Cancerul vaginal - un cancer rar, dar descoperit tardiv

Cancerul vaginal este poate cel mai puțin întâlnit cancer al sferei genitale. Cu toate că este rar întâlnit, poate rămâne un cancer redutabil în condițiile în care depistarea acestuia este tardivă. Principalii factori de prognostic sunt reprezentați de stadiul bolii la momentul diagnosticului, dar și de tipul anatomopatologic de cancer.

Cancerul vaginal este de obicei un carcinom cu celule scuamoase, care apare cel mai adesea la femei cu vârste de peste 60 de ani. Află în cele ce urmează de câte tipuri este, care sunt factorii de risc, simptomele și cum se tratează.

De câte tipuri este cancerul vaginal?

Din punct de vedere anatomopatologic, s-au identificat mai multe tipuri de cancere cu această localizare:

Carcinom cu celule scuamoase

Acesta se dezvoltă din celulele care tapetează mucoasa vaginală, în special la zona de joncțiune cu colul uterin. Reprezintă 85-90% din totalul cancerelor vaginale, se dezvoltă din leziuni preexistente, iar evoluția este în general destul de lentă.

Adenocarcinom

Adenocarcinomul dezvoltat din structura glandulară a vaginului reprezintă 5-10% dintre cancerele vaginale.

Adenocarcinom cu celule clare

Aceasta este o entitate separată și cu un prognostic rezervat. În etiologia acestui cancer este incriminată expunerea la Dietilstilbestrol, medicament folosit pe scară largă la gravide în anii 60-70.

Melanom

Melanomul vaginal este destul de rar, dar redutabil ca evoluție și implicit ca prognostic.

Sarcom

Acesta este o formă rară de cancer vaginal care reprezintă aproximativ 4% dintre cazuri. Acest tip de cancer începe în interiorul pereților vaginului, nu la suprafață.

Care sunt factorii de risc și prevalența pentru cancerul vaginal?

Factori de risc incriminați în apariția cancerului vaginal sunt reprezentați de:

Vârstă

Acest tip de cancer se întâlnește frecvent în registrul de vârstă 50-70 ani.

HPV

Infecția cu virusul papiloma uman (HPV) este un factor de risc pentru cancerul vaginal, la fel ca în cazul cancerului de col uterin.

Expunerea la Dietilstilbestrol

S-a demonstrat că femeile ale căror mame au fost expuse acestui medicament în timpul sarcinii prezintă un risc semnificativ mai mare de a dezvolta un adenocarcinom cu celule clare.

Cancer de col uterin

Prezența unui cancer de col uterin sau a unor leziuni preneoplazice ale colului uterin în antecedentele pacientei pot duce la apariția cancerului vaginal.

Radioterapie

Expunerea zonei vaginale la proceduri de radioterapie pentru patologii oncologice ale zonelor anatomice de vecinătate poate fi un factor de risc pentru cancerul vaginal.

Histerectomia

Deși nu este pe deplin demonstrat, se pare că femeile care au trecut printr-o histerectomie sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta un cancer de bont vaginal.

Fumatul

Fumatul este un viciu care dăunează întregului organism, crescând și riscul de cancer vaginal.

Cancerul vaginal primar este rar, constituind doar 1%-2% dintre toate tumorile maligne ale tractului genital feminin și doar 10% dintre toate neoplasmele maligne vaginale. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Simptome și semne ale cancerului vaginal

Deși de multe ori cancerele vaginale nu prezintă nicio simptomatologie, în special în stadiile incipiente, sunt câteva simptome mai frecvent întâlnite care atrag atenția către această zonă, în vederea investigațiilor suplimentare:

  • sângerarea vaginală anormală;
  • sângerarea la contact sexual;
  • durere în timpul contactului sexual;
  • dificultăți la emisia de urină însoțite sau nu de durere;
  • dureri la nivelul abdomenului inferior;
  • dureri lombare sau dureri la nivelul membrelor inferioare;
  • edeme ale membrelor inferioare.

Cum se stabilește diagnosticul de cancer vaginal?

