Cum estompezi herpesul peste noapte - 8 remedii naturiste

Herpesul bucal este cauzat de virusul herpes simplex de tip 1 (HSV-1). Odată ce pătrunde în organism, virusul rămâne acolo pe viață și se reactivează, cauzând apariția leziunii inestetice pe suprafața buzelor, în perioadele în care sistemul imunitar este mai slăbit. 

Dacă ai avut vreodată herpes, ești familiarizat cu manifestările acestuia. Debutează cu furnicături, apoi marginea buzei sau colțul gurii începe să ardă, după care apare o erupție de vezicule mici, transparente. După câteva zile, acestea se sparg, se golesc de lichid și sunt înlocuite de cruste, care, ulterior, cad. Acestea lasă în urmă o mică pată roșie, ce se vindecă în cel mult 10 zile. În cele 14 zile cât țin simptomele, mai pot să apară: febră, oboseală, durere în gât, somnolență, nervozitatea, scăderea poftei de mâncare.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ două treimi dintre adulții cu vârsta peste 50 de ani au HSV-1. De multe ori, acesta nu se manifestă, specialiștii afirmând că doar aproximativ 30 la sută dintre cei cu HSV-1 se confruntă cu semne ale infecției, respectiv leziunea de la suprafața buzelor. 

De asemenea, virusul se poate răspândi la ochi sau la organele genitale. Nu există o soluție magică pentru tratarea herpesului bucal, dar există modalități de a reduce intensitatea și frecvența apariției leziunilor. 

Cele 5 etape ale herpesului

1: apar mâncărimile cu aproximativ 24 de ore înainte de formarea veziculelor;
2: apar veziculele pline cu lichid;
3: veziculele se sparg;
4: leziunile se usucă, provocând mâncărimi;
5: crustele se vindecă.

Tratament herpes

Herpesul nu este vindecabil, dar este tratabil cu medicamente antivirale. Medicamentele nu numai că ajută la ameliorarea simptomelor și la scurtarea timpului de vindecare, dar pot fi utilizate și pentru a preveni recidivele. Când herpesul este tratat corespunzător, riscul de a infecta pe alții este mult redus 1.
În acest articol îți vorbesc despre opțiunile de tratament pentru herpesul oral, inclusiv remediile la domiciliu, medicamentele fără prescripție medicală, medicamentele eliberate pe bază de rețetă și terapiile complementare și alternative.

Deoarece herpesul este cauzat de un virus, medicul poate recomanda medicamente antivirale care accelerează vindecarea mai rapidă ale veziculelor. Medicamentele antivirale utilizate pentru tratarea herpesului includ aciclovir, valaciclovir, famciclovir și penciclovir. 

Medicul poate recomanda și plasturi speciali sau lidocaină. Și aceasta are efect calmant asupra zonei dureroase. Pe lângă tratamentul convențional, recomandat de medic și care se găsește în farmacii, există și o serie de soluții, care pot accelera vindecarea herpesului. 

Compresele calde 

Pregătește-ți o compresă caldă, uscată, pentru a grăbi retragerea herpesului. Poți umple o șosetă curată cu orez, pe care o vei încălzi fie în cuptorul cu microunde, fie pe calorifer, și o vei aplică pe zona dureroasă. 

Ideal ar fi să aplici o asemenea compresă imediat ce apar primele semne ce anunță herpesul – mâncărime în zona respectivă, senzația de arsură sau durerea. Aplicarea unei comprese calde va reduce durerea, dar totodată va împiedica umflarea buzei, determinând astfel ca herpesul să se retragă. 

Descoperă soluțiile experților DOC

Compresele reci 

Și acestea pot fi aplicate pentru reducerea simptomatologiei și pentru combaterea procesului inflamator. Util este și un cub de gheață, învelit într-un tifon sau un prosop curat, aplicat pe zona dureroasă. Nu pune niciodată gheață direct pe piele - pentru că este posibil să ardă pielea.


Aloe vera 

Gelul de aloe vera calmează inflamația și totodată hidratează în profunzime leziunea, estompând-o. 
 

Pastă de bicarbonat de sodiu 

Prepară o pastă din puțin bicarbonat de sodiu și apă. Cu ajutorul unui bețișor de ureche, aplică această pastă pe herpes și las-o să se usuce. Pasta de bicarbonat va usca mai repede herpesul și totodată va ameliora senzația de mâncărime resimțită în zona respectivă. 
 

Pastă de amidon de porumb 
 

Această pastă acționează în același mod că pasta de bicarbonat de sodiu. Amestecă amidonul cu puțină apa, apoi întinde mixtura obținută pe zonă herpesului și las-o să se usuce. Ideal ar fi să o lași să acționeze peste noapte, iar dimineața să o îndepărtezi cu puțină apa călduță. 
 

Mierea și propolisul
 

Aplică ½ linguriță de miere pe herpes și las-o să acționeze 5-7 minute. Clătește apoi cu apă din belșug. Mierea are proprietăți antibacteriene și totodată calmante. Așadar, aceasta va combate cauza herpesului, însă totodată va ameliora simptomele cauzate de acesta. Aplică miere de cel puțin 2 ori pe zi, până vezi îmbunătățiri. 

