Mâncărimi si iritații în zona intimă: cauze, simptome și tratament

Despre mâncărimile în zona intimă
Cauzele mâncărimilor în zona intimă
- Vaginoza bacteriană
- Eczema
- Psoriazisul
- Infecțiile fungice
- Infecțiile urinare
- Lichenul scleros
- Lichenul plan
Bolile cu transmitere sexuală
- Herpesul genital
- Pediculoza pubiană
- Negii genitali
- Chlamydia
- Gonoreea
- Tricomoniaza
Menopauza
Tratamentele cosmetice
Alergenii
Cancerul vulvar sau vaginal 
Cum se tratează mâncărimile în zona intimă
Tratament medicamentos și local
Remedii pentru acasă
Cum se previn mâncărimile în zona intimă

Despre mâncărimile în zona intimă

Mâncărimile pe corp cauzează disconfort, dar când apar în zona genitală (labii, clitoris, vagin) sunt cu atât mai neplăcute. De cele mai multe ori, mâncărimile în zona intimă nu au cauze îngrijorătoare, însă, având în vedere că pot semnala o infecție, e necesar consultul medical. Mâncărimile în zona genitală pot să apară când se pierde echilibrul dintre bacteriile bune și cele nocive la nivelul vaginului, când e vorba de o infecție fungică, de o boală cu transmitere sexuală sau, în cazuri mai rare, de un cancer din sfera genitală. Tratamentul poate fi medicamentos sau local.

Recomandările Experților DOC

Vizita la medic este imperioasă dacă odată cu mâncărimile apar și alte simptome, precum inflamația, durerea pelvină și secrețiile vaginale colorate și neplăcut mirositoare. Multe dintre aceste probleme care cauzează mâncărimi în zona intimă pot fi prevenite prin respectarea unor recomandări simple care țin de igiena intimă, îngrijirea personală și stilul de viață.

Cauzele mâncărimilor în zona intimă

La femei, mâncărimile în zona intimă pot avea mai multe cauze, printre acestea numărându-se infecțiile fungice, bolile cu transmitere sexuală și înmulțirea anormală a bacteriilor din vagin.

Vaginoza bacteriană

Vaginoza bacteriană este una dintre cele mai răspândite infecții vaginale la femeile cu vârste cuprinse între 15 și 45 de ani. În vagin sunt prezente în mod natural bacterii, dar dacă acestea se înmulțesc necontrolat apare vaginoza bacteriană. Problema este mai răspândită în rândul persoanelor active sexual. Nu toate femeile care suferă de vaginoză bacteriană au simptome, dar cele care manifestă semne ale acestei afecțiuni se plâng de:
●    Mâncărimi în zona intimă, senzație de arsură și durere
●    Secreții vaginale albe sau cenușii
●    Senzație de arsură la urinare
●    Un miros puternic, neplăcut, al zonei genitale, mai ales după un contact sexual.

Eczema si iritatiile in zona intima

Eczema este o afecțiune inflamatorie și pe termen lung a pielii, care cauzează roșeață, uscăciune și mâncărimi pe diferite zone ale corpului. Această problemă de sănătate este una dintre cele mai răspândite cauze ale mâncărimilor în zona vulvei. Neplăcerea se poate înrăutăți pe timpul nopții, din cauza uscăciunii pielii sau a transpirației. Poate fi cauzată de stresul emoțional, de absorbantele zilnice, de hârtia igienică sau de săpun, ori dacă se folosesc deodorante în zona intimă. Eczema nu este contagioasă, deci nu poate fi luată de la o altă persoană.

