Pancreatita acuta: cauze, simptome si complicatii

Pancreatita acuta reprezinta o inflamare brusca a pancreasului, care poate fi usoara sau sa puna viata pacientului in pericol.

 

Litiaza biliara si abuzul de alcool sunt principalele cauze de pancreatita acuta, responsabile pentru aproape 80% din cazuri, iar simptomul predominant este reprezentat de dureri abdominale severe; usoara sau severa, pancreatita acuta necesita de obicei spitalizare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Se impun teste de sange si teste imagistice, cum ar fi radiografia abdominala sau tomografia computerizata.

In mod normal, pancreasul secreta un lichid bogat in enzime, necesare digestiei, initial neactivate, prin canalul pancreatic in duoden. Blocajul canalului pancreatic de catre o "piatra" biliara la nivelul sfincterului Oddi opreste evacuarea fluidului pancreatic. De obicei, daca blocajul este temporar, provoaca daune limitate, dar, daca blocajul pesista, enzimele care intre timp s-au activat, se acumuleaza in pancreas si incep pentru a digera celulele pancreasului, cauzand inflamatie severa.

In cazul consumului de alcool sustinut, de exemplu o sticla de vin, 8 sticle de bere sau 500 ml alcool tare pentru mai mult de 3 pana la 5 ani, poate provoca anumite leziuni specifice, de tipul unor ductule in canalul pancreatic care in final pot bloca evacuarea enzimelor. Un atac de pancreatita poate fi declansat de un abuz alcoolic punctual sau printr-o masa cu un consum excesiv de grasimi.

Multe alte afectiuni pot provoca, de asemenea, pancreatita acuta.

Pentru unii oameni, pancreatita acuta este ereditara. Au fost identificate mutatii ale genei care predispune oamenii la dezvoltarea pancreatita acuta. Persoanele care au fibroza chistica sau prezinta gene fibroza chistica au un risc crescut de a dezvolta acuta precum pancreatita cronica.

O serie de medicamente pot irita pancreasul. De obicei, inflamatia dispare atunci cand medicamentele sunt oprite. Si unele infectii virale pot genera forme de pancreatita, de obicei de scurta durata.

Cauzele pancreatitei

  • litiaza biliara
  • abuzul de alcool sau metanol
  • medicamente cum ar fi inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ECA), azatioprina, furosemid, 6-mercaptopurina, pentamidina, sulfamide si valproat
  • utilizarea de estrogen la femeile cu un nivel ridicat de lipide in sange
  • nivelurile ridicate de calciu in sange (care pot fi cauzate de hiperparatiroidism)
  • oreionul, virusul Coxsackie B si citomegalovirusul
  • un nivel ridicat de trigliceride in sange (hipertrigliceridemie)
  • leziuni ale pancreasului cauzate de o interventie chirurgicala sau endoscopie
  • leziuni ale pancreasului cauzate de leziuni sau contondente penetrante
  • cancerul de pancreas
  • reducerea aportului de sange la pancreas cauzata de exemplu, de o tensiune arteriala severa scazuta
  • pancreatita ereditara, inclusiv un procent mic de persoane cu fibroza chistica sau gene de fibroza chistica
  • transplantul de rinichi
  • sarcina

Simptomele pancreatitei acuta

Majoritatea pacientilor cu pancreatita acuta prezinta dureri abdominale severe la nivelul abdomenului superior, "in bara", imediat sub stern si rebordul costal. Durerea iradiaza in spate, in aproximativ 50% din cazuri.

Rareori, durerea este resimtita mai intai la nivelul abdomenului inferior. In cazul in pancreatita acuta este cauzata de calculi biliari, durerea incepe de obicei dintr-o data si atinge intensitatea maxima in cateva minute. Cand pancreatita este cauzata de alcoolism, durere se poate dezvolta, crescand in intensitate pentru cateva zile. Durerea apoi persista, cu intensitate constanta si severa.

Tusea, miscarile mai bruste viguroasa, si respiratia profunda poate agrava durerea. Asezarea pacientului in pozitie verticala si inclinarea in fata poate oferi o oarecare usurare. Majoritatea oamenilor resimt ametelala, greata si varsaturi ori eructatii. De multe ori, chiar si doze mari de analgezice opioide injectate nu atenueaza durerea complet.

 

 

Unii oameni, in special cei care dezvolta pancreatita acuta din cauza consumului excesiv de alcool, pot dezvolta simptome de durere moderate, altii insa sunt coplesiti de acesta, prezinta transpiratii, puls rapid (100 la 140 batai pe minut), respiratie rapida, care apare in cazul afectarii pulmonare, cu zone de tesut pulmonar prabusite (atelectazia) sau acumularea de lichid in cavitatea toracica (revarsat pleural).

