Virusul herpes, folosit in tratarea cancerului cerebral

Virusul herpes ar putea fi folosit pentru tratarea celor mai grave forme de cancer cerebral. Forme modificate ale virusului sunt dezvoltate de medici cu scopul de a fi folosite in vindecarea cancerului de creier.

De mai bine de 100 de ani, medicii se straduiec sa foloseasca virusurile in scopuri curative. In cadrul unui nou studiu, oamenii de stiinta se straduiesc sa dezvolte anumite forme ale virusului herpes in tratarea celei mai comune, dar si celei mai fatale forme de cancer cerebral – glioblastomul multiform.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiul se desfasoara in cadrul Institutului de Celule Stem din cadrul Spitalului General din Massachusetts si doreste imbunatatirea metodelor de tratament ale celui mai des intalnit tip de cancer cerebral in randul adultilor.

In general, un pacient diagnosticat cu glioblastom multiform traieste in jur de 15 luni. Gradul ridicat de dificultate a interventiei chirurgicale, mecanismele biologice din creier, precum si structura complexa a tumorilor fac adesea din acest diagnostic o sentinta la moarte.

Insa folosirea imunoterapiei virale oncologice ar putea creste rata de supravietuire a pacientilor care sufera de aceasta forma de cancer, ucigand celulele canceroase si stimuland sistemul imunitar in aceasta lupta.

Un alt studiu facut de cercetatorii de la Universitatea Alabama din Birmingham a permis folosirea unei versiuni modificate genetic a virusului herpes, in cazul a sase pacienti – toti copii. Rezultatele acestui studiu au fost incurajatoare, virusul fiind bine tolerat de organismul pacientilor, dar si eficient in uciderea celulelor bolnave ale tumorei. Dintre cei 6 pacienti, la 5 s-a constatat o micsorare a tumorei. Unul dintre cei 5 pacienti a avut o evolutie pozitiva si la 18 luni dupa incetarea tratamentului, fara administrarea altei terapii.

In timpul tratamentului cu virusul herpes modificat, medicii folosesc un cateter pentru a injecta virusul direct in tumora de pe creier. Forma modificata genetic a virusului nu este deloc daunatoare celulelor sanatoase, in timp ce in cazul celulelor nesanatoase, este capabila sa se multiplice astfel incat sa le ucida.

Avantajul folosirii unei asemenea terapii este ca actioneaza pe doua fronturi: in primul rand ataca celulele canceroase, iar apoi declanseaza un raspuns al sistemului imunitar, astfel incat acesta sa atace, la randul lui, celulele bolnave.

Pe viitor, medicii au de gand sa foloseasca celule stem incarcate cu virusul herpes si pentru tratarea cancerului cerebral care apare secundar, in urma metastazierii unei alte forme de cancer precum cancerul de piele, cancerul pulmonar sau cancerul de san.

 

 

Virusul herpes nu este, insa, singurul virus pe care oamenii de stiinta doresc sa il modifice genetic in vederea folosirii sale pentru tratarea tumorilor canceroase de la nivelul creierului.

Polivirusul, cel care declanseaza poliomielita, este un alt virus pe care cercetatorii straini vor sa il modifice genetic pentru a-l folosi ulterior in tratarea cancerului cerebral.

Medicii oncologi de la Universitatea Duke au injectat forme modificate ale poliovirusului direct in tumorile pe creier ale unor pacienti care nu au reactionat bine nici la chimioterapie, dar nici la radioterapie. Este vorba despre un numar de 61 de pacienti si toti au avut o reactie buna la acest tratament. Doi ani mai tarziu, 21% dintre pacienti inca traiau, comparativ cu 14%, adica procentul real in cazul pacientilor diagnosticati cu aceasta boala si tratati prin metode standard. Diferenta in ratele de supravietuire este data de faptul ca la cei din prima categori, s-a stimulat si sistemul imunitar, care este capabil sa lupte daca apare o noua tumoare.

Imunoterapia virala oncologica este in continua cercetare, oamenii de stiinta punanadu-si mari sperante in capacitatile curative ale acesteia. Este, insa, nevoie de cercetare suplimentara pentru eficientizarea acestei terapii. Echipe de cercetatorii din intreaga lume fac eforturi pentru descoperirea unui tratament cat mai eficient pentru cancer.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0