Ovare marite: cauze, simptome si tratament

Ovarele fac parte din sistemul reproducător al femeii și au două funcții importante: produc și eliberează ovule în scopul fertilizării, dar, totodată, produc și hormonii feminini esențiali, și anume estrogen si progesteron.

Există mai multe motive pentru care ovarele se măresc și este important de reținut că unele cauze care duc la mărirea ovarelor nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Un ovar normal are 2,5-5 cm lungime, 1,5-3 cm lățime și 0,6-1,5 cm grosime. În faza foliculară, mai mulți foliculi sunt de obicei vizibili în țesutul ovarian. Numărul total de foliculi dintr-un ovar este legat de mărimea acestuia. Cu cât este mai mare numărul de foliculi, cu atât este mai mare dimensiunea și invers. Astfel, dimensiunea ovarelor este legată de „speranța de viață reproductivă” a femeii și de apariția menopauzei.

Pe durata ciclului menstrual, ovarele se măresc, în mod natural, pe măsură ce un ovul se maturizează și se pregătește de fertilizare. Săculeții umpluți cu lichid care se formează la nivelul ovarelor reprezintă o altă posibilă cauză pentru mărirea acestora.

Dacă ovarele mărite apar la o vârstă mai înaintată, este posibil să semnaleze cancerul ovarian. Această afecțiune este gravă și necesită tratament și monitorizare medicală și, în funcție de parcursul bolii, poate fi nevoie de intervenția chirurgicală. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Așadar, chiar dacă, de multe ori, ovarele mărite nu sunt un semn pentru o afecțiune serioasă, este important să fii atentă la semne și simptome, pentru a putea acționa în timp util, în cazul în care cauza se dovedește a fi mai gravă. 

Cauzele ovarelor mărite

Printre cele mai des întâlnite cauze ale ovarelor mărite se numără ovulația, sindromul ovarelor polichistice, torsiunea ovariană, anumite tumori sau chisturi și cancerul ovarian.

1. Ovulația – în timpul ovulației, ovarele eliberează un ovul care poate fi apoi fertilizat. Cu toate acestea, în timpul ovulației, ovarele pot fi stimulate în exces de activitatea hormonală specifică etapei menstruale, ceea ce va duce la mărirea dimensiunii acestora.

2. Sindromul ovarelor polichistice – această afecțiune apare, în principal, din cauza unor dereglări hormonale, care determină formarea unor chisturi la nivelul ovarelor. Pacientele care suferă de sindromul ovarelor polichistice au ciclul menstrual neregulat și pot întâmpina greutăți în încercarea de a rămâne însărcinate. Prezența chisturilor poate determina mărirea ovarelor. Dacă suferi de sindromul ovarelor polichistice și intenționezi să rămâi însărcinată, nu trebuie să te îngrijorezi. În prezent, există numeroase metode, tratamente și terapii prin care sarcina poate fi dusă la capăt cu succes. Consultă-te cu medicul ginecolog pentru cele mai potrivite opțiuni pentru tine.

3. Torsiunea ovariană – torsiunea ovariană se petrece atunci când ovarul, dar și o parte din tubul falopian se răsucesc și apar simptome precum durerile pelvine, starea de greață și vărsăturile. Torsiunea ovariană este o urgență medicală, pentru că poate opri vascularizarea ovarelor, determinând astfel moartea țesuturilor, precum și apariția unor infecții la nivelul ovarelor. 

Intervenția chirurgicală de urgență este singura metodă de tratament într-o asemenea situație. Nu ezita să soliciți ajutor medical de urgență dacă manifești simptome de torsiune ovariană. 

4. Tumorile benigne sau chisturile – o serie de tumori de natură benignă (necanceroase) sau chisturi pot apărea, pe parcursul vieții, la nivelul ovarelor. Acestea pot duce, la rândul lor, la mărirea ovarelor. Majoritatea chisturilor ovariene nu cauzează niciun fel de probleme și dispar de la sine în decursul câtorva luni. Cu toate acestea, dacă chisturile sunt suficient de mari pentru a cauza simptome, cum ar fi senzația de durere și de balonare, sau dacă se sparg, e posibil să fie nevoie de intervenție chirurgicală, pentru a le elimina. Medicul ginecolog îți poate prescrie anticoncepționale orale pentru a preveni reapariția chisturilor ovariene. Pentru a putea acționa din timp, în cazul în care e nevoie de intervenție chirurgicală sau de tratament pentru eliminarea chisturilor sau tumorilor, este important să soliciți, la controlul ginecologic anual, și o ecografie vaginală. 

5. Cancerul ovarian – cancerul ovarian apare atunci când celulele canceroase se instalează și se multiplică, în mod necontrolat, la nivelul ovarelor. După menopauză, femeile sunt mai predispuse acestui tip de cancer. Controlul ginecologic anual estea cea bună metodă de prevenție a cancerului ovarian. 

