Colul uterin scurt: cauze, diagnostic și tratament

Colul uterin poate fi mai scurt decât în mod normal din cauza unor operații sau a unor afecțiuni ginecologice. Un cervix prea scurt crește riscul de pierdere a sarcinii sau de naștere prematură.

Din ce cauze apare colul scurt

Unii factori de risc pentru un col uterin scurt și insuficiență cervicală includ:

  • malformații ale uterului, cum ar fi un uter care este împărțit în două secțiuni
  • o intervenție chirurgicală anterioară pe colul uterin
  • leziuni ale uterului sau ale colului uterin în timpul unei nașteri
  • fumatul
  • o inflamație sau infecție a colului uterin sau a vaginului.

Când e cazul să mergi la medic

Majoritatea femeilor nu își cunosc lungimea colului uterin, deci poate fi o idee bună ca femeilor cu istoric de naștere prematură, vătămări cervicale sau pierderi de sarcină după primul trimestru să li se verifice lungimea colului. Fiecare femeie însărcinată ar trebui să discute cu medicul despre factorii de risc individuali. De asemenea, orice femeie se simte neliniștită de posibilitatea unei nașteri premature poate solicita o măsurare transvaginală a colului uterin, chiar dacă nu are factori de risc.

Femeile gravide cu col uterin scurt ar trebui să solicite asistență medicală dacă:

 

  • Se confruntă cu o sângerare vaginală
  • Au simptome ale travaliului, cum ar fi contracțiile.
  • Observă scurgeri de lichid din vagin.
  • Fătul nu se mai mișcă sau se mișcă mai rar.

Dacă nu este posibil să intre în contact cu medicul în acea zi, se recomandă deplasarea la urgențe.

Cum se stabilește diagnosticul

Deși medicii măsoară adesea lungimea colului în timpul ecografiilor de la începutul sarcinii, o ecografie transvaginală oferă cea mai fiabilă măsurare. Această procedură presupune introducerea unui transductor în vagin pentru a obține o imagine mai clară a colului uterin.

Un studiu din 2017 a descoperit că atunci când o ecografie transabdominală a indicat un col uterin mai mic decât 29 mm, o ecografie vaginală a fost în măsură să confirme faptul că era vorba de un col uterin clinic scurt.

Dacă ginecologul consideră că o femeie poate avea un col uterin scurt, poate începe verificarea lungimii prin ecografie transvaginală între săptămânile 16 și 20 ale sarcinii. Dacă o femeie are antecedente de naștere prematură sau diagnostic de col uterin scurt, poate începe verificările chiar mai devreme.

În cazul în care colul uterin are o lungime mai mică de 25 mm, medicii consideră, în general, că este vorba de un col scurt. Cu toate acestea, unii medici folosesc standarde diferite și pot considera că lungimea de 20-30 mm este scurtă.

Cum afectează un col scurt sarcina

 
 

Când colul uterin este neobișnuit de scurt, este predispus la dilatare și oferă o protecție mai mică pentru făt și femeia însărcinată. Prezența unui col uterin scurt crește riscul de pierdere a sarcinii și de naștere prematură. Medicii definesc travaliul prematur drept modificări cervicale care se întâmplă înainte de săptămâna 37 de sarcină.

Nașterea prematură este un factor de risc pentru numeroase complicații, inclusiv decesul fătului, greutate scăzută la naștere, sângerare la nivel cerebral și dizabilități pe termen lung. Un col uterin scurt crește riscul de naștere prematură de șase ori la femeile însărcinate cu un făt și de opt ori la femeile gravide cu gemeni. Deși mulți factori pot determina nașterea prematură, cercetătorii au găsit constant asocieri clare între a avea un col uterin scurt și a intra în travaliu prematur.

Cum se tratează colul uterin prea scurt

În general, există două opțiuni de tratament pentru un col uterin scurt. Pentru unele femei, medicul poate recomanda un cerclaj, adică o cusătură a colului uterin care să îl consolideze, reducând riscul de pierdere a sarcinii sau de naștere prematură. Medicii nu recomandă cerclajul când e vorba de femei însărcinate cu gemeni sau de alte sarcini multiple. Cerclajul funcționează cel mai bine atunci când este efectuat la începutul sarcinii. 

Într-un review¹ a 15 studii din 2017 s-a concluzionat că, deși cerclajul scade apariția unei nașteri premature la femeile cu risc ridicat, nu este clar dacă alte opțiuni ar putea fi mai eficiente, în special progesteronul vaginal. Acesta poate fi administrat sub formă de supozitoare sau de injecții. Un medic poate, de exemplu, să recomande supozitoare pentru o femeie care are un col uterin scurt, dar care nu are antecedente de naștere prematură. Conform unui studiu din 2013, progesteronul vaginal reduce riscul de naștere înainte de săptămâna 33 cu 44%.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical News Today - Short cervix: During pregnancy and causes
https://www.medicalnewstoday.com/articles/short-cervix
NCBI - Cervical stitch (cerclage) for preventing preterm birth in singleton pregnancy
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6481522/
1 Review-ul „Cervical stitch (cerclage) for preventing preterm birth in singleton pregnancy”, apărut în Cochrane Database Syst Rev. 2017 Jun; 2017(6): CD008991, doi: 10.1002/14651858.CD008991.pub3, autori: Zarko Alfirevic Tamara Stampalija și Nancy Medley

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0