Pancreatita cronica: cauze, simptome, tratament, diferenta fata de forma acuta

Pancreatita cronica reprezinta inflamatia pancreasului, fiind o afectiune care nu se vindeca si care nu se amelioreaza. Ea se agraveaza in timp si duce la daune permanente la nivelul pancreasului. In cele din urma, pancreatita cronica va afecta capacitatea pacientului de a digera alimentele si de a produce hormoni pancreatici.

Cauze pancreatita cronica

Pancreatita cronica este, din pacate, o boala progresiva, pe termen lung, din categoria afectiunilor inflamatorii. Este o boala a pancreasului, care duce la distrugeri permanente in ceea ce priveste structura si functionarea acestui organ.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pancreasul este localizat in abdomen, in spatele stomacului si sub cutia toracica. Acest organ este specializat in producerea unor enzime si a unor hormoni importanti, care ajuta la descompunerea si la digerarea alimentelor. El produce si insulina pentru a regla nivelul de zahar din sange.

Pancreatita cronica este, de obicei, o complicatie a episoadelor recurente de pancreatita acuta. Aceasta complicatie poate duce la distrugeri permanente in interiorul pancreasului.

Exista numeroase cauze ale pancreatitei cronice. Cea mai frecventa este abuzul de alcool pe termen lung, iar specialistii spun ca aproximativ 70% dintre cazurile de pancreatita cronica sunt asociate cu un consum excesiv de bauturi alcoolice.

Alte cauze ale pancreatitei cronice:

Bolile autoimune - cele care debuteaza atunci cand organismul ataca, in mod fresit, celulele si tesuturile sanatoase din corp.

Un canal pancreatic ingust - acesta este tubul care transporta enzimele de la pancreas catre intestinul subtire.

Un blocaj al canalului pancreatic - fie din cauza unor calculi biliari (numiti si pietre ale vezicii biliare), fie din cauza unor calculi intraductali la nivelul pancreasului.

Fibroza chistica - este o alta cauza a pancreatitei cronice; fibroza chistica este o boala ereditara care determina acumularea de mucus in plamani.

Factorii genetici - mutatiile genetice ce exista din cauza fibrozei chistice ori alte tipuri de anomalii la nivelul genelor pot fi o alta cauza ce duce la pancreatita cronica. Exista chiar o forma a bolii numita pancreatita ereditara (boala se transmite in familie, iar asta inseamna ca exista doua sau mai multe rude apropiate din familie care au un istoric medical de pancreatita).

Nivelul mare de calciu in sange (conditie numita hipercalcemie) - poate fi una dintre cauzele acestei boli a pancreasului.

Un nivel mare de trigliceride (grasimi) in sange - aceasta conditie mai este numita hipertrigliceridemie.

Exista o forma de pancreatita cronica autoimuna, in care sistemul imunitar al pacientului ataca pancreasul.

In unele cazuri, nu exista o cauza cunoscuta pentru care ia nastere pancreatita cronica. In aceasta situatie, vorbim despre pancreatita cronica idiopatica, iar cele mai multe cazuri - cand vorbim despre forma idiopatica - se dezvolta la pacientii cu varste intre 10 si 20 de ani si la persoanele de peste 50 de ani.

Simptome pancreatita cronica

Cei mai multi pacienti cu pancreatita cronica se confrunta cu durere in zona superioara a abdomenului, desi se poate intampla ca unii pacienti sa nu aiba nicio durere.

Insa uneori durerea se poate raspandi spre spate, se poate agrava odata ce persoana mananca sau bea, iar in cele din urma durerea devine constanta, debilitanta.

In unele cazuri, durerea abdominala dispare pe masura ce boala se agraveaza, insa se intampla rareori. Alte simptome ce indica pancreatita cronica sunt:

•    greata
•    varsaturi
•    scadere in greutate
•    diaree
•    scaune cu aspect uleios ori gras
•    scaune de culoarea pamantului galben ori scaune deschise la culoare.

Cele mai frecvente semne si simptome in pancreatita cronica sunt, asadar, durerea abdominala severa, care poate uneori sa radieze inspre spate, si greata si varsaturile, care apar cel mai adesea in timpul episoadelor de durere intensa.

Pe masura ce pancreatita cronica progreseaza, iar capacitatea pancreasului de a produce sucuri digestive se deterioreaza, pot sa apara si simptome precum: scaune cu miros neplacut si cu aspect uleios, balonare, crampe abdominale, flatulenta. In cele din urma, pancreasul nu va mai putea sa produca deloc insulina, ducand la instalarea diabetului de tip 1.

Alte simptome, pe langa durere, pot fi: malabsorbtia alimentelor, ceea ce duce la scaderea in greutate sau la diaree, diabet, greata, varsaturi, febra, cresterea ritmului cardiac.

Tratamentul pentru pancreatita cronica

Forma cronica de pancreatita poate fi greu de tratat, fiind o adevarata provocare. Medicul va incerca sa calmeze durerea si sa amelioreze problemele nutritionale si metabolice care rezulta in urma pierderii functiei pancreasului. Tratamentul implica mai multe paliere, in functie de severitate:

Schimbari necesare in stilul de viata - pacientii trebuie sa ia anumite masuri, cum ar fi: sa renunte la consumul de alcool (pentru ca distrugerile pancreasului sa nu se accelereze) si sa renunte la fumat.

Controlul durerii - tratamentul ar trebui sa se axeze nu doar pe calmarea simptomelor de tipul durerii, ci si pe tratarea depresiei, care este o consecinta frecventa a durerii cronice.

Administrarea de insulina - tratamentul cu insulina va deveni o parte importanta a tratamentului pancreatitei cronice, pentru tot restul vietii pacientului.

Interventia chirurgicala - medicul poate recomanda mai multe tipuri de interventii chirurgicale, pentru a trata cazurile mai grave de pancreatita cronica - de exemplu:

  • chirurgia endoscopica,
  • rezectia pancreasului (o parte a organului este indepartata chirurgical),
  • pancreatectomie totala (printr-o operatie, pancreasul este indepartat in totalitate);
  • transplantul autolog de celule pancreatice (aceste celule vor functiona in ficat, dupa ce sunt injectate in vena porta, si vor produce insulina).

Ce diferente exista intre forma acuta si forma cronica a pancreatitei

Pancreatita acuta apare subit si poate sa aiba drept rezultat complicatii care pun viata pacientului in pericol. Chiar si asa, cei mai multi pacienti - aproape 80% - se recupereaza complet. Pe de alta parte, pancreatita cronica este de regula rezultatul unor distrugeri pe termen mai lung ale pancreasului, din cauza consumului de alcool. Forma cronica a pancreatitei este marcata de durere severa si de pierderea functiei pancreatice.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • The National Pancreas Foundation -  https://pancreasfoundation.org/patient-information/chronic-pancreatitis/causes-and-symptoms/
  • Cleveland Clinic - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17319-pancreatitis-acute--chronic-overview

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0