Propolisul este o substanță lipicioasă produsă de albine care poate ajuta la accelerarea vindecării herpesului genital. Un studiu din 2017 a constatat că persoanele care au folosit unguent cu propolis s-au vindecat mai repede, comparativ cu cei care au folosit un unguent simulat 2.
 

Vitamina E 

Sparge o capsulă de vitamină E uleioasă și folosește un bețișor de ureche pentru a aplica uleiul pe leziunea bucală. Lasă vitamina E să se usuce. Repetă operațiunea de mai multe ori pe zi. Proprietățile antiinflamatoare ale uleiului de vitamina E vor calma inflamația și durerile. 

Ia suplimente cu lizină sau apelează la extractul de alge

În perioadele cu stres, sistemul imunitar slăbește și crește astfel riscul să-ți apară un herpes bucal. Suplimentele cu lizină pot ajuta la prevenirea apariției herpesului și scurtează procesul până la vindecare. Potrivit unui studiu, lizina blochează un alt aminoacid numit arginină, de care HSV-1 are nevoie pentru a se multiplica.  Potrivit specialiștilor, un supliment zilnic de 1.000 mg de lizină scade riscul apariției herpesului la persoanele care sunt predispuse la recidive herpetice. 

Studiile de laborator sugerează că extractul de alge poate inhiba creșterea HSV-2 în eprubete 3. Nu a fost încă dovedit dacă poate face acest lucru la oameni.

Ce să nu faci dacă ai herpes

Anumite obiceiuri sau comportamente pot declanșa apariția herpesului. De exemplu, gestionează stresul și folosește tehnici de relaxare pentru a reduce situațiile tensionate, întrucât acestea contribuie la apariția herpesului. Poți reduce stresul efectuând exerciții blânde sau practicând terapii minte-corp precum meditația, yoga.

Dacă știi că ai fost infectat cu virusul herpes simplex, folosește o serie de strategii pentru a reduce riscul de apariție a unei leziuni în zona gurii. 

Aplică zilnic o loțiune cu factor de protecție solară. Nu folosi prosop, balsam de buze sau alte ustensile și obiecte la comun cu alte persoane. De asemenea, pentru a nu transmite chiar tu herpesul, evită să bei din același pahar sau să folosești aceleași tacâmuri cu cei apropiați.

Atenție! Se recomandă schimbarea periuței de dinți după vindecarea herpesului. Asta pentru că germenii se pot prinde de periuța de dinți și îți pot cauza din nou probleme. De altfel, dacă observi apariția herpesului, nu-l atinge, pentru că există riscul să răspândești  virusul în altă parte a corpului. 

Menține rănile curate. Rănile de herpes se pot infecta cu bacterii dacă sunt atinse cu mâinile murdare. Spală-te bine pe mâini cu apă și săpun după ce ai mers la baie sau înainte de a aplica medicamente. De altfel, evită să-ți atingi fața și spală-te des pe mâini, cu apă și săpun, timp de 40 de secunde, dar nu mai puțin de 20 de secunde.

Pentru a reduce riscul de răspândire a herpesului, evită săruturile și să împarți obiectelor care vin în contact cu saliva, cum ar fi paiele de băut și tacâmurile.
 
Este important de remarcat faptul că herpesul oral se poate răspândi la organele genitale și că herpesul genital se poate răspândi la gură. Pentru a reduce riscul de infecție, folosește prezervative în timpul sexului oral.  
 
Dacă ai herpes, este important să faci și câteva schimbări în alimentație. Evită preparatele grele (carnea, prăjelile, grăsimile, în felul acesta se diminuează cu până la jumătate perioada de timp necesară vindecării. Specialiștii spun că la persoanele care obișnuiesc să consume frecvent carne și alimente care solicită ficatul, dar și cele care beau alcool în exces sau fumează recidivele herpetice sunt foarte frecvente, iar vindecarea este îngreunată. De exemplu, poți să consumi alimente bogate în vitamina C, pentru că aceasta crește rezistența organismului la infecții. De aceea, poți să consumi alimente care conțin vitamina C, precum fructe de pădure, roșii, ardei, kiwi, broccoli și spanac.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Current Antivirals and Novel Botanical Molecules Interfering With Herpes Simplex Virus Infection”, publicat în frontiers in Microbiology, în 2020, autori: Diana M. Álvarez, Estefanía Castillo et al.
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2020.00139/full
2 Studiul „External Use of Propolis for Oral, Skin, and Genital Diseases: A Systematic Review and Meta-Analysis”, publicat în Evid Based Complement Alternat Med. 2017, autori: Sung SH, Choi GH, Lee NW, Shin BC. 
https://www.hindawi.com/journals/ecam/2017/8025752/
3 Studiul „Inhibitory effect of Spirogyra spp. algal extracts against herpes simplex virus type 1 and 2 infection”, publicat în Journal of Applied Microbiology, autori: A. Deethae,Y. Peerapornpisal,J. Pekkoh,P. Sangthong,Y. Tragoolpua
https://sfamjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jam.13729


Te-ar mai putea interesa si...

 

 

 

DE SEZON


 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0