Ceaiurile de banane și de valeriană, remedii naturiste pentru insomnii

Insomniile reprezintă o problemă pentru multe persoane la nivel mondial. Stresul, agitația din timpul zilei, gândurile depresive sau chiar și oboseala împiedică oamenii să aibă un somn odihnitor și provoacă insomnii. Unele remedii naturiste se pot dovedi utile pentru insomnii, cum ar fi anumite ceaiuri.

Lipsa somnului vine cu o serie de efecte nedorite, atât de natură fizică, precum și de natură psihică. Somniferele cu substanță activă pot părea o variantă de luat în considerare atunci când te lupți cu insomniile, însă efectele secundare ale acestora sunt chiar mai chinuitoare decât cele ale lipsei de somn. Și atunci, ai putea lua în calcul unele ceaiuri de plante.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Somniferele nu sunt o soluție pe termen lung împotriva insomniilor

Pe termen scurt, somniferele rezolvă problema, și poate fi nevoie de ele în cazul în care o persoană nu a reușit să doarmă o perioadă lungă și sănătatea îi este în pericol. Însă pe termen lung, acestea influențează ritmul circadian, făcând adormirea și mai dificilă decât era înainte de a apela la ajutorul medicamentelor. Așadar, se creează un cerc vicios care se numește dependență.

Dependența de somnifere cauzează simptome precum: furnicături la nivelul membrelor, amețeli, uscăciune a gurii, dureri de cap, arsuri, probleme de concentrare, tulburări de memorie, tremurături, coșmaruri și slăbiciune generală.

Dacă te confrunți cu insomniile, pentru a trata această problemă fără să te expui la riscurile prezentate mai sus, apelează la remedii naturiste, pe bază de ingrediente care nu îți pun sănătatea în pericol.

Ceaiul de banane și scorțișoară este un remediu împotriva insomniilor

Ceaiul pe bază de banane și scorțișoară se poate dovedi eficient în lupta cu insomniile, asigurându-ți un somn odihnitor, dacă îl consumi cu regularitate. Bananele au un conținut ridicat de magneziu și potasiu – două minerale esențiale pentru un somn odihnitor. Împreună, aceste minerale acționează și precum un relaxant muscular. Atât magneziul, cât și potasiul au efecte sedative asupra creierului.

Scorțișoara stabilizează nivelul de zahăr din sânge, ceea ce este foarte important întrucât zahărul afectează direct producția de hormoni, care la rândul ei afectează somnul și calitatea acestuia. De multe ori, personele care au probleme cu nivelul de zahăr din sânge sunt foarte obosite pe timpul zilei, adesea ațipind ziua, însă nu reușesc să doarmă normal pe timpul nopții.

Pentru a prepara acest ceai ai nevoie de:

  • 1 banană cu tot cu coajă;
  • 1 linguriță de scorțișoară;
  • 500 ml de apă.

Spală banana, apoi taie-i capetele fără însă a-i îndepărta coajă. Pune apoi banana în oala cu apă care clocotește și las-o la fiert, la foc mediu spre mic, preț de 10 minute. Adaugă apoi o linguriță de scorțișoară și oprește focul. Amestecă, apoi strecoară lichidul din oală și consumă-l cald, de preferat cu o oră înainte de culcare.

Ceaiul de banană și scorțișoară nu numai că te ajută să obții un somn odihnitor, însă poate avea și alte beneficii pentru sănătate:

Poate elimina stresul 

Magneziul din acest ceai are efecte puternice în combaterea stresului.

Poate ușura crampele musculare

Dacă experimentezi în mod constant crampe musculare, e bine de știut că deficitul de magneziu cauzează asemenea probleme. Am stabilit deja că acest ceai are un conținut bogat în magneziu, deci crampele musculare vor deveni o amintire neplăcută după ce vei începe să consumi acest ceai în mod regulat.

Poate reduce anxietatea

Potasiul este un ajutor de nădejde pentru persoanele care suferă de anxietate, echilibrând hormonii precum cortizolul și adrenalina, care, atunci când sunt în exces, accentuează anxietatea.