Iritațiile zonei intime pot avea diferite cauze, iar acestea pot varia în funcție de grupa de vârstă și de sex. Iată câteva posibile cauze pentru iritații în zona intimă la copii, femei și bărbați:

 • Copii:

  • Iritarea poate fi cauzată de scutecul umed sau murdar care nu este schimbat în mod regulat.
  • Folosirea unor produse de igienă inadecvate, cum ar fi săpunurile parfumate sau șampoanele, poate provoca iritații.
  • Alergia la anumite substanțe sau materiale, cum ar fi produsele chimice din șervețele umede sau detergenții utilizați pentru spălarea hainelor, poate provoca iritații la nivelul zonei intime a copiilor
 • Iritațiile în zona intimă la adolescenti, atât băieți, cât și fete pot avea mai multe cauze. Iată câteva posibile explicații:

 • Fricțiune și umiditate: Activitățile sportive pot duce la creșterea transpirației și umidității în zona intimă. Fricțiunea constantă și umiditatea persistentă pot provoca iritații și disconfort. Este important ca copiii să utilizeze haine adecvate pentru sport, care permit pielii să respire și să absoarbă umiditatea.
 • Infecții fungice: Transpirația excesivă în zona intimă poate crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea infecțiilor fungice, cum ar fi candidoza. Aceste infecții pot cauza mâncărime, iritație și secreții neplăcute. În astfel de cazuri, este necesar să consulți un medic pentru un diagnostic adecvat și pentru tratamentul corespunzător.
 • Higienă necorespunzătoare: O igienă inadecvată poate contribui la apariția iritațiilor în zona intimă. Este important ca copiii să fie educați în privința igienei corecte a zonei intime, inclusiv utilizarea unui săpun neutru și apei calde, dar evitarea produselor parfumate sau agresive care pot provoca iritații.
 • Greutate în plus: Copiii cu greutate în plus pot prezenta pliuri cutanate în zona intimă, ceea ce poate duce la acumularea de umiditate și creșterea riscului de iritații. În astfel de cazuri, este important să se acorde o atenție specială igienei și să se urmeze recomandările medicului pentru gestionarea greutății în plus.

 Este recomandat să consulți un pediatru pentru a evalua și identifica cauza specifică a iritațiilor în zona intimă. Medicul poate oferi sfaturi personalizate, prescrie tratamentul adecvat și oferi recomandări pentru prevenirea iritațiilor în viitor.

De asemenea, este important să subliniezi copiilor importanța unei igiene adecvate și a purtării hainelor și echipamentelor potrivite pentru a reduce riscul de iritații.

 • Femei:

  • Infecțiile vaginale, cum ar fi infecțiile cu drojdie (candidoza vaginală) sau vaginoza bacteriană, pot provoca iritații, mâncărime și arsuri.
  • Alergiile la anumite produse de igienă feminină, cum ar fi tampoanele, absorbantele sau săpunurile parfumate, pot cauza iritații.
  • Iritațiile pot fi, de asemenea, rezultatul traumatismelor sau leziunilor cauzate de epilare sau utilizarea necorespunzătoare a obiectelor străine în zona intimă.
 • Bărbați:

  • Infecțiile fungice, cum ar fi candidoza masculină, pot provoca iritații și mâncărime în zona intimă masculină.
  • Dermatita de contact poate apărea din cauza alergiilor la anumite produse de îngrijire personală, cum ar fi săpunurile, gelurile de duș sau detergenții utilizați pentru spălarea hainelor.
  • Iritațiile pot fi, de asemenea, cauzate de traumatisme sau leziuni, cum ar fi iritarea rezultată în urma rasului necorespunzător sau a utilizării produselor chimice agresive pe zona intimă.

Este important să consulți un medic dacă ai iritații persistente, severe sau recurente în zona intimă, indiferent de grupa de vârstă sau sex. Un medic poate evalua simptomele, poate identifica cauza și poate recomanda tratamentul adecvat. Evită auto-diagnosticarea și auto-tratamentul, deoarece acest lucru poate agrava situația sau poate ascunde o problemă mai gravă.

Psoriazisul

Psoriazisul este o boală autoimună care afectează diverse zone ale corpului, inclusiv aria genitală. Această afecțiune provoacă apariția unor cruste uscate și a mâncărimilor la nivelul vulvei, iar dacă persoana se scarpină, apare iritația. În cazuri rare, psoriazisul se dezvoltă și în vagin. Mâncărimile pot deveni mai intense pe timpul nopții, când persoana nu mai este distrasă de activitățile de peste zi.

