Cifoza: cauze, simptome, tratament

Cifoza reprezintă o curbare exagerată spre față a coloanei vertebrale. Această afecțiune a coloanei apare mai frecvent la femei, din mai multe cauze.

O coloană vertebrală normală, când este privită din spate, apare ca fiind dreaptă. Coloana vertebrală afectată de cifoză arată o curbură spre înainte a oaselor spatelui (vertebre) în zona superioară a spatelui, ceea ce conferă un aspect anormal de rotunjit, ca o cocoașă.

Tipuri de cifoză

Cifoza posturală este o cifoză toracică în care curbura este mai mare de 50 de grade, cu vertebrele în formă normală. Acest tip de cifoză apare mai frecvent la femei, dar este flexibil și se îmbunătățește adesea cu ajutorul unor exerciții posturale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cifoza Scheuermann se referă la un tip de cifoză în care vertebrele au dezvoltat o formă de pană. Acest tip de cifoză este mai rigid și se poate agrava pe măsură ce persoana crește și se dezvoltă. Aceasta poate apărea la 0,4-8,3% din populația generală, bărbații și femeile fiind afectați în mod egal.

Cifoza congenitală. Un diagnostic de cifoză congenitală presupune o diferență în ceea ce privește forma uneia sau a mai multor vertebre. Această diferență este prezentă la nașterea copilului, când acesta prezintă o curbură exterioară a coloanei vertebrale. Această curbă poate deveni mai clar observabilă odată cu înaintarea în vârstă.

Din ce cauze apare cifoza

Cifoza poate fi congenitală (prezentă la naștere) sau provocată de afecțiuni dobândite, precum unei boli metabolice, afecțiuni neuromusculare, osteogeneza imperfectă (numită și boala oaselor fragile, o afecțiune care determină fracturarea oaselor cu mare ușurință), spina bifidă, cifoza lui Scheuermann - întâlnită frecvent la bărbați, cifoza posturală -  cel mai des întâlnit tip de cifoză, mai frecventă la femei decât la bărbați.

În ceea ce privește factorii de risc pentru dezvoltarea cifozei, aceștia sunt osteoporoza sau densitatea osoasă scăzută ori un istoric familial de cifoză. Osteoporoza poate fi prevenită printr-o alimentație care să includă pește, ouă și legume frunzoase, precum și suplimente cu ulei de pește și vitamina D3, care să asigure fixarea calciului.

Care sunt simptomele cifozei

Cele mai frecvente simptome ale cifozei includ:

  • Diferențe în ceea ce privește înălțimea umerilor
  • Capul se apleacă înainte în comparație cu restul corpului
  • Diferența în înălțimea sau poziția omoplaților
  • Când persoana e aplecată în față, înălțimea părții de sus a spatelui pare mai mare decât ar fi normal
  • Durerea de spate poate fi prezentă, dar este arareori suficient de importantă pentru a afecta activitatea normală a persoanei afectate.

Cum se diagnostichează cifoza

Medicul pune diagnosticul de cifoză după ce află istoricul medical complet al pacientului și efectuează un examen fizic și o serie de teste. În cazul în care pacientul este un copil, medicul solicită un istoric prenatal și după naștere al acestuia și întreabă părinții dacă alți membri ai familiei au cifoză. De asemenea, medicul cere repere despre dezvoltarea copilului, deoarece unele tipuri de cifoză pot fi asociate cu alte afecțiuni neuromusculare. Întârzierile de dezvoltare pot necesita evaluări medicale suplimentare.

Procedurile de diagnostic pot include radiografiile, pentru a măsura și evalua curbura existentă a coloanei. O curbură mai mare de 50 de grade este considerată anormală sau hipercifoză. Detectarea precoce a cifozei este importantă pentru a se putea indica un tratament de succes.

Cum se tratează cifoza

În afară de posibila durere, cifoza - cu excepția tipului congenital - produce rareori efecte nocive asupra organelor și structurilor importante din interiorul corpului. Prin urmare, tratamentul se bazează pe rezolvarea simptomelor cu care se poate confrunta o persoană. 

De exemplu, pentru cei care se plâng de durere, se recomandă exerciții pentru întărirea mușchilor de bază și medicamente care atenuează durerea. Pentru cei preocupați de felul în care apare curbura, pot fi utilizate exerciții de postură. Chirurgia este necesară numai în cazurile severe de cifoză.

