Cum să faci gel de aloe vera

Daca nu ti-ai cumparat pana acum o planta de aloe vera poate ca este momentul, mai ales daca esti un fan al folosirii produselor cu aloe. In afara de faptul ca arata foarte interesant si este decorativa,  soiurile comestibile de aloe vera (lat. Aloe vera barbadensis miller) se pare ca si  purifică aerul de formaldehidă și benzen - două substanțe chimice care se găsesc în mod obișnuit în produsele de curățare de uz casnic. In plus,  are proprietăți vindecătoare uimitoare pentru afectiuni digestive sau cutanate.

Daca o tii in dormitor, trebuie sa stii ca planta de aloe produce oxigen pe timp de noapte, așa că,  va îmbunătăți aerul din dormitorul tău. Această plantă este cunoscută ca „suculentă” asadar are nevoie de foarte puțină udare, deoarece menține umiditatea în frunzele sale.

Dupa cum stim, tufa de aloe are frunze suculente, bogate in apa, pe care o retine sub formă de gel. Planta trebuie sa fie mai mare de 2-3 ani pentru a putea fi folosita cu succes, pentru ca frunzele sa fie bogate in gel si mai putin latex. Gelul de aloe vera este foarte hidratant și excelent pentru racorirea pielii dupa arsuri solare, dar si mușcături de insecte, tăieturi sau răni minore și alte probleme ale pielii.

Intrucat multe produse de aloe vera din industria de cosmetice sau chiar farmaceutice trebuie sa contina conservanti sau diversi aditivi, ba chiar si coloranți.

Asa ca, daca o ai la indemana poti apela direct la sursa, fara a ai cheltui alti bani sau sa apelezi un produs procesat, chiar daca are origine naturala. Mai ales ca este foarte simplu sa o utilizezi.  

Planta de aloe vera a fost folosită în scopuri medicinale de mai bine de 2.000 de ani și este încă folosită în prezent, pe scară largă, pentru proprietățile sale vindecătoare și de refacere, în industria alimentară, cosmetică și în industria sănătății.

Poti folosi planta de aloe vera  de acasă sau poti cumpara frunzele de la supermarket, intrucat se gasesc la unele magazine frunze foarte mari, proaspete, bogate in gel .

De ce ai nevoie pentru a face gel de aloe vera

Poti folosi pe loc gelul de aloe vera din frunza, insa daca vrei sa il pastrezi intr-un mic recipient pentru o saptamana, poate ca ar fi bine sa ii adaugi un conservant natural, precum vitamina C de pilda. Pentru a face gel de aloe vera, trebuie sa separi gelul de latex, acesta din urma se afla in partea exterioara. Ai nevoie de:

•    frunze de aloe vera;
•    un cuțit sau un curățător de legume;
•    o linguriță;
•    un blender;
•    un recipient ermetic pentru depozitare;
•    vitamina C și/sau vitamina E pulbere (opțional).

Cel mai bine este să folosești doar una sau două frunze odată, deoarece gelul nu are o termen de valabilitate foarte mare, ci doar aproximativ o săptămână, fără conservanți suplimentari.

Plantele de aloe vera au frunze verzi, groase care conțin gel și latex. Gelul este vâscos, incolor și transparent și este partea terapeutică a frunzei de Aloe vera.

Latexul este un lichid gros, galben, care se găsește între gel și coaja interioară a frunzei. Este important să sepri latexul de gel, deoarece latexul conține aloina amară, care este un laxativ puternic ce poate provoca crampe stomacale și diaree, dacă este administrat oral sau poate irita pielea.

Mai mult decât atât, dacă intenționezi să folosești gelul de aloe vera pentru mai mult timp, trebuie să îl pui la înghețat sau să adaugi un conservant sub formă de pudră de vitamina C sau E. 

Pași de urmat

După ce ai adunat toate cele necesare pentru a prepara gelul de aloe vera, este nevoie de doar aproximativ 30 de minute pentru a-l face.

1. Pregătire frunze de aloe vera

Pentru a folosi o frunză proaspătă de aloe vera dintr-o plantă, mai întâi taie una dintre frunzele exterioare, de la baza plantei. Poți folosi și o frunză cumpărată din magazin, de asemenea.

Selectează, însă, numai frunze verzi, sănătoase, nedeteriorate și mai mari de 2-3 ani.

Spală bine frunzele de aloe vera, uscă-le cu un prosop de hârtie îndepărtând orice urmă de murdărie, apoi pune-o în poziție verticală într-o ceașcă sau un bol timp de 10-15 minute. Acest lucru permite rășinii de culoare galbenă să se scurgă din frunză.  

După ce latexul s-a scurs complet, spală capătul tăiat al frunzei pentru a îndepărta orice urmă de latex rămas și tamponează ușor acea parte cu un prosop de hârtie curat pentru a se usuca.

 2. Tăiere frunze de aloe vera

Taie aproximativ 10 cm din vârf si arunca-l  deoarece această parte a frunzei conține foarte puțin gel și mult mai mult latex.

Taie frunzele lungi în jumătate pentru a le face mai ușor de prelucrat.

Taie și marginile zimțate ale frunzei cu un cuțit ascuțit și îndepărtează coaja groasă de aloe vera folosind un cuțit mic sau un curățător de legume, filetând coaja de gelul de aloe vera din interior. 