Infecțiile fungice

Statisticile arată că trei din patru femei vor contacta o infecție fungică măcar o dată în viață. Această problemă apare când flora vaginală, care conține în mod natural puține ciuperci, este tulburată de factori interni sau externi. De exemplu, Candida albicans se poate înmulți excesiv în vagin și vulvă, provocând mâncărimi, iritații și secreții vaginale albe și cu aspect brânzos. Mâncărimi în zona intimă pot apărea și în sarcină, fiind cauzate tot de o infecție fungică. Și un tratament prelungit cu antibiotice poate crește riscul de infecții fungice.

Infecțiile urinare

O infecție urinară apare din cauza bacteriilor prezente în tractul urinar (uretră, vezică urinară, uretere, rinichi) și provoacă durere pelvină, nevoia urgentă de a urina și senzație de arsură la urinare. Însă infecțiile urinare pot să provoace și mâncărimi sub forma unor furnicături și a unei senzații de iritare mai ales atunci când sunt localizate la nivelul uretrei.

Lichenul scleros

Lichenul scleros este o afecțiune rară a pielii care poate apărea oriunde pe corp. La femei, dacă este localizată în zona intimă, determină apariția unor cruste albe la nivelul vulvei. Acest lucru provoacă mâncărimi, iritație și subțierea pielii. Răspândită mai ales printre femeile aflate în postmenopauză, această afecțiune poate duce la apariția unor cicatrice permanente în zona vaginală.

Lichenul plan

Lichenul plan constă într-un răspuns imunitar anormal, când sistemul imunitar începe să atace mucoasele și pielea. Poate afecta multe părți ale corpului, inclusiv vulva. Când lichenul plan apare în interiorul vaginului, se prezintă sub formă de cruste albe și leziuni dureroase. Dacă apare în partea externă, la nivelul vulvei, ia forma unor vezicule plate purpurii sau roșiatice, care provoacă mâncărimi.

Bolile cu transmitere sexuală

Mâncărimile în zona intimă pot fi cauzate de anumite boli cu transmitere sexuală și sunt însoțite de alte simptome, în funcție de afecțiunea declanșatoare (senzație de arsură, secreții vaginale urât mirositoare, durere în timpul actului sexual etc.).

Herpesul genital

Cauzat de virusul herpes simplex, herpesul genital este caracterizat de apariția pe piele a unor vezicule dureroase pline cu lichid, care provoacă mâncărime și ulterior apariția unor cruste. Acest virus rămâne în corp de-a lungul vieții și se manifestă în special în perioadele de stres intens și când sistemul imunitar funcționează defectuos.

Pediculoza pubiană

Păduchii pubieni se transmit foarte ușor prin contact cutanat cu o persoană infectată în timpul actului sexual sau se pot lua de pe prosoape și lenjerie de pat infectate. Pediculoza pubiană se manifestă prin mâncărimi puternice, care, în urma scărpinării, duc la iritații și inflamații în zona intimă.

Negii genitali

Negii genitali apar în urma infectării cu virusul HPV. Aceștia variază ca formă și culoare, pot fi mai mici sau mai mari, aplatizați sau în formă de conopidă, pot avea culoarea pielii sau alte nuanțe și, la femei, pot crește la nivelul anusului, la intrarea în vagin sau pe colul uterin. Pot produce simptome precum mâncărime și sângerări în timpul actului sexual.

Chlamydia

Chlamydia este una dintre cele mai comune boli cu transmitere sexuală. Se transmite cu ușurință, deoarece de multe ori nu are niciun fel de simptome. Atunci când apar semne ale infecției cu chlamydia la femei, acestea includ:
●    Mâncărime la nivelul vulvei și în interiorul vaginului
●    Secreții vaginale anormale și urât mirositoare
●    Durere abdominală cu febră și dureri în timpul actului sexual
●    Sângerare între menstruații
●    Durere la urinare.

