Testul de ovulatie: ce trebuie sa stii despre aceasta metoda si cum te ajuta
Testul de ovulatie: ce trebuie sa stii despre aceasta metoda si cum te ajuta
Testul de ovulatie: ce trebuie sa stii despre aceasta metoda si cum te ajuta
Atunci când îți dorești să rămâi însărcinată, există câteva metode care te pot ajuta, iar unul dintre acestea este testul de ovulație. Află mai multe despre acest test, dar și despre ce altceva poți face pentru a-ți crește șansele de a obține o sarcină.
Evaluarea inițială a fertilității unei femei include istoricul personal și istoricul medical al familiei ei, împreună cu un examen clinic amănunțit pe care îl efectuează medicul ginecolog sau specialistul în infertilitate. Există mai multe teste care pot fi folosite pentru a-l ajuta pe medic să diagnosticheze orice fel de probleme și care îi sunt de folos în stabilirea unui tratament pentru pacientă. O evaluare a pacientei începe, de cele mai multe ori, prin a se determina dacă și când are ovulație.
Predicția ovulației la tine acasă
Există trei tipuri de metode pe care le poți încerca la tine acasă și care sunt utile pentru a prezice ovulația, însă nu uita că este important să discuți și cu medicul specialist.
Testul de ovulație
Acele kit-uri speciale numite teste de ovulație pe care le poți cumpăra de la farmacie sunt cele mai precise dintre cele trei metode. Un test de ovulație detectează un nivel crescut al hormonului luteinizant (LH), prezent în mostra de urină luată dimineața devreme, cu 1-2 zile înaintea ovulației.
Temperatura bazală
Temperatura bazală poate fi măsurată acasă, folosind un termometru special care măsoară în mod specific temperatura între 35,55 de grade Celsius și 37,77 de grade Celsius, pentru a ajuta la anticiparea celor mai fertile zile din ciclul menstrual lunar al unei femei, atunci când are loc ovulația.
Temperatura bazală a corpului (luată înainte de a te da jos din pat) scade chiar înainte de ovulatie și crește în timpul ovulației, rămânând la un nivel ridicat până la 3 zile. Dacă ciclul menstrual este monitorizat vreme de 3 sau 4 luni, un tipar poate fi apoi recunoscut, iar actul sexual poate fi programat în concordanță, în cele mai fertile zile ale ciclului.
Deși s-a demonstrat că spermatozoizii rămân funcționali în tractul reproducător al femeii până la 5 zile, cea mai fertilă perioadă este cu 48 de ore înainte de ovulație. Metoda temperaturii bazale a corpului nu este 100% sigură sau de încredere, însă este un mod simplu și deloc scump de a-ți monitoriza acest parametru. În plus, pentru telefoanele inteligente, există chiar și aplicații dedicate fertilității femeii, care te ajută să monitorizezi zilele în care temperatura bazală este mai ridicată.
Bineînțeles, există și calculatoare care te ajută să afli când are loc ovulația, precum cel pe care îl găsești pe doc.ro: Calculator ovulație.
Autoexaminarea mucusului cervical
Autoexaminarea mucusului cervical este o altă metodă prin care poți prezice ovulația, însă este o metodă care poate fi însoțită și de erori. Înainte de ovulație, secreția vaginală se întinde cu ușurință, este transparentă, subțire și alunecoasă, fiind un mediu necesar pentru supraviețuirea și circulația spermatozoizilor. Când mucusul cervical poate fi întins între degetul mare și cel arătător până se obține un fir subțire și lung de 5 -7,5 cm, ovulația este pe cale să aibă loc, iar femeia intră în cea mai fertilă perioadă a lunii.
Cum funcționează testele de ovulație?
O cantitate mică din acest hormon LH este întotdeauna prezentă în urină, însă cu o zi sau două înainte de ovulație, valoarea acestuia crește foarte mult (este de aproape două ori sau de până la de cinci ori mai mare), ceea ce declanșează ovulația. Întrucât ovulația este cea mai fertilă perioadă din ciclul tău menstrual, acesta este momentul în care ai cele mai mari șanse să concepi un bebeluș.
În cazul în care nu ți se pare tocmai ușor să îți urmărești temperatura bazală a corpului și să îți monitorizezi mucusul cervical zi de zi, un test de ovulație te poate ajuta, iar astfel îți crești șansele de a rămâne însărcinată.
Dacă încerci să rămâi însărcinată deja de câteva luni, fără succes, poți lua în considerare și ideea de a folosi un kit de acest gen, adică testul de ovulație pe care îl găsești în farmacii.
Când să faci testul de ovulație?
Ovulația tinde să apară la jumătatea ciclului menstrual, deci este indicat să faci un test de predicție a ovulației cu câteva zile înainte de acest punct de mijloc. Dacă ciclul este de 28 de zile, de exemplu, faci primul test în ziua 10 sau 11. Dacă ai ciclu neregulat, utilizează lungimea celui mai scurt ciclu din ultimele 6 luni ca ghid și începe testarea cu trei până la patru zile mai devreme decât mijlocul ciclului tău cel mai scurt.
S-ar putea să fie nevoie să faci câte un test timp de câteva zile pentru a detecta o creștere a LH, ceea ce este absolut normal. Majoritatea femeilor au o creștere a LH dimineața, iar aceste niveluri pot fi observate în urină aproximativ patru ore mai târziu. Ai putea chiar să testezi de două ori pe zi - o dată între orele 11.00 și 15.00 și din nou între 17.00 și 22.00. E bine să faci testul la aceeași oră în fiecare zi.
