Pancreasul gras: cauze si simptome

Pancreasul este organul localizat în partea stângă a cavității abdominale, care funcționează precum o glandă ce are atât o funcție endocrină, cât și una exocrină. Mai exact, pancreasul produce hormoni importanți pentru organism precum insulina și glucagonul, dar și suc pancreatic, bogat în enzime precum amilaza, proteaza, lipaza, necesare în timpul procesului de digestie.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cauzele pancreasului gras

Pancreasul gras poate apărea din mai multe motive, începând de la obezitate și până la afecțiuni specifice. Consumul excesiv de alcool poate cauza apariția pancreasului gras întrucât activitatea acestui organ este îngreunată de alcool și grăsimile sunt metabolizate necorespunzător, ceea ce înseamnă că apar depozitele de grăsime. O dietă bogată în grăsimi nesănătoase poate determina, de asemenea, apariția depozitelor de grăsime la nivelul pancreasului, dar și a altor organe.

Simptomele pancreasului gras

În primă fază, simptomele pancreasului gras pot fi ușor de trecut cu vederea fiind destul de comune: greață, vărsături, diaree, pierderea apetitului și durere abdominală ori de spate. Aceste simptome pot mima și alte afecțiuni. O ecografie va scoate la iveală depozitele de grăsime de la nivelul pancreasului și va determina stabilirea diagnosticului. În fază avansată, pancreasul gras poate deveni inflamat și funcționarea sa va fi afectată, generând pancreatită cronică sau insuficiență pancreatică.

Factori de risc în pancreasul gras

Alimentația bogată în grăsimi nesănătoase și alimente procesate 

Până în prezent, au fost identificați mai mulți factori de risc ai pancreasului gras, obezitatea fiind larg acceptată ca fiind cea mai importantă. În obezitate, două mecanisme contribuie la acumularea de grăsime pancreatică. Prima se numește înlocuirea grăsimilor, în care celulele acinare moarte sunt înlocuite cu adipocite. A doua se numește infiltrare de grăsime, care se referă la acumularea de grăsime.  

Studiile mai vechi au dovedit că persoanele obeze ori supraponderale pot dezvolta mai frecvent pancreas gras, comparativ cu persoanele care au o greutate normală. De multe ori, pierderea kilogramelor în plus și adoptarea unei diete sănătoase, bazată pe alimente sărace în grăsimi, poate elimina depozitele de grăsime din jurul pancreasului.

Consumul excesiv de alcool 

Persoanele care consumă alcool în exces prezintă, de asemenea, risc crescut pentru dezvoltarea unui pancreas gras. Consumul de alcool afectează modul în care organismul metabolizează alimentele și poate cauza, în timp, inflamarea acestui organ. În unele cazuri, abstinența poate rezolva problema, însă există și situații în care daunele sunt iremediabile.

Vârsta

Pe lângă obezitate, vârsta este un alt factor de risc semnificativ. Studiile epidemiologice au arătat o asociere pozitivă între vârstă și pancreasul gras, iar bărbații pot avea un risc mai mare de pancreas gras. Acest lucru nu înseamnă, totuși, că riscul de pancreas gras la copii poate fi trecut cu vederea, atrag atenția specialiștii.

Anumite afecțiuni

Există și unele afecțiuni care măresc predispoziția pentru dezvoltarea pancreasului și a ficatului gras. Spre exemplu, hepatita de tip C este una dintre afecțiunile care cresc riscul de ficat și pancreas gras. În caz de hepatita C, medicul poate recomanda un tratament medicamentos care să suplinească activitatea pancreasului. Medicamentele pentru accelerarea digestiei, dar și tratamentul cu insulină, în cazul diabeticilor, pot fi de ajutor. 

În cazul în care vă confruntați cu o afecțiune de pancreas gras (steatoză pancreatică), în ciuda faptului că nu consumați alimente grase, nu consumați alcool și aveți niveluri normale de colesterol, este important să rețineți că există și alte cauze posibile pentru această afecțiune. Iată câteva dintre ele:

  • Obezitatea: Obezitatea este un factor de risc major pentru dezvoltarea pancreasului gras. Chiar dacă nu consumați alimente grase în mod excesiv, un nivel crescut de grăsime corporală poate afecta metabolismul și poate determina acumularea de grăsime în pancreas.

  • Diabetul zaharat de tip 2: Diabetul zaharat de tip 2 este asociat adesea cu rezistența la insulină și metabolismul anormal al grăsimilor. Aceste modificări pot contribui la acumularea de grăsime în pancreas.