Simptomele cancerului ovarian sunt nespecifice și includ durere pelvină, balonare și oboseală. Un medic va lua în considerare istoricul medical al unei persoane, simptomele și imaginile echografice  înainte de a testa cancerul ovarian. O biopsie poate diagnostica definitiv boala.

Ovarele mărite și sarcina

Ovarele se pot mări și în timpul sarcinii, din cauza luteomului – tumoră de natură benignă, care poate apărea la nivelul ovarelor femeii însărcinate. Oamenii de știință nu au reușit încă să depisteze cauza exactă a luteomului, însă se bănuiește că ar putea avea legătură cu dereglările hormonale specifice perioadei de sarcină.

Simptomele ovarelor mărite

Simptomele ovarelor mărite pot fi diferite, în funcție de cauza care a declanșat mărirea acestora. Printre cele mai des întâlnite simptome ale ovarelor mărite se numără:

•    Senzația de durere în zona pelvină
•    Dificultăți la urinare
•    Sângerări abundente la menstruație
•    Durere și disconfort în timpul contactului sexual
•    Sângerări vaginale în afara menstruației
•    Pierderea apetitului
•    Durere la nivelul sânilor
•    Stare de greață cu sau fără vărsături
•    Indigestie
•    Constipație

Când e cazul să mergi la medic?

Ovarele mărite nu reprezintă, în general, un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, dacă simptomele neplăcute nu dispar după câteva zile, este indicat să mergi la medic, pentru un diagnostic corect, dar și pentru un posibil tratament.

Dacă ai de-a face cu următoarele simptome, este absolut esențial să mergi cât mai repede la medicul ginecolog:

•    Durere persistentă în zona abdominală/pelvină
•    Durere în timpul contactului sexual
•    Sângerări anormale
•    Ciclu menstrual neregulat
•    Secreții vaginale atipice

Tratament ovare marite

Tratamentul pentru ovarele mărite este stabilit de medic în funcție de cauza modificării dimensiunilor acestora.
De pildă, în cazul în care sindromul ovarelor polichistice este responsabil pentru ovarele mărite, medicul poate recomanda tratament pe bază de hormoni sau pe bază de anticoncepționale, precum și scăderea în greutate, dacă indicele de masă corporală este prea mare.

Dacă, pe de altă parte, cancerul ovarian este responsabil pentru ovarele mărite, tratamentul poate presupune îndepărtarea chirurgicală a ovarelor.

Ovarele mărite din cauza ciclului menstrual nu necesită tratament decât în cazul în care provoacă simptome neplăcute.

Există și o serie de remedii naturiste care pot ameliora situația, susținând sănătatea sistemului reproducător, cum ar fi:

•    Bea apă din belșug, aceasta ajută la eliminarea toxinelor din organism, dar contribuie și la echilibrarea din punct de vedere hormonal a organismului.
•    Adoptă o dietă sănătoasă și echilibrată, pe bază de legume, fructe și cereale integrale si pește gras bogat în acizi grași omega-3, cum ar fi somonul și sardinele. Evită, totodată, alimentele procesate și grăsimile trans.

•     Estrogenul este eliberat din organism prin consumul alimentelor bogate în magneziu,  util în reducerea crampelor. Aceste alimente includ banane, caju, migdale, bokchoy, avocado și legume cu frunze verzi.

•    Două suplimente utilizate în mod obișnuit pentru a ajuta femeile în vârstă de peste 35 de ani)și cele cu rezervă ovariană scăzută să își îmbunătățească șansele de sarcină sunt coenzima Q10 (CoQ10) și DHEA. Acestea sunt de obicei luate de femeile supuse fertilizării in vitro (FIV) pentru a crește numărul de ovule produse de ovare.

•    Bea ceai de musetel sau de ghimbir . Ghimbirul inhibă creșterea și modulează secreția de factori angiogeni în celulele canceroase ovariane. Utilizarea agenților dietetici precum ghimbirul poate avea potențial în  prevenirea cancerului ovarian.

•    Practică sport în mod regulat, pentru că activitatea fizică are capacitatea de a regla funcționarea sistemului endocrin.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - What Causes Enlarged Ovaries, and How Are They Treated?
https://www.healthline.com/health/womens-health/enlarged-ovaries 

Studiul "Ginger inhibits cell growth and modulates angiogenic factors in ovarian cancer cells", 2007Jennifer Rhode,#1 Sarah Fogoros,#2 Suzanna Zick,3 Heather Wahl,

 


Te-ar mai putea interesa și...


[{ read-more-afectiuni-ginecologice}]

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0