Totul despre vagin și dimensiunile acestuia

Un studiu amplu asupra femeilor a constatat că lungimea medie a vaginului este de 9,6 centimetri, iar deschiderea vaginală medie este 2,9 centimetri în lățime. 

Indiferent de mărimea sau forma vaginului, ceea ce este important este ca acesta să funcționeze normal și să se poata dilata astfel încât să se adapteze nevoilor. Mai exact, vaginul unei femei se poate întinde pentru a permite ceva să intre sau… să iasă! De intrat ar putea să intre fie un tampon, în cazul menstruației, un ovul în cazul unei infectii, sau… un deget ori un penis. Însă, vaginul poate fi suficient de elastic ca deschiderea, 2,9 cm în medie, și să isi permită să cuprindă în momnetul nașterii… un copil!!

Vaginul se întinde în timpul nașterii pentru a putea lăsa copilul să treacă prin canalul de naștere. Un studiu a constatat că mușchii pelvisului și mucoasele ce căptușesc vaginul si partea interioara a vulvei, implicați în timpul nașterii, se pot întinde de peste trei ori fata de dimensiunea lor normală. De fapt, vaginul pare a fi special conceput pentru a se întinde și pentru a permite trecerea unui copil cu greutatea de până la 5 kg.

Cum este posibil acest lucru și ce fel de țesuturi căptușesc mucoasa vaginală, astfel încât să fie atât de elastic și versatil?

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce dimensiuni are vaginul?

Când nu sunteți excitată sexual, vaginul are o lungime de aproximativ doi până la patru centimetri (sau adâncime). Când sunteți excitată, ca și în cazul barbatilor și penisului, vaginuil isi poate modifica dimensiunile. Astfel, se poate întinde de la patru până la opt centimetri, astfel incat sa aiba mai multa suprafata in contact cu acesta pentru a produce excitatia, secretia de hormoni si endorfine, totul in scopul relaxarii profunde a musculaturii netede si viscerale. Aceasta relaxare si stare de bine promoveaza eliberarea ovulului si lasa teren liber spermatozoizilor.

Colul uterin este situat între uter și canalul vaginal. În funcție de anatomia dvs., ar putea fi la orice distanță între 3-7 centimetri de deschiderea vaginală. Pătrunderea profundă cu un penis sau alt obiect în timpul actului sexual ar putea ajunge la colul uterin.

Contrar sloganului liniștitor „dimensiunea nu contează”, dimensiunea penisului poate conta în timpul actului sexual - dar numai pentru unele femei și pentru anumite tipuri de orgasm. Un nou studiu constată că femeile care au orgasme vaginale frecvente sunt mai predispuse decât alte femei să spună că ating punctul culminant mai ușor cu bărbații cu un penis de dimensiuni mai mari.

Cum îmbunătățești musculatura vaginală 

Planșeul pelvian va deveni mai puternic cu ajutorul exercițiilor Kegel, dar și cu o dietă sănătoasă. Trebuie să consumați alimente care conțin estrogeni, cum ar fi rodii, soia, morcovi, mere, fructe de pădure. Mușchii interiori se pot întări dacă îți vei îmbunătăți dieta. Mai întâi îmbunătățiți-vă sănătatea interioară, numai atunci sănătatea exterioară se va îmbunătăți.

Pentru a vă întări mușchii vaginali folosind un exercițiu de înclinare pelviană:

- Stați cu umerii și fesele rezemate de un perete
- Păstrați ambii genunchi relaxați
- Trageți buricul  înspre coloana vertebrală
- Strângeți abdomenul timp de 4 secunde, apoi eliberați-l 
- Faceți acest lucru de 10 ori, de până la 5 ori pe zi.

