Noul coronavirus - cum ar trebui curățate și dezinfectate locuințele

Coronavirusul poate rămâne ore întregi pe suprafețe de diverse tipuri (metal, lemn, plastic etc.), deci curățarea suprafețelor, urmată de dezinfectare este o măsură de bune practici pentru prevenirea și răspândirea COVID-19 și a altor boli respiratorii virale.

Dovezile actuale sugerează că noul coronavirus poate rămâne ore întregi pe suprafețe realizate dintr-o varietate de materiale. Virusul SARS-CoV-2 nu se transmite prin aer, ci prin picăturile pe care o persoană infectată le generează atunci când tușește, strănută sau vorbește. Aceste picături sunt grele și nu plutesc prin aer, ci cad pe podea sau pe suprafața obiectelor, conform Organizația Mondială a Sănătății. Curățarea acestor suprafețe, urmată de dezinfectare sunt recomandate pentru prevenirea îmbolnăvirii de COVID-19, dar și de alte boli respiratorii virale.

Curățarea se referă la îndepărtarea germenilor, a murdăriei și a impurităților de pe suprafețe. Această acțiune nu elimină neapărat germenii, ci scade numărul lor și riscul de a răspândi infecția. Dezinfectarea se referă la utilizarea substanțelor chimice pentru uciderea germenilor de pe suprafețe. Prin aplicarea unei substanțe dezinfectante pe o suprafață după curățare poate scădea și mai mult riscul de răspândire a infecției.

Cum cureți casa dacă ești izolat la domiciliu

În cazul în care ești izolat la domiciliu și ești suspect sau confirmat cu coronavirus sau un alt membru al gospodăriei este suspect sau confirmat, e important să previi răspândirea virusului în casă și să protejezi restul persoanelor cu care locuiești.

-    Curăță și dezinfectează zilnic suprafețele din zonele comune ale gospodăriei. Acestea sunt mesele, birourile,  scaunele cu spătar, întrerupătoarele, telecomenzile, mânerele, clanțele, toaletele, chiuvetele, gresia. Nu uita să cureți și să dezinfectezi și obiectele personale, precum telefonul, tastatura și mouse-ul.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

-    Poartă mănuși de unică folosință la curățarea și dezinfectarea suprafețelor -  acestea trebuie aruncate după fiecare curățare. Dacă folosești mănuși reutilizabile, trebuie să fie dedicate doar curățării și dezinfectării suprafețelor pentru COVID-19 și nu trebuie utilizate în alte scopuri. 
-    Dacă suprafețele sunt murdare, trebuie curățate folosind un detergent sau săpun și apă înainte de dezinfectare. Telefonele noi sunt de obicei rezistente la apă, dar înainte de a le spăla cu apă și săpun e bine să te asiguri că nu le vei deteriora. Cel mai sigur este să le cureți cu un șervețel, un tifon sau un disc demachiant îmbibat în alcool sanitar.
-    Pentru dezinfectare, soluțiile de uz casnic, folosite diluate (precum clorul) și soluțiile cu cel puțin 70% alcool ar trebui să fie eficiente. Pentru folosirea soluțiilor diluate de uz casnic urmează instrucțiunile de pe recipient și asigură-te că produsul nu este expirat (se pun cam 5 linguri de clor la 4,5 litri de apă). Nu amesteca niciodată clorul cu amoniacul sau cu orice alt produs de curățare.
-    Pentru suprafețele moi, poroase, cum ar fi parchetul, covoarele și draperiile, acestea se vor curăța cu produsele specifice indicate pentru utilizarea pe aceste suprafețe. 
-    Poartă mănuși de unică folosință atunci când manipulezi rufe murdare de la o persoană bolnavă și apoi aruncă-le la coșul de gunoi. Dacă folosești mănuși reutilizabile, acestea trebuie să fie dedicate numai curățării și dezinfectării suprafețelor pentru COVID-19 și nu trebuie utilizate în alte scopuri gospodărești. Spală-te bine pe mâini cu apă și săpun imediat după îndepărtarea mănușilor. Dacă nu îți pui mănuși când umbli cu rufele murdare, asigură-te că îți speli bine mâinile după aceea.
-    Nu scutura rufele murdare, manevrează-le cât mai ușor pentru a reduce la minimum posibilitatea de a dispersa virusul în aer și a-l inhala. Spală hainele folosind apă fierbinte (cea mai înaltă setare de temperatură a mașinii de spălat). Hainele unei persoane bolnave pot fi spălate împreună cu ale persoanelor sănătoase. 
-    Persoana izolată trebuie să aibă propriul sac de gunoi în cameră. Când se umple, persoana care îl va arunca trebuie să poarte mănuși sau, dacă nu, să își spele mâinile corespunzător după ce a aruncat sacul.

Dacă în casă există un bolnav infectat cu coronavirus, acesta trebuie să rămână separat de restul membrilor gospodăriei, să stea singur într-o cameră (dacă nu este vorba de un copil, în acest caz, un părinte va rămâne izolat cu el) în care să aibă cele necesare. Persoana bolnavă trebuie să ia masa în acea cameră, iar persoana care îi spală vasele și ustensilele cu care a mâncat trebuie să își pună mănuși și să folosească apă caldă sau să pună totul în mașina de spălat vase. La final, își va scoate mănușile și se va spăla bine pe mâini. 

E bine de reținut că membrii gospodăriei ar trebui să își spele des mâinile cu apă și săpun timp de aproximativ 30-40 secunde, însă nu mai puțin de 20 de secunde, inclusiv imediat după îndepărtarea mănușilor și după contactul cu o persoană bolnavă. Dacă apa și săpunul nu sunt disponibile, curățarea mâinilor cu un gel de curățare cu alcool între 60 și 95% te poate ajuta să eviți îmbolnăvirea și răspândirea germenilor. Un astfel de produs este gelul de curățare GUARD X, pentru mâini

Cum știi dacă gelul tău de curățare este eficient?

  • Pentru început, trebuie să ai în vedere concentrația de alcool pe care o are produsul pe care vrei să-l achiziționezi. Potrivit multor studii, gelurile de curățare a mâinilor trebuie să aibă un conținut ridicat de alcool, pentru a fi eficiente în lupta cu bacteriile. De exemplu, GUARD X are o concentrație de 70% alcool, considerată eficientă pentru înlăturarea majorității virusurilor și bacteriilor.
  • Ține cont de calitatea ingredientelor. Acestea trebuie să fie de calitate superioară. Gelul de curățare GUARD X are în compoziție astfel de ingrediente, precum aloe vera și glicerina. Aloe vera conține agenți care inhibă bacteriile, ciupercile și virusurile, pe când glicerina este un umectant care hidratează și întărește bariera naturală de protecție a pielii.  
  • Cât de important este aspectul produsului? Un gel de curățare conține doar ingrediente de calitate dacă, de la o simplă privire, știi că este clar, curat, fără impurități. 
  • Un indicator senzorial: Un gel de calitate nu lasă reziduuri de săpun și nici nu are o textură lipicioasă. 

Când folosești un gel de curățare pentru mâini, precum este gelul de curățare GUARD X, pune o cantitate suficientă de produs în palme, aproximativ 3 ml, după care freacă mâinile timp de 30 secunde, până la evaporarea completă a lichidului. Gelul GUARD X are grijă să mențină curate mâinile tuturor membrilor familiei, de la copii, la părinți, la bunici.

 

Bibliografie:
CDC - Clean & Disinfect
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/cleaning-disinfection.html
CDC - Disinfecting your home if someone is sick
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/disinfecting-your-home.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0