Gonoreea

Boală transmisă pe cale sexuală, gonoreea apare nu doar în zona genitală și anală, ci se poate instala și la nivelul ochilor, gâtului sau articulațiilor. La femei, are ca simptome: 
●    Durere abdominală și dureri în timpul actului sexual
●    Sângerare între cicluri
●    Secreții vaginale neobișnuite
●    Mâncărimi
●    Dureri la defecare

Tricomoniaza

Tricomoniaza este o boală cu transmitere sexuală care afectează mai ales femeile trecute de prima tinerețe. Roșeața și mâncărimile genitale, secrețiile vaginale verzui sau gălbui, durerea la urinare sau în timpul sexului și sângerarea după actul sexual sunt simptomele acestei afecțiuni.

Menopauza

Producția de estrogen scade pe măsură ce femeia se apropie de menopauză, situație care duce la uscarea vaginului și la apariția mâncărimilor și a iritațiilor în zona intimă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Tratamentele cosmetice

Masajele zonei intime cu cărbune activ, curățarea vaginului cu aburi, bronzarea la solar sau epilarea zonei inghinale pot duce la apariția mâncărimilor, a iritațiilor și a înroșirii pielii. Aceste proceduri ar trebui evitate complet (mai ales primele trei din această listă) sau efectuate mai rar și cu atenție. De exemplu, epilarea zonei inghinale să se facă nu mai des de o dată pe lună, nu cu creme sau cu lamă, ci cu ceară, care apoi se va arunca, iar pielea va fi dezinfectată și unsă cu un gel calmant.

Alergenii

Anumite substanțe chimice pot irita vulva și pot produce mâncărimi în zona intimă. Acești alergeni se pot afla în săpun, în contraceptivele sub formă de spumă, în detergenții de rufe sau în hârtia igienică parfumată.

Cancerul vulvar sau vaginal

În cazuri foarte rare, mâncărimile în zona intimă la femei pot semnala un cancer vulvar sau vaginal. Din acest motiv, e indicat ca orice neplăcere apărută în zona intimă să fie discutată cu medicul, care va pune un diagnostic și va oferi soluția de tratament adecvată.

Cum se tratează mâncărimile în zona intimă

Mâncărimile în zona genitală se tratează în funcția de cauza lor, cu antibiotice, antifungice sau apelându-se la alte terapii.

Tratament medicamentos și local

●    Dacă mâncărimile în zona genitală sunt cauzate de vaginoza bacteriană, medicul va recomanda antibiotice, o alegere frecventă fiind metronidazolul sub formă de tablete sau gel. Alte opțiuni de tratament sunt clindamicina și tinidazolul.
●    Când o eczemă stă la baza mâncărimilor în zona genitală, se recomandă în general tratament cu o cremă care conține cortizon. Pentru a evita recurența eczemei, se va evita folosirea săpunurilor iritante, a hârtiei igienice parfumate și a deodorantelor în zona intimă.

