Colectomia: ce este, când se recomandă și ce riscuri prezintă?

Colectomia se referă la o procedură chirurgicală de îndepărtare a colonului bolnav sau deteriorat, integral sau parțial, fiind o opțiune de tratament pentru persoanele cu cancer de colon, dar nu numai.

Cancerul de colon poate începe de la polipii din intestinul gros sau din interiorul rectului, dar screening-ul poate duce la detectarea timpurie a acestor polipi, ceea ce contribuie la o vindecare completă. Cu toate acestea, dacă celulele canceroase cresc și se răspândesc în corp, afecțiunea devine mult mai gravă. Medicii tind să trateze cancerul de colon folosind un tip de intervenție chirurgicală numită colectomie.

Ce este colectomia?

În cazul în care cancerul nu se află într-un stadiu incipient și medicul chirurg nu îl poate îndepărta fără a tăia peretele abdominal, acesta poate efectua o procedură de colectomie. Există mai multe tipuri de proceduri, cum ar fi colectomia parțială sau subtotală, colectomia totală, hemicolectomia și proctocolectomia totală.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

În unele situații, medicul chirurg va trebui să creeze o stomă permanentă sau temporară, care conține o porțiune din intestin pentru a permite fecalelor și altor deșeuri să iasă din corp. O pungă de colostomie este atașată la stomă pentru a colecta materialul fecal.

Din ce motive se recomandă colectomia?

Colectomia se poate recomanda pentru mai multe afecțiuni care implică intestinul, cum ar fi colita ulcerativă, diverticulita, obstrucția intestinală, cancerul de colon sau boala Crohn. Înainte de a decide asupra necesității unei astfel de proceduri chirurgicale, medicul va face istoricul medical al pacientului și va efectua un examen fizic și, posibil, un examen rectal manual. De asemenea, îi poate recomanda în prealabil o colonoscopie (utilizarea unei lumini și a unei camere pe un tub subțire pentru a inspecta colonul).

Ce trebuie făcut înainte de operație?

Înainte de orice procedură chirurgicală, pacientul va fi supus unor teste de sânge și analiza urinei, precum și ecografie și CT. Chirurgul trebui să cunoască întregul istoric medical al pacientului, inclusiv orice boli actuale sau afecțiuni grave din trecut, simptome, remedii naturale sau medicamente pe care le ia persoana.

Medicul poate sfătui pacientul care fumează să evite fumatul înainte de operație pentru a reduce riscul de infecții pulmonare după operație. Chirurgul îi va explica ce medicamente pentru durere să utilizeze după procedură și cum să aibă grijă de incizie. De asemenea, pacientul va fi îndrumat legat de orice medicamente care pot afecta recuperarea, răspunsul anestezic sau coagularea sângelui și i se pot prescrie antibiotice și alte medicamente pe care să le ia înainte de intervenția chirurgicală pentru a curăța intestinele.

Ce trebuie făcut în ziua operației?

În general, medicul va sfătui pacientul să se abțină de la mâncare cu patru ore înainte de operație, deși poate consuma lichide clare cu până la două ore înainte de procedură.

În ziua operației, pacientul va trebui să aducă anumite articole la spital, care pot include o listă cu toate medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală, medicamentele eliberate fără rețetă, remedii pe bază de plante și alte suplimente pe care le utilizează, haine confortabile, pantofi care nu necesită aplecarea pentru a fi puși în picioare etc.

Discuția cu anestezistul din ziua intervenției chirurgicale ar trebui să includă informații despre orice alergie pe care o are pacientul, orice boli preexistente pe care le are și detalii despre consumul de alcool.

Ce se întâmplă în timpul colectomiei?

Colectomia are loc sub anestezie generală și se poate efectua ori prin chirurgie laparoscopică, ori prin operație deschisă. 

În timpul colectomiei laparoscopice, chirurgul introduce mici tuburi prin incizii în abdomen și apoi lumini și alte instrumente chirurgicale prin aceste orificii sau tuburi, după care poate îndepărta porțiunea bolnavă sau deteriorată a colonului; la final, fie coase cele două capete împreună, fie creează o stomă.

În colectomia deschisă, chirurgul va accesa colonul printr-o incizie în abdomen și va elimina porțiunea de colon bolnavă sau deteriorată, eliminând și o parte din țesutul sănătos din jur, după care va capsa capetele împreună (anastomoză) sau va crea o stomă.

Dacă procedura este pentru tratamentul cancerului, chirurgul poate îndepărta și unii dintre ganglionii limfatici de lângă colon pentru examinare microscopică pentru a verifica existența cancerului. Procedurile care au loc în timpul intervenției chirurgicale de colectomie depind de cât de mult din colon trebuie îndepărtat. Acestea sunt:

  • Sigmoidectomie (îndepărtarea colonului sigmoid, adică porțiunea curbată a colonului descendent care se conectează la rect);
  • Hemicolectomie dreaptă (îndepărtarea colonului drept sau ascendent);
  • Hemicolectomie stângă (îndepărtarea colonului stâng sau descendent).
  • Rezecție segmentară (îndepărtarea segmentelor scurte ale colonului).
  • Colectomie totală (îndepărtarea întregului colon, cu atașarea intestinului subțire de rect);
  • Rezecție anterioară joasă (îndepărtarea rectului superior);
  • Colectomie transversală (îndepărtarea intestinului mediu sau a colonului transvers);
  • Rezecție perineală abdominală (îndepărtarea rectului, a anusului și a colonului sigmoid și atașarea colostomiei permanente);
  • Proctocolectomie totală (îndepărtarea totală sau parțială a colonului și a rectului).

O stomă poate fi necesară dacă medicul chirurg nu poate capsa cele două capete separate ale intestinului împreună. Printr-o procedură numită colostomie, va atașa o pungă pentru a colecta fecalele într-o deschidere din exteriorul corpului. Stoma poate fi temporară și se poate îndepărta chirurgical după ce colonul inferior s-a vindecat, dar în unele cazuri poate fi permanentă.

Ce riscuri are colectomia?

Riscurile și complicațiile frecvent asociate cu colectomia includ scurgerea conținutului de colon în abdomen, infecții, pneumonie și alte probleme pulmonare, cheaguri de sânge în vene sau plămâni, sângerări postoperatorii, fistulă gastro-intestinală, accident vascular cerebral, infarct miocardic, deces.

Dacă pacientul operat se confruntă cu greață continuă, vărsături, scurgeri în zona operației, dureri severe, crampe abdominale, febră, un miros urât provenit de la incizie, înroșire în jurul locului operației, sânge în scaun, abdomen umflat, lipsa peristaltismului timp de 2-3 zile, trebuie să ceară imediat ajutor medical.

Cât durează recuperarea după colectomie?

Majoritatea oamenilor stau în spital 3-4 zile după colectomii laparoscopice sau deschise, cu excepția cazului în care există complicații. Persoanele care suferă de vărsături, greață sau incapacitate de a urina ar putea avea nevoie să rămână în spital mai mult timp. 

Cei mai mulți pacienți revin la activitățile lor regulate după 1-2 săptămâni de la colectomia laparoscopică și după 2-3 săptămâni de la operațiea deschisă. Persoanele operate trebuie să evite activitățile obositoare, antrenamentele fizice și ridicarea a mai mult de 10 kilograme timp de 4-6 săptămâni după colectomie.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Johns Hopkins Medicine - Colectomy
https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/colectomy
Mayo Clinic - Colectomy
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/colectomy/about/pac-20384631


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0