  • Sindromul metabolic: Sindromul metabolic este o afecțiune caracterizată de combinația factorilor de risc precum obezitatea abdominală, niveluri ridicate de glucoză în sânge, dislipidemie (niveluri anormale de grăsimi în sânge) și hipertensiune arterială. Acest sindrom poate afecta funcția pancreatică și poate duce la pancreas gras.

  • Tulburări metabolice ereditare: Anumite tulburări genetice pot afecta metabolismul grăsimilor și pot contribui la pancreasul gras. De exemplu, boala Wolman și deficitul de lipază acilglicerol pot cauza acumularea excesivă de grăsimi în pancreas.

  • Medicamente și substanțe chimice: Anumite medicamente și substanțe chimice pot avea un impact asupra funcției pancreatice și pot contribui la dezvoltarea pancreasului gras.

  • Calculii biliari pot fi asociati cu dezvoltarea pancreasului gras (steatoză pancreatică). Calculii biliari sunt depozite solide formate în vezica biliară sau în caii biliare și pot obstrua fluxul normal de bilă. Această obstrucție poate perturba metabolismul grăsimilor și poate duce la acumularea de grăsime în pancreas.

    Atunci când calculii biliari obstruzionează canalul biliar comun (canalul care transportă bilă de la vezică biliară la intestinul subțire), se poate produce o afecțiune numită colecistită acută. În cazul în care calculii biliari obstruzionează și canalul pancreatic, poate rezulta o inflamație a pancreasului, numită pancreatită acută. Pancreatita acută poate determina modificări ale funcției pancreatice și poate contribui la dezvoltarea pancreasului gras.

    Este important să consultați un medic pentru a evalua simptomele și pentru a obține un diagnostic adecvat în cazul prezenței calculilor biliari și a pancreasului gras. Medicul poate efectua investigații suplimentare, cum ar fi ecografia abdominală, scanarea CT sau RMN, pentru a confirma prezența calculilor biliari și pentru a evalua starea pancreasului. Tratamentul pentru pancreasul gras asociat cu calculi biliari poate implica gestionarea calculilor biliari, precum intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare (colecistectomie) sau proceduri endoscopice pentru eliminarea calculilor biliari.

În anul 2015, o echipă de cercetători britanici a condus un studiu pe tema pancreasului gras. Cercetătorii britanici au vrut să afle dacă reducerea grăsimii de la nivelul pancreasului poate readuce secreția insulinei în parametri normali. În urma studiului, oamenii de știință au descoperit că scăderea în greutate reduce depozitele de grăsime de la nivelul pancreasului în cazul persoanelor care suferă de diabet de tip 2. Pentru a pierde 1 gram de grăsime de la nivelul pancreasului, o persoană ar trebui să piardă cel puțin 15% din greutatea corpului.

Persoanele care experimentează simptome ce îi duc cu gândul la pancreas gras ar trebui să apeleze de urgență la un medic pentru a verifica dacă este sau nu vorba despre o asemenea afecțiune. Pancreasul gras are, uneori, simptome similare cu cele ale afecțiunilor hepatice ori ale cancerului pancreatic, iar un medic este cel în măsură să îți stabilească diagnosticul corect. Pancreatita cronică reprezintă  inflamaţia cronică a pancreasului, cu fibroză, evoluând cu atrofia parenchimului şi pierderea funcțiilor exocrine şi endocrine. 

Se poate manifesta prin durere, steatoree (grăsime în fecale), calcificare și instalarea diabetului zaharat.

Diagnostic pancreasul gras

Pentru diagnosticarea bolii, alături de ecografie și elastografie, sunt utile măsurarea valorilor amilazei (în sânge și urină) a lipazei și elastazei( în fecale). Raportul lipaza/ amilaza serică ajută în diferențierea pancreatitei de etiologie alcoolică de cea non-alcoolică. Astfel, un raport mai mare de 2 sugerează cauzele generate de consumul de alcool. 

Elastaza pancreatică din fecale

Într-o serie de afecțiuni pancreatice, secreția de elastază este redusă și se poate constată scăderea concentrației enzimatice în materiile fecale. Determinarea elastazei pancreatice constă într-un test simplu, neinvaziv, urmărind un marker important în evaluarea afecțiunilor pancreasului exocrin. Întrucât elastaza pancreatică nu este degradată la nivelul intestinului subțire, concentrația enzimei poate oglindi fidel statusul funcției pancreatice, fiind o probă utilă de efectuat odată cu analizele de rutină.

Nivelurile elastazei pancreatice trebuie să fie de peste 200 μg/g  materii fecale, la o funcție normală. Valorile de 100-200 μg/g materii fecale se întâlnesc în  insuficiența pancreatică ușoară – moderată, iar sub 100 μg/g în afectare severă pancreatică.

