Instruirea cuplurilor face mai usoara depistarea cancerului de piele

Potrivit unui nou studiu, testarile pentru cancer de piele ale cuplurilor nu trebuie sa fie surprinzatoare sau stanjenitoare.

De-a lungul timpului, ca urmare a progresului in ceea ce priveste depistarea alunitelor si posibilelor leziuni de cancer de piele, cuplurile au dobandit mai multa incredere si au scapat de inhibitiile legate de testari, dupa cum au precizat cercetatorii. Stanjeneala a fost o problema mai ales pentru femei, a precizat echipa condusa de dr. June Robinson, profesor de dermatologie la Scoala de Medicina a Universitatii Northwestern, din Chicago.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

„Majoritatea femeilor nu vor ca partenerul sa le examineze anumite parti ale corpului, dar la un moment dat, si-au dat seama ca verifica doar alunitele, nu celulita” a declarat Robinson, intr-un comunicat de presa al universitatii.„Am descoperit ca atata timp cat beneficiile pentru sanatate sunt suficient de importante, se poate trece peste orice fel de rusine care ar putea exista intre parteneri”, a spus aceasta.

Un specialist in cancer de piele a subliniat importanta acestor verificari acasa. „Majoritatea pacientilor cu melanom ajung in cabinetul meu, deoarece un membru din familie observa modificarea unei alunite” a precizat dr. megan Winner, chirurg in cadrul Winthrop-University Hospital din Mineola, New York. „Angajamentul familiei si al partenerului in ceea ce priveste sanatatea pacientului este esential in lupta impotriva cancerului.”

 

 

Noul studiu a inclus aproximativ 500 de persoane, cupluri in care unul dintre parteneri mai fusese diagnosticat cu melanom in faza incipienta. Varsta participantilor a variat de la 21 la 80 de ani. Cuplurile au fost impartite la intamplare in doua grupuri: un grup care nu a fost instruit privind examinarea pielii si un al doilea grup care a fost instruit de un medic, cu ajutorul unui manual sau unor instructiuni audio.

Testarile pentru verificarea alunitelor au avut loc in fiecare luna sau din doua in doua luni timp de 2 ani. Potrivit studiului, cuplurile care au fost instruite privind examinarea pielii au identificat mult mai multe iregularitati ale alunitelor, potentiale leziuni ale cancerului de piele, decat cei din grupul de control, de asemenea, au manifestat mai multa incredere in capacitatea de a depista alunite potential cancerigene.

„Dupa numeroase discutii, se pun de acord si iau o decizie in comun” a precizat Robinson. „Devin mai increzatori in ceea ce priveste luarea deciziilor si au mai multa incredere unul in celalalt. Daca exista incredere, nu mai e loc de rusine.” De asemenea, au descoperit ca barbatii depisteaza deseori ceea ce femeile nu reusesc si invers. Spre exemplu, barbatii au fost mai predispusi decat femeile sa depisteze iregularitatile alunitelor, in timp ce femeile au fost mai predispuse sa depisteze variatia de culoare a alunitelor, au precizat cercetatorii.

Autorii studiului au observat ca printre locurile in care se dezvolta melanomul, cea mai periculoasa forma de cancer de piele, se numara zonele care nu sunt prea vizibile, cum ar fi in spatele urechilor sau genunchilor, in crestetul capului sau pe posterior.

Winner este de parere ca acest tip de instruire ar putea fi usor pus in aplicare. „Un astfel de program ar putea fi transpus in numeroase locuri, spre exemplu, cabinetele unui medic primar, dermatolog sau chirurg oncologic” a spus aceasta. Desi leziunile depistate in timpul verificarii partenerului se dovedesc inofensive, acestea sunt la fel de importante, a spus Winner. „Prefer ca pacientii mei sa se prezinte pentru modificari ale alunitelor care se dovedesc benigne decat prea tarziu, in cazul unui melanom invaziv.

Dr. Katy Burris este dermatolog in cadrul Northwell Health din Manhasset, New York.  Aceasta a fost de acord ca instruirea cuplurilor pentru a se examina unul pe celalalt este esentiala „in posibila imbunatatire a rezultatelor pacientilor. Am facut progrese considerabile in instruirea pacientilor cu privire la ceea ce trebuie sa caute atunci cand se verifica singuri in vederea depistarii cancerului de piele” a spus aceasta. „Exista dovezi care sugereaza ca si partenrii sunt eficienti in depistarea cancerului de piele.”

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Este de asemenea important ca in cadrul cuplurilor si familiilor sa se discute si despre modalitatile de preventie a cancerului d epiele. Poate cea mai importanta este o protectie solara corecta, care previne arsurile solare si implicit un risc crescut de cancer. O modalitate la indemana pentru monitorizarea expunerii la soare si implicit alegerea factorului de protectie potrivit sunt bratarile si plasturii Sun Meter, dispozitive inteligente care odata aplicate pe piele, isi modifica culoare in functie de cantitatea de radiatii absorbite de piele.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0