NEWSLETTER DEDICAT DOC


●    Dacă motivul apariției mâncărimilor în zona intimă este psoriazisul, scopul tratamentului va fi reducerea inflamației și a disconfortului. Prima alegere este tratamentul topic (direct pe piele), prin aplicarea unor unguente cu corticosteroizi. Acestea scad inflamația, însă pot determina subțierea și sensibilizarea pielii, motiv pentru care medicul va monitoriza tratamentul și, dacă e cazul, va ajusta doza. De obicei, tratamentul cu unguent se face de două ori pe zi, dimineața, după duș și seara, înainte de culcare. Alte opțiuni de tratament pot fi fototerapia sau terapia medicamentoasă cu metotrexat ori ciclosporină.
●    Dacă o infecție fungică este cauza mâncărimilor în zona intimă la femei, aceasta trebuie neapărat tratată pentru a nu se ajunge la complicații (de exemplu, ajungerea infecției în sânge și deplasarea spre plămâni, ficat sau inimă). Medicul va recomanda creme, unguente sau supozitoare antifungice (cu miconazol sau clotrimazol) ori pilule antifungice (fluconazol).
●    Când infecția urinară este motivul apariției mâncărimilor în zona intimă, medicul va recomanda tratamentul cu antibiotice.
●    Tratarea mâncărimilor provocate de lichenul scleros se face, în general, cu unguente cu corticosteroizi, dar medicul poate recomanda și fototerapie.
●    Dacă mâncărimile în zona intimă sunt provocate de lichenul plan, tratamentul poate include antihistaminice, fototerapie, creme sau unguente cu corticosteroizi sau, în cazurile extrem de grave, tablete de acitretină sau capsule de ciclosporină.
●    Când mâncărimile în zona labiilor sunt cauzate de herpesul genital, medicul va recomanda antivirale pentru a reduce simptomele și a scurta episoadele. De asemenea, antiviralele micșorează riscul de recurențe. Însă, cum virusul nu dispare niciodată din corp, episoade de herpes simplex vor mai apărea de-a lungul vieții.
●    În cazul în care pediculoza pubiană este cauza mâncărimilor în zona intimă, medicul va recomanda tratament cu soluții antiparazitare, precum permetrinul sau ivermectinul.
●    Dacă mâncărimile în zona intimă sunt cauzate de negii genitali, medicul va indica îndepărtarea acestora prin diverse metode (crioterapie, plasturi cu acid salicilic, soluții lichide etc.).
●    Când chlamydia cauzează mâncărimile genitale, medicul va prescrie antibiotice (de obicei, azitromicină sau doxiciclină). Cazurile severe de infecții cu chlamydia pot necesita spitalizare și medicație intravenoasă.
●    Dacă mâncărimile în zona intimă sunt cauzate de gonoree, medicul va recomanda antibiotice, sub formă de injecții sau tablete.
●    Pentru a elimina mâncărimile în zona genitală cauzate de tricomoniază, medicul va trata această boală cu antibiotice (metronidazol sau tinidazol) sub formă de tablete.
●    Dacă mâncărimile sunt o cauză a uscăciunii vaginale provocată de menopauză, medicul va recomanda de obicei o cremă cu estrogen.

Remedii pentru acasă

Pe lângă recomandările medicului, pentru a ușura mâncărimile din zona intimă, femeile pot să apeleze la o serie de remedii pentru acasă, precum o baie cu fulgi de ovăz înainte de culcare, plasarea pe vulvă pentru scurt timp a unui prosop cu bucăți de gheață înăuntru sau utilizarea unei creme antimâncărime cumpărată de la farmacie fără prescripție medicală. În timpul tratamentelor recomandate de medic pentru bolile cu transmitere sexuală, se practică abstinența.

Cum se previn mâncărimile în zona intimă

-    Evită hârtia igienică parfumată, deodorantele intime, pudrele, dușurile vaginale și băile lungi cu spumă.
-    Folosește pentru igiena intimă săpunuri și geluri special indicate pentru zona respectivă. E important să te speli o dată - de două ori pe zi, nu mai mult, pentru a nu provoca uscăciune.
-    După ce mergi la toaletă, șterge-te dinspre față spre spate.
-    Poartă lenjerie intimă de bumbac, pe care o schimbi în fiecare zi. Pe timpul nopții, dormi cu o pereche de pantaloni scurți sau lungi din bumbac, fără lenjerie intimă.
-    În timpul menstruației, folosește absorbante externe în locul tampoanelor vaginale. Limitează-te la o singură zi în care să folosești tampoane interne, când ai scurgeri mai abundente.
-    Dacă suferi de uscăciune vaginală, folosește înainte de actul sexual lubrifiante pe bază de apă.
-    Evită sexul neprotejat, mai ales dacă ai mai mulți parteneri, pentru a-ți scădea riscul de boli cu transmitere sexuală.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Vaginal Itching and Discharge
https://www.msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/symptoms-of-gynecologic-disorders/vaginal-itching-and-discharge
The women's - Eczema
https://www.thewomens.org.au/health-information/vulva-vagina/vulva-vagina-problems/eczema


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0