

Pancreasul gras: cauze si simptome
Pancreasul este organul localizat in partea stanga a cavitatii abdominale, care functioneaza precum o glanda ce are atat o functie endocrina, cat si una exocrina. Mai exact, pancreasul produce hormoni importanti pentru organism precum insulina si glucagonul, dar si suc pancreatic, bogat in enzime precum amilaza, proteaza, lipaza, necesare in timpul procesului de digestie.
Cauzele pancreasului gras
Pancreasul gras poate aparea din mai multe motive, incepand de la obezitate si pana la afectiuni specifice. Consumul excesiv de alcool poate cauza aparitia pancreasului gras intrucat activitatea aceastui organ este ingreunata de alcool si grasimile sunt metabolizate necorespunzator, ceea ce inseamna ca apar depozitele de grasime. Intr-o serie de afectiuni pancreatice,
O dieta bogata in grasimi nesanatoase poate determina, de asemenea, aparitia depozitelor de grasime la nivelul pancreasului, dar si a altor organe.
Simptomele pancreasului gras
In prima faza, simptomele pancreasului gras pot fi usor de trecut cu vederea fiind destul de comune: greata, varsaturi, diaree, pierderea apetirului si durere abdominala ori de spate. Aceste simptome pot mima si alte afectiuni. O ecografie va scoate la iveala depozitele de grasime de la nivelul pancreasului si va determina stabilirea diagnosticului.
In faza avansata, pancreasul gras poate deveni inflamat si functionarea sa va fi afectata, generand pancreatita cronica sau insuficineta pancreatica.
Factori de risc in pancreasul gras
Alimentatia bogata in grasimi nesanatoase si alimente procesate – studiile facute recent au dovedit ca persoanele obeze ori supraponderale pot dezvolta mai frecvent s pancreas gras, comparativ cu persoanele care au o greutate normala. De multe ori, pierderea kilogramelor in plus si adoptarea unei diete sanatoase, bazata pe alimente sarace in grasimi, poate elimina depozitele de grasime din jurul pancreasului.
Consumul excesiv de alcool – persoanele care consuma alcool in exces prezinta, de asemenea, risc crescut pentru dezvoltarea unui pancreas gras. Consumul de alcool afecteaza modul in care organismul metabolizeaza alimentele si poate cauza, in timp, inflamarea acestui organ. In unele cazuri, abstinenta poate rezolva problema, insa exista si situatii in care daunele sunt iremediabile.
Anumite afectiuni – exista si unele afectiuni care maresc predispozitia pentru dezvoltarea pancreasului si a ficatului gras. Spre exemplu, hepatita de tip C este una dintre afectiunile care cresc riscul de ficat si pancreas gras. In caz de hepatita C, medicul poate recomanda un tratament medicamentos care sa suplineasca activitatea pancreasului. Medicamentele pentru accelerarea digestiei, dar si tratamentul cu insulina, in cazul diabeticilor, pot ajuta.
In anul 2015, o echipa de cercetatori britanici a condus un studiu pe tema pancreasului gras. Cercetatorii britanici au vrut sa afle daca reducerea grasimii de la nivelul pancreasului poate readuce secretia insulinei in parametri normali. In urma studiului, oamenii de stiinta au descoperit ca scaderea in greutate reduce depozitele de grasime de la nivelul pancreasului in cazul persoanelor care sufera de diabet de tip 2. Pentru a pierde 1 gram de grasime de la nivelul pancreasului, o persoana ar trebui sa piarda cel putin 15% din greutatea corpului.
Persoanele care experimenteaza simptome ce ii duc cu gandul la pancreas gras ar trebui sa apeleze de urgenta la un medic pentru a verifica daca este sau nu vorba despre o asemenea afectiune. Pancreasul gras are, uneori, simptome similare cu cele ale afectiunilor hepatice ori ale cancerului pancreatic, iar un medic este cel in masura sa iti stabileaza diagnosticul corect.
Pancreatita cronică reprezinta inflamaţia cronică a pancreasului, cu fibroză, evoluând cu atrofia parenchimului şi pierderea functiilor exocrine şi endocrine.
Se poate manifesta prin durere, steatoree (grasime in fecale), calcificare si instalarea diabetului zaharat.
Pentru diagnosticarea bolii, alaturi de ecografie si elastografie, sunt utile masurarea valorilor amilazei (in sange si urina) a lipazei si elastazei( in fecale).
Raportul lipaza/ amilaza serica ajuta in diferentierea pancreatitei de etiologie alcoolica de cea non-alcoolica. Astfel, un raportt mai mare de 2 sugereaza cauzele generate de consumul de alcool.
