Ce este grasimea viscerala si de ce este periculoasa

Grăsimea viscerală, adică cea localizată în zona abdominală, este extrem de periculoase, fiind asociată cu afecțiuni cardiovasculare, diabet de tip 2 și nu numai. Iată cum o poți elimina!

Dacă aveai senzația că nu contează zonele în care se acumulează grăsimea, te înșeli. În ultimii ani, oamenii de știință au reușit să descopere un lucru extrem de important: depozitele de grăsime din zona abdominală sunt cele mai dăunătoare pentru sănătate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce este grăsimea viscerală

Grăsimea corporală viscerală, cunoscută și sub denumirea de grăsime „ascunsă”, este grăsimea depozitată adânc în abdomen. Țesuturile adipoase din cavitatea abdominală acoperă o parte din organele vitale – stomacul, ficatul și intestinele. Întrucât este amplasată atât de aproape de ficat, grăsimea viscerală se poate transforma în colesterol, iar astfel aceasta pătrunde în sânge și crește riscul de a se depune pe artere. Ateroscleroza este adesea asociată cu grăsimea viscerală.

Grăsimea abdominală reprezintă aproximativ o zecime din toată grăsimea stocată în organism și este mai frecventă la bărbați decât la femei.

Majoritatea grăsimilor sunt stocate sub piele și sunt cunoscute sub denumirea de grăsime subcutanată. Aceasta este grăsimea care este vizibilă și pe care o poți simți. Restul grăsimii din organism este ascunsă. Aceasta este grăsimea viscerală sau grăsimea abdominală.

Cum se măsoară grăsimea viscerală?

Specialiștii au linii directoare specifice pe care le folosesc pentru a măsura grăsimea corporală. Grăsimea viscerală reprezintă aproximativ 10% din grăsimea corporală. Îți poți da seama de nivelul de grăsime viscerală calculând procentul total de grăsime corporală și apoi eliminând 10%. Dacă procentul de grăsime corporală este mai mare decât cel recomandat, atunci și intervalul de grăsime viscerală va fi mare.

Riscurile pe care le au supraponderalitatea și obezitatea - diabet, boli de inimă, accident vascular cerebral și sindrom metabolic - sunt binecunoscute, dar cercetătorii fac progrese pentru a înțelege de ce aceste riscuri cresc foarte mult atunci când grăsimea este adăugată în cavitatea peritoneală sub formă de grăsime viscerală. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cel mai simplu și mai acceptat indicator al grăsimii viscerale este circumferința taliei și, deși multe studii au arătat că nu este mai bună decât indicatorul de masă corporală în a prezice probleme precum riscul cardiovascular, mulți experți îl văd ca o măsură mai bună a riscului metabolic, în special la femei.

Raportul talie-șold a fost propus ca o altă alternativă la calculul grăsimii abdominale, dar nu există dovezi care să ateste că acesta este mai bun decât circumferința taliei sau IMC.

Indicele de masă corporală (IMC) măsoară grăsimea corporală pe baza înălțimii și greutății tale. Un IMC de 30 sau mai mult (la bărbați și la femei) indică faptul că ai putea fi obez și că ai putea avea un nivel mai mare de grăsime viscerală. Îți poți calcula chiar tu indicele de masă corporală gratis, aici, pe DOC.ro.

Totuși, niciuna dintre aceste măsuri antropometrice nu poate face distincția între grăsimea subcutanată situată în jurul taliei și grăsimea viscerală, cunoscută și sub denumirea de grăsime intraabdominală. Doar o procedură costisitoare, cum ar fi spectroscopia de rezonanță magnetică sau imagistica, poate vizualiza grăsimea în depozitele sale specifice.

Riscuri grăsime viscerală

Grăsimea abdominală produce substanțe chimice și hormoni care pot fi toxici pentru organism. Chiar și la persoanele slabe, a avea grăsime viscerală implică o serie de riscuri pentru sănătate.

Grăsimea abdominală crește considerabil riscul de diabet de tip 2, mărind rezistența la insulină. Rezistența la insulină apare atunci când musculatura corpului și celulele ficatului nu răspund așa cum trebuie la nivelul normal de insulină și, în consecință, acesta crește.

Grăsimea viscerală este asociată și cu alte anomalii metabolice, inclusiv hiperinsulinemie, trigliceride crescute, dislipidemie, inflamație și profil alterat de citokine. Pentru a investiga dacă adipozitatea centrală este cauza principală a acestor probleme sau este pur și simplu un marker al unor anomalii mai profunde, cercetătorii au testat efectele eliminării grăsimii chirurgical.

Poți să previi aceste pericole eliminând grăsimea viscerală prin dietă și sport. Consultă-te cu medicul tău cu privire la abordarea pe care ar trebui să o ai pentru a combate grăsimea abdominală.

Cauze grăsime viscerală

Persoanele cu silueta de tip măr au probleme cu grăsimea viscerală. Modul în care se depune grăsimea depinde de o serie de factori, printre care și cei ereditari și hormonali.
Grăsimea se depozitează și atunci când consumi prea multe calorii și faci prea puțină activitate fizică.  

La femei, îmbătrânirea poate schimba modul în care corpul stochează grăsimea. În special după menopauză, masa musculară a femeilor scade, iar grăsimea lor crește. Pe măsură ce femeile îmbătrânesc, au mai multe riscuri să dezvolte mai multă grăsime viscerală, chiar dacă nu se îngrașă.