Exerciții pentru cifoză

Fizioterapia este adesea recomandată pentru tratarea cifozei. Un program zilnic de exerciții la domiciliu, care se concentrează pe întărirea trunchiului și a zonei spatelui și corectarea posturii este adesea util în gestionarea aspectului și durerii asociate cu cifoza. O analiză recentă a mai multor studii a arătat că o frecvență de 2-3 sesiuni de exerciții pe săptămână într-o perioadă de 8-12 săptămâni aduce o îmbunătățire a curburilor sagitale.

Corsetul medical pentru cifoză

Un corset medical poate fi utilizat pentru a preveni înrăutățirea și, de multe ori, pentru a ajuta la corectarea cifozei la copiii aflați în creștere. 

Intervenția chirurgicală pentru cifoză

Un adolescent cu cifoză severă care cauzează durere și care îi conferă un aspect fizic deranjant poate alege să rezolve această problemă prin intervenție chirurgicală. Operația în sine durează patru până la cinci ore cu o ședere în spital de trei până la patru zile. Recuperarea se face de obicei timp de patru până la șase săptămâni, acasă. Această intervenție chirurgicală implică expunerea oaselor și a mușchilor coloanei vertebrale printr-o incizie făcută direct pe mijlocul spatelui. Incizia se face numai pe lungimea deformării care are nevoie de corectare. Oasele coloanei vertebrale sunt eliberate și pregătite. Apoi, în pedicule se introduc șuruburi din titan. Fiecare vertebră are o structură puternică de os pe ambele părți numită pedicul. Centrul coloanei vertebrale este gol, formând un canal pentru a adăposti măduva spinării și lichidul cefalorahidian. 

Plasarea șuruburilor pediculare se face folosind radiografia în timp real (fluoroscopie) pentru îndrumare și monitorizare continuă a activității măduvei spinării. Acest lucru se realizează prin plasarea unor electrozi de la cap până la vârfurile picioarelor și prin măsurarea semnalelor înainte și înapoi. Un specialist numit neurofiziolog este însărcinat să interpreteze monitorizarea măduvei spinării și să avertizeze chirurgul cu privire la orice modificări.

Odată ce toate șuruburile pediculare sunt în poziție, cifoza este corectată. Aceasta este o manevră efectuată de chirurg care permite corectarea arcului la nivelul coloanei vertebrale. Tijele, realizate din crom-cobalt, sunt apoi filetate prin șuruburi și șuruburile sunt strânse. Grefa osoasă este prelevată din coasta pacientului - este tăiată în bucăți mici ca niște chibrituri și împachetată de-a lungul spatelui coloanei vertebrale pentru a crea fuziunea spinală.

În cele din urmă, straturile musculare sunt închise cu copci care se dizolvă în interiorul corpului. Stratul de piele cel mai exterior este închis cu un fel de benzi adezive, care cad de la sine după ce pielea s-a refăcut.

Complicații cifoză

Pe lângă faptul că provoacă dureri de spate, cifoza poate cauza:

  • Limitarea funcțiilor fizice. Cifoza este asociată cu slăbirea mușchilor spatelui și cu dificultăți în îndeplinirea unor sarcini precum mersul pe jos și ridicarea de pe scaun. De asemenea, curbura coloanei vertebrale poate îngreuna privirea în sus sau condusul și poate provoca dureri atunci când te întinzi.
  • Probleme digestive. Cifoza severă poate comprima tractul digestiv, cauzând probleme precum refluxul gastric și dificultăți la înghițire.
  • Probleme de imagine corporală. Persoanele cu cifoză, în special adolescenții, pot avea o imagine corporală proastă din cauza faptului că au spatele rotunjit.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Johns Hopkins Medicine - Kyphosis - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/kyphosis
Plos One - Effects of exercise programs on kyphosis and lordosis angle: A systematic review and meta-analysis - https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0216180
Studiul Effects of exercise programs on kyphosis and lordosis angle: A systematic review and meta-analysis, apărut în  PLOS ONE, April 29, 2019 https://doi.org/10.1371/journal.pone.0216180, autori: Noelia González-Gálvez,Gemma M. Gea-García, Pablo J. Marcos-Pardo 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0