Ceaiul de valeriană te poate ajuta să dormi mai bine

Printre alte remedii naturiste pentru insomnii se numără și valeriana. Rădăcina de valeriană are o istorie lungă ca ajutor împotriva insomniilor și în combaterea stresului, nervozității, a durerilor de cap și a palpitațiilor. Rădăcina de valeriană poate fi eficientă pentru obținerea unui somn odihnitor datorită substanțelor sedative și anxiolitice pe care le conține: izovaleramida, acidul gama-aminobutiric și acidul izovaleric. 

Unele cercetări au arătat că extractul de rădăcină de valeriană poate îmbunătăți somnul fără efectele secundare ale somniferelor tradiționale. În alt studiu, aproape 90% dintre participanți au raportat îmbunătățiri ale somnului după ce au băut ceai de valeriană.

Pentru a prepara acest ceai ai nevoie de:

  • 1 linguriță de valeriană uscată
  • 200 ml de apă clocotită
  • 1 linguriță de miere, opțional

Pune 1 linguriță de plantă într-un infuzor, o strecurătoare mică sau într-un pliculeț special pentru ceai, pe care îl pui apoi într-o cană. Toarnă 200 ml de apă clocotită, acoperă cana și lasă la infuzat 15 minute. Scoate infuzorul și adaugă, dacă dorești, o linguriță de miere.

Poți bea o cană seara, cu o oră înainte de culcare. Atenție, acest ceai poate întârzia reflexele șoferilor și ale lucrătorilor cu utilaje dacă este comsumat în timpul zilei, deci e bine ca aceștia să întrebe medicul de familie sau un fitoterapeut dacă pot bea sau nu acest ceai.

Câteva beneficii ale ceaiului de valeriană, pe lângă susținerea unui somn odihnitor:

Poate reduce anxietatea și simptomele despresiei

Una dintre cele mai populare utilizări ale ceaiului de rădăcină de valeriană este pentru reducerea anxietății și a stresului. Ceaiul de valeriană induce o stare de calm și de concentrare și poate elimina sentimentele de depresie.

Poate calma hiperactivitatea

Ceaiul de rădăcină de valeriană poate ajuta la calmarea simptomelor de hiperactivitate și induce o stare de relaxare și claritate mentală, reducând în același timp hormonii de stres și tensiunea corporală.

Poate combate durerile de cap

Una dintre cele mai bune metode de a elimina o durere de cap sau o migrenă este cu o ceașcă de ceai de valeriană. Proprietățile antiinflamatorii naturale ale valerianei pot calma inflamația la nivelul capilarelor și pot scădea tensiunea arterială, ajutând la reducerea durerii și a tensiunii asociate cu durerile de cap.

Ceaiul de mușețel îmbunătățește calitatea somnului

Florile de mușețel au fost folosite de-a lungul timpului pentru a trata o varietate de probleme, inclusiv lipsa unui somn odihnitor. Mușețelul conține mai mulți compuși chimici activi, inclusiv unul numit apigenină, care are un efect tranchilizant ușor odată ce se leagă de receptorii de benzodiazepină din creier.

Deși cercetările sunt limitate, s-a demonstrat că mușețelul îmbunătățește calitatea somnului. Un studiu la care au participat femei în perioada de postpartum a constatat că participantele care au băut ceai de mușețel au raportat o îmbunătățire a somnului și o reducere a simptomelor depresive. Într-un alt studiu pe adulți în vârstă, grupul de participanți care a băut ceai de mușețel a raportat un somn de mai bună calitate decât grupul care nu a primit acest ceai.

Pentru a prepara acest ceai ai nevoie de:

  • 1 lingură de plantă uscată
  • 250 ml de apă clocotită

Într-un ibric cu apă clocotită, pune o lingură de flori de mușețel uscate, acoperă ibricul cu o farfuriuță și lasă la infuzat un sfert de oră. Strecoară ceaiul și bea-l simplu sau cu o felie de lămâie. E indicat să bei trei căni de ceai de mușețel pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.