La bărbați, vârsta și genetica joacă, de asemenea, un rol în dezvoltarea grăsimii viscerale. Consumul de alcool poate duce, de asemenea, la mai multă grăsime pe burtă la bărbați.

Când e cazul să te îngrijoreze grăsimea viscerală

Grăsimea din jurul abdomenului ar trebui să te îngrijoreze dacă talia ta (circumferința taliei) a depășit următoarele dimensiuni:

  • 102 cm la bărbați
  • 88 cm la femei.

Ghidul Societății Endocrine privind riscul metabolic recomandă aceste limite pentru majoritatea pacienților, dar le reduce la pacienții din Asia de Est și Asia de Sud la 90 de centimetri pentru bărbați și 80 de centimetri pentru femei.

Într-o asemenea situație, ești expus riscurilor asociate cu grăsimea viscerală, începând de la diabet și până la bolile cardiovasculare.

Cum combați grăsimea viscerală

Este adevărat că unele persoane au predispoziție genetică pentru a depozita grăsimea în cavitatea abdominală. Însă este la fel de adevărat și că predispoziția poate fi combătută prin regim și sport. Alimentele bogate în grăsimi nesănătoase, dar și cele cu o densitate calorică mare favorizează acumularea grăsimilor, așa că trebuie evitate sau consumate în cantități reduse.

Ar trebui să încerci să limitezi  grăsimile trans, zaharurile rafinate, sodiul și alimentele procesate. Grăsimile trans sunt grăsimi artificiale care pot crește stocarea de grăsime viscerală. Produsele de patiserie, alimentele procesate, prăjelile și unele lactate conțin grăsimi trans. De asemenea, ar trebui să limitezi băuturile carbogazoase, bomboanele și alte alimente îndulcite cu uleiuri parțial hidrogenate sau sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză.

Recomandări alimentare pentru eliminarea grăsimii viscerale:

  • Renunță la carbohidrații rafinați precum pâinea, biscuiții sau prăjiturile, care sunt transformați în glucoză de organism și care se acumulează sub formă de grăsimi.
  • Limitează consumul de carne, produse lactate, uleiuri vegetale, precum cel de cocos sau palmier ori snacks-uri și gustări din comerț – acestea conțin grăsimi nesănătoase, care se acumulează la nivel abdominal.
  • Nu mai consuma atât de mult zahăr – îl poți înlocui cu un îndulcitor natural, fără calorii, care nu mărește nivelul de zahăr din sânge.
  • Renunță la sucuri, băuturi alcoolice și alte băuturi îndulcite.
  • Mănâncă alimente sănătoase, cu o densitate calorică mică.
  • Bea multă apă.
  • Adoptă o igienă bună a somnului: faptul că nu dormi suficient poate crește riscul de grăsime viscerală suplimentară. Ar trebui să încerci să dormi cel puțin șapte ore pe noapte.
  • Redu stresul: stresul activează un hormon din corp  numit cortizol. Mai mult, cortizol activează răspunsul „luptă sau fugi”, care declanșează stocarea mai multor grăsimi viscerale. Încearcă să practici yoga sau meditația pentru a reduce nivelul de stres.

Ce rol are sportul în combaterea grăsimii viscerale

Exercițiile fizice sunt esențiale pentru combaterea grăsimii din zona abdomenului.  Grăsimea viscerală este de fapt mai ușor de eliminat decât grăsimea subcutanată. Acest lucru se datorează faptului că se metabolizează mai repede și corpul tău poate scăpa de ea sub formă de transpirație sau urină. Dacă începi să faci sport în mod regulat și să ai o dietă sănătoasă, ar trebui să începi să vezi rezultate în două-trei luni.

Specialiștii recomandă atât antrenamentele de tip aerobic, cât și antrenamentele de forță, cum sunt cele cu greutăți. Ideal ar fi ca în 5 zile din săptămână să faci antrenamente de tip aerobic de cel puțin 30 de minute, iar în 2 zile din săptămână să faci un antrenament de forță, care să lucreze toate grupele musculare importante.

Mergi la medic și cere-i sfatul cu privire la grăsimea viscerală și modul în care poți scăpa de aceasta. Un nutriționist îți poate fi de ajutor cu un plan alimentar personalizat, care te va ajută să slăbești fără, însă, să te înfometezi ori să te expui riscului de carențe alimentare.

Specialiștii atrag atenția că nu pierderea de grăsime este importantă, ci modul în care pierzi grăsimea. Când este eliminată grăsimea mâncând mai puțin și fiind mai activ din punct de vedere fizic, sunt micșorate celulele adipoase și se elimină grăsimea din alte organe, cum ar fi țesutul muscular și țesutul hepatic, precum și reducerea grăsimii viscerale. Când se elimină grăsimea prin liposucție, se elimină miliarde de celule adipoase subcutanate fără a modifica niciunul dintre ceilalți parametri, iar unii dintre acești alți parametri sunt probabil importanți pentru îmbunătățirea funcției metabolice.

Un antrenor de fitness îți poate fi, de asemenea, de mare ajutor, acesta personalizând un set de exerciții care să te ajute să elimini grăsimea din zonele nedorite – în cazul acesta, din zona abdominală. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Endocrine Society - The dangers of visceral fat
https://endocrinenews.endocrine.org/the-dangers-of-visceral-fat/
American Academy of Family Physicians  Waist-to-Hip Ratio Better Predictor of Disease Than BMI
https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2006/0601/p2046a.html#
Centers for Disease Control and Prevention - Healthy Weight
https://www.cdc.gov/diabetes/managing/healthy-weight.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0