Primul ajutor în caz de mușcătură de câine

Mușcătura de câine poate fi periculoasă, atât din cauza riscului de infecție locală și sistemică, al gradului de leziune, dar și din cauza posibilității ca mușcătura să lezeze vase importante, precum artera safenă sau femurală, ceea ce duce la hemoragii puternice.

Deși cazurile de rabie, principala temere care le vine în minte oamenilor, sunt mai rare în ziua de astăzi, mușcătura de câine poate avea un impact puternic pe termen scurt și lung. Nu de puține ori, fiind atacați de câini mari, oamenii ajung la spital cu lacerații profunde, răni perforate, ba chiar oase ori tendoane rupte sau leziuni interne. Din păcate, copiii sunt cele mai frecvente victime ale mușcăturilor de câine și sunt mult mai predispuși să fie grav răniți, însă și adulții pot suferi de pe urma unei asemenea interacțiuni.

Deși îi iubim, și pentru că ei sunt plini de dragoste și solicitudine, le atribuim caracteristici de personalitate asemănătoare oamenilor, nu trebuie să uităm că totuși câinii sunt animale dominate de instinct. În majoritatea cazurilor, câinii nu realizează că au făcut neapărat ceva rău mușcând o persoană. De cele mai multe protejează stăpânii și își apără teritoriul. Faptul că sunt certați sau pedepsiți nu garantează că nu vor repeta agresiunea când apare un nou musafir, pe care nu îl agreează, din anumite motive.

Așa că trebuie să păstrăm în minte precauția și mai ales, să nu lăsăm niciodată copiii foarte mici nesupravegheați în preajma lor. Din păcate, accidente grave, cu efecte ireversibile se întâmplă foarte des în toată lumea, inclusiv la noi în țară. Aproape 1 din 5 persoane mușcate de câini au nevoie de îngrijire medicală. Toate rănile mușcate de câine, chiar și cele minore, ar trebui monitorizate pentru semne de infecție până când sunt complet vindecate.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce trebuie să faci dacă ai fost mușcat de câine?

Dacă ai fost mușcat de câine trebuie să rămâi, pe cât posibil, calm și primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să pui distanță sau un obiect între tine și câine. Acest lucru va reduce riscul ca animalul să te muște din nou. După ce pericolul a fost îndepărtat, cât mai repede cu putință trebuie să iei următoarele măsuri de prim ajutor:

  • să îți cureți rana imediat, spălând-o cu apă calduță, timp de câteva minute. Este o idee bună să faci acest lucru, chiar dacă pielea nu pare afectată de mușcătura de câine;
  • să îndepărtezi orice obiect din locul unde ai fost mușcat, cum ar fi dinți, păr de animal sau urme de murdărie;
  • să îți ajuți rana să sângereze puțin strângând-o ușor, cu excepția cazului în care sângerează deja liber;
  • să pui un tampon curat sau un pansament steril peste rană, dacă sângerează puternic, și să ții apăsat cu mâna peste acea zonă, pentru a stopa pierderea de sânge;
  • ulterior, să lași rana să se usuce și să o acoperi cu un pansament curat sau cu un plasture;
  • să iei analgezice, cum ar fi paracetamol sau ibuprofen, dacă ai dureri - copiii sub 16 ani nu ar trebui să ia aspirină;
  • să ceri sfatul medicului, cu excepția cazului în care rana este foarte mică.

Dacă mușcătura ți-a rupt o parte a pielii sau a corpului, cum ar fi un deget sau o ureche, spal-o cu apă rece de la robinet, înfășoar-o într-o batistă sau țesătură curată și pune-o într-o pungă de plastic înconjurată de gheață, astfel încât să poată fi transportată la spital. Poate fi posibilă, mai târziu, reatașarea chirurgicală a acestei părți a corpului.

Când să mergi la medic, dacă ai fost mușcat de câine?