Iată câteva beneficii ale ceaiului de mușețel, pe lângă cel de îmbunătățire a somnului:

Poate sprijini sănătatea digestivă

Câteva studii pe animale au arătat că extractul de mușețel are potențialul de a proteja împotriva diareei, datorită proprietăților sale antiinflamatorii și că este util în prevenirea ulcerului gastric, deoarece poate reduce aciditatea stomacului și poate inhiba creșterea bacteriilor care contribuie la dezvoltarea ulcerului. În ciuda acestor constatări, sunt necesare mai multe cercetări cu participanți umani pentru a confirma rolul mușețelului în digestie.

Ar putea proteja împotriva unor tipuri de cancer

Cum spuneam, mușețelul conține apigenină, iar în unele studii efectuate în eprubetă, s-a demonstrat că apigenina luptă împotriva celulelor canceroase, în special a celor de la sân, tract digestiv, piele, prostată și uter. În plus, un studiu pe 537 de persoane a observat că participanții care au băut ceai de mușețel de 2-6 ori pe săptămână au avut un risc semnificativ mai mic să dezvolte cancer tiroidian decât cei care nu au băut ceai de mușețel.

Poate contribui la controlul glicemiei

Majoritatea dovezilor referitoare la rolul ceaiului de mușețel în controlul glicemiei au fost obținute din studiile pe animale, mai puțin din studiile cu participanți umani. Într-un mic studiu la care au luat parte 64 de diabetici, cei care au băut la masă ceai de mușețel, zilnic, timp de opt săptămâni, au avut niveluri medii semnificativ mai scăzute ale glicemiei decât cei care au consumat apă la masă. Deși este nevoie de mai multe cercetări, rezultatele sunt promițătoare.

Alte ceaiuri care ar putea contribui la un somn odihnitor

Alte remedii naturiste pentru insomnii pot fi și floarea pasiunii și lavanda. La fel ca mușețelul, floarea pasiunii conține anumite flavonoide care se leagă de aceiași receptori din creier ca benzodiazepinele și pot ajuta la reducerea simptomelor de anxietate. Unele dovezi științifice arată că o singură ceașcă de ceai de floarea pasiunii pe zi te poate ajuta să dormi mai bine. 

În plus, cercetătorii au descoperit că, atunci când este combinată cu alte plante care îmbunătățesc somnul, cum ar fi valeriana, floarea pasiunii este la fel de eficientă în tratarea insomniei pe termen scurt precum medicamente tradiționale pentru somn. Și ceaiul de lavandă ar putea fi util pentru a obține un somn mai bun și a reduce trezirile din timpul nopții, deși dovezile științifice sunt mixte.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Magnesium and health outcomes: an umbrella review of systematic reviews and meta-analyses of observational and intervention studies
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30684032/
Studiul „Magnesium and health outcomes: an umbrella review of systematic reviews and meta-analyses of observational and intervention studies”, apărut în Eur J Nutr. 2020 Feb;59(1):263-272. doi: 10.1007/s00394-019-01905-w. Epub 2019 Jan 25, autori: Nicola Veronese et al.
NCBI - Herbal Remedies and Their Possible Effect on the GABAergic System and Sleep
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7914492/
Studiul „Herbal Remedies and Their Possible Effect on the GABAergic System and Sleep”, apărut în Nutrients. 2021 Feb; 13(2): 530. Published online 2021 Feb 6. doi: 10.3390/nu13020530, autori: Oliviero Bruni et al.
Pub Med - Therapeutic efficacy and safety of chamomile for state anxiety, generalized anxiety disorder, insomnia, and sleep quality: A systematic review and meta-analysis of randomized trials and quasi-randomized trials
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31006899/
Studiul „Therapeutic efficacy and safety of chamomile for state anxiety, generalized anxiety disorder, insomnia, and sleep quality: A systematic review and meta-analysis of randomized trials and quasi-randomized trials”, apărut în Phytother Res. 2019 Jun;33(6):1604-1615. doi: 10.1002/ptr.6349, autori: Truong Hong Hieu et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0