Pentru a ajunge la diagnosticul de cancer vaginal, medicul va cere detalii despre simptomele pacientei, apoi va solicita diverse teste, inclusiv un examen pelvin, un test Babeș-Papanicolau (PAP) și o biopsie vaginală. Dacă testul Papanicolau arată celule anormale în vagin sau în colul uterin, următorul test recomandat este colposcopia.

  • Examenul clinic al pelvisului este primul pas către diagnostic. Prin tușeul vaginal combinat cu tușeul rectal se pot identifica modificări la nivelul uterului, vaginului, ovarelor, trompelor, vezicii urinare precum și a rectului.
  • Examenul Babeș-Papanicolau este o procedură simplă și eficientă pentru a depista modificări incipiente la nivelul colului uterin și al vaginului prin analiza citologică a secreției vaginale.
  • Colposcopia, procedura imagistică directă de examinare a vaginului și colului uterin, identifică zonele suspecte de pe pereții vaginului sau ai colului uterin, fiind completată de biopsierea acestora.
  • Biopsia leziunilor suspecte este esențială și este cea care confirmă diagnosticul de cancer.
  • Explorările imagistice de înaltă performanță de genul Rezonanței Magnetice Nucleare (RMN), Computer Tomograf sau PET CT contribuie la aprecierea extensiei bolii.

Opțiuni de tratament pentru cancerul vaginal 

Tratamentul pentru cancer vaginal depinde de stadiul în care este surprinsă boala. Intervenția chirurgicală este foarte adesea principalul gest terapeutic. Tipul intervenției chirurgicale depinde de stadiul bolii, dar și de o serie de factori particulari fiecărei paciente în parte.

Dacă în stadii incipiente se poate recurge la excizia clasică sau cu laser a leziunii suspecte sau confirmate, în alte situații se efectuează vaginectomie (îndepărtarea chirurgicală a vaginului cu sau fără îndepărtarea ganglionilor pelvini) însoțită sau nu de chirurgia reconstructivă a vaginului sau histerectomie radicală.

Radioterapia - fie că este vorba de iradiere externă, iradiere internă (brahiterapie) sau iradiere interstițială - reprezintă o procedură complementară sau alternativă intervenției chirurgicale.

Chimioterapia se adresează în general stadiului local avansat sau metastatic de boală cu ameliorarea intervalului liber de boală și a supraviețuirii globale.

Care este prognosticul pacientei cu cancer vaginal?

Prognosticul în cancerul vaginal depinde de stadiul în care este diagnosticat. Cancerele vaginale în stadiu incipient pot fi adesea tratate cu succes, iar pacientele pot duce ulterior o viață normală. Unele autorități sanitare raportează o rată generală de supraviețuire pe 5 ani de 80% până la 90% pentru stadiile incipiente ale cancerului vaginal. Cancerele în stadiu avansat sunt mai greu de tratat și pot necesita chimioterapie continuă și alte opțiuni de tratament. 

Se poate preveni cancerul vaginal?

Prevenția cancerului vaginal se face prin prin adoptarea unui stil de viață corespunzător prin:

  • întârzierea primului contact sexual până după vârsta de 20 de ani;
  • evitarea contactelor sexuale cu parteneri multipli;
  • practicarea sexului protejat prin folosirea prezervativului, în special cu parteneri necunoscuți;
  • examinări regulate Babeș-Papanicolau;
  • vaccinarea anti HPV în intervalul de vârstă 9-25 ani;
  • evitarea fumatului.

Având în vedere că un cancer descoperit tardiv este mai greu de tratat și rata de supraviețuire este mai mică, este important pentru toate femeile să meargă periodic la examene ginecologice, chiar și atunci când se simt sănătoase, dar mai ales când au diverse simptome.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Vaginal Cancer
https://www.msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/gynecologic-tumors/vaginal-cancer
Obstetrics & Gynaecology - Cancer of the vagina: 2021 update
https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijgo.13867
Studiul „Cancer of the vagina: 2021 update”, apărut în Volume155, IssueS1, Special Issue: FIGO Cancer Report 2021, https://doi.org/10.1002/ijgo.13867, autori: Tracey S. Adams et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0