Prolapsul vaginal: cauze, simptome, tratament

Prolapsul vaginal sau prolapsul organelor pelvine apare atunci când mușchii podelei pelvine nu mai susțin unul sau mai multe organe situate în pelvis.

Prolapsul vaginal apare atunci când mușchii din pelvis se desfac și unul sau mai multe dintre organele pelvine alunecă în vagin sau în afara acestuia. Uneori, femeile afectate pot să nu observe niciun simptom, în timp ce altele ar putea resimți disconfort sau presiune în zona pelvină. Persoana afectată trebuie să discute simptomele și opțiunile de tratament cu un medic pentru a stabili cel mai bun tratament.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Pelvisul feminin conține mai multe organe, inclusiv rectul, uterul, vaginul, uretra și vezica urinară. Podeaua pelvină, o structură formată din mușchi și țesut conjunctiv, susține aceste organe. Sarcina, nașterea, o traumă sau o operație ori alte cauze pot slăbi sau întinde mușchii și țesutul conjunctiv al podelei pelvine. Dacă greutatea unui organ nu mai poate fi suportată, mușchii și țesuturile conjunctive pot să cadă din poziția lor anatomică, provocând alunecarea organului în vagin.

Tipuri de prolaps vaginal 

Există mai multe tipuri de prolaps vaginal sau pelvin. Medicii le identifică în funcție de ce organ s-a „prăbușit” și unde.

  • Prolapsul bolții vaginale - Partea superioară a vaginului își pierde sprijinul și cade în partea inferioară a vaginului.
  • Rectocelul - Rectul se revarsă în vagin.
  • Enterocelul - Intestinul subțire se revarsă în vagin.
  • Prolapsul uterin - Uterul se prăbușește în vagin.
  • Cistocelul - Vezica urinară cade în vagin.

Care sunt simptomele prolapsului vaginal

E posibil ca femeia afectată de una dintre aceste probleme să nu observe semnele și simptomele prolapsului pelvin atunci când apare prima dată. Poate, însă, observa disconfort și presiune în timpul activității sexuale. Unele persoane raportează o agravare a simptomelor în diferite momente ale zilei sau după ce au stat în picioare pentru o perioadă lungă de timp.

Cel mai frecvent simptom cu care se confruntă pacientele cu prolaps uterin este vizualizarea sau senzația unei umflături în zona vaginală, asociată cu presiunea vaginală. Alte simptome includ urgența sau frecvență urinară crescută, senzația de golire incompletă a vezicii urinare și dispareunie (durere în timpul actului sexual). 

Simptomele vor apărea treptat și se pot agrava în timp pe măsură ce prolapsul progresează. S-a demonstrat că numărul și gradul simptomelor cresc odată cu agravarea severității prolapsului. 
Alte simptome cu care se confruntă pacientele cu prolaps vaginal sunt:

  • senzația de presiune sau plenitudine pelvină
  • incontinență urinară sau scurgeri
  • organe care ies din vagin
  • țesut care iese din vagin
  • mișcări intestinale dificile
  • probleme cu golirea completă a vezicii urinare
  • uscăciunea vaginală
  • probleme cu introducerea tampoanelor
  • dureri lombare.

O persoană care prezintă aceste simptome sau dacă aceste simptome se înrăutățesc ar trebui să se programeze pentru o examinare medicală la medicul ginecolog.

Ce poate provoca prolapsul pelvin

Slăbirea mușchilor pelvieni și a țesuturilor conjunctive reprezintă principala cauză a prolapsului pelvin sau vaginal. Există mai multe potențiale motive pentru care podeaua pelvină a unei persoane poate slăbi și provoca prolapsul:

  • excesul de greutate
  • sarcina și nașterea
  • ridicarea frecventă de obiecte grele
  • histerectomia
  • constipația pe termen lung
  • îmbătrânirea
  • menopauza.

Și o serie de boli pot duce la slăbirea podelei pelvine, precum sindromul Marfan, sindromul Ehlers-Danlos sau sindromul de hipermobilitate articulară. Prolapsul variază ca severitate de la foarte ușor (adică prolaps care poate fi simțit doar de medic în timpul unei examinări) până la sever (unde unul sau mai multe organe pelvine ies prin orificiul vaginal). Un prolaps sever arată ca o minge roșie care iese din vagin.

Etiologie prolaps vaginal

Factorii de risc pentru prolapsul uterin sunt aceiași ca și pentru alte prolapsuri de organe pelvine. Specialiștii au constatat că prolapsul organelor pelvine apare odată cu nașterile succesive. Femeile cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 25 au mai multe riscuri de a fi diagnosticate cu prolaps uterin decât femeile cu indice de masă corporal în intervalul normal.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Complicații prolaps vaginal

Prolapsul poate provoca o varietate de probleme, inclusiv:

  • Blocaj renal, care poate duce la insuficiență renală. Partea bună este că, atunci când prolapsul este reparat, rinichii revin la normal, cu condiția ca afecțiunea să fie depistată foarte devreme.
  • Constipație, cauzată de încordare. 
  • Incontinență, cu prolaps ușor
  • Blocarea uretrei, cu prolaps sever

Uneori, blocajul uretrei previne incontinența. În acest caz, tratamentul chirurgical al prolapsului poate provoca sau agrava incontinența. Adesea, se poate diagnostica incontinența înainte de a face o intervenție chirurgicală și medicul o poate trata în același timp cu prolapsul.

Cum se diagnostichează prolapsul vaginal

Prolapsul vaginal poate fi diagnosticat printr-un examen pelvin. În timpul examenului, medicul îți poate cere să strângi și să eliberezi mușchii pe care îi folosești pentru a opri și pentru a începe fluxul de urină. Acest test verifică puterea mușchilor care susțin vaginul, uterul și alte organe pelvine.