Dacă mușcătura a rupt pielea, trebuie să soliciți imediat asistență medicală după curățarea rănii. Nu aștepta până când apar simptomele infecției! Deși doar 15 până la 20% dintre rănile mușcate de câine se infectează, simptomele pot apărea în decurs de 3 până la 5 zile, dar perioada poate varia între 1 și 14 zile. Majoritatea infecțiilor cu Capnocytophaga apar de obicei in mușcături de câine sau pisică. În unele situații problema poate fi tratată în cabinetul medicului de familie, în timp ce în alte cazuri sunt necesare îngrijiri suplimentare.

Când să mergi urgent la medic?

  • ai fost mușcat de un câine maidanez, ori cu antecedente necunoscute de vaccin antirabic ori care pare a fi bolnav;
  • nu ți se oprește sângerarea;
  • ai dureri intense;
  • îți sunt expuse osul, tendoanele sau mușchii;
  • ai pierdut funcția membrului care a fost mușcat, cum ar fi imposibilitatea de a îndoi degetul;
  • rana este roșie, umflată sau inflamată;
  • rana are puroi sau lichid.

În ce alte situații să soliciți asistență medicală?

  • nu-ți amintești când ai făcut ultima dată vaccinul antitetanos;
  • te simți slăbit, dezorientat;
  • ai febră.

Personalul medical specializat care îți tratează rana poate:

  • să îți curețe rana și să îndepărteze orice țesut deteriorat;
  • să îți prescrie un tratament cu antibiotice pentru a preveni infecția;
  • să îți recomande un tratament specific pentru a preveni infecțiile, precum tetanosul, dacă ești expus riscului;
  • să îți coasă rana, dacă se consideră că riscul de infecție este scăzut - rănile cu risc ridicat de a dezvolta infecții, de obicei, sunt lăsate deschise, deoarece sunt mai ușor să fie menținute curate;
  • să îți recomande analize de sânge pentru a verifica riscul de infecție sau să îți sugereze efectuarea unei radiografii pentru a vedea dacă există vătămări ale oaselor, dacă există un obiect străin în rană, cum ar fi un dinte;
  • să îți recomande un consult de specialitate, dacă mușcătura a pătruns într-o articulație sau există leziuni grave, cum ar fi leziuni ale oaselor sau ale nervilor - în aceste cazuri poate fi necesară o intervenție chirurgicală. 

După ce te întorci de la medic, fii atent la simptomele unei posibile infecții.

Cum îți dai seama că mușcătura de câine s-a infectat?

Mușcăturile grave de animale se pot infecta, dacă nu sunt verificate și tratate rapid. Dacă ți s-a crăpat pielea, poți dezvolta o infecție, deoarece animalele au o mulțime de bacterii în gură, care îți pot pătrunde în organism, inclusiv Staphylococcus, Streptococcus and Pasteurella, precum și Capnocytophaga. Câinii nevaccinați și sălbatici pot, de asemenea, să aibă și să îți dea rabie, de aceea medicul va dori să știe detalii despre câinele care te-a mușcat. 

Aceste infecții sunt rareori grave dacă sunt tratate rapid, dar ocazional se pot răspândi în sânge sau în alte părți ale corpului. Infecțiile grave, cum ar fi tetanosul și rabia, sunt destul de rare, însă orice mușcătură de câine trebuie îngrijită corespunzător pentru a preveni complicațiile.

Iată care sunt simptomele care îți sugerează că rana a fost infectată includ:

  • roșeață și umflături în jurul rănii;
  • rana se simte caldă și din ce în ce mai dureroasă;
  • lichid sau puroi se scurg din rană;
  • febră de 38°C sau mai mare;
  • transpirații și frisoane;
  • glande umflate sub bărbie sau în zona gâtului, axilelor ori inghinal;
  • dungi roșii care se extind de la rană, de-a lungul pielii.

Cere ajutor medical cât mai curând posibil, dacă crezi că rana de la mușcătura de câine este infectată!

Când ți se poate întâmpla să fii mușcat de câine?

Deși s-ar putea să fii mai îngrijorat de mușcăturile animalelor sălbatice și fără stăpân, trebui să știi că există posibilitatea ca orice animal să te muște. Multe mușcături de câine sunt, de fapt, cauzate de propriul animal de companie sau a unui vecin, în parcul de câini dacă intervii într-o altercație a câinilor etc.

