De ce esti VARA mai predispus infectarii cu virusul hepatic A
De ce esti VARA mai predispus infectarii cu virusul hepatic A
De ce esti VARA mai predispus infectarii cu virusul hepatic A
Riscul de infectare cu virusul hepatic A crește pe timpul verii, așa că trebuie să fii mai atent și să acorzi mai multă atenție metodelor de prevenție. Din fericire, există un vaccin care ne ferește de hepatita A și chiar este recomandat să îl faci, mai ales că vara riscul de infectare cu acest virus hepatic este mai mare decât în alte perioade ale anului.
Hepatita A este o afecțiune contagioasă, virusul care provoacă boala regăsindu-se în materiile fecale ale persoanelor infectate. Cele mai comune metode prin care oamenii intră în contact cu virusul sunt consumul de apă sau de mâncare contaminate.
Simptome hepatita A
Simptomele hepatitei A pot apărea și la o lună după contractarea virusului. Acestea variază de la ușoare la severe și pot include febră, stare generală de rău, pierderea poftei de mâncare, diaree, greață, disconfort abdominal, urină de culoare închisă și icter (o îngălbenire a ochilor și a pielii). Nu toți cei infectați se vor confrunta cu aceste simptome, atrag atenția specialiștii.
Probabilitatea de a te confrunta cu simptomele infecției cu virusul hepatitic A este legată de vârsta persoanei infectate. La copiii cu vârsta <6 ani, cele mai multe (70%) infecții sunt asimptomatice; icterul este mai puțin frecvent la copiii mici simptomatici. În rândul copiilor mai mari și adulților, boala debutează în mai puțin de 2 luni, dar aproximativ 10% - 15% dintre persoanele infectate au simptome prelungite sau recidivante peste 6–9 luni.
Complicațiile hepatice și extrahepatice severe, inclusiv hepatita fulminantă și insuficiența hepatică, sunt rare, dar mai frecvente la adulții în vârstă și la persoanele cu boală hepatică subiacentă.
De ce vara riscul de îmbolnăvire de hepatita A este mai mare
S-a raportat că infecția cu hepatită virală este prezentă pe tot parcursul anului, dar anumite luni sunt asociate cu incidențe mai mari în majoritatea țărilor din întreaga lume. Motivele exacte pentru care cazurile de infecție cu hepatită apar într-un sezon mai mult decât în altul nu sunt pe deplin înțelese.
Totuși, mai mulți cercetători au sugerat că factorii climatici și comportamentali, cum ar fi călătoriile de vară în zona endemică, obiceiurile de înot ale populației în lunile calde, igiena precară și obiceiurile alimentare (transmitere feco-orală) a hepatitei virale poate juca un rol semnificativ în apariția acestei afecțiuni.
Hepatita A se transmite, de obicei, prin consumul de alimente sau apă contaminate cu fecale umane. Alimentele care cresc în pământ, cum ar fi căpșunile și salata verde, pot fi de vină de îmbolnăvire, la fel ca alimentele crude sau insuficient gătite, cum ar fi carnea și peștele. Crustaceele care locuiesc pe fundul oceanului, cum ar fi stridiile și scoicile, pot concentra virusul și pot reprezenta un risc crescut dacă sunt ingerate insuficient gătite sau crude.
Virusul hepatitei A pătrunde în organism prin ingerarea alimentelor și a apei contaminate și declanșează hepatita de tip A la persoanele care nu au mai avut această afecțiune niciodată sau care nu sunt imunizate prin vaccinare.
Virusul hepatitei A este un virus extrem de stabil și poate supraviețui între 12 săptămâni și 10 luni în apă. Această stabilitate explică apariția frecventă a focarelor transmise prin apă și crustacee.
De altfel, înghețarea nu dezactivează virusul, iar virusul hepatic A se poate transmite prin gheață și alimente congelate. Inactivarea căldurii trebuie să aibă loc la temperaturi >185°F (>85°C) timp de 1 minut.
Virusul hepatitei A poate fi transmis de la alimente crude sau gătite inadecvat contaminate în timpul cultivării, procesării sau distribuției și prin contaminare de către un manipulator de alimente infectat.
Pe timp de vară, riscul de infectare cu virusul hepatic A este mai mare decât în alte anotimpuri din două motive:
- Consumăm alimente reci – vara consumăm mai mult alimente reci, crude, așa că virusului A îi este mult mai ușor să supraviețuiască pe alimente până în momentul în care le consumăm noi. Dacă persoana care pregătește mâncarea nu se spală bine pe mâini după ce folosește toaleta, în cazul în care este infectat cu virusul hepatic A, șansele de răspândire a acestui virus sunt extrem de crescute. Băuturile cu gheață, fructele, legumele și sendvișurile sunt alimente ce pot fi cu ușurință infestate cu virusul hepatitei A.
- Piscinele publice – una dintre activitățile preferate pe timp de vară este mersul la piscină sau la ștrand. Ei bine, mai mult ca sigur nu știai că, înotând în piscină, te expui riscului de a face hepatita A. Dacă piscina în care te îmbăiezi nu este igienizată în mod corespunzător, riscul să înghiți apă contaminată cu virusul hepatic A este foarte mare. De asemenea, dacă sunt bebeluși, care nu poartă scutece de apă, în piscina în care te îmbăiezi, riscul de infectare cu virusul hepatic A este și mai mare.
Cum se poate pune diagnosticul de hepatita A
Hepatita A nu se poate croniciza
Hepatita A poate fi prevenită
Ce tratament există pentru hepatita A
Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention - Hepatitis A
https://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2024/infections-diseases/hepatitis-a
World Health Organization - Hepatitis A
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-a
Te-ar mai putea interesa și...