Cu cuțitul întors pe o parte, glisați lama sub coaja de aloe vera, pe toată lungimea frunzei, ca și cum ai fileta un pește, încercând să stai cât mai aproape de coajă pentru a separa cât mai mult gelul de aloe vera de învelișul exterior al plantei.

Dacă frunzele de aloe vera sunt puțin cam late și îți este greu să le filetezi, taie-le mai întâi pe jumătate, pe lungime, pentru a-ți ușura munca.

Odată ce frunza a fost decojită, vei vedea gelul natural de aloe vera. Când coaja a fost îndepărtată de pe o parte, întoarce cu grijă frunza de aloe vera și decojește și cealaltă parte.

Fâșiile transparente de gel de aloe vera pot fi, de asemenea, spălate ușor sub jet de apă rece, dacă dorești să îndepărtezi orice urmă latex rămas.

3. Preparare gel de aloe vera 

Taie fâșiile de gel de aloe vera în cuburi pentru depozitare sau preparare. Cuburile pot fi puse într-un blender și amestecate  sau folosind o linguriță, introdu gelul natural de aloe vera în blender. Ai grijă să nu adaugi și bucăți de coajă de aloe vera!

Amestecă gelul de aloe vera până când devine spumos și lichefiat, ceea ce ar trebui să dureze doar câteva secunde. Spuma durează destul de puțin, așa că lasă gelul să se așeze și să revină, de la sine, la consistența sa corectă.

În acest moment, gelul de aloe vera este gata pentru utilizare. Cu toate acestea, dacă intenționezi să îl păstrezi mai mult de o săptămână, ar trebui să adaugi conservanți.

4. Adăugare conservanți gel de aloe vera

Vitaminele C și E sunt conservanți excelenți care pot prelungi foarte mult durata de valabilitate a gelului tău de aloe vera. Deși gelul conține în mod natural unele dintre aceste vitamine, nu este suficient pentru a păstra gelul de aloer vera pentru mai mult de o săptămână de utilizare.

Totuși, poți adăuga o cantitate suplimentară de vitamina C și/sau vitamina E pentru a prelungi durata de valabilitate a gelului tău de aloe vera. În plus, ambele vitamine conțin proprietăți antioxidante și antiaging, astfel încât aceste adaosuri pot ajuta la creșterea puterii de protecție a pielii a gelului tău de aloe vera.

Pentru fiecare 60 de ml, 1/4 de cană de gel de aloe vera pe care o faci, adaugă 500 mg de pudră  de vitamina sau 400 de unități internaționale (UI) de vitamina E ori ambele.

Pur și simplu, adaugă aceste vitamine, sub formă de pudră, direct în blender și amestecă încă o dată gelul până când aditivii sunt complet încorporați.

Indicații de depozitare gel de aloe vera

Gelul de aloe vera proaspăt preparat, fără adaos de vitamina C sau E poate fi păstrat la frigider într-un recipient închis timp de până la o săptămână.

Cu toate acestea, adăugarea uneia sau a ambelor vitamine crește semnificativ durata de valabilitate până la două luni, dacă îl ții în frigider.

În plus, poți îngheța gelul de aloe vera în porții mici, de exemplu, într-un suport pentru cuburi de gheață, pentru a avea cantități mici la îndemână. 

Gelul de aloe vera congelat poate fi păstrat la congelator până la 6 luni.

Cum se folosește gelul de aloe vera

Gelul de aloe vera poate fi aplicat direct pe piele în cazul arsurilor solare, tăieturilor minore și iritațiilor cutanate.

Gelul de aloe vera este un hidratant excelent pentru față și mâini și poate oferi o barieră antibacteriană de protecție pentru răni minore, întocmai cum arată un studiu1 publicat în 2015.

În plus, are proprietăți antioxidante care îți pot proteja pielea de efectele dăunătoare ale expunerii excesive la soare. Prin urmare, este folosit, în mod obișnuit, pentru a ameliora arsurile solare.

Gelul de aloe vera este bogat în polizaharide unice, care sunt lanțuri lungi de zaharuri naturale despre care cercetătorii cred că asigură plantei de aloe vera numeroasele sale proprietăți de vindecare a pielii. Gelul de aloe vera este bogat în diverse vitamine și minerale, inclusiv vitaminele A, C și E, care pot ajuta în vindecărea rănilor și pot susține o piele sănătoasă.


 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie: 
1.Studiul "The review on properties of aloe vera in healing of cutaneous wounds." Hindawi Publishing Corporation”, publicat în  BioMedical Research International Journal 7 (2015): 214-216, autori: Seyyed, A. H., A. M. Seyyed, and A. Saied.
Studiul "Evaluation of biological properties and clinical effectiveness of Aloe vera: A systematic review.", publicat în Journal of traditional and complementary medicine 5.1 (2015): 21-26, autori: Radha, Maharjan H., and Nampoothiri P. Laxmipriya.
Healthline: „How to Make Aloe Vera Gel”,
https://www.healthline.com/nutrition/how-to-make-aloe-vera-gel
Deep Green Permaculture: „How to Make Aloe Vera Gel from Fresh Aloe Vera Leaves”, https://deepgreenpermaculture.com/2020/06/01/how-to-make-aloe-vera-gel-from-fresh-aloe-vera-leaves/  

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0