La inceput, temperatura corpului poate fi normala, dar creste in cateva ore pana la 37,7 ° C si 38,3 ° C. Tensiunea arteriala poate fi mare sau scazuta, si tinde in continuare sa scada, cauzand lesin si inconstienta .Ocazional, sclera oculara poate deveni galbuie.

Complicatiile pancreatitei acute

Leziunile pancreasului pot permite ca enzimele si toxinele activate, cum ar fi citokinele sa intre in fluxul sanguin si sa determina scaderea tensiunii arteriale si leziuni altor organe, precum plamanii si rinichii. Parteaa pancreasului care produce hormoni, in special insulina, tinde sa nu fie deteriorata sau afectata.

Aproximativ 20% dintre persoanele cu pancreatita acuta dezvolta distensie marcata la nivelul abdomenului superior, deoarece stomacul este destins sau dislocat de o masa din pancreas sau din cauza opririi tranzitului intestinal (ileus).

In pancreatita acuta severa, anumite parti ale pancreasului se pot necroza si sangele si lichidul pancreatic pot invada cavitatea abdominala, care duce la o scadere semnificativa a tensiunii arteriale, provocand eventual soc. In aceasta situatie, pancreatita acuta severa poate pune viata in pericol.

Infectarea unui pancreas inflamat este un risc, in special dupa prima saptamana de boala. Se suspecteaza o infectie cand starea persoanei se agraveaza, apare febra si creste numarul de leucocite din sange, dupa ce alte simptome au inceput initial sa dispara.

Uneori se pot initia colectii de enzime pancreatice, fluide si sub forma de reziduuri de tesut in interiorul si in jurul pancreasului, sub numele de pseudochistul pancreatic. In aproximativ jumatate din cazuri, pseudochistului dispare spontan. Insa in alte aituatii, pseudochistului se poate infecta, situatie in care creste rapid si provoaca durere sau alte simptome.

Diagnosticul de pancreatita acuta

 

Durerile abdominale caracteristice ridica suspiciunea de pancreatita acuta, mai ales la o persoana care are litiaza vezicii biliare sau care este alcoolic. In timpul examinarii, medicul constata adesea ca muschii peretelui abdominal sunt rigizi si la ascultatia abdomenului cu un stetoscop, se aud zgomote intestinale foarte putine sau deloc.

Nivelurile sanguine ale celor doua enzime produse de pancreas, amilaza si lipaza, de obicei cresc in prima zi a bolii, dar revin la normal la 3 pana la 7 zile. Numarul de leucocite din sange este, de obicei, acrescut.

Radiografia abdomenului poate releva bucle dilatate ale intestinului sau, rareori, unul sau mai multe calculi biliari. Radiografia pulmonara poate dezvalui zone ale tesutului pulmonar cu atelectazie sau o acumulare de lichid in cavitatea toracica. Ecografia arata prezenta de calculi biliari in vezica biliara sau, uneori, in canalul biliar comun si, de asemenea, poate detecta marirea pancreasului.

 

 

O tomografie computerizata (CT) este deosebit de utila in detectarea inflamatiei pancreasului si este utilizata la persoanele cu pancreatita acuta severa si la persoanele cu complicatii, cum ar fi tensiunea arteriala extrem de scazuta. Deoarece imaginile sunt clare, o scanare CT ajuta un medic face un diagnostic precis.

In cazul in care medicii suspecteaza ca pancreasul este infectat, se face o biopsiere a unui esantion de material infectat din pancreas. Colangiopancreatografia prin rezonanta magnetica (MRCP) este un test special de imagistica prin rezonanta magnetica, care poate da informatii utile in diagnostic.

Prognosticul pancreatitei acute

In pancreatita acuta severa, o scanare CT ajuta la determinarea prognosticului. Daca scanarea indica faptul ca pancreasul este doar usor maritt, prognosticul este excelent. Daca scanarea prezinta zone mari ale pancreasului distruse, prognosticul este rezervat.

In cazul in pancreatita acuta este usoara, rata mortalitatii este de aproximativ 5% sau chiar mai mica.

Cu toate acestea, in pancreatita cu leziuni severe si sangerare, sau in cazul in care inflamatia nu este limitata la pancreas, rata mortalitatii poate fi de la 10% pana la 50%. Moartea in primele zile de pancreatita acuta este de obicei cauzata de insuficienta a inimii, plamanilor, rinichilor. Moartea dupa prima saptamana este de obicei cauzata de o infectie pancreatica sau de un pseudochist care sangereaza sau se rupe.

