Efectele COVID-19 asupra organismului

Deși mulți dintre cei infectați cu noul coronavirus au simptome ușoare și se recuperează fără probleme, aproximativ una din 6 persoane se îmbolnăvește grav. Care sunt efectele bolii COVID-19 asupra organismului?

Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala și tusea uscată. Unii dintre cei infectați cu noul coronavirus pot prezenta congestie nazală și secreții, dureri în gât sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei ușoare și încep treptat. De asemenea, unele persoane se infectează, dar nu prezintă simptome și nici nu se simt rău. 

Majoritatea persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 (aproximativ 80%) se recuperează fără a avea nevoie de tratament special. Aproximativ una din fiecare 6 persoane care suferă de COVID-19 se îmbolnăvește grav și prezintă dificultăți de respirație sau ajunge în stare critică. Persoanele în vârstă, precum și cele cu comorbidități, cum ar fi hipertensiunea arterială, problemele cardiace sau diabet, sunt mai susceptibile să ajungă în faza de boală severă.

COVID 19: ce efecte are boala asupra organismului? 

Persoanele bolnave de COVID-19 trec prin mai multe faze de afectare a corpului.

Faza incubației

„Perioada de incubație” înseamnă perioada dintre infectarea cu virusul SARS-CoV-2 și apariția primelor simptome. Majoritatea estimărilor în ceea ce privește perioada de incubație pentru noul coronavirus variază între 1-14 zile, cel mai frecvent durând cam 5 zile. Coronavirusul poate invada corpul atunci când este inspirat (după ce un bolnav de COVID-19 tușește în apropiere, de exemplu) sau când persoana sănătoasă atinge o suprafață contaminată și apoi își atinge fața, gura, nasul sau ochii. În primul rând, virusul infectează celulele din gât, căi respiratorii și plămâni și le transformă în „fabrici de coronavirus”, care produc un număr foarte mare de virusuri noi care continuă să infecteze celule.

În această fază incipientă, este posibil ca unele persoane să nu dezvolte simptome.

Faza de boală ușoară

Majoritatea celor infectați (adică aproximativ 80%) rămân în această fază. COVID-19 este caracterizată ca o infecție ușoară pentru 8 din 10 persoane, iar simptomele de bază sunt febra și tusea. Durerile musculare, precum și durerile de gât și de cap sunt toate posibile, dar nu își fac apariția neapărat.

Febra apare ca un răspuns al sistemului imunitar care încearcă să combată infecția. După ce recunoaște virusul ca fiind un invadator ostil, sistemul imunitar semnalează restului corpului că lucrurile sunt în neregulă, eliberând substanțe chimice numite citokine, care provoacă durerile și febra în organism.

Tusea unei persoane infectate cu SARS-CoV-2 este inițial una uscată și este cauzată probabil de iritarea celulelor, pe măsură ce sunt afectate de virus. Unele persoane pot elimina spută, o mucozitate care conține celule pulmonare ucise de virus. Aceste simptome sunt tratate cu izolare, repaus la pat, multe lichide și paracetamol. Persoana nu are nevoie de îngrijiri spitalicești de specialitate. Această etapă durează aproximativ o săptămână, moment în care majoritatea celor afectați se recuperează, deoarece sistemul lor imunitar a combătut virusul.

Alte persoane, însă, vor dezvolta o formă mai serioasă de COVID-19.

Faza de boală severă

Dacă boala progresează, acest lucru va fi cauzat de sistemul imunitar care reacționează excesiv la virus. Acele semnale chimice pe care sistemul imunitar le trimite către restul corpului provoacă inflamații, care la rândul lor cauzează leziuni colaterale în întregul corp. Inflamarea plămânilor se numește pneumonie, o boală cu care ajung să se confrunte unele dintre persoanele infectate cu noul coronavirus.

Căile respiratorii duc spre micii saci de aer din plămâni, locul unde oxigenul se deplasează în sânge, în timp ce dioxidul de carbon iese. În pneumonie, însă, acești mici saci încep să se umple cu apă și, în cele din urmă, pot provoca dificultăți de respirație, iar unele persoane au nevoie de ventilație care să le ajute să respire. În această etapă ajung aproximativ 14% dintre cei infectați cu SARS-CoV-2. 

Faza critică

Dintre cei 14% de mai sus, se estimează că aproximativ 6% ajung în stare critică, adică în momentul în care corpul începe să eșueze și apare un risc mare de deces.

În aceste cazuri, sistemul imunitar a pierdut controlul și provoacă daune în întregul corp. Această stiuație poate duce la șoc septic, când tensiunea arterială scade la niveluri periculoase și organele nu mai funcționează corect sau cedează complet. Sindromul acut respirator sever cauzat de inflamația răspândită la nivelul plămânilor oprește organismul de la a primi suficient oxigen pentru a supraviețui. De asemenea, poate opri rinichii de la curățarea sângelui și poate afecta mucoasa intestinală.

Tratamentul în această etapă va fi extrem de invaziv și poate include oxigenarea extracorporală (cu un „plămân artificial”, aparat medical care scoate sângele din corp prin tuburi groase, îl oxigenează și îl pompează înapoi). În cele din urmă, deteriorarea poate atinge niveluri fatale la care organele nu mai pot menține corpul în viață.

Un studiu¹ apărut în revista științifică The Lancet arată că persoanele care se infectează cu noul coronavirus pot suferi de o deteriorare a ficatului. În cazurile ușoare de COVID-19, deteriorarea ficatului este adesea tranzitorie și poate reveni la normal fără un tratament special. Însă, la bolnavii în faza critică, pot apărea leziuni hepatice severe sau insuficiență hepatică.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
WHO - Q&A on coronaviruses (COVID-19)
https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses
The Lancet - Liver injury in COVID-19: management and challenges
https://www.thelancet.com/journals/langas/article/PIIS2468-1253(20)30057-1/fulltext
1 Studiul „Liver injury in COVID-19: management and challenges”, apărut în The Lancet March 04, 2020 DOI:https://doi.org/10.1016/S2468-1253(20)30057-1, autori:  Chao Zhang, Lei Shi, Fu-Sheng Wang

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0