

Necesitatea chimioterapiei neoadjuvante in cancerul pancreatic rezecabil
Necesitatea chimioterapiei neoadjuvante in cancerul pancreatic rezecabil
Necesitatea chimioterapiei neoadjuvante in cancerul pancreatic rezecabil
Cea mai frecventa forma de cancer de pancreas se dezvolta din celulele ductale ale pancreasului exocrin. In Statele Unite ale Americii, cancerul de pancreas reprezinta cea de-a patra cauza de mortalitate prin cancer, cu mai mult de 45.000 noi cazuri anual. Prognosticul pacientilor cu cancer de pancreas ramane negativ, doar 5-10% dintre pacienti supravietuind la 5 ani.
Prognosticul unui cancer pancreatic este semnificativ ameliorat in cazul in care interventia chirurgicala curativa se poate efectua .Cu toate acestea, chiar si in aceste conditii, supravietuirea la 5 ani este cuprinsa intre 25 si 40%. Cu toate ca interventia chirurgicala ramane singura optiune cu potential curativ, inca nu se poate estima care dintre pacienti sunt mai predispusi recidivei cancerului.
Terapia multimodala (chimioterapie-radioterapie-chirurgie) reprezinta premisa unui plus in ceea ce priveste supravietuirea. Cu toate ca standardul terapeutic in adenocarcinoamele ductale pancreatice rezecabile ramane interventia chirurgicala, urmata de chimioterapia adjuvanta, mai mult de 50% dintre pacienti nu pot beneficia de chimioterapie adjuvanta din cauza complicatiilor inerente postoperatorii.
Chimioterapia neoadjuvanta (adica chimioterapia administrata anterior unei interventii chirurgicale cu scop curativ) prezinta cateva avantaje, cel putin din punct de vedere teoretic: terapie precoce a bolii, aprecierea responsivitatii la chimioterapia preoperatorie, identificarea tipurilor tumorale agresive, restadializare in cazul metastazelor ganglionare, cresterea capacitatii operatorii, precum si probabilitatea mult mai mare de a obtine margini chirurgicale negative (R0). Formulele de chimioterapie sunt diverse, folosindu-se fie triplete chimioterapeutice, la pacientii eligibili si cu stare generala care sa permita acest tratament, fie dublete citostatice.
Terapia preoperatorie se administreaza intre 3 si 6 luni, tot mai multe voci recomandand o durata mai lunga de terapie neoadjuvanta, aceasta asociindu-se statistic cu un prognostic mai bun si cu un necesar de chimioterapie postoperatorie mai redus. In general, chimioterapia neoadjuvanta este bine tolerata, nu creste morbiditatea perioperatorie si reduce intervalul intre diagnostic si initierea terapiei sistemice.
Standardul actual de chimioterapie neoadjuvanta este reprezentat de tripletul FOFIRINOX, asociere cu cele mai bune rezultate in privinta conversiei la rezectabilitate, dar si in ceea ce priveste ameliorarea supravietuirii globale in aceasta afectiune.
Ghidurile terapeutice actuale recomanda chimioterapie neoadjuvanta in cancerele rezecabile borderline si cancerele pancreatice local avansate. In schimb, in cancerele pancreatice rezecabile, chimioterapia neoadjuvanta ramane controversata, in termeni de supravietuire, terapia neoadjuvanta fiind marginal superioara terapiei adjuvante.
Care sunt factorii de risc ce pot influenta cancerul pancreatic
Oamenii de stiinta nu stiu cu exactitate de ce dezvoltarea necontrolata a celulelor are loc in pancreas, insa de-a lungul timpului ei au identificat factorii de risc posibili.
Factori genetici - Modificarile aparute in ADN-ul unui pacient pot duce la degradarea genelor care controleaza diviziunea celulara. Aceste modificari ale genelor sunt transmise mai departe si exista dovezi ce arata ca un cancer pancreatic poate sa existe la membrii din aceeasi familie.
O persoana care are anumite sindroame genetice are un risc mai mare de a dezvolta cancer pancreatic, iar printre acestea se afla: cancerul mamar ereditar si cancerul ovarian; melanomul; pancreatita; cancerul colorectal non-polipozic (sindromul Lynch).
Sexul - Cancerul pancreatic afecteaza mai des barbatii decat ar afecta femeile.
Toxinele din mediul inconjurator - Substantele care pot creste riscul de cancer pancreatic includ anumite pesticide, vopseluri si substante chimice utilizate in rafinarea metalelor.
Alti factori - Varsta este un factor de risc important in cancerul pancreatic, mai ales dupa ce pacientul a implinit 60 de ani. Oamenii de stiinta au gasit si o asociere intre cancerul pancreatic si mai multe boli: ciroza; infectia stomacului cu bacteria Helicobacter pylori, diabetul zaharat, pancreatita cronica (sau inflamarea pancreasului), gingivita.
Factorii asociati stilului de viata - Unii dintre factori ce definesc stilul de viata al pacientului pot creste riscul de cancer pancreatic: fumatul sau expunerea la fumul de tigara; kilogramele acumulate in exces si lipsa activitatii fizice; o dieta bogata in carne rosie si in grasimi si o dieta prea saraca in fructe si legume; consumul excesiv, pe termen lung, de alcool, care poate duce la pancreatita cronica (un cunoscut factor de risc pentru cancerul pancreatic).
Important!
Expertii americani* spun ca este esential sa se ia in considerare screeningul in cazul familiilor in care se stie ca exista defecte genetice care ii predispun pe membri la cancer pancreatic sau in cazul familiilor in care exista deja persoane cu cancer pancreatic.
Un studiu** publicat in prestigioasa revista Journal of the American Medical Association (JAMA), in 2018, sugereaza ca toti oamenii diagnosticati cu cancer pancreatic sa fie testati genetic, nu doar pacientii cu antecedente medicale familiale sau personale de cancer, deoarece s-a observat este mult mai frecvent cazul in care exista o modificare a genelor, decat se credea initial.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
- * Articolul "Diagnosis and Management of Pancreatic Cancer", publicat in 2014 in American Family Physician, autori: MARIA SYL D. DE LA CRUZ, ALISA P. YOUNG, MACK T. RUFFIN.
- ** Studiul "Association Between Inherited Germline Mutations in Cancer Predisposition Genes and Risk of Pancreatic Cancer", publicat in 2018 in JAMA, autori: Chunling Hu; Steven N. Hart; Eric C. Polley; et al.