Rabia, boala fatala care poate fi prevenita

Rabia, cunoscuta in popor si sub denumirea de turbare, este o afectiune rara, insa fatala. Virusul care declanseaza rabia se transmite la om prin muscatura unui animal infectat.

Virusul care cauzeaza rabia afecteaza sistemul nervos central, cauzand inflamatie la nivelul creierului. Cainii, pisicile, iepurii, dar si animalele salbatice precum vulpile sau ursii pot fi infectati cu acest virus si il pot transmite la om printr-o simpla muscatura sau zgarietura.

Cum se transmite rabia

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Animalele care au rabie transmit virusul altor animale sau oamenilor prin saliva, in timpul unei muscaturi. Si contactul salivei animalului infectat cu o rana deschisa a altuia sau a omului poate fi suficient pentru transmiterea virusului.

Transmiterea virusului de la om la om este extrem de rar intalnita, aceasta situatie aparand in cateva cazuri de transplant de cornee. Cel mai frecvent mod de infectare il reprezinta muscatura unui caine nevaccinat.

Odata ce persoana a fost muscata de un animal infectat, virusul se imprastie si ajunge direct la creier. Cu cat muscatura este mai aproape de creier, adica pe cap sau pe gat, cu atat mai repede ajunge virusul la creier si la maduva spinarii.

Odata ajuns in creier, virusul se multiplica rapid, cauzand inflamatia creierului si a maduvei osoase. Destul de rapid, sanatatea persoanei se deterioreaza si este urmata de deces.

Cine prezinta risc crescut de infectare cu rabie

  • Persoanele care obisnuiesc sa campeze in natura si se expun astfel riscului de a fi muscate de animale salbatice
  • Persoanele care locuiesc intr-o zona rurala si sunt expuse muscaturilor de animale
  • Persoanele care calatoresc in zone nedezvoltate
  • Persoanele care locuiesc in zone populate de lilieci

Cum poate fi rabia tratata

Odata ce incep sa apara simptomele rabiei, este prea tarziu pentru a mai fi tratata.

Insa poti preveni instalarea rabiei prin imunizarea impotriva acestei afectiuni imediat dupa ce ai fost expus la virusul care o declanseaza. Mai exact, dupa ce un animal nevaccinat te-a muscat, este obligatoriu sa mergi la medic de urgenta pentru a ti se face vaccinul antirabic. Vaccinul antirabic elimina riscul de instalare a acestei afectiuni virale fatale. Vaccinul se face intr-o serie de 5 doze, administrate pe o perioada de 14 zile.

De asemenea, este recomandat ca imediat dupa ce te-a muscat un animal suspectat de rabie, sa speli zona cu pricina cu apa si sapun din belsug.

 

 

Efecte secundare ale tratamentului pentru rabie

Vaccinul antirabic administrat pentru prevenirea bolii are rareori reactii adverse, insa atunci cand apar, acestea se manifesta astfel:

  • Durere si inflamatie in locul administrarii vaccinului
  • Durere de cap
  • Greata
  • Dureri musculare
  • Ameteli

Cum poate fi rabia prevenita

O serie de masuri pot contribui la prevenirea rabiei – iata despre ce este vorba:

  • Fa-ti un vaccin antirabic inainte de a calatori in tari nedezvoltate, inainte de a lucra cu animalele sau daca lucrezi intr-un laborator in care esti expus acestui virus
  • Vaccineaza-ti animalele de companie
  • Nu iti lasa animalele de companie sa se joace cu animalele salbatice, indiferent de dimensiunile acestora sau de cat de inofensive par
  • Evita contactul cu animalele salbatice
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0