De asemenea, evită să urinezi cu o oră sau două înainte de test și încearcă să nu bei cantități mari de lichid, pentru a te asigura că urina este suficient de concentrată. Urmează cu atenție toate instrucțiunile care însoțesc testul de ovulație. Studiile sugerează că aceste teste pot detecta ovulația până la 97% din timp, ceea ce le face o opțiune foarte precisă.
Când ar putea testul de ovulație să nu funcționeze?
Testul de ovulație ar putea să nu fie atât de precis la femeile care:
Au cicluri foarte neregulate
Ciclurile neregulate fac greu de prezis când urmează să începi ovulația, ceea ce crește riscul femeii de a folosi un kit de predicție a ovulației prea devreme sau prea târziu și de a pierde cu totul fereastra de ovulație.
Au o afecțiune
Femeile cu sindromul ovarelor polichistice au parte de mai multe creșteri de LH în fiecare lună, dar ovulația nu are loc la fiecare creștere. Acest lucru ar putea face ca rezultatele testelor să fie nesigure.
Iau anumite medicamente
Medicamentele pentru fertilitate, hormonii (cum ar fi pilulele anticoncepționale) și antibioticele pot face ca testele de ovulație să fie inexacte.
Ce mai poți face pentru a-ți crește șansele de a rămâne însărcinată?
În afara de urmărirea ovulației și programarea actelor sexuale cu predilecție în această perioadă, iată ce măsuri mai poți lua pentru a-ți crește șansele de a concepe:
Obține o greutate corporală potrivită pentru tine
Greutatea unei femei poate afecta șansele de a concepe: a fi supraponderală sau subponderală poate reduce aceste șanse. Cercetările au arătat că o femeie care este supraponderală poate avea nevoie de o perioadă de două ori mai lungă pentru a rămâne însărcinată decât o femeie al cărei indice de masă corporală (IMC) indică o greutate normală. De asemenea, o femeie subponderală poate avea nevoie de o perioadă de patru ori mai lungă să conceapă.
Pe de o parte, prea multă grăsime corporală produce exces de estrogen, care poate interfera cu ovulația. Femeile prea slabe, pe de altă parte, s-ar putea să nu aibă menstruații regulate sau ar putea să nu aibă ovulație, ceea ce le împiedică, de asemenea, să rămână însărcinate.
Fii mai atentă la alimentație
Deși nu există o dietă specifică pentru sarcină, consumul unei varietăți de alimente sănătoase poate ajuta la pregătirea corpului unei femei pentru sarcină, oferindu-i rezerve adecvate de nutrienți esențiali, cum ar fi calciul, proteinele și fierul. Acestea se obțin consumând o varietate de fructe și legume, carne slabă și brânzeturi cu conținut mic de grăsime, pâine inetgrală și cantități moderate de grăsimi sănătoase (ulei de măsline, nuci, avocado).
Ia vitamine prenatale
Dacă încerci să obții o sarcină, ia o multivitamină care să conțină cel puțin 400 de micrograme (mcg) de acid folic. Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) îndeamnă femeile să ia 400 mcg de acid folic în fiecare zi timp de cel puțin o lună înainte de a rămâne însărcinate, pentru a ajuta la prevenirea malformațiilor congenitale.
Redu intensitatea antrenamentelor fizice
A fi activă fizic în majoritatea zilelor săptămânii scade riscul de probleme de fertilitate și, în plus, te poate ajuta să fii mai pregătită pentru cerințele sarcinii și travaliului. Dar să faci prea multe exerciții fizice sau să faci antrenamente prea intense în mod frecvent ar putea avea un efect opus, interferând cu ovulația.
Fii conștientă de scăderea fertilității care apare odată cu înaintarea în vârstă
Pe măsură ce femeile îmbătrânesc, fertilitatea lor scade treptat. Odată cu înaintarea în vârstă, există și un risc crescut pentru apariția unor probleme de sănătate specifice, cum ar fi endometrioza, fibromul uterin și blocarea trompelor uterine, care pot contribui la pierderea fertilității.
Fertilitatea femeilor începe să scadă de pe la 30 de ani, existând o scădere mai accentuată după vârsta de 37 de ani şi o scădere bruscă după 40 de ani, ceea ce înseamnă că la aceste vârste poate dura mai mult pentru a obține o sarcină.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursa foto: shutterstock.com
Bibliografie:
Lab Tests Online - Pregnancy and Fertility Testing
https://labtestsonline.org/conditions/infertility
The American Pregnancy Association - Ovulation Tests Show When Conception is Possible
http://americanpregnancy.org/getting-pregnant/ovulation-tests/
Oxford Academic - Do physical activity, sitting time and body mass index affect fertility over a 15-year period in women? Data from a large population-based cohort study
https://academic.oup.com/humrep/article/35/3/676/5804223?login=false
Studiul „Do physical activity, sitting time and body mass index affect fertility over a 15-year period in women? Data from a large population-based cohort study”, apărut în Human Reproduction, Volume 35, Issue 3, March 2020, Pages 676–683, https://doi.org/10.1093/humrep/dez300, autori: Gabriela P. Mena et al.
Te-ar mai putea interesa și...