Ceaiul negru: 14 beneficii sau motive care te vor face să-l iubești

Aroma ceaiului negru este puternică și cere puțin timp de acomodare, în special în cazul băuturii neîndulcite și fără arome. Totodată, ceaiul negru are și un conținut mai ridicat de cofeină. Din acest punct de vedere, se situează între ceaiul verde, ceaiul oolong și cafea.

Ceaiul negru este văzut de multe ori ca un frate mai mic al ceaiului verde. Ambele variante de ceai provin din aceeași plantă, diferența fiind făcută de modalitatea de preparare a frunzelor. În cazul ceaiului negru, frunzele sunt oxidate complet înainte de uscare, ceea ce nu îl face însă mai puțin sănătos. Păstrează peste 80% din proprietățile prezente și în cazul fratelui său mai celebru, ceaiul verde.

Beneficii pentru sănătate

Ce tip de metabolism ai?

Mai departe, vei afla care sunt cele 14 beneficii ale ceaiului negru, care îl transformă într-un vizitator de onoare în orice bucătărie. 

1. Este bogat în antioxidanți

Ceaiul negru este bogat în antioxidanți, cu ajutorul cărora organismul nostru luptă împotriva radicalilor liberi, care ne îmbătrânesc și cresc numărul de toxine din țesuturi. Polifenolii sunt tipuri de antioxidanți care se găsesc în anumite alimente și băuturi, inclusiv ceaiul negru. Grupurile de polifenoli, inclusiv catechine, teaflavine și tearubigine, sunt principalele surse de antioxidanți din ceaiul negru și pot contribui la îmbunătățirea sănătății generale.

2. Este tonic și energizant

Cofeina conținută de ceaiul negru acționează ca un energizant pentru sistemul nervos. Stimulează toate funcțiile organismului, iar tu te simți mai bine dispusă și mai plină de viață. Ceaiul negru poate ajuta la îmbunătățirea concentrării și datorită conținutului care include aminoacidul numit L-teanina. Acest aminoacid crește activitatea alfa din creier, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea concentrării și vigilenței.

3. Previne cancerul

Polifenolii din compoziția ceaiului negru susțin dezvoltarea celulelor sănătoase și stagnează îmulțirea celor „bolnave”. În acest mod, substanțele active atacă celulele canceroase înainte ca acestea să reușească să atace țesuturile sănătoase. Astfel, e important de reținut: consumul de ceai negru nu va vindeca boala. Însă, poate ajuta la scăderea dezvoltării celulelor canceroase și la reducerea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer.

4. Susține sistemul imunitar

Taninii, substanțe care îi dau ceaiului acel gust amărui, sunt extrem de utili pentru sistemul imunitar, pe care îl mențin complet funcțional și capabil să lupte cu virusurile și bacteriile.

5. Stimulează sistemul nervos

Ceaiul negru îmbunătățește memoria, atenția și concentrarea, stimulând circulația sângelui și oxigenarea creierului. Poți bea un ceai negru la o oră după masa de prânz, pentru creșterea productivității după-amiaza.

6. Este sănătos pentru inimă

Ceaiul negru protejează funcționarea corectă a inimii, vasele de sânge și arterele. Previne formarea chegurilor de sânge și blochează oxidarea colesterolului, și întărește mușchiul cardiac, pentru o circulație cât mai bună a sângelui. De asemenea, studiile au descoperit că ceaiul negru poate ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral.

7. Întărește sistemul osos

Recomandările experților DOC.ro

Un beneficiu mai puțin cunoscut este dat de fitochimicalele din ceaiul negru. Deși nu au fost realizate multe studii până acum, s-a observat că pacienții care includeau în dietă ceaiul negru aveau o incidență mai mică de osteoporoză și dezechilibre ale sistemului osos.

8. Piele, păr și unghii mai sănătoase

Ceaiul negru susține regenerarea pielii în cazurile de arsuri solare, inflamații și eczeme. Este bogat în vitaminele B2, C, E, zinc, potasiu și magneziu, benefice pentru o piele luminoasă și tânără. Te poți clăti pe față de 2 ori pe săptămână cu ceai negru, iar aminoacizii și antioxidanții din compoziție vor elimina toxinele și îți vor lăsă tenul proaspăt și curat.

