele picante sau băuturile care conțin cofeină ori alcool.
  • Purtarea unor haine care permit pielii să respire, cum ar fi cele din bumbac sau alte materiale naturale.
  • Evitarea temperaturilor ridicate și a umidității, prin statul în locuri cu aer condiționat, un mic ventilator purtat în geantă pentru a fi folosit pe stradă sau în mijloacele de transport sau purtarea unei umbrele în timpul zilelor toride de vară.
  • Folosirea de antiperspirante sau deodorante eficiente, care pot reduce transpirația excesivă în anumite zone ale corpului.
  • Reducerea nivelului de stres prin exerciții de relaxare și meditație, deoarece stresul poate agrava hiperhidroza.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS Inform - Hyperhidrosis
https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/skin-hair-and-nails/hyperhidrosis
NCBI - Hyperhidrosis Prevalence: A Disease Underreported by Patients and Underdiagnosed by Physicians
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6859754/
Studiul „Hyperhidrosis Prevalence: A Disease Underreported by Patients and Underdiagnosed by Physicians”, apărut în Indian Dermatol Online J. 2019 Nov-Dec; 10(6): 676–681, Published online 2019 Nov 1. doi: 10.4103/idoj.IDOJ_55_19, autori: Surajsingh Wadhawa, Sudha Agrawal, Manoj Chaudhary, Sanjib Sharma


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0