Preocupări privind vaginul 

Vaginul este o structură care se află în interiorul corpului si orice alte structuri anatomice remarcate la exterior - precum labiile, clitorisul și pubisul pe care crește părul pubian sunt părți ale vulvei, nu ale vaginului. Deschiderea vaginală este locul prin care trece sângele menstrual și copilul iese în timpul nașterii. Himenul poate fi deflorat sau îndepărtat prima dată când faceți sex vaginal. Sexul vaginal nu este singurul lucru care îți poate indeparta himenul, ci acest lucru se poate intampla partial folosind tampoane, plasand in vagin degetele sau o jucărie sexuală, mergând cu bicicleta, sau chiar făcând gimnastică.

Studiul VITALISsCE

Capacitatea de întindere și revenire după naștere

Vaginul se întinde în timpul nașterii pentru a putea lăsa copilul să treacă prin canalul de naștere. Un studiu a constatat că mușchii pelvisului implicați în timpul nașterii se pot întinde de peste trei ori cantitatea lor normală. După naștere, țesutul isi va reveni  de obicei înapoi până la starea de presarcină.

Vaginul se poate relaxa după nastere, ca urmare a întinderii mușchilor pelvieni din jurul vaginului. Această modificare poate fi mai pronunțată in functie de mai multi factori, cum ar fi dimnesiunea copilulului, orice complicații în timpul nașterii și numarul copiilor. Factorii genetici și supraponderalitatea pot, de asemenea, influența.

Practicarea exercițiilor de planseu pelvian, cum ar fi Kegels, pot ajuta să vă consolidați planseul pelvian după naștere. Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a afla când sunteți apta pentru a începe aceste exerciții.

Schimbarea aspectului

Cele mai multe modificări ale aspectului vulvei și deschiderii vaginale care pot apărea după sarcină sunt doar temporare. Cu toate acestea, hiperpigmentarea poate fi permanentă. Nașterea poate provoca, de asemenea, deformari sau decolorări ale mucoasei de la sarcină sau procesul de naștere. Deformari sau modificarile culorii mucoasei pot apărea indiferent dacă aveți o secțiune in urma cezarienei sau o naștere vaginală, din cauza hormonilor secretati in timpul sarcinii. 

În funcție de durata și intensitatea travaliului prin care ați trecut, nasterea poate duce la anumite deformari ale mucoasei. Nasterea instrumentată, cum ar fi in cazul folosirii forcepsului sau instrumentarului de asistența cu vaccum, poate, de asemenea, influenta deformarile.

Vindecarea după epiziotomie

În jurul deschiderii vaginale pot apărea întinderi și rupturi. Aceste leziuni ar trebui să se vindece in puțin timp. Deși mai puțin frecvente decât erau, epiziotomiile sunt uneori necesare pentru a face loc bebelușului.

O epiziotomie este procedura la care recurge un medic obstetrician printr- o mică incizie în perineu (pielea care leagă anusul de deschiderea vaginală) pentru a crea mai mult spațiu pentru trecerea bebelușului, prevenind astfel rupturile musculare necontrolate.

În general, o epiziotomie se vindecă în aproximativ trei până la șase săptămâni și, în unele cazuri, poate lăsa o cicatrice. Cantitatea de țesut cicatricial va depinde de cât de mult din perineu a fost implicat și de alte leziuni ale țesutului.

Acest țesut cicatricial nu este de obicei vizibil și nu afectează aspectul sau funcția vaginului.

Leziunea de forceps

Utilizarea forcepsului ca intervenție medicală în timpul nașterii poate provoca leziuni ale țesutului vaginal. Majoritatea medicilor nu mai folosesc forceps. Cu toate acestea, dacă bebelușul dvs. a avut  nevoie de forceps pentru a ieși și aveți încă dureri vaginale la primul control post-partum, discutati acest lucru împreună cu medicul dumneavoastră.

Afectarea funcționalitatii vaginului

În general, funcția vaginului dvs. nu se va schimba ca urmare a sarcinii sau a nașterii. Cu toate acestea, uneori sunt afectați mușchii pelvisului care controlează vaginul.

