Palmele pot trada o serie de probleme de sanatate

Mâinile ne pot oferi informații prețioase despre starea de sănătate, însă de multe ori le ignorăm. De la transpirația palmelor la psoriazis, iată ce probleme de sănătate pot trăda mâinile.

Monitorizează-ți cu atenție palmele, precum și întregul corp, pentru a putea înțelege semnalele transmise de organism atunci când apar probleme.

Palme extrem de deshidratate

Cu toții ne confruntăm cu senzația de mâini uscate, mai ales în sezonul rece, atunci când vântul și temperaturile scăzute le agresează. Însă deshidratarea excesivă a palmelor poate indica și alte probleme. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Palmele pot fi mai uscate la menopauză

La femei, de pildă, uscăciunea mâinilor poate fi un semn precoce al instalării menopauzei. Estrogenul este hormonul care contribuie la producerea de colagen și uleiuri naturale la nivelul pielii. Odată cu menopauza, nivelul de estrogen din organism înregistrează o scădere, care ar putea cauza deshidratarea mâinilor, așa că după vârsta de 50 de ani trebuie să folosim creme mai intens hidratante la nivelul mâinilor, palmelor și coatelor.

Eczeme, cauză a mâinilor uscate

Atât la bărbați, cât și la femei, eczemele pot fi responsabile pentru mâinile uscate. Eczemele de la nivelul palmelor pot fi cauzate de reacțiile alergice sau de contactul cu substanțe agresive (de pildă, substanțele din produsele de curățenie) mai ales când predomină sau apare doar la una dintre mâini, cum ar fi cea utilizată mai des - cea dreaptă la majoritatea.

Mâncărimea si asprirea palmelor poate fi rezultatul expunerii repetate la un iritant sau la un produs chimic care duce în cele din urmă la o reacție alergică. Aceasta se numește dermatită de contact. O reacție alergică poate apărea la 48 până la 96 de ore după contactul cu un alergen.

Pentru a calma mâncărimea pielii, se recomandă să:

 • Aplici o compresă foarte rece și umedă sau o pungă de gheață 
 • Faci băi cu fulgi de ovăz
 • Te hidratezi cu o cremă hipoalergenică
 • Aplici anestezice topice
 • Aplici agenți de răcire, cum ar fi soluțiile mentolate 

Pentru a opri mâncărimea și deshidratarea palmelor, a mâinii și a pielii în general, consumă alimente bogate în grăsimi sănătoase - pește gras, ulei de cocos, avocado, nuci.
Dacă ai pielea sensibilă, folosește mănuși de latex sau nitril pentru a manevra substanțe lichide. Mănușile groase de bumbac pot fi utile pentru activitățile zilnice la rece și pentru manipularea substanțelor solide.

Palmele pacientului cu psoriazis

Această afecțiune comună a pielii duce la regenerarea necontrolată a celulelor pielii. Acest ritm crescut înseamnă că celulele moarte ale pielii nu se pot desprinde în mod natural. În schimb, celulele suplimentare se adună pe suprafața pielii. Pe lângă mâncărimea și înroșirea palmelor, dar și a tălpilor, psoriazisul poate provoca:

 • vezicule roșii, uneori cu solzi albi argintii;
 • articulații dureroase, umflate;
 • piele crăpată care poate sângera;
 • durere în articulațiile din apropiere.

Psoriazisul este o boală cronică, dar este posibil ca persoana afectată să aibă doar crize rare sau temporare în locul unui focar constant. 

Palme înroșite

Ficatul poate fi responsabil pentru înroșirea mâinilor. Palmele roșii, însoțite de mâncărime, cunoscute și sub numele de eritem palmar, pot fi un semn al afectării ficatului. Această afecțiune apare ca urmare a nivelurilor anormale de hormoni din sânge. 

Bolile hepatice precum ciroza sau boala Wilson cauzează adesea eritem palmar, care se manifestă prin înroșirea palmelor. Colestaza cauzată de hepatită, ciroză sau icter obstructiv provoacă mâncărime. Roșeața specifică eritemului palmar apare, în general, la baza palmei.

Și dereglările hormonale se pot manifesta prin înroșirea palmelor. De pildă, un nivel prea ridicat de estrogen, sau din contră, mult prea scăzut pot cauza o asemenea reacție.

Palme transpirate

Transpirația excesivă a palmelor poate trăda hiperhidroza palmară, însă și hipertiroidia poate fi cauza acestei probleme. Expunerea la stres emoțional și anxietatea pot fi, de asemenea, cauze ale palmelor transpirate. Stresul și anxietatea pot provoca mâncărimi ale pielii și scărpinat compulsiv. Transpirația palmelor, bătăi puternice ale inimii, stomac care se agită - toate acestea sunt simptome comune ale stresului.

Alte situații la nivelul mâinilor care pot indica probleme de sănătate

Unghii fragile

Unghiile fragile, care se rup ușor, pot fi semn de deficit de fier, zinc sau vitamina A. Analizele de sânge vor scoate la iveală carențele dacă acestea există.

Tremur la nivelul mâinilor

Tremurul mâinilor poate fi primul semn al bolii Parkinson, o afecțiune neurodegenerativă care apare atunci când nivelul de dopamină din creier scade complet. Cu cât boala Parkinson este diagnosticată și tratată mai devreme, cu atât calitatea vieții pacientului este îmbunătățită.

Durere la nivelul tendoanelor

Durerile la nivelul tendoanelor pot trăda o tendinită, adică inflamarea acestora. Tendinita apare ca urmare a suprasolicitarii tendoanelor și se manifestă, în general, după vârsta de 40 de ani.