9. Te ajută să slăbești

Ca și ceaiul verde, cel negru stimulează metabolismul, eliminarea apei în exces și a toxinelor. Este o bună modalitate de hidratare în timpul unei diete.

10. Combate halitoză

Ceaiul negru te poate scăpa de respirația cu miros neplăcut, omorând bacteriile din cavitatea bucală. Poți face gargară cu ceai negru sau pur și simplu să îl bei regulat.

11. Poate scădea nivelul colesterolului LDL

LDL și HDL sunt două tipuri de lipoproteine care transportă colesterolul în tot organismul. Prea multă LDL în organism poate crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Studiile au descoperit că ceaiul negru poate ajuta la reducerea nivelului de LDL, dar rezultatele sunt mixte.

12.Poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale 

Hipertensiunea arterială poate provoca multe complicații de sănătate. Consumul regulat de ceai negru poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale sistolice și diastolice.

13. Poate scădea nivelul zahărului din sânge

Insulina este un hormon care este secretat atunci când consumi zahăr. Ceaiul negru este o băutură excelentă neîndulcită care poate ajuta la îmbunătățirea utilizării insulinei și la reducerea zahărului din sânge. Conform unor cercetări, ceaiul negru poate ajuta la scăderea zahărului din sânge după o masă sau o gustare, cunoscută și sub denumirea de glucoză postprandială.Dacă îți iei ceai negru, în special ceai pre-preparat, este important să verifici eticheta ambalajului. Unele mărci de ceai negru prefabricat sunt îndulcite cu adaos de zaharuri, cum ar fi zaharoza sau siropul de porumb bogat în fructoză. Recomandarea este să alegi un ceai pre-preparat care este etichetat ca neîndulcit.

14. Îmbunătățește digestia

Polifenolii găsiți în ceaiul negru pot ajuta la menținerea unui intestin sănătos prin promovarea creșterii bacteriilor bune și inhibând creșterea bacteriilor rele. În plus, ceaiul negru are proprietăți antimicrobiene care ucid substanțele nocive și îmbunătățesc bacteriile intestinale și imunitatea, ajutând la repararea mucoasei tractului digestiv.

Efecte secundare și contraindicații

Unele studii leagă consumul de cofeină din ceaiul negru și cafea de efectele negative asupra metabolismului calciului. Acestea sunt posibil legate de pierderea de calciu prin urină și de scăderea absorbției calciului în organism. Totuși, lucrurile nu pot fi generalizate - depinde mult de predispoziția genetică a fiecărei persoane

Ceaiul negru se recomandă a fi consumat cu precauție de femeile însărcinate și persoanele care suferă de boli cardiovasculare, diabet, sau urmează anumite tratamente medicamentoase. Discută cu medicul înainte de a achiziționa un astfel de ceai și nu bea niciodată mai mult de 1 cană pe zi. 

Cum se prepară ceaiul negru? 

Prepararea ceaiului negru este simplă și durează doar câteva minute. Poți folosi fie pliculețe de ceai, fie frunze libere și poți ajusta gustul după preferințe.

  • Pentru a face ceai negru, mai întâi fierbe apa. Dacă utilizezi pliculețe de ceai cumpărate din magazin, adaugă pur și simplu un pliculeț de ceai într-o cană și umple-o cu apă fierbinte.
  • Dacă utilizați ceai din frunze vrac, utilizați 2-3 grame de frunze de ceai într-o strecurătoare, pentru fiecare 200 mililitri de apă.
  • Lasă ceaiul să se infuzeze în apă timp de 3-5 minute. Pentru un ceai mai puternic, folosește mai multe frunze de ceai și lasă-le în apă pentru o perioadă mai lungă de timp.
  • După înmuiere, scoate frunzele de ceai sau plicul de ceai din apă și savurează băutura. În funcție de preferințele tale de gust, poți adăuga puțin lapte sau lămâie.

 
Bibliografie:
NIH study of tea drinkers în the UK suggests health benefits for black tea - https://www.nih.gov/news-events/news-releases/nih-study-tea-drinkers-uk-suggests-health-benefits-black-tea 
Molecular evidences of health benefits of drinking black tea - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6512146/ 
Antioxidants from black and green tea: from dietary modulation of oxidative stress to pharmacological mechanisms - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27747873/ 
Black tea consumption and serum cholesterol concentration: Systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24972454/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0