Elastaza pancreatica din fecale
Intr-o serie de afectiuni pancreatice, secretia de elastaza este redusa si se poate constata scaderea concentratiei enzimatice in materiile fecale. Determinarea elastazei pancreatice consta intr-un test simplu, neinvaziv, urmarind un marker important in evaluarea afectiunilor pancreasului exocrin. Intrucat elastaza pancreatica nu este degradata la nivelul intestinului subtire , concentratia enzimei poate oglindi fidel statusul functiei pancreatice, fiind o proba util de efectuat odata cu analizele de rutina.
Nivelurile elastazei pancreatice trebuie sa fie de peste 200 μg/g materii fecale, la o functie normala, Valorile de 100-200 μg/g materii fecale se intalnesc in insuficienta pancreatica usoara – moderata, iar sub 100 μg/g in afectare severa pancreatica.
In diabetulul zaharat tip 1, elastaza pancreatica poate scadea in peste 50% din cazuri, in timp ce la diabetul de tip 2 doar 35% dintre pacienti au nivel scazut. Deoarece are o specificitate de 90%-100% si o sensibilitate de 93%-98%, aceasta investigatie permite medicului sa stabileasca un diagnostic rapid si corect si sa intreprinda masuri corectoare, cum ar fi administrarea de enzime pancreatice inaintea meselor si recomandari pentru modificarea dietei, pierderea kilogramelor in plus, daca este cazul, abandonarea totala a alcoolului, reducerea aportului de grasimi animale si efectuarea de exercitii fizice regulate.
Tratamentul si gestionarea steatozei pancreatice
Tratamentul pancreasului gras depinde de etiologie. Dacă etiologia este identificată și găsită a fi corectabilă, aceasta poate ajuta la reducerea infiltrației de grăsime pancreatică. Modificările generale ale stilului de viață, cum ar fi scăderea în greutate, exercițiile fizice sau restricțiile alimentare pot îmbunătăți pacienții cu sindrom metabolic.
Cu toate acestea,ca si in cazul ficatului gras, nu există un tratament specific pentru steatoza pancreatica, desi s-au facut o sere de incercari cu ajutorul statinelor. S-a demonstrat că utilizarea simvastatinei în gestionarea bolii pancreatice reduce riscul de cancer, dar a stârnit îngrijorări, deoarece s-a descoperit recent că induce diabet și agravează hiperglicemia și nivelurile dehemoglobina glicozilata A1c în diabetul preexistent.
Un studiu experimental urmareste posibilitatea ca un extract din planta Acalypha Indica Linn. (AI) sa ajute in gestionarea bolii. Acalypha Indica contine flavonoide și polifenoli care pot scădea LDL și pot crește nivelul HDL. Spre deosebire de simvastatina, Acalypha Indica poate controla hiperglicemia postprandială. Un studiu pe cobai indus cu o dietă bogată în fructoză/colesterol ridicat a arătat că Acalypha Indica a ajutat la inversarea formării grăsimilor în pancreas, ceea ce nu a fost semnificativ diferit de cobaii cărora li sa administrat simvastatină.
Există dovezi că pancreasul gras ar putea fi utilizat ca indicator inițial al „depunerilor de grăsime ectopică”, care este un element cheie al bolii hepatice grase nealcoolice. Mai mult, la pacienții cu pancreas gras,supuși unei intervenții chirurgicale pancreatice- pancreaticoduodenectomia este asociată cu un risc crescut de pierdere de sânge intraoperatorie și de fistulă pancreatică postoperatorie.
Intervenția nutrițională ajută la prevenirea malnutriției și este o cheie pentru reducerea inflamației, a complicațiilor și a decesului în bolile pancreatice.
Conform datelor recente, suplimentele nutritive, inclusiv glutamina, probioticele, acizii grași omega-3 și antioxidanții, pot contribui la rezultate pozitive.
Tratamentul pancreasului gras poate implica, de asemenea, îndepărtarea calculilor biliari sau a vezicii biliare. De asemenea, probabil că medicul vă va sfătui să renunțați la fumat, să nu mai beți băuturi alcoolice și să nu mâncați mese grase.
Steatoza pancreatică reprezinta o stare gravă care poate fi tratată prin posibila gestionare eficientă a parametrilor sindromului metabolic, inclusiv obezitatea, studiile dovedind ca slabirea sanatoasa si consumul de legume, leguminoase, carne slaba, albusuri de ou( evitarea galbenusului) zarzavaturi, salate, verdeturi si doua fructe intregi maxim pe zi pot ameliora procesele de infiltrare cu grasime a pancreasului.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Nutrition management in acute pancreatitis: Clinical practice consideration, 2020, Narisorn Lakananurak and Leah Gramlich
"Henry’s Clinical Diagnosis and Management" Matthew R. Pincus, Richard A. McPherson. Laboratory Diagnosis of Gastrointestinal and Pancreatic Disorders. 2007, 293
Treatment of Fatty Pancreas: Acalypha indica Linn. Extract as an Alternative to Simvastatin , 2019, Aisyah Aminy Maulidina and Siti Farida, Faculty of Medicine, Universitas Indonesia