Dacă acuzi și probleme cu urinarea, este posibil să fie nevoie de teste pentru a verifica funcția vezicii urinare. Aceasta se numește testare urodinamică, prin care se măsoară cantitatea și puterea fluxului de urină.

Cistometrograma este un alt test recomandat de medic, care determină cât de plină trebuie să fie vezica urinară înainte de a merge la baie.

De asemenea, medicul poate recomanda unul sau mai multe dintre aceste teste imagistice pentru a diagnostica eventualele probleme cu organele pelvine:

  • Ecografia pelviană. Acest test folosește unde sonore pentru a verifica vezica urinară și alte organe.
  • RMN pelvin. Acest test folosește magneți puternici și unde radio pentru a obține imagini ale organelor pelvine.
  • Scanarea CT a abdomenului și a pelvisului. Acest test folosește o radiografie pentru a crea imagini detaliate ale organelor pelvine.

Cum se tratează prolapsul vaginal 

Tratamentul prolapsului uterin depinde în mare măsură de simptomele cu care se confruntă pacienta. Tratamentele conservatoare includ antrenamentul muscular al podelei pelvine și pesarele vaginale. Există, de altfel, și multe opțiuni chirurgicale în vederea tratării prolapsului vaginal.

Diagnosticul și gestionarea adecvată a prolapsului uterin pot avea un impact major asupra calității vieții pacientei și pot avea efecte pe termen lung asupra sănătății sale fizice și mintale. De aceea, consultul medical de specialitate este foarte important și nu trebuie amânat.

Printre opțiunile de tratament preliminar se numără:

Pesarul vaginal 

Este un dispozitiv din silicon, sub forma unui „O”, o gogoașă sau inel, care se poate introduce în vagin pentru a ajuta la susținerea organelor. Pesarul vaginal se găsește sub diferite dimensiuni și forme, iar medicul va hotărî care este modelul potrivit pentru tine. Pesarele sunt destul de sigure, deși pot fi asociate cu infecții recurente ale vezicii urinare, inflamație, infecție sau chiar eroziunea peretelui vaginal. Un pesar poate fi un tratament pe viață.  

Potrivit studiilor, pesarul vaginal este o soluție de succes în 84% din cazurile de prolaps avansat de organ pelvin cu efecte adverse ușoare în 31% din cazuri 1. În timp ce pesarele nu inversează hernia organelor pelvine, ele pot atenua simptomele și pot preveni progresia prolapsului.

Exercițiile musculare pentru podea pelvină 

Exercițiile Kegel pot ajuta la întărirea musculaturii vaginale. Cu toate acestea, există puține dovezi științifice care să susțină acest lucru.

Administrarea de estrogen

O scădere a nivelului de estrogen poate contribui la declinul țesutului conjunctiv în tractul genital.

Intervenție chirurgicală

Prolapsul vaginal se tratează și prin intervenție chirurgicală. Medicii recomandă în mod obișnuit operația pentru femeile cu prolaps vaginal care se confruntă cu durere severă. Dacă pesarul nu ți se potrivește sau dacă duce la incontinență, medicul îți poate recomanda intervenția chirurgicală. Există multe tipuri de intervenții chirurgicale pentru prolaps. Unele proceduri sunt efectuate prin abdomen, iar altele prin vagin. În timp ce unii chirurgi folosesc o plasă pentru a susține țesutul, majoritatea folosesc doar propriul țesut natural pentru repararea prolapsului. Este bine de știut că, dacă uterul este prolapsat, este posibil să ai nevoie și de o histerectomie și de un tratament pentru incontinență. 

Înainte de a recomanda o intervenție chirurgicală, medicul poate lua în considerare: organele care au prolaps, severitatea prolapsului, vârsta pacientei, activitatea sexuală și dorința de a avea copii.
În unele cazuri, chirurgul poate închide o porțiune a vaginului pentru a face loc altor organe. Această procedură nu mai permite, însă, contactul sexual pe cale vaginală, motiv pentru care se efectuează doar la persoanele care nu mai sunt active sexual.

Având în vedere toate aceste variabile, este foarte important să discuți cu medicul diferitele opțiuni chirurgicale pe care le ai la îndemână.

Cum se poate preveni prolapsul vaginal

Cel mai probabil, prevenirea unui prolaps vaginal nu se poate preveni în totalitate. Cu toate acestea, pacienta poate să țină cont de următoarele recomandări pentru a reduce riscul a se confrunta cu prolapsul vaginal:

  • Să își mențină o greutate sănătoasă
  • Să evite ridicarea obiectelor grele
  • Să ia măsuri pentru a preveni și a trata constipația
  • Să evite fumatul
  • Să efectueze regulat exerciții Kegel pentru a ajuta la întărirea mușchilor podelei pelvine.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Effectiveness of ring pessaries versus vaginal hysterectomy for advanced pelvic organ prolapse. A cohort study”, Int Urogynecol J. 2019 Dec, Alessio Miceli, José-Luis Dueñas-Diez
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30863947/
National Library of Medicine - Uterine Prolapse
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK564429/
Mount Sinai - Vaginal Prolapse/Female Stress
https://www.mountsinai.org/care/urology/services/reconstructive-urology/vaginal-prolapse
The American College of Obstetricians and Gynecologists - Surgery for Pelvic Organ Prolapse
https://www.acog.org/womens-health/faqs/surgery-for-pelvic-organ-prolapse?utm_source=redirect&utm_medium=web&utm_campaign=otn


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0