Alergia la pisici: o nouă metodă de tratament

O echipă de cercetare din Luxemburg a prezentat potențialul oligonucleotidei CpG în modularea cu succes a răspunsului alergic al sistemului imunitar la alergenul principal al pisicii Fel d 1, inducând astfel o reacție de promovare a toleranței în fața alergiei la aceste animale.

Pisicile pot oferi sprijin emoțional și pot îmbunătăți starea de spirit, însă, pentru unele persoane, ele pot fi o sursă de alergii. Într-un studiu¹ apărut în febrarie 2021 în jurnalul oficial al Academiei Europene de Alergii și Imunologie Clinică, cercetătorii au analizat mecanismele moleculare care stau la baza acestei toleranțe în fața alergiei la pisici și au propus o abordare preclinică prin imunoterapie specifică alergenului pentru a îmbunătăți tratamentul și controlul acestui tip comun de alergie. 

Alergia la pisici, tratată prin imunoterapie specifică alergenului

Alergia la pisici este un fenomen în creștere rapidă, caracterizat printr-o hipersensibilitate și un răspuns imun excesiv la anumiți alergeni asociați cu felinele, în special Fel d 1, o proteină care se găsește în mod normal în saliva, glandele, pielea și blana acestor animale.
Simptomele de alergie la pisici pot să varieze de la unele ușoare până la apariția unor afecțiuni severe, cum ar fi rinita și astmul. În timp ce farmacoterapia este o opțiune pentru formele mai ușoare de alergie, numai imunoterapia specifică alergenului poate asigura un tratament eficient și mai durabil în cazurile mai avansate. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Acest tratament constă de obicei în injectare subcutanată și creșterea treptată a cantităților de alergen în cauză, până la atingerea unei doze critice care induce toleranță imună pe termen lung. Cu toate acestea, încă este nevoie de îmbunătățirea acestui tratament în caz de alergie la pisici în ceea ce privește eficacitatea și siguranța lui. 

Cercetătorii au emis ipoteza că cel mai eficient tip de imunoterapie specifică alergenului în cazul alergiei la pisici ar putea fi realizat prin optimizarea răspunsului celulelor T și B ale sistemului imunitar prin adjuvanți imuni, pentru a induce producția de anticorpi împotriva Fel d 1, minimizând în același timp reacțiile inflamatorii și crescând astfel toleranța imunitară la acest alergen.

Pentru a studia efectele celulare și clinice ale imunoterapiei specifice alergenului pe baza injectării alergenului Fel d 1 în combinație cu o doză mare de adjuvant CpG, echipa de cercetare a studiat reacția la alergen a șoarecilor alergici la Fel d 1, atât în prezența, cât și în absența imunoterapiei. Oamenii de știință au observat că șoarecii alergici tratați cu imunoterapia specifică alergenului au prezentat o rezistență pulmonară semnificativ îmbunătățită, similară cu cea a șoarecilor din grupul de control non-alergici, semnele de inflamație a căilor respiratorii fiind considerabil reduse.

Într-adevăr, examinând anticorpii specifici Fel d 1, echipa a observat că șoarecii alergici tratați cu imunoterapie au prezentat niveluri mai scăzute de IgE, care sunt asociate în mod obișnuit cu răspunsuri alergice, și niveluri mai ridicate de IgA și IgG, care pot avea proprietăți antiinflamatoare.

Cercetătorii au descoperit că mecanismul care stă la baza acestei acțiuni de protecție alergică a fost diferit dacă tratamentul a fost administrat ca vaccin șoarecilor care nu au fost niciodată expuși înainte la antigenul Fel d 1 și care, prin urmare, nu prezentau o stare alergică existentă sau dacă acele condiții alergice erau deja stabilite. Elucidarea acestor căi alternative deschide noi perspective pentru proiectarea viitoare a vaccinurilor preventive și curative pentru alergii care utilizează adjuvant CpG.