De ce te poate mușca un câine?

Unii oameni cred că animalele îi mușcă pe cei care resimt frica, însă nu este neapărat adevarat. Animalele pot acționa imprevizibil. Este adevărat că atunci când îți este frică te poți manifesta necontrolat, să te agiți, să fugi, sau din contra, să rămâi paralizat, dar până la urmă nu există o formulă câștigătoare în fața unui animal căruia în acel moment instinctul ii dictează să te atace. Mușcăturile nu sunt întotdeauna provocate, însă un animal are mai multe șanse să muște dacă se simte amenințat și urmărește să protejeze ceva valoros pentru el, cum ar fi puii, mâncarea lor sau o jucărie. 

Câinii mușcă din mai multe motive, dar cel mai frecvent ca reacție la ceva. Când câinele se află într-o situație stresantă, poate mușca pentru a se apăra pe sine sau teritoriul său. Câinii pot mușca deoarece au fost speriați sau deranjați. De aceea, nu te apropia brusc de ei, nu mângâia un câine necunoscut, nu fugi țipând când ești în preajma lor și nu îi întrerupe când mănâncă sau dorm!

Câinii ar putea mușca pentru că nu se simt bine, dacă sunt bolnavi sau răniți. În aceste situații ar putea dori să fie lăsați singuri. 

Cea mai periculoasă situație poate fi atunci când întâlnești într-o zonă mai pustie o haită de câini agresivă, dornică să și apere teritoriul. În acest caz cea mai bună este fuga dacă ești la o distanță suficient de mare și îi vezi din timp, adăpostirea rapidă într-un magazin sau o curte, urcarea într-un copac. Dacă te confrunți direct cu un câine care vine hotărât să te muște, plasarea bocancului în gura animalului și împingerea lui cu putere poate reprezenta un minim de evitare a leziunilor, care l-ar putea descuraja, însă e dificil de prognozat dacă nu va dori să atace din nou.

De asemenea, poți fi mușcat de câine în timp ce te joci cu el. Chiar dacă ciupitul în timpul jocului poate fi distractiv pentru câine, poate fi periculos pentru oameni! 

Tratament pentru mușcătura de câine

În primul rând, este important de știut dacă acel câine care te-a mușcat a fost vaccinat împotriva rabiei. Rabia (turbarea) este o boală infecțioasă, virală și gravă care afectează sistemul nervos central. Lăsată netratată, poate duce la moarte în câteva zile de la infectare.

Dacă starea de sănătate a câinelui este necunoscută, dacă prezintă simptome de rabie, precum modificări bruște de comportament (neliniște-reținere), dezorientare, spume în jurul gurii sau dacă știi că animalul este pozitiv pentru rabie, va trebui administrat un vaccin antirabic. 

Primele simptome ale rabiei sunt:

  • durere de cap, febră și alte simptome asemănătoare gripei;
  • senzație de slăbiciune;
  • mâncărimi sau înțepături în jurul locului unde ai fost mușcat.

Rabia este fatală dacă o persoană nu primește tratament. Vaccinarea antirabică după mușcătura de câine poate preveni posibila îmbolnăvire. 

Vaccinarea antirabică  

Vaccinul antirabic se face intramuscular sau intradermic. Intramuscular se pot efectua 4 sau 5 doze de vaccin, regimul de 5 doze fiind cel recomandat. Administrarea vaccinului este efectuată în muşchiul deltoid în zilele 0, 3, 7, 14, 28. Regimul de 4 doze este prezentat de: administrarea în ziua 0 a 2 doze de vaccin în muşchiul deltoid, în braţul stâng şi braţul drept; în ziua 7, administrarea unei doze în muşchiul deltoid şi în ziua 21 administrarea unei doze tot în muşchiul deltoid. Există și o schemă alternativă care presupune administrarea intramusculară a 4 doze în zilele 0, 3, 7 şi 14.