În diabetulul zaharat de tip 1, elastaza pancreatică poate scădea în peste 50% din cazuri, în timp ce la diabetul de tip 2 doar 35% dintre pacienți au nivel scăzut.  Deoarece are o specificitate de 90%-100% și o sensibilitate de 93%-98%, această investigație permite medicului să stabilească un diagnostic rapid și corect și să întreprindă măsuri corectoare, cum ar fi administrarea de enzime pancreatice înaintea meselor și recomandări pentru modificarea dietei, pierderea kilogramelor în plus, dacă este cazul, abandonarea totală a alcoolului, reducerea aportului de grăsimi animale și efectuarea de exerciții fizice regulate.

Biopsia histologică 

Având în vedere acumularea de grăsime pancreatică ca caracteristică dominantă a statozei, biopsia histologică este standardul de aur pentru diagnostic. O meta-analiză a conținutului mediu de grăsime pancreatică la voluntari sănătoși a sugerat că un punct de limită de 6,2% poate fi recomandat pentru a distinge țesutul pancreatic normal de acumularea de grăsime pancreatică. Nu este clar dacă valoarea normală este mai mică de 6,2% și dacă 6,2% poate fi considerat drept pragul bolilor asociate cu pancreasul gras.   

Tomografia computerizată (CT)

Tomografia computerizată (CT) este considerată a fi o tehnică de imagistică preferată pentru organele abdominale și are o mare varietate de aplicații clinice. Unitățile Hounsfield (HU) sunt utilizate pentru a măsura severitatea acumulării de grăsime pancreatică, prezentând o densitate scăzută în comparație cu splina. Se recomandă CT fără contrast deoarece parenchimul pancreatic absoarbe substanța de contrast și se suspectează a fi o leziune solidă. Un studiu mai vechi a constatat că CT folosind raportul grăsime/parenchim este o metodă fiabilă, dar sunt necesare date clinice suplimentare care să confirme asta.

Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM)

Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) este o tehnică de imagistică care combină date spațiale, anatomice și cantitative. Semnalul său provine din moleculele de apă și grăsime din diferite organe, producând mici diferențe în frecvențele de rezonanță, permițând astfel cuantificarea. RMN-ul are multe avantaje ca metodă de diagnostic, având în vedere caracterul non-invaziv, siguranța și sensibilitatea sa ridicată și este aplicabil la copii. În acest fel, RMN-ul este metoda preferată pentru diagnosticul acumulării de grăsime pancreatică.

Tratamentul și gestionarea steatozei pancreatice

Tratamentul pancreasului gras depinde de etiologie. Dacă etiologia este identificată și corectabilă, aceasta poate ajuta la reducerea infiltrației de grăsime pancreatică. Modificările generale ale stilului de viață, cum ar fi scăderea în greutate, exercițiile fizice sau restricțiile alimentare pot îmbunătăți pacienții cu sindrom metabolic.

Cu toate acestea, ca și în cazul ficatului gras, nu există un tratament specific pentru steatoza pancreatică, deși s-au făcut o serie de încercări cu ajutorul statinelor. S-a demonstrat că utilizarea simvastatinei în gestionarea bolii pancreatice reduce riscul de cancer, dar a stârnit îngrijorări, deoarece s-a descoperit recent că induce diabet și agravează hiperglicemia și nivelurile dehemoglobina glicozilata  A1c în diabetul preexistent.

Un studiu experimental urmărește posibilitatea ca un extract din planta Acalypha Indica Linn. (AI) să ajute în gestionarea bolii 1. Acalypha Indica conține flavonoide și polifenoli care pot scădea colesterolul LDL („rău”) și pot crește nivelul colesterolului HDL (”bun”). Spre deosebire de simvastatină, Acalypha Indica poate controla hiperglicemia postprandială. Un studiu pe cobai indus cu o dietă bogată în fructoză/colesterol ridicat a arătat că Acalypha Indica a ajutat la inversarea formării grăsimilor în pancreas, ceea ce nu a fost semnificativ diferit de cobaii  cărora li s-a administrat simvastatină. 

Dovezile că pancreasul gras ar putea fi utilizat ca indicator inițial al „depunerilor de grăsime ectopică”, care este un element cheie al bolii hepatice grase non-alcoolice. Mai mult, la pacienții cu pancreas gras, supuși unei intervenții chirurgicale pancreatice - pancreaticoduodenectomia este asociată cu un risc crescut de pierdere de sânge intraoperatorie și de fistulă pancreatică postoperatorie.