Mergând mai departe în traducerea acestor descoperiri în aplicații, oamenii de știință au dezvoltat un sistem de administrare bazat pe injecția subcutanată a tratamentului Fel d 1 / CpG, spre deosebire de calea de administrare intraperitoneală mai invazivă. Rezultatele au demonstrat în mod egal inversarea tuturor caracteristicilor alergice și au confirmat efectele antialergice ale imunoterapiei specifice alergenului.

Cum știi că ai alergie la pisici?

Genetica pare să aibă un rol în dezvoltarea alergiilor, ceea ce înseamnă că este mai probabil ca o persoană să fie alergică dacă și alți membri ai familiei au această problemă. Particulele alergene din blana, saliva sau urina pisicilor pot fi transportate pe haine, pot circula în aer, se pot așeza pe mobilier și pe așternuturi. Principalul alergen Fel d 1 a fost găsit frecvent chiar și în case fără animale de companie și în clădiri publice, inclusiv în școli și spitale.

Simptomele alergiei la pisici variază de la ușoare la severe, în funcție de sensibilitatea unei persoane și de nivelul de expunere la alergeni. Aceste variabile pot influența, de asemenea, cât de repede se dezvoltă simptomele după expunere. Persoanele extrem de sensibile pot dezvolta simptome, inclusiv probleme de respirație sau erupții cutanate, în câteva minute de la atingerea unei pisici sau după ce o pisică a intrat în camera în care se aflau.

Simptomele alergiei la pisici pot include strănut, nas înfundat și secreții nazale, dureri faciale (din cauza congestiei nazale), tuse, senzație de apăsare în piept, dificultăți de respirație, ochi apoși și înroșiți, erupție cutanată sau urticarie. Unii oameni pot dezvolta, de asemenea, o erupție cutanată sau urticarie după ce au fost zgâriați de o pisică.

Cum se gestionează alergia la pisici?

Evitarea pisicilor este cel mai bun mod de a gestiona alergia la aceste animale. Dacă persoana alergică are o pisică, aceasta trebuie ținută în afara casei sau, cel puțin, nu va fi lăsată să intre în dormitor. Persoana va evita să atingă pisica prea des, iar după atingere se va spăla bine pe mâini cu apă și săpun. Utilizarea zilnică a aspiratorului poate fi utilă, iar aparatele de purificare a aerului pot reduce nivelul alergenilor în timp. De asemenea, e bine ca pisica să fie spălată o dată pe săptămână.

Simptomele nazale ale alergiei la pisici sunt adesea tratate cu antihistaminice orale sau cu medicamente orale recomandate de medic. De asemenea, se poate folosi zilnic un spray nazal cu apă de mare, care poate fi cumpărat fără prescripție medicală.

Simptomele oculare sunt adesea tratate cu picături antihistaminice. Simptomele respiratorii sau de astm pot fi tratate cu corticosteroizi inhalatori sau bronhodilatatoare pentru a preveni sau ameliora simptomele respiratorii. Și imunoterapia este un tratament eficient al alergiilor prin creșterea toleranței în timp, prin injectarea treptată a unor doze crescânde de alergen.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Allergy - Comprehensive mapping of immune tolerance yields a regulatory TNF receptor 2 signature in a murine model of successful Fel d 1‐specific immunotherapy using high‐dose CpG adjuvant
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/all.14716
1. Studiul „Comprehensive mapping of immune tolerance yields a regulatory TNF receptor 2 signature in a murine model of successful Fel d 1‐specific immunotherapy using high‐dose CpG adjuvant”, apărut în Allergy (2020). DOI: 10.1111/all.14716, autori: Cathy Leonard et al.
American College  of Alergy, Asthma & Immunology - Pet Allergy
https://acaai.org/allergies/types/pet-allergy
CDC - Cats
https://www.cdc.gov/healthypets/pets/cats.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0