Regimul de vaccinare intradermică se face în cazul în care nu poate fi urmat regimul de 4 sau de 5 doze. Se va efectua în 2 zone distincte ale corpului în zilele 0, 3, 7, 28. Presupune administrarea a 0.1 ml/injecţie, intradermic.

Vaccinarea antitetanos

O mușcătură de câine poate provoca, de asemenea, pătrunderea în corp a bacteriilor tetanice. Simptomele tetanosului includ: crampe în zona maxilarului; spasme musculare, de obicei în stomac; dificultate la înghițire; rigiditate musculară.
Tetanosul este o infecție gravă. Persoanele cu orice simptome de tetanos necesită asistență medicală imediată. Pacienții trebuie să ia medicamente, cum ar fi antibiotice, dar și să facă un vaccin antitetanic.

Vaccinul antitetanos, de regulă, se face prima dată la naștere, fiind inclus pe schema de vaccinare obligatorie a nou-născuților. Valabilitatea vaccinului antitetanos făcut la naștere este de până la 10 ani, iar ulterior rapelul se face din 10 în 10 ani. Dacă nu ai fost vaccinat și ai suferit o mușcătură de câine, vaccinul antitetanos trebuie făcut în maxim 48 de ore pentru a preveni răspândirea infecției în corp.

Totodată, unii specialiști susțin că în cazul în care nu ai fost vaccinat antitetanos în ultimii 5 ani, este posibil să ai nevoie de vaccin pentru a reduce riscul de tetanos.

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, persoanele cu o rană murdară ar trebui să facă rapelul împotriva tetanosului dacă au trecut mai mult de 5 ani de la ultima lor doză. Pentru o rană curată, pacienții ar trebui să facă rapelul, dacă au trecut mai mult de 10 ani de la ultima vaccinare.

În plus, poate fi necesar să iei antibiotice timp de 7 până la 14 zile pentru a preveni sau trata o infecție. Este posibil ca medicul să îți ceară să revii la control 1-3 zile pentru a-ți verifica din nou leziunile.

Cum eviți mușcătura de câine?

Majoritatea mușcăturilor de animale sunt cauzate de câini. Iată câteva sfaturi pentru reducerea riscului de a fi mușcat de un câine:

  • Nu lăsa niciodată un copil mic nesupravegheat cu un câine, indiferent de ce tip de câine este vorba și indiferent de comportamentul său de dinainte.
  • Evită să mângâi câinii necunoscuți - când întâlnești un câine pentru prima dată, lasă-l să te adulmece înainte de a-l mângâia și urmărește-i atitudinea.
  • Evită contactul cu animale sălbatice sau fără stăpân, în special în timp ce călătorești în străinătate, deoarece acestea pot fi agresive și există riscul să aibă infecții grave, cum ar fi rabia.

Când nu ar trebui să interacționezi cu un câine?

  • Când nu este alături de stăpânul său
  • Când este alături de proprietarul său, dar proprietarul nu acordă permisiunea de a-l mângâia
  • Când câinele se află de cealaltă parte a unui gard
  • Când doarme sau mănâncă
  • Când este bolnav sau rănit
  • Când se odihnește alături de cățelușii săi
  • Când se joacă cu o jucărie
  • Când mârâie sau latră
  • Când pare că se ascundă sau caută să stea singur

Dacă ești stăpânul unui animal de companie, socializarea timpurie este o modalitate bună de a preveni situații în care câinele tău să muște. Când este încă mic, prezintă-l oamenilor, dar și altor animale. Descurajează orice tentativă de agresiune, vorbindu-i calm si atingându-l cu blândețe. Folosește o lesă în public pentru a te asigura că îți poți controla câinele, precum și botniță dacă este de dimensiune medie sau mare, pentru a preveni situația în care câinele tău să muște o persoană sau alt animal.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Animal and human bites
https://www.nhs.uk/conditions/animal-and-human-bites/
Cleveland Clinic - If a Dog Bites You, Do These 7 Things Now
https://health.clevelandclinic.org/if-a-dog-bites-you-do-these-7-things-now/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0