 

Suplimentele nutritive si dieta


Intervenția nutrițională ajută la prevenirea malnutriției și este importantă pentru reducerea inflamației, complicațiilor și a decesului în bolile pancreatice.

Conform datelor recente, suplimentele nutritive, inclusiv glutamina, probioticele, acizii grași Omega-3 și antioxidanții, pot contribui la rezultate pozitive 2. Asadar, există câteva suplimente care pot susține sănătatea pancreatică și pot avea un impact benefic în prevenirea și gestionarea inflamației pancreatice. Acestea includ:

  • Omega-3: Suplimentele cu acizi grași omega-3 pot avea proprietăți antiinflamatorii și pot ajuta la reducerea inflamației pancreatice. Acestea pot fi obținute din ulei de pește sau ulei de krill.

  • Antioxidanți: Antioxidanții, precum vitamina C, vitamina E și seleniul, pot proteja celulele pancreatice împotriva stresului oxidativ și pot reduce inflamația. Acești antioxidanți pot fi obținuți din alimente bogate în aceste substanțe sau sub formă de suplimente.

  • Curcumină: Curcumina, compusul activ din turmeric, are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Acesta poate fi luat sub formă de supliment pentru a ajuta la reducerea inflamației și la protejarea pancreasului.

Este important să subliniem că suplimentele nu ar trebui să înlocuiască un stil de viață sănătos și un plan de tratament adecvat recomandat de către medic. Este recomandat să consultați un medic înainte de a începe orice supliment pentru a evalua situația specifică și a primi recomandări personalizate în funcție de nevoile dumneavoastră individuale.

Tratamentul pancreasului gras poate implica, de asemenea, îndepărtarea calculilor biliari sau a vezicii biliare. De asemenea, probabil că medicul vă va sfătui să renunțați la fumat, să nu mai beți băuturi alcoolice și să nu mâncați mese grase. 

Steatoza pancreatică reprezintă o afecțiune gravă care poate fi tratată prin posibila gestionare eficientă a parametrilor sindromului metabolic, inclusiv obezitatea, studiile dovedind că slăbirea sănătoasă și consumul de legume, leguminoase, carne slabă, albușuri (evitarea gălbenușului), zarzavaturi, salate, verdețuri și două fructe întregi pe zi pot ameliora procesele de infiltrare cu grăsime a pancreasului.

Este recomandat să evitați anumite alimente care pot agrava inflamația și disfuncția pancreatică. Iată câteva tipuri de alimente pe care ar trebui să le evitați sau să le consumați în cantități reduse:

  • Grăsimi saturate și trans: Evitați alimentele bogate în grăsimi saturate și grăsimi trans, cum ar fi carnea grasă (de exemplu, carne de porc, miel, carne de vită cu grăsime), produsele lactate integrale (unt, smântână, brânză grasă), produse de patiserie, alimente prăjite și alimente procesate. Aceste grăsimi pot crește inflamația și pot agrava starea pancreasului gras.

  • Zahăr și carbohidrați rafinați: Limitați consumul de zahăr adăugat, dulciuri, băuturi îndulcite și alimente bogate în carbohidrați rafinați, cum ar fi pâinea albă, orezul alb, pastele și produsele de patiserie. Consumul excesiv de zahăr și carbohidrați rafinați poate contribui la creșterea în greutate și la inflamație.

  • Alcool: Consumul de alcool poate agrava inflamația pancreasului și poate duce la complicații grave, cum ar fi pancreatita. Este important să evitați complet consumul de alcool în cazul pancreasului gras.

  • Sosuri și condimente grase: Evitați sosurile grase, sosurile cremoase, maioneza și alte condimente bogate în grăsimi. Acestea pot conține ingrediente care pot afecta negativ pancreasul gras.

  • Alimente procesate și fast-food: Alimentele procesate și fast-food-ul conțin adesea grăsimi trans, zahăr adăugat și ingrediente nesănătoase. Aceste alimente pot agrava inflamația pancreasului și pot afecta sănătatea generală.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
1 Studiul „Treatment of Fatty Pancreas: Acalypha indica Linn. Extract as an Alternative to Simvastatin” , 2019, Aisyah Aminy Maulidina and Siti Farida, Faculty of Medicine, Universitas Indonesia
https://pubs.aip.org/aip/acp/article/2193/1/030025/889186/Treatment-of-fatty-pancreas-Acalypha-indica-Linn
2 Studiul „Nutrition management in acute pancreatitis: Clinical practice consideration”, World J Clin Cases. 2020, Narisorn Lakananurak, Leah Gramlich
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7211526/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0