Senzație de furnicături la nivelul palmelor

Neuropatia periferică afectează terminațiile nervoase și poate cauza senzații de furnicături la nivelul palmelor. Cea mai comună cauză a neuropatiei periferice este diabetul. Diagnosticarea precoce a diabetului, impunerea unei diete corespunzatoare și stabilirea eventualului tratament medicamentos pot ajuta la reducerea simptomelor și efectele secundare. Odată diagnosticat diabetul, simptomele pot dispărea dacă nivelul glicemiei este gestionat corespunzător prin tratament sau plan nutrițional bine echilibrat.

Furnicăturile la nivelul mainilor pot fi însă și un semn al unei carențe nutriționale, a unei infecții ori a unei afecțiuni de natură autoimună, de aceea este recomandat un consult medical. O deficiență de vitamine B poate face ravagii la nivelul pielii, provocând pe lângă deshidratare și mâncărimea palmelor, și acnee, erupții cutanate, piele uscată și descuamată, buze crăpate și riduri. De asemenea, pielea poate deveni mai sensibilă la lumina soarelui, la produsele de îngrijire personală și la alți potențiali agresori.

Senzația de mâncărime după spălat

Este posibil ca săpunul folosit să fie prea dur și să usuce pielea pe măsură ce o curăță. Un săpun dur nu lasă întotdeauna o erupție vizibilă, dar poate lăsa un prurit care persistă, atât în plame cât și pe dosul mâinilor. Disconfortul poate apărea și dacă nu te clătești bine.

Paloarea palmelor

Palmele ar trebui să aibă o nuanță de roz, iar dacă sunt palide pot indica o anemie. Pe măsură ce numărul de hematii din sânge scade, acestea nu mai ajung în număr suficient și la suprafața pielii, determinând o paloare caracteristică.

Umflarea degetelor

Degetele umflate pot fi un semn al unei afecțiuni cardiace sau pulmonare. Există însă și situații în care retenția de apă în țesuturi este responsabilă pentru apariția acestui simptom.

Ce vitamine și suplimente te pot ajuta să eviți deshidratarea și disconfortul palmelor?

Vitamina D 

Lipsa de vitamina D poate cauza pielea roșie, uscată și mâncărimi inclusiv la nivelul palmelor, deci întreabă medicul dacă e cazul să iei un supliment. Vitamina D este benefică și pentru tratarea eczemelor.

Vitamina C

Pielea conține niveluri foarte ridicate de vitamina C, unele cercetări constatând o concentrație de până la 64 mg de vitamina C la 100 de grame din stratul epidermic al pielii. Studiile au arătat că sporirea cantității de vitamina C prin suplimente poate îmbunătăți mulți factori ai sănătății pielii, inclusiv hidratarea pielii. vitamina C poate îmbunătăți funcția de barieră a pielii și poate ajuta la reducerea pierderilor de apă, prevenid uscarea pielii.

Acizii grași Omega 3

Acidul docosahexaenoic (DHA) și acid eicosapentaenoic (EPA) sunt doi acizi grași esențiali care au proprietăți puternic antiinflamatorii și vindecătoare despre care s-a dovedit că ajută pielea în multe feluri. Suplimentele alimentare cu ulei de pește pot ajuta la creșterea hidratării pielii și la îmbunătățirea barierei de acizi grași a pielii, care contribuie la menținerea hidratării și prevenirea deteriorării la orice nivel, de la ten până la mucoase.

În plus, cercetările indică faptul că tratamentul zilnic cu doze de ulei de pește variind de la 1000-1400 mg de EPA și  DHA timp de 6 săptămâni până la 6 luni a îmbunătățit simptomele psoriazisului. S-a demonstrat că uleiul de pește scade inflamația pielii și protejează împotriva daunelor provocate de soare, făcându-l unul dintre cele mai bune suplimente care protejează pielea.

Acid hialuronic

Acidul hialuronic este adesea utilizat local pentru a îmbunătăți hidratarea pielii, iar cercetările recente arată că ingerarea acestui compus în combinație cu alți nutrienți poate crește semnificativ hidratarea pielii.

Aloe vera

Un studiu la care au luat parte 64 de femei a constatat că suplimentarea cu acizi grași derivați din aloe vera timp de 12 săptămâni a îmbunătățit semnificativ umiditatea și elasticitatea pielii, comparativ cu un placebo.

Ceramidele

Ceramidele sunt molecule de grăsime, componente importante ale pielii sănătoase. Unele cercetări au arătat că suplimentarea cu ceramide poate crește hidratarea pielii, ceea ce poate ajuta la tratarea pielii uscate.
Dacă ai oricare dintre aceste simptome în plus față de mâncărimea palmelor, poate fi necesar să te adresezi medicului dermatolog sau internist:

 • piele roșie, inflamată,descuamată, cu sau fără solzi groși, uscați
 • solzi alb-argintii
 • sângerări sau crăpături ale pielii
 • vezicule mici care se scurg sau se sparg
 • eczeme în mai multe zone ale corpului
 • urticarie
 • arsuri sau usturimi ale pielii

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
AAD - Dry, scaly and painful hands could be hand eczema
https://www.aad.org/public/diseases/eczema/types/hand-eczema
Pub Med - Vitamin D and atopic dermatitis: A systematic review and meta-analysis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27061361/
Studiul „Vitamin D and atopic dermatitis: A systematic review and meta-analysis”, apărut în Nutrition. 2016 Sep;32(9):913-20. doi: 10.1016/j.nut.2016.01.023, autor: Gaeun Kim et al.
NCBI - Cosmetic and Therapeutic Applications of Fish Oil’s Fatty Acids on the Skin
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6117694/
Studiul „Cosmetic and Therapeutic Applications of Fish Oil's Fatty Acids on the Skin”, apărut Mar Drugs. 2018 Aug; 16(8): 256, doi: 10.3390/md16080256, autori: T.H.Huang et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0