Acești mușchi înconjoară și susțin vezica urinara și vaginul, astfel încât pot fi lezati sau slăbiți în timpul nașterii. În unele cazuri, deteriorarea mușchilor pelvisului poate duce la complicații precum disfuncția vezicii urinare sau prolapsul uterin.

Incontinența urinară

Una dintre cele mai frecvente probleme pe care le au femeile după naștere, este incontinența urinară. Unele femei constata că pierd urină, în special intr-o activitate intensă, cum ar fi săriturile, tusitul puternic, rasul sau strănutul. Acest lucru este comun, dar nu este normal sau netratabil. Cereti sugestii terapeutice medicului ginecolog privind întărirea mușchilor planșei pelvine pentru a preveni incontinența.

Cum se va schimba corpul tău după naștere

Funcția sexuală

Un studiu a constatat că 91,3% dintre femei au raportat o problemă sexuală după ce au nascut. Motivele pot varia de la întreruperile somnului, depresia postpartum sau schimbarea starii de dispozitie până la modul în care o femeie isi resimte vaginul. Structurile nervoase senzoriale de la nivelul bazinului  pot fi, de asemenea, afectate sau modificate în timpul sarcinii și al procesului de naștere.

Mușchii pelvisului care au fost solicitatati mult în timpul nașterii joacă un rol important în funcția sexuală și în generarea orgasmului. Unele femei se pot confrunta cu o lipsă de satisfacție sexuală sau au senzația că vaginul nu mai  „funcționează” la fel ca înainte ca urmare a slăbirii mușchilor planșeului pelvin.

Sexul dureros se poate datora și uscăciunii cauzate de modificările hormonale ale sarcinii și ale alăptării; această uscăciune este temporară și poate fi tratată cu lubrifianți. Dacă sexul este foarte dureros după ce ați născut, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a exclude orice complicații sau infecții.

Recomandările Experților DOC

Opțiuni de tratament

Din fericire, anumite exerciții pot ajuta la întărirea mușchilor slăbiți ai planseului pelvian. Precum banalele exerciții Kegels - exercitii de stretching simple, repetitive, usor de efectuat chiar si cand vă aflați in masina sau citititi o carte, si pot ajuta la întărirea mușchilor planseului pelvin slăbit si oferă multe  beneficii.

Alte exerciții care solicita musculature perineului pot fi efectuate în condiții de siguranță în timpul sarcinii și pot ajuta la angajarea întregului planșeu pelvian pentru a-l menține puternic. Nu începeți exerciții noi, bineînțeles, dar dacă ați făcut mișcare înainte de sarcină, continuați, deoarece există multe beneficii.

Un studiu din 2003 a constatat că programele de exerciții pentru planșeul pelvian după naștere și sarcina sunt foarte utile în scăderea incontinenței urinare postpartum și a forței musculaturii perineale. Cele mai eficiente programe sunt conduse de profesioniști in clinicile de recuperare medicala și includ un dispozitiv de rezistență vaginală sau aparate de radiofrecventa.

Chirurgie reparativă

În cazurile severe, intervenția chirurgicală poate fi necesară pentru a repara planseul pelvian și pentru a susține orice structuri care ar fi afectate, cum ar fi uterul sau vezica urinară, ce pot fi in pericol de deplasare sau prolaps in urma slabirii musculare.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:

Baseline dimensions of the human vagina 
Kurt T. Barnhart,  Adriana Izquierdo, E. Scott Pretorius,  David M. Shera,  Mayadah Shabbout, Alka Shaunik
Human Reproduction, Volume 21, Issue 6, June 2006, Pages 1618–1622, https://academic.oup.com/humrep/article/21/6/1618/724374
Barnhart KT, Pretorius ES and Malamud D (2004a) Lesson learned and dispelled myths: three dimensional imaging of the human vagina. Fertil Steril81,1383–1384.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0