Tratamentul pancreatitei acuta

Tratamentul pancreatitei usoara implica de obicei spitalizare pe termen scurt, analgezicele sunt utilizate pentru ameliorarea durerii si persoana trebuie sa urmeze o dieta de post pentru a incerca sa lase timp refacerii pancreasului. De obicei, o alimentatie normala se poate relua dupa 2 pana la 3 zile, fara tratament suplimentar.

Persoanele cu pancreatita moderata pana la severa trebuie sa fie internate in spital. Acestea trebuie sa evite initial alimente si lichidele. Postul poate dura de la cateva zile in pancreatita usoara pana la cateva saptamani. Simptome cum ar fi durerea si greata sunt controlate cu medicamente administrate (intravenos). Pacientii cu pancreatita acuta severa sunt internate la o unitate de terapie intensiva, unde semnele vitale (puls, tensiune arteriala si rata de respiratie) si productia de urina pot fi monitorizate in mod continuu. Probele de sange sunt extrase in mod repetat, pentru a monitoriza diferite componente ale sangelui, inclusiv hematocritul, glucoza, nivelurile de electroliti, numarul de celule albe din sange si amilaza lipaza. Nutritientii se administreaza intravenos sau printr-un tub nasogastric.

De asemenea, se administreaza blocante histaminei 2 (H2) sau inhibitori ai pompei de protoni, care sunt medicamente ce reduc sau previn producerea de acid gastric.

Pentru persoanele cu o scadere a tensiunii arteriale sau care sunt in stare de soc, volumul sanguin este mentinut cu grija, cu fluide intravenoase, iar functia cardiaca este monitorizata. unii bolnavi au nevoie de oxigen suplimentar, iar cei mai grav pot necesita vetilatie mecanica.

Infectiile sunt tratate cu antibiotice si poate fi necesara indepartarea chirurgicala a tesutului infectat si necrozat.

In functie de localizare, pseudochistul pancreatic este drenat prin efectuarea unei proceduri chirurgicale sau prin introducerea unui cateter. Cateterul este introdus prin piele sau printr-un endoscop (un tub flexibil de vizualizare), care este trecut prin gura si in stomac sau intestin. Cateterul permite pseudochistului sa se scurga timp de cateva saptamani.

Atunci cand pancreatita acuta rezulta din calculii biliari, tratamentul depinde de severitatea bolii.

In cazul in care pancreatita este usoara, indepartarea vezicii biliare poate fi, de obicei, amanata pana cand simptomele dispar. Pancreatita severa cauzata de calculi biliari pot fi tratata prin interventie chirurgicala. Cu toate ca mai mult de 80% dintre persoanele cu pancreatita generata de litiaza biliara trec a spontan, interventia de indepartare a calculilor se impune pentru persoanele a caror stare nu se imbunatateste dupa primele 24 de ore de la internare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
 

Recomandari speciale

 
Pancreatita acută  este marcată de un răspuns pro-inflamator puternic, care poate provoca un sindrom de răspuns inflamator sistemic  si insuficiență de organ. Administrarea precoce a acizilor grași omega-3 poate reduce răspunsul proinflamator și poate îmbunătăți evolutia pancreatitei.
Suplimentarea cu acizi grași Omega-3 crește nivelul  citokinelor antiinflamatorii și atenuează sechelele bolilor sistemice în pancreatita.
De asemenea, acidul oleic și hidroxitirosolul - ambele prezente într-o concentrație deosebit de mare în uleiul de măsline virgin, alaturi de acizii grași polinesaturați omega-3 - au oferit protecție împotriva daunelor inflamatorii cauzate de pancreatita indusă în celulele pancreatice.
 
Alte suplimente recomandate sunt enzimele digestive, precum:
  • Amilază  necesară pentru a ajuta la descompunerea carbohidraților și a zaharurilor.
  • Llipaza esențială pentru digestia uleiurilor și grăsimilor. ...
  • Proteaza - necesara pentru descompunerea proteinelor
Zincul - studiile ultrastructurale ale celulelor acinare pancreatice la șobolani hrăniți cu o dietă cu deficit de zinc au arătat distrugerea granulelor de zimogen și a lizozomilor. Acest lucru indică faptul că zincul are un rol în menținerea integrității structurale a celulelor acinare pancreatice.

 

Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Oana Cuzino.

Sursa foto: Shutterstock

Are omega-3 fatty acids safe and effective in acute pancreatitis or sepsis? A systematic review and meta-analysis, 2020, Daniel R J Wolbrink , Jessica R Grundsell , Ben